ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ. 41357 της 19.4.2019 «Καθορισμός: α) των απαιτούμενων προσόντων και εξειδίκευση των κριτηρίων του αρ. 21 του ν. 2190/1994 (Α'28), λαμβάνοντας υπόψη τις εξειδικευμένες ανάγκες για τη λειτουργία των φορέων, β) της προθεσμίας και του τρόπου υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων και γ) των απαιτούμενων δικαιολογητικών, καθώς και κάθε θέματος σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ειδικότητας ΥΕ Καθαριότητας και ΔΕ Εποπτών/ Υπευθύνων Συνεργείων Καθαριότητας για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου όγδοου του ν. 4506/2017 (Α΄/191).» (Β΄1363)

Άρθρο 2 Απαιτούμενα προσόντα και εξειδίκευση των κριτηρίων του αρ. 21 του ν. 2190/1994 (Α΄28).

Β. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ:
3. Αριθμός τέκνων τρίτεκνης οικογένειας

  1. α) Σαράντα (40) μονάδες για κάθε τέκνο τρίτεκνου υποψηφίου,
  2. β) Σαράντα (40) μονάδες για κάθε μέλος προκειμένου για υποψήφιους που έχουν την ιδιότητα του τέκνου τρίτεκνης οικογένειας.

Τις ανωτέρω μονάδες δύναται να λάβει μόνο ένα μέλος της ίδιας οικογένειας κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα.
Εάν στην αυτή διαδικασία επιλέγονται ως προσληπτέοι δύο (2) ή περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας, κάνοντας χρήση του αυτού κριτηρίου και δεν είναι δυνατή η οικειοθελής σύμπραξη αυτών για την επιλογή του ενός, διενεργείται δημόσια κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που δικαιούνται να μοριοδοτηθούν από το παραπάνω κριτήριο.
Σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4590/2019 (Α’ 17), «Ενδυνάμωση Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», την ιδιότητα του τρίτεκνου αποκτούν:
α. Ο τρίτεκνος γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Γ. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ.9 ΤΟΥ ΑΡΘΡ. 25 ΤΟΥ Ν. 4440/2016 (ΦΕΚ 224/Α΄/ 2016): Η συνολική βαθμολογία προσαυξάνεται:

  1. α) Ο υποψήφιος με αναπηρία τουλάχιστον 50% βαθμολογείται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας του, πολλαπλασιαζόμενο με το συντελεστή “3”.
  2. β) Ο υποψήφιος με γονέα, τέκνο, αδελφό ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων ή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% εξαιτίας νοητικής στέρησης ή αυτισμού, βαθμολογείται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας του ατόμου - συγγενή που επικαλείται, πολλαπλασιαζόμενο με το συντελεστή “2”.

Άρθρο 4 Καθορισμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  1. 7. Τρίτεκνοι και Τέκνα Τρίτεκνων:
    7β. Τέκνα τρίτεκνων
    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (πατρικής οικογένειας) του οικείου δήμου ή κοινότητας στα δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)], πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).
    Για την απόδειξη της ιδιότητας του τρίτεκνου ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, εκτός από το πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, απαιτείται, κατά περίπτωση, επιπλέον:
    α) Σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω αναπηρία.
  2. 11. Υποψήφιοι με αναπηρία
    Πιστοποιητικό Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε ισχύ και με το οποίο προσδιορίζεται η πάθηση ή βλάβη και το ποσοστό αναπηρίας του υποψηφίου. Επίσης, γίνονται δεκτά και Πιστοποιητικά τα οποία είναι σε ισχύ και έχουν εκδοθεί από τις κάτωθι υγειονομικές αρχές:
    1. 1. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.)
    2. 2. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.)
    3. 3. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.)
    4. 4. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας
    5. 5. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.
  3. 12. Υποψήφιοι γονείς, τέκνα, σύζυγοι, αδελφοί που ασκούν το δικαίωμα προστασίας από την αναπηρία συγγενών ατόμων.
    1. α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/ 25-2-2014)], πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από τα οποία να προκύπτει η συγγενική σχέση με το άτομο, την αναπηρία του οποίου επικαλούνται. Προκειμένου για αλλοδαπούς, αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων). Στην περίπτωση:
      1. i) που το άτομο με αναπηρία από το οποίο ο υποψήφιος αντλεί προστασία είναι έγγαμο, προσκομίζεται πλην του ανωτέρω πιστοποιητικού και Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της δικής του οικογένειας. Από τα δύο Πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, πατρικής και ατομικής οικογένειας, θα πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των μελών των εν λόγω οικογενειών και
      2. ii) που ο υποψήφιος είναι διαζευγμένος και είναι γονέας του ατόμου με αναπηρία από το οποίο αντλεί προστασία, προσκομίζει και το διαζευκτήριο ή τη δικαστική απόφαση λύσης του γάμου και εφόσον είναι διαζευγμένος ή σε διάσταση και δηλώνει επιμέλεια ενός ή περισσότερων τέκνων, προσκομίζει δικαστική απόφαση από την οποία θα αποδεικνύεται η ανάθεση επιμέλειας των τέκνων.
    2. β. Πιστοποιητικό Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε ισχύ, με το οποίο προσδιορίζεται ή πάθηση ή βλάβη και το ποσοστό αναπηρίας του ατόμου – συγγενή. Επίσης, γίνονται δεκτά και Πιστοποιητικά τα οποία είναι σε ισχύ και έχουν εκδοθεί από τις κάτωθι υγειονομικές αρχές:
      1. 1. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.)
      2. 2. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.)
      3. 3. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.)
      4. 4. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας
      5. 5. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.
    3. γ. Υπεύθυνη δήλωση του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’75), στην οποία ο υποψήφιος να αναφέρει τα ονόματα όλων των (λοιπών) προσώπων, τα οποία αντλούν προστασία από την αναπηρία του ατόμου από το οποίο ο υποψήφιος αντλεί προστασία (γονείς, τέκνα, συζύγους, αδελφούς) [σχετ. η περ.δ) παρ. 1 και παρ. 9 του άρθρου 25 του ν. 4440/2016].
    4. δ. Υπεύθυνες δηλώσεις του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’75) όλων των προσώπων που αναφέρονται στην ανωτέρω, υπό στοιχείο γ., Υπεύθυνη Δήλωση, με τις οποίες αυτά δηλώνουν: αφενός ότι δεν συμμετέχουν, με χρήση του δικαιώματος προστασίας του συγγενικού ατόμου με αναπηρία, στη συγκεκριμένη διαδικασία (για την εν λόγω Ανακοίνωση), αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας, για το παρόν, υπέρ του υποψηφίου. Στην περίπτωση που στα παραπάνω πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται:
      Γονείς, τέκνα, σύζυγοι, αδελφοί που θεμελιώνουν δικαίωμα προστασίας από δεύτερο άτομο που πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) ή το ποσοστό αναπηρίας του είναι εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, τότε τα πρόσωπα αυτά υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στις οποίες δηλώνουν αφενός ότι δεν συμμετέχουν με χρήση του δικαιώματος προστασίας του συγγενικού ατόμου με αναπηρία στη συγκεκριμένη διαδικασία (για την εν λόγω Ανακοίνωση), αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας που αντλούν από την αναπηρία του ατόμου από το οποίο ο υποψήφιος αντλεί προστασία, για το παρόν, υπέρ του αιτούντος, αλλά ότι προτίθενται να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόσληψη σε θέση εργασίας, για το δεύτερο άτομο από το οποίο αντλούν προστασία από την αναπηρία του.
      Στην περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης του άρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης από κάποια από τα προαναφερόμενα, πρόσωπα, ο υποψήφιος συμπληρώνει και υποβάλλει ο ίδιος υπεύθυνη δήλωση του άρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος (όπως π.χ. άγνωστη διαμονή, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κάτοικος αλλοδαπής), αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον υποψήφιο ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος προστασίας για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία (για την εν λόγω Ανακοίνωση) του κωλυομένου να υπογράψει.