ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ.42948 της 11.12.2003 «Πλήρωση θέσεων του Δημόσιου Τομέα.» (Β΄ 1854).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ Εξέταση ατόμων με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων Άρθρο 30 Συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό

  1. 1. Όταν προκηρύσσεται πλήρωση θέσεων με γραπτό διαγωνισμό, μπορεί να συμμετέχουν και υποψήφιοι των οποίων οι φυσικές σωματικές δεξιότητες δεν επιτρέπουν την υποβολή τους σε γραπτή δοκιμασία. Οι υποψήφιοι αυτοί εξετάζονται με ειδικούς τρόπους, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.
  2. 2. Προκειμένου οι ανωτέρω υποψήφιοι να υποβληθούν σε ειδικό τρόπο εξέτασης, απαιτείται να ζητήσουν την υποβολή τους σε ειδική εξέταση με την αίτηση συμμετοχής τους στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων με γραπτό διαγωνισμό. Προς τούτο πρέπει να αναγράψουν στο επάνω μέρος της πρώτης σελίδας του εντύπου της αίτησης συμμετοχής τους στη σχετική διαδικασία την ένδειξη «ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ» και να υποβάλουν, επιπλέον των δικαιολογητικών που απαιτούνται από την προκήρυξη, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
    1. α) Βεβαίωση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής του άρθρου 165 του Ν. 2683/1999 (Υπαλληλικός Κώδικας), από την οποία: (1) να προκύπτει η συγκεκριμένη κατά περίπτωση πάθηση ή βλάβη και η συνεπεία αυτής αδυναμία συμμετοχής σε γραπτή διαγωνιστική διαδικασία και (2) να πιστοποιείται η φυσική καταλληλότητα του υποψηφίου να ασκήσει τα καθήκοντα της θέσης για την κατάληψη της οποίας πρόκειται να διαγωνισθεί.
    2. β) Προκειμένου περί υποψηφίων που πάσχουν από δυσλεξία, επιπλέον ειδική διαγνωστική έκθεση δημόσιου Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ή Σταθμού, από την οποία να προκύπτει ότι η επίδοσή τους στα μαθήματα δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί με γραπτές εξετάσεις.
    3. γ) Δήλωση σε απλό χαρτί γραφής για τον τρόπο που επιθυμούν να εξετασθούν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2 του επόμενου άρθρου.

Άρθρο 31 Χρόνος και τρόπος εξέτασης

  1. 1. Οι υποψήφιοι με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων εξετάζονται κατά τον ίδιο χρόνο, στα ίδια θέματα και με το ίδιο πρόγραμμα, με το οποίο διενεργούνται οι εξετάσεις των λοιπών υποψηφίων του γραπτού διαγωνισμού, αλλά σε ειδικώς καθορισμένο γι' αυτούς εξεταστικό κέντρο, ένα ή περισσότερα.
  2. 2. Οι ανωτέρω υποψήφιοι εξετάζονται με ένα από τους ακόλουθους τρόπους εξέτασης ή με συνδυασμό αυτών:
    1. α) με γραπτή εξέταση με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή: Σε γραπτή εξέταση με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή υποβάλλονται υποψήφιοι με οποιαδήποτε πάθηση ή βλάβη που δεν επιτρέπει τη φυσική χρήση γραφής, εφόσον δηλώνουν αυτόν τον τρόπο εξέτασης.
    2. β) με προφορική εξέταση: Σε προφορική εξέταση υποβάλλονται υποψήφιοι που είναι τυφλοί, αμβλύωπες, κωφοί, βαρήκοοι, δυσλεξικοί, καθώς και υποψήφιοι με νευρολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να εκφράζονται γραπτώς.
    3. γ) με χρήση νοηματικής: Σε εξέταση με χρήση νοηματικής υποβάλλονται υποψήφιοι που είναι κωφοί, βαρήκοοι ή υποψήφιοι με λοιπές παθήσεις που έχουν ως κύρια γλώσσα επικοινωνίας τους την ελληνική νοηματική γλώσσα. Οι υποψήφιοι αυτοί εξετάζονται προφορικά με τη χρήση διερμηνέα νοηματικής. Η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 32 της παρούσας, μπορεί να αποφασίζει, ανάλογα με την πάθηση, την εξέταση και με τους δύο τρόπους, προφορικώς και γραπτώς, με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή με χρήση νοηματικής.
    4. δ) Τυχόν περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να υπαχθούν στους ανωτέρω καθοριζόμενους τρόπους εξέτασης, γιατί απαιτούν ειδικώς εξατομικευμένο τρόπο, αυτός καθορίζεται από την Ειδική Επιτροπή και, στις περιπτώσεις που κρίνει αναγκαίο, μετά από γνώμη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, εφόσον οι συγκεκριμένες συνθήκες το επιτρέπουν.
    5. 3. Η διάρκεια του χρόνου εξέτασης μπορεί κατά την κρίση της Ειδικής Επιτροπής να προσαρμόζεται στις ειδικές συνθήκες των υποψηφίων με παράτασή της έως και το 50% του καθορισμένου χρόνου.

Άρθρο 32 Ειδική Επιτροπή

  1. 1. Για τη διενέργεια της εξέτασης των υποψηφίων με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων, το Α.Σ.Ε.Π. συγκροτεί Ειδική Επιτροπή, τριμελή ή πενταμελή, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού και έχει την ευθύνη της οργάνωσης της εξέτασης, σύμφωνα με το πρόγραμμα του γραπτού διαγωνισμού. Η συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας.
  2. 2. Η Ειδική Επιτροπή:
    1. α) Παραλαμβάνει από την αρμόδια υπηρεσία του Α.Σ.Ε.Π. τις αιτήσεις των υποψηφίων που ζητούν υπαγωγή τους σε ειδικό τρόπο εξέτασης και εξετάζει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για το σκοπό αυτόν, καθώς και τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται από την προκήρυξη για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.
    2. β) Καθορίζει με απόφασή της τους υποψηφίους που δικαιούνται να εξετασθούν με ειδικό τρόπο, καθώς και τον τρόπο εξέτασης κάθε υποψηφίου και αποκλείει από την εξέταση τους λοιπούς.
    3. γ) Φροντίζει για τον εξοπλισμό των αιθουσών με τα απαραίτητα τεχνικά ή άλλα μέσα για τη διενέργεια της ειδικής εξέτασης.
    4. δ) Προβαίνει σε κάθε άλλη ενέργεια που είναι απαραίτητη για την προετοιμασία και διενέργεια της εξέτασης.
  3. 3. Οι υποψήφιοι που αποκλείονται, ειδοποιούνται εγκαίρως και πάντως πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν την ημέρα διενέργειας του γραπτού διαγωνισμού. Στην περίπτωση αυτή, με φροντίδα της αρμόδιας υπηρεσίας του Α.Σ.Ε.Π., τους γνωστοποιείται και το εξεταστικό κέντρο στο οποίο μπορεί να εξετασθούν μαζί με τους λοιπούς υποψηφίους του γραπτού διαγωνισμού.

Άρθρο 33 Διενέργεια της εξέτασης-Βαθμολόγηση

  1. 1. Όταν η εξέταση γίνεται με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, εφαρμόζονται περαιτέρω όσα ορίζονται στο πρώτο και τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 23 της παρούσας.
  2. 2. Όταν η εξέταση γίνεται προφορικώς εφαρμόζεται το άρθρο 25 της παρούσας.
  3. 3. Όταν η εξέταση γίνεται με χρήση νοηματικής, η κατά την προηγούμενη παράγραφο 2 προφορική εξέταση γίνεται με τη βοήθεια διερμηνέα νοηματικής.
  4. 4. Όταν η εξέταση γίνεται με άλλο ειδικώς εξατομικευμένο για συγκεκριμένο υποψήφιο τρόπο, η Ειδική Επιτροπή μπορεί να καθορίζει τρόπο αποτύπωσης της επίδοσης του υποψηφίου, προκειμένου να είναι δυνατή η βαθμολόγηση από τους βαθμολογητές του οικείου βαθμολογικού κέντρου, με διαφύλαξη κατά το δυνατόν του απορρήτου του ονοματεπωνύμου του υποψηφίου.