Έκθεση Συνοπτικών Πρακτικών της 24ης Συνεδρίασης της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας (ΕΑΠ) της 13ης του μηνός Ιουλίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ.
Με φυσική παρουσία: Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 15, Αθήνα
Αίθουσα συνεδριάσεων (1ος όροφος) και διαδικτυακά μέσω Zoom

Παρόντων
Του Προέδρου:
Κωνσταντίνου Στεφανίδη
Της Α’ Αντιπροέδρου:
Ελευθερίας Μπερνιδάκη-Άλντους
Της Β’ Αντιπροέδρου:
Μαρίλυς Χριστοφή
Των μελών:
Γεωργίου Αγγελόπουλου
 
Ευγενίας Λειβαδάρου
 
Έλενας Σουκάκου
 
Γεωργίου Αυγουστίδη, Εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος
 
Γεράσιμου Φεσσιάν, Εκπροσώπου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος
 
Ευαγγελία Χρυσικού
 
Καλλιόπης Λυκοβαρδή, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη
Της Γραμματέως:
Μαρίας Κολλίγρη, Στελέχους της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας

Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν χωρίς δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4780/2021:

  1. α) η κυρία Ζωή Νικολαΐδη, Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κυρίου Ιωάννη Ξιφαρά,
  2. β) η κυρία Μαρία Μαρμάνη, εκπρόσωπος του Ιδιαίτερου Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κυρίου Πάνου Αλεξανδρή,
  3. γ) η κυρία Χρυσάνθη Τσακλίδου, συνεργάτης στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρίου Ιωάννου Κατσαρού.

Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο κύριος Κωνσταντίνος Χασιώτης, σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας, κυρίου Σταύρου Παπασταύρου, και το στέλεχος της ΕΑΠ κυρία Βασιλική Κολυβά.

Ακολουθούν τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά την εικοστή τέταρτη Συνεδρίαση.

  1. Τα μέλη ενημερώθηκαν για την πρόοδο των διαδικαστικών ζητημάτων που αφορούν τις μετακινήσεις των μελών και τις σχετικές αποζημιώσεις.
  2. Ο κύριος Κωνσταντίνος Χασιώτης, εκπρόσωπος του Υπουργού Επικρατείας κυρίου Παπασταύρου,αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει ο νέος Υπουργός στην ΕΑΠ, στην προσπάθεια της οποίας θα είναι αρωγός.
  3. Ακολούθησε παρουσίαση των μέχρι τώρα εργασιών των 5 Ομάδων Εργασίας (ΟΕ) της ΕΑΠ, (Ανώτατη Εκπαίδευση, Πρώιμη και Έγκαιρη Παρέμβαση, Φυσική Προσβασιμότητα, Τουρισμός / Πολιτισμός / Αθλητισμός, Υγεία) από τις συντονίστριές τους. Τα μέλη της ΕΑΠ ενημερώθηκαν για θέματα οργάνωσης και συντονισμού των ΟΕ της ΕΑΠ και την πορεία των εργασιών έως το τέλος του 2023. Ενημερώθηκαν επίσης σχετικά με την πραγματοποίηση Ημερίδας της ΕΑΠ στις 12/10/2023 με αντικείμενο τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των πολιτικών στον τομέα της Πρώιμης Παρέμβασης, στο πλαίσιο σχετικού διεθνούς Forum.
  4. Ακολούθησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο κ. Στεφανίδη σχετικά με την συμμετοχή του στο 16th Conference of States Parties to the Convention on the Rights of Persons with Disabilities του ΟΗΕ (13 - 15 Ιουνίου) και στην εναρκτήρια εκδήλωση για το “European Accessibility Resource Centre - AccessibleEU” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες (4 Ιουλίου 2023), στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες 2021-2030.

Ορισμός της επόμενης συνεδρίασης.

Η επόμενη συνεδρίαση (25η) θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ. Η Συνεδρίαση θα είναι Υβριδική (συμμετοχή με φυσική παρουσία και διαδικτυακά).

Λήξη της 24ης Συνεδρίασης: 14:30

το άρθρο ανήκει στις ακόλουθες κατηγορίες περιεχομένουετικέτες περιεχομένου
Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας
24η συνεδρίαση