Έκθεση Συνοπτικών Πρακτικών της 7ης Συνεδρίασης της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας της 16ης του μηνός Νοεμβρίου 2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00π.μ. (Τηλεδιάσκεψη)

Παρόντων
Της Α’ Αντιπροέδρου:
Ελευθερίας Μπερνιδάκη-Άλντους
Της Β’ Αντιπροέδρου:
Μαρίλυς Χριστοφή
Των μελών:
Γεωργίου Αγγελόπουλου
 
Ευγενίας Λειβαδάρου
 
Έλενας Σουκάκου
 
Ευαγγελίας Χρυσικού
 
Γεωργίου Αυγουστίδη, Εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος
 
Γεράσιμου Φεσσιάν, Εκπροσώπου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος
 
Μαρίας Γαβουνέλη, Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
 
Καλλιόπης Λυκοβαρδή, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη
Της Γραμματέως:
Ειρήνης Κραββαρίτη, Ιδιαίτερο Γραφείο Υπουργού Επικρατείας κ. Γεωργίου Γεραπετρίτη

Στην έκτη συνεδρίαση συμμετείχαν χωρίς δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4780/2021:

  1. α) η κ. Μαρία Βασιλάκη Ειδική Συνεργάτης του Ιδιαίτερου Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Πάνου Αλεξανδρή,
  2. β) η κ. Απόστολος Λάζαρης Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Λεωνίδα Χριστόπουλου,
  3. γ) η κ. Ζωή Νικολαΐδου εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ιωάννη Ξιφαρά,
  4. δ) ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και
  5. ε) οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Μηχανισμού του άρθρου 69 ν. 4488/2017, κυρίες Ματθίλδη Χατζηπαναγιώτου, Μαγδαληνή Ρούμπου και Πηνελόπη Τσιλίκα.

Στη Συνεδρίαση συμμετείχε το στέλεχος της ΕΑΠ, κυρία Βασιλική Κολυβά.

Ακολουθούν τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά την έβδομη Συνεδρίαση.

1. Κανονισμός Λειτουργίας της ΕΑΠ

Το σχέδιο του Κανονισμού είναι σε φάση ολοκλήρωσης.

2. Κωδικοποίηση

Αναμένονται οι τελικές παρατηρήσεις από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης.

3. Στελέχωση της Αρχής

Η Προεδρία επεξεργάζεται σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση στην ΕΑΠ ενός στελέχους από το Δημόσιο -και ευρύτερο Δημόσιο- Τομέα.

4. Στέγαση της ΕΑΠ

Προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΕΤΑΔ και μελών της Αρχής για την στέγαση της ΕΑΠ βάσει των κριτηρίων που έχει θέσει η Αρχή.

5. Ιστοσελίδα ΕΑΠ

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την άμεση λειτουργία του ιστότοπου amea.gov.gr σε συνεργασία με το ΙΤΕ, όπου η ΕΑΠ θα μπορεί να έχει πολύ σημαντική παρουσία.

6. Ενδιάμεση Έκθεση

Η ΕΑΠ θα παρουσιάσει την 25η Νοεμβρίου 2021 την Ενδιάμεση Έκθεση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.

7. Συμμετοχή της Αρχής στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία

Ο ΣΜ θα συνδράμει την ΕΑΠ ως προς την έγκαιρη ενημέρωση και δυνατότητα πρόσβασής της στο νομοθετικό προγραμματισμό.

8. Πολιτική προστασία και άτομα με αναπηρία

Το θέμα της πολιτικής προστασίας είναι πολυσχιδές, άπτεται άμεσα της ασφάλειας των ατόμων με αναπηρία και συσχετίζεται με το θέμα της προσβασιμότητας σε εγκαταστάσεις, σε διαδικασίες και στον τρόπο ενημέρωσης. Η Αρχή μπορεί να συνδράμει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και κατάρτισης των αρμόδιων υπηρεσιών, των εθελοντών, και των ίδιων των ατόμων με αναπηρία.
Έγινε παρουσίαση μιας εφαρμογής αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας με τον Δήμο Πατρέων που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, ως καλή πρακτική, στο στάδιο της διαδικασίας του εντοπισμού των ατόμων με αναπηρία για την κατάλληλη και έγκαιρη παρέμβαση των Αρχών. Ο σκοπός είναι να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την ύπαρξη των ατόμων με αναπηρία, που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης σε προσέγγιση ή/και σε μεταφορά. Μπορεί να γίνει ένα εργαλείο της τοπικής κοινωνίας το οποίο θα συμβάλει στο σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών για την βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης των ΑμεΑ μέσω της εποπτείας της γεωγραφικής διασποράς των συγκεκριμένων ατόμων στον Δήμο.

9. Αναπηρία και Κυκλική Οικονομία

Η Κυκλική Οικονομία συνδέεται με την προσβασιμότητα, με κοινό παρονομαστή τις νέες τεχνολογίες. Τα άτομα με αναπηρία επωφελούνται από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών που είναι υποβοηθητικές σε όλους. Θα πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα συμμετοχής ατόμων με αναπηρία σε προγράμματα που αφορούν την Κυκλική Οικονομία.

10. Η υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ μέσω διαμόρφωσης / τροποποίησης της κατοικίας τους

Τονίστηκε η ανάγκη της υποστήριξης της αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ, που διαχρονικά αποτελεί ένα ζητούμενο, καθώς και η δυνατότητα επιδότησης μέσω προγραμμάτων.

11. Προτάσεις Ε.Σ.Α.μεΑ

Συζητήθηκαν οι προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο έγγραφο «Κατάθεση αιτημάτων και προτάσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους ενόψει της συνάντησης με τον Υπουργό την Πέμπτη 11.11.2021».

12. Προτεραιότητες της ΕΑΠ σε σχέση με το ΕΣΔ με αναφορά στην Ενδιάμεση Έκθεση

Ετέθη το ζήτημα της ενημέρωσης της ΕΑΠ από τα αρμόδια υπουργεία για τις δράσεις πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης, λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, για το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ», καθώς και για το συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα οι Νταντάδες της Γειτονιάς του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά τη φύλαξη μικρών παιδιών.

Επόμενη Συνεδρίαση: Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021

Λήξη συνεδρίασης: 13.45μ.μ.

το άρθρο ανήκει στις ακόλουθες κατηγορίες περιεχομένουετικέτες περιεχομένου
Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας
7η συνεδρίαση