ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠ’ Αριθμ. 67738 της 28.06.2019 «Εξειδίκευση προϋποθέσεων και καθορισμός ανώτατων ορίων ενισχυόμενων δαπανών και έντασης ενισχύσεων καθώς και διαδικασιών και δικαιολογητικών για τις ενισχύσεις των άρθρων 6 και 7 του α.ν. 89/1967, όπως ισχύει». (Β΄2633 και διόρθωση σφάλματος στο Β΄3275/27.08.2019).

Άρθρο 1 Σκοπός

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται, για τις ενισχύσεις των περιπτώσεων α' (Ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και ατόμων με αναπηρία), β' (Ενισχύσεις για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης) και δ' (Ενίσχυση δαπανών μισθολογικού κόστους και δαπανών εγκατάστασης συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών) της παρ. 2 του άρθρου 6 του α.ν. 89/1967 όπως ισχύει, που χορηγούνται βάσει των άρθρων 6 και 7 του ιδίου νόμου, οι προϋποθέσεις όσον αφορά τη δημιουργία ελάχιστου αριθμού θέσεων απασχόλησης από νέα δραστηριότητα, τα ανώτατα όρια ενισχυόμενων δαπανών και τα ποσοστά ενίσχυσης για κάθε κατηγορία ενισχύσεων, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για τη χορήγηση των ενισχύσεων, τη διενέργεια των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων και την εκταμίευση των ποσών της ενίσχυσης.

Άρθρο 3 Ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και ατόμων με αναπηρία

  1. 1. Οι ενισχύσεις της κατηγορίας αυτής χορηγούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 651/2014 της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ' εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης και ειδικότερα τα άρθρα 32 και 33 αυτού, και αφορούν την πρόσληψη εργαζόμενων οι οποίοι:
    1. αα. δεν είχαν κανονική αμειβόμενη εργασία κατά τους προηγούμενους έξι (6) μήνες σύμφωνα με βεβαίωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) που εκδίδεται βάσει του τηρούμενου από αυτόν Μητρώου Ανέργων ή
    2. ββ. δεν έχουν συμπληρώσει δυο (2) έτη από την ολοκλήρωση εκπαίδευσης με πλήρες ωράριο και δεν είχαν προηγουμένη κανονική αμειβόμενη απασχόληση, σύμφωνα με σχετικό πιστοποιητικό σπουδών και βεβαίωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) που εκδίδεται βάσει του τηρούμενου από αυτόν Μητρώου Ανέργων καθώς και βεβαίωσης του αρμόδιου Φορέα Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας, ή
    3. γγ. είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, ή
    4. δδ. ζουν μόνοι έχοντας τη φροντίδα ενός η περισσοτέρων μελών σύμφωνα με τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, ή
    5. εε. είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% ή μεγαλύτερο βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.
  2. 2. Η πρόσληψη των εργαζόμενων της παραπάνω παραγράφου πρέπει να εξυπηρετεί τη νέα δραστηριότητα όπως ορίζεται στις παρ. 1 και του άρθρου 2 της παρούσης και να συνεπάγεται αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της οικείας επιχείρησης, σε σχέση με το μέσο όρο του δωδεκαμήνου που προηγήθηκε αυτής. Όταν η πρόσληψη δεν αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της οικείας επιχείρησης σε σχέση με τον μέσο όρο του δωδεκαμήνου που προηγήθηκε, η θέση ή οι θέσεις πρέπει να έχουν μείνει κενές από αποχώρηση εργαζόμενων για λόγους που δεν εξαρτώνται από την επιχείρηση ή λόγω απόλυσης για πειθαρχικούς λόγους και όχι λόγω προηγούμενης κατάργησης θέσεων εργασίας όπως θα τεκμηριώνεται από τη διαδικασία λύσης της σύμβασης σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας και την κείμενη νομοθεσία (έγγραφη γνωστοποίηση αποχώρησης από εργαζόμενο ή απόλυσης από εταιρεία, καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, απόφαση απόλυσης αρμοδίων οργάνων, οικονομικός διακανονισμός κ.λπ.).
  3. 3. Η εταιρεία δύναται να λάβει ενίσχυση του παρόντος άρθρου για επιλέξιμες δαπάνες συνολικά μέχρι του ποσού των 3.500.000 ευρώ. Επιλέξιμες δαπάνες για κάθε εργαζόμενο είναι το μισθολογικό κόστος, για περίοδο έως δώδεκα (12) μηνών από την πρόσληψή του και μέχρι του ποσού των 35.000 ευρώ για 12 μήνες απασχόλησης αυτού. Σε περίπτωση απασχόλησης μικρότερης των 12 μηνών, το ανώτατο όριο επιλέξιμων δαπανών υπολογίζεται κατ' αναλογία βάσει της περιόδου απασχόλησης. Στο μισθολογικό κόστος περιλαμβάνονται οι ακαθάριστες αποδοχές (μηνιαίες, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας) καθώς και οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.

    Η παρ. 3 του άρθρου 3 αντικαταστάθηκε ως άνω από την υπ΄αριθμ 24752/20 (Β’ 893).

  4. 4. Η ενίσχυση συνίσταται σε επιδότηση του μισθολογικού κόστους με παροχή χρηματικού ποσού για κάλυψη μέρους αυτού και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται σε ποσοστό 50% των καταβληθέντων επιλέξιμων δαπανών.
  5. 5. Για τους εργαζομένους για τους οποίους γίνεται χρήση των ενισχύσεων του παρόντος άρθρου, η εταιρεία δεν μπορεί να λαμβάνει άλλη ενίσχυση επί των μισθολογικών δαπανών της περιόδου δώδεκα (12) μηνών από την πρόσληψη εκάστου και επίσης δεν δύναται να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας αυτών μέχρι τη λήξη της περιόδου ενίσχυσης εκτός της περίπτωσης απόλυσης για πειθαρχικούς λόγους οι οποίοι θα τεκμηριώνονται όπως αναφέρεται στην παρ. 2.
  6. 6. Η ενίσχυση του παρόντος άρθρου αθροιζόμενη με άλλες κρατικές ενισχύσεις που λαμβάνει η επιχείρηση, όπως αυτή νοούνται στον Κανονισμό (ΕΕ) 651/2014, για πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ ετησίως. «Για την εξακρίβωση τήρησης του ορίου αυτού ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 8 περ. γ του άρθρου 2»

    Το εντός εισαγωγικών εδάφιο προστέθηκε στο τέλος της παρ. 6 του άρθρου 3 από την υπ΄αριθμ 24752/20 (Β’ 893).