ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ. οικ. 4915/218 της 24.3.2010 «Καθορισμός του ειδικού εντύπου της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης και των δικαιολογητικών που καταθέτουν τυφλοί, προστατευόμενοι του Ν. 2643/1998 (A΄ 220) στην Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. που είναι αρμόδια για την προκήρυξη θέσεων εργασίας, εφόσον υποβάλλουν υποψηφιότητα για διορισμό σε θέσεις τηλεφωνητών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και λοιπών υπόχρεων φορέων του άρθρου 2 του Ν. 2643/1998.» (Β΄317)

  1. Α. Καθορίζουμε τον τύπο του ειδικού εντύπου της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης που συμπληρώνουν άτομα με αναπηρία και ειδικότερα τυφλοί προστατευόμενοι του Ν.2643/98 και υποβάλλουν στην Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. που είναι αρμόδια για την προκήρυξη θέσεων εργασί­ας, προκειμένου να τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας τηλεφωνητών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και λοιπών φορέων του άρθρου 2 του Ν. 2643/1998, μόνο εφόσον είναι πτυχιούχοι των σχολών εκπαίδευσης τυ­φλών τηλεφωνητών, οι οποίες υπάγονται στην εποπτεία των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
    Ο τύπος της έντυπης αυτής αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης περιέχεται στο προσαρτώμενο στην παρούσα απόφαση παράρτημα, της οποίας αποτελεί αναπόσπα­στο μέρος.
    Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση των υποψηφίων προ­σκομίζεται ή αποστέλλεται ταχυδρομικά με απόδειξη στην αρμόδια για την προκήρυξη Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ., μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την τελευταία δημοσίευση της προκήρυξης στον Τύπο.
    Η μη προσκόμιση ή η μη ταχυδρομική αποστολή της αίτησης αποδεδειγμένα εντός της οριζόμενης αποκλει­στικής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών καθιστά απαράδεκτη την αίτηση.
    Στις περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής από τους προστατευόμενους της αίτησης, αυτή θεωρείται ότι κατατέθηκε στην αρμόδια για την προκήρυξη Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ., μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των τριάντα (30) ημερών, εφόσον η ημερομηνία που φέρει η σφραγίδα του ταχυδρομείου είναι εντός της προθε­σμίας αυτής.
    Οι προστατευόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής αί­τησης σε τρεις (3) κατ’ ανώτατο όριο Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. της χώρας μας που έχουν προβεί σε προκήρυξη, κατ’ επιλογήν τους. Τούτο ισχύει μόνο για τις θέσεις φορέων του άρθρου 2 του Ν. 2643/1998 (δημόσιες επι­χειρήσεις, οργανισμοί, Ν.Π.Ι.Δ. κ.λπ.).
    Η δήλωση ανακριβών στοιχείων στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συνεπάγεται την απώλεια της προστασίας του Ν. 2643/1998.
    Ανάκληση, τροποποίηση ή συμπλήρωση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης δεν επιτρέπεται.
  2. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
    Β.
    1. Ι. Οι υποψήφιοι (άτομα με αναπηρία και ειδικότερα τυφλοί), για τους οποίους, με βάση τη σειρά τους στον ενδεικτικό πίνακα βαθμολόγησης, κρίνεται ότι μπορούν να καταλάβουν θέση εργασίας τηλεφωνητή, καλούνται με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με απόδειξη τα κατωτέρω αναγραφόμενα δικαιολογητικά, με τα οποία τεκμηριώ­νεται η ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων.
      Τα δικαιολογητικά αυτά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τη λήξη της αποκλειστικής προθεσμίας των τρι­άντα (30) ημερών, η οποία ισχύει για την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και όχι πέραν της προθε­σμίας αυτής.
      Τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν, όπως προαναφέρθηκε, οι προστατευόμενοι στην Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ., η οποία έχει προβεί σε προκήρυξη θέσεων εργασίας τυφλών τηλεφωνητών Νομικών προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και λοιπών υπόχρεων φορέων του άρθρου 2 του Ν.2643/1998, πρωτότυπα ή νόμιμα επικυρωμένα, είναι τα εξής :
      1. 1. Πτυχίο Σχολών εκπαίδευσης τυφλών τηλεφωνητών που υπάγονται στην εποπτεία των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρη­σκευμάτων.
      2. 2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του προστατευομένου (αιτούντος).
      3. 3. Τίτλο ή τίτλους σπουδών και λοιπά τυπικά προσό­ντα (πιστοποιητικά και λοιπά δικαιολογητικά), από τα οποία να προκύπτει η τυχόν ειδικότητα και προϋπηρεσία του υποψηφίου (τυχόν τίτλοι κατάρτισης, εξειδίκευσης, άδεια εργασίας κ.λπ.). Οι τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής θα πρέπει να συ­νοδεύονται από πράξη αναγνώρισης από τον κατά πε­ρίπτωση αρμόδιο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ, κ.λπ.) άλλως δεν λαμβάνονται υπόψη. Όσοι είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, προσκομίζουν υποχρεω­τικά και την επίσημη μετάφραση του τίτλου σπουδών από το Υπουργείο Εξωτερικών. Εάν πρόκειται για τίτλο σπουδών, Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, η μετάφραση αυτή θα συνοδεύεται από πιστοποίηση ισοτιμίας με τίτλο Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης της ημεδαπής, που εκδίδεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γρα­φεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εάν πρόκειται για τίτλο σπουδών Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, η μετάφραση αυτή θα συνοδεύεται από πιστοποίηση ισοτιμίας με τίτλο Δευτεροβάθμιας Τε­χνικής Εκπαίδευσης της ημεδαπής που εκδίδεται από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κα­τάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.). Το απολυτήριο Δημοτικού Σχολεί­ου αποτελεί τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εφόσον αποκτήθηκε μέχρι και το έτος 1980. Από το έτος 1981 και εντεύθεν, τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης αποτελεί το απολυτήριο τριταξίου Γυμνασίου.
      4. 7. Απόφαση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του ΙΚΑ, με την οποία προσδιο­ρίζεται το ποσοστό αναπηρίας του τυφλού, το οποίο θα πρέπει να είναι 50% τουλάχιστον. Ευνόητο είναι ότι γίνεται δεκτή και απόφαση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αναπηρίας του ΙΚΑ, στις περι­πτώσεις που αυτή προσκομίζεται και βεβαιώνει ποσοστό αναπηρίας του τυφλού 50% τουλάχιστον. 9. Ισχύουσα, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, κάρτα ανεργίας του προστατευομένου (αιτούντος).
      5. Οι υποψήφιοι εκείνοι οι οποίοι είτε απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με σύμβαση ερ­γασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης, κατά τις διατάξεις του Ν. 3174/2003 (A΄ 205), είτε απασχολούνται με βάση το πρόγραμμα επιχο­ρήγησης Νέων Θέσεων Εργασίας Ατόμων με Αναπηρίες, δεν απαιτείται κατ’ εξαίρεση να είναι γραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. προκειμένου να διεκδική­σουν θέση εργασίας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2643/1998. Στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι (αιτούντες) προ­σκομίσουν κάρτα ανεργίας ή βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Ο.Α.Ε.Δ. παρελθόντων ετών, τα δικαιολογητικά αυτά γίνονται δεκτά εφόσον δεν προκύπτει εισόδημα των αιτούντων από μισθωτές υπηρεσίες στο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο προσκομίζουν, για το φορολογητέο εισόδημα. Εάν το εισόδημα προέρχεται από τις μισθωτές υπη­ρεσίες της παρούσας παραγράφου (δηλαδή της παραγράφου 9), στις οποίες κατ΄ εξαίρεση έχει δικαίωμα να απασχολείται ο υποψήφιος, προσκομίζεται από αυτόν, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα, βεβαίωση του φο­ρέα απασχόλησής του ότι το έτος 2008 απασχολείτο στη συγκεκριμένη μισθωτή υπηρεσία. Εάν ο προστατευόμενος, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης παρακολουθεί πρόγραμμα επαγγελματικής κα­τάρτισης ή πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, προσκομίζει βεβαίωση του φορέα υλοποίησης του προ­γράμματος στην οποία αναφέρεται ότι ο προστατευόμενος έχει καταθέσει την κάρτα ανεργίας του στο φορέα αυτό.
      6. 13. Υπεύθυνες δηλώσεις των λοιπών μελών τόσο της πατρικής οικογένειας του τυφλού όσο και της δικής του οικογένειας (εάν είναι έγγαμος), τα οποία αντλούν την προστασία του Ν. 2643/1998 από την αναπηρία του τυ­φλού (γονείς, αδέλφια, σύζυγος), με τις οποίες τα μέλη αυτά δηλώνουν: αφενός μεν ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του Ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος. Αν στα μέλη των παραπάνω οικογενειών συμπεριλαμβάνεται ΑΜΕΑ, το οποίο προτίθεται να ασκήσει το προσωποπαγές δικαίωμα προστασίας του στο μέλλον και δεν παραιτείται της προστασίας του Ν. 2643/1998 υπέρ του αιτούντος, θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυ­νη δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του αυτό και θα επισυνάπτει στην υπεύθυνη δήλωση την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ περί της αναπηρίας του. Εάν στην πατρική οικογένεια του τυφλού ή και στη δική του οικογένεια υπάρχουν περισσότεροι του ενός προστατευόμενοι από το Ν. 2648/98 της κατηγορίας Άτομα με Αναπηρίες και το δικαίωμα προστασίας του νόμου αυτού επιθυμεί να ασκήσει μόνο ο τυφλός, ο προ­στατευόμενος αυτός (τυφλός) προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις των λοιπών ΑΜΕΑ, με τις οποίες δηλώνεται: αφενός μεν ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του Ν. 2643/98 για το παρόν, υπέρ του αιτούντος (τυφλού). Οι υπεύθυνες αυτές δηλώσεις υποβάλλονται προκει­μένου ο προστατευόμενος – αιτών, να υπαχθεί και σε δεύτερη κατηγορία (ΕΜΜΕΣΗ ΑΜΕΑ) και να τύχει της προσαύξησης μορίων κατά ποσοστό 20%. Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα μέλη των παραπάνω οικογενειών υφίσταται αντικειμενι­κή αδυναμία συμπλήρωσης και υπογραφής της προανα­φερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρ­βασης του ορίου ηλικίας των εβδομήντα ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει δική του υπεύθυνη δήλωση στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύ­ματος υποβολής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του προσώπου που κωλύεται να υπογράψει. Στις υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής.
      7. 14. Εάν ο υποψήφιος εκτός από την τυφλότητα επικαλείται δεύτερη ή περισσότερες κατηγορίες προστα­σίας, προκειμένου να λάβει την προσαύξηση μορίων κατά ποσοστό 20% της παραγρ. 8 του άρθρου 4 του Ν. 2643/1998, θα πρέπει να ανατρέξει παρακάτω στη συγκεκριμένη κατηγορία που επικαλείται ως δεύτερη κατηγορία προστασίας του, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ειδικότερα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει επιπλέον εκείνων που ήδη αναφέρθηκαν.
    2. ΙΙ. Ειδικότερα οι προστατευόμενοι (τυφλοί) που επι­καλούνται ως δεύτερη την κατηγορία ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ υποβάλλουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά :
      • Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστα­σης.
      • Στην περίπτωση που ο προστατευόμενος (αιτών) εί­ναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας και έγγαμος προσκο­μίζει δύο (2) πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, δηλαδή ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της πατρικής του οικογένειας και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της δικής του οικογένειας.
      Σύμφωνα με την 362/2007 ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), κατά την έννοια των διατάξεων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 2643/1998, ως τέκνα πολύτεκνης οικογένειας θεωρούνται και τα τέκνα πολύτεκνου γονέα που μεταξύ τους είναι ετερο­θαλή αδέλφια.
      Στην περίπτωση που ο προστατευόμενος (αιτών) επικαλείται ως δεύτερη την κατηγορία του τέκνου πο­λύτεκνου γονέα προσκομίζει πιστοποιητικό οικογενεια­κής κατάστασης του πολύτεκνου γονέα από τον οποίο προέρχεται, προκειμένου να αποδειχθεί η πολυτεκνική ιδιότητα του γονέα. Εάν ο προστατευόμενος (αιτών) είναι και έγγαμος, προσκομίζει επιπλέον και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της δικής του οικογένειας.
      Πολύτεκνος γονέας για την εφαρμογή του Ν. 2643/1998 είναι ο γονέας που έχει τέσσερα (4) ζώντα τέκνα και άνω είτε τα απέκτησε από ένα γάμο είτε από διαφορε­τικούς γάμους είτε τα απέκτησε εκτός γάμου.
      Στην περίπτωση που ο προστατευόμενος (αιτών) επι­καλείται ως δεύτερη την κατηγορία του πολύτεκνου γονέα, προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις του Ν. 1599/1986 απ’ όλα τα υπόλοιπα υπαγόμενα στην προστασία του Ν. 2643/1998 μέλη της οικογένειας. Δηλαδή προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις του Ν. 1599/1986 μόνο από την/τον σύζυγο μετά της οποίας/οποίου απέκτησε τέσσερα (4) και άνω τέκνα, τα οποία είναι ζώντα, αλλά και υπεύθυνες δηλώσεις από τα ενήλικα τέκνα του, με τις οποίες τα ανωτέρω μέλη δηλώνουν ότι: αφ’ ενός μεν δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρό­σληψης, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του Ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
      Στην περίπτωση που ο προστατευόμενος (αιτών) εί­ναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας ή τέκνο πολύτεκνου γονέα, προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις του Ν. 1599/1986 απ’ όλα τα υπόλοιπα (υπαγόμενα στην προστασία του Ν. 2643/1998) μέλη της οικογένειας (πολύτεκνους γονείς του ή πολύτεκνο γονέα του και ενήλικα αδέλφια του, αμφιθαλή και ετεροθαλή), με τις οποίες τα μέλη αυτά δηλώνουν ότι: αφ’ ενός μεν δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης, αφετέ­ρου δε παραιτούνται της προστασίας του Ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
      Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα μέλη της παραπάνω οικογένειας ή των παραπάνω οικο­γενειών υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρω­σης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβασης του ορίου ηλι­κίας των εβδομήντα (70) ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβολής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αι­τούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του προ­σώπου που κωλύεται να υπογράψει.
      Στις υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής.
    3. IΙΙ. Ειδικότερα οι προστατευόμενοι (τυφλοί) που επικαλούνται ως δεύτερη την κατηγορία ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΤΕΚΝΑ ΤΟΥΣ και λοιποί προστατευόμενοι της περ. Γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2643/98, υποβάλλουν επιπλέον και τα εξής δικαιο­λογητικά:
      Βεβαίωση Επιτροπής του Γενικού Επιτελείου Εθνι­κής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠΑΘΑ), ή των Επιτροπών που προβλέπονται από το Π.Δ. 379/83 (ΦΕΚ 136/A΄), από την οποία να προκύπτει ότι ο προστατευόμενος ανήκει στην κατηγορία Γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2643/98. Οι προστατευόμενοι της ανωτέρω κατηγορίας μπορούν να προσκομίζουν αντί της βεβαίωσης επικυρωμένο φωτοαντίγραφό της και αν επιλεγούν προς τοποθέτηση προσκομίζουν υποχρεωτικά το πρωτότυπο του δικαιο­λογητικού αυτού. Εφόσον το δικαιολογητικό αυτό έχει εκδοθεί υπό το καθεστώς του προϊσχύσαντος Ν. 1648/86, ο προστα­τευόμενος εφόσον επιλεγεί προς τοποθέτηση σε θέση εργασίας θα πρέπει να μεταβεί στην Υπηρεσία ΓΕΕΘΑ/ ΔΕΠΑΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τεθεί στο δικαιολογητικό από την Υπηρεσία αυτή ειδική σφραγίδα, ότι τούτο ισχύει και για την υπαγωγή του προστατευομένου στο Ν. 2643/98. Στην περίπτωση που ο προστατευόμενος (αιτών) προ­σκομίζει μόνο Βεβαίωση της Επιτροπής του Π.Δ/τος 379/83 (ΦΕΚ 136/A΄), υποβάλλει υπεύθυνες δηλώσεις των λοιπών προστατευομένων από το Ν. 2643/1998 μελών της οικογένειάς του με τις οποίες δηλώνεται ότι : αφε­νός μεν δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του Ν. 2643/98 για το παρόν υπέρ του αιτούντος. Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα μέλη της παραπάνω οικογένειας ή των παραπάνω οικο­γενειών υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρω­σης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβασης του ορίου ηλικίας των εβδομήντα ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλ­λει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβολής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του κωλυομένου να υπογράψει . Στις υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής.
    4. ΙV. Ειδικότερα οι προστατευόμενοι (τυφλοί) που επικαλούνται ως δεύτερη κατηγορία την κατηγορία ΕΜΜΕΣΗ ΑΜΕΑ (γονέας, σύζυγος, αδελφός Ατόμου με Αναπηρία), υποβάλλουν, πέραν των δικαιολογητικών της παραγράφου Β.Ι επιπρόσθετα :
      • Απόφαση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. με την οποία προσ­διορίζονται τα βαριά σωματικά ή ψυχικά προβλήματα του συγγενούς (αδελφού-ής, συζύγου, τέκνου) του αι­τούντος και το ποσοστό αναπηρίας του συγγενούς, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι 67% και άνω.
      • Στην περίπτωση που το ανάπηρο άτομο από το οποίο αντλείται η έμμεση προστασία (συγγενής του αιτούντος τυφλού) πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό, ο αιτών προσκομίζει απόφαση της αρμόδιας Πρω­τοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. που αφορά τον συγγενή, με την οποία προσδιορίζεται η πάθηση και το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο στην περίπτωση αυτή αρκεί να είναι τουλάχιστον 50%.
      • Σε περίπτωση που στην οικογένεια του προστατευ­ομένου (αιτούντος), επιπλέον του ατόμου με αναπηρία από το οποίο ο προστατευόμενος θεμελιώνει την υπαγωγή του στην κατηγορία Έμμεση ΑΜΕΑ του Ν. 2643/98, υπάρχει σύζυγος ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, εάν πρόκειται για σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νοητι­κή υστέρηση ή αυτισμό, ο αιτών προσκομίζει απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. με την οποία προσδιορίζεται η πάθηση και το ποσοστό αναπηρίας του προσώπου αυτού.
      • Υπεύθυνες δηλώσεις του Ν. 1599/1986 από τα υπό­λοιπα προστατευόμενα από το Ν. 2643/98 μέλη της οικογένειας ή των οικογενειών του αιτούντος (πατρικής ή δικής του) με τις οποίες δηλώνεται: αφενός μεν ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρε­ωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του Ν. 2643/98 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
      • Υπεύθυνη δήλωση του ιδίου του ατόμου με Αναπηρία, από το οποίο αντλείται η έμμεση προστασία, εφόσον αντικειμενικά το άτομο αυτό δύναται να συμπληρώσει και να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει ότι : αφενός μεν ότι δεν έχει στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτείται της προστασίας του Ν. 2643/1998 για παρόν υπέρ του αιτούντος.

      Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα παραπάνω άτομα υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρωσης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβασης του ορίου ηλικίας των εβδομήντα (70) ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβο­λής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του προσώπου που κω­λύεται να υπογράψει.
      Στις υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής.
    5. V. Ειδικότερα οι προστατευόμενοι (τυφλοί) που επι­καλούνται ως δεύτερη κατηγορία την κατηγορία ΑΝΑ­ΠΗΡΟΙ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΤΕΚΝΑ ΤΟΥΣ και λοιποί προστατευόμενοι της περ. Δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2643/98, υποβάλλουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά:
      • Βεβαίωση της Επιτροπής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠΑΘΑ), από την οποία να προκύπτει ότι ο προστατευόμενος –αιτών ανήκει στην κατηγορία Δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2643/98.
        Οι προστατευόμενοι της ανωτέρω κατηγορίας μπο­ρούν να προσκομίζουν αντί της βεβαίωσης επικυρωμένο φωτοαντίγραφό της και αν επιλεγούν προς τοποθέτηση προσκομίζουν υποχρεωτικά το πρωτότυπο του δικαιο­λογητικού αυτού.
        Εφόσον το δικαιολογητικό αυτό έχει εκδοθεί υπό το καθεστώς του προϊσχύσαντος Ν. 1648/86, ο προστα­τευόμενος εφόσον επιλεγεί προς τοποθέτηση σε θέση εργασίας θα πρέπει να μεταβεί στην Υπηρεσία ΓΕΕΘΑ/ ΔΕΠΑΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τεθεί στο δικαιολογητικό από την Υπηρεσία αυτή ειδική σφραγίδα, ότι τούτο ισχύει και για την υπαγωγή του προστατευομένου στο Ν. 2643/98.
      • Βεβαίωση της αρμοδίας υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των αναπήρων ή θυμάτων πολέμου, σύμφωνα με το Ν. 1487/50, (χορή­γηση άδειας λειτουργίας περιπτέρου, κυλικείου κ.λπ.) από την οποία να προκύπτει ότι το τέκνο αναπήρου ή θύματος πολέμου δεν έχει το ίδιο αποκατασταθεί με τις διατάξεις του Ν. 1487/50.
    6. VI. Ειδικότερα οι προστατευόμενοι (τυφλοί) που επικαλούνται ως δεύτερη κατηγορία την κατηγορία ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ υποβάλλουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά:
      Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστα­σης.
      Εάν τα τέκνα του τρίτεκνου γονέα προέρχονται από περισσότερους του ενός γάμους του γονέα τους, εφό­σον ο δεύτερος ή επόμενος γάμος του γονέα συνήφθησαν μετά από προηγούμενο διαζύγιο, προσκομίζεται και δικαστική απόφαση από την οποία θα αποδεικνύεται η ανάθεση στον αιτούντα της επιμέλειας κάποιου ή κάποιων εκ των τέκνων.
      Εάν τα τέκνα είναι εκτός γάμου γεννηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα, προσκομίζεται από τον αιτούντα και η σχετική με την αναγνώριση ή την υιοθε­σία δικαστική απόφαση.
      Για να προστατεύεται ο τρίτεκνος γονέας από το Ν. 2643/1998 τα τρία τέκνα θα πρέπει να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή εάν φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδα­πής ή της αλλοδαπής ή εάν εκπληρώνουν τις στρατιω­τικές τους υποχρεώσεις να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25º) έτος της ηλικίας τους.
      Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
      Στις περιπτώσεις που κάποιο ή κάποια από τα τέκνα του τρίτεκνου γονέα φοιτά ή φοιτούν σε κάποια από τις προαναφερόμενες σχολές ή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεν έχει ή δεν έχουν συμπληρώσει το 25º έτος της ηλικίας τους, ο αιτών προσκομίζει βεβαίωση φοίτησης του τέκνου ή των τέκνων προερχομένη από την οικεία σχολή.
      Στις περιπτώσεις που κάποιο ή κάποια από τα άρρενα τέκνα του τρίτεκνου γονέα εκπληρώνει ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχει ή δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ο αι­τών προσκομίζει βεβαίωση του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου που να βεβαιώνει το γεγονός αυτό.
      Εάν κάποιο ή κάποια από τα τέκνα του τρίτεκνου γονέα έχει ή έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, προσκομίζεται απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτρο­πής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., με την οποία προσδιορίζεται η ισόβια αναπηρία καθώς και το ποσοστό αυτής.
      Το δικαιολογητικό αυτό προσκομίζεται από τον αιτού­ντα ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης του αναπήρου τέκνου.
      Ο αιτών τρίτεκνος γονέας προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις του Ν. 1599/1986 από τα υπόλοιπα άτομα που προστατεύονται από το Ν. 2643/1998 ( δηλαδή από τον άλλο τρίτεκνο γονέα και από τα ενήλικα τέκνα) με τις οποίες τα άτομα αυτά δηλώνουν : αφενός μεν ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραι­τούνται της προστασίας του Ν. 2643/1998 για παρόν υπέρ του αιτούντος.
      Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα παραπάνω άτομα υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρωσης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβασης του ορίου ηλικίας των εβδομήντα (70) ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβο­λής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του προσώπου που κω­λύεται να υπογράψει.
    7. VII. Ειδικότερα οι προστατευόμενοι (τυφλοί) που επικαλούνται ως δεύτερη κατηγορία την κατηγορία ΤΕΚΝΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥ ΓΟΝΕΑ ή ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ υποβάλλουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά :
      Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του τρίτεκνου γονέα ή των τρίτεκνων γονέων από τον οποίο ή από τους οποίους προέρχονται τα τέκνα.
      Εάν τα τέκνα του τρίτεκνου γονέα προέρχονται από περισσότερους του ενός γάμους του γονέα τους, εφόσον, ο δεύτερος ή επόμενος γάμος του γονέα συνήφθησαν μετά από προηγούμενο διαζύγιο, ο αιτών προσκομίζει και δικαστική απόφαση από την οποία θα αποδεικνύεται η ανάθεση επιμέλειας στο γονέα κάποιου ή κάποιων εκ των τέκνων.
      Εάν τα τέκνα είναι εκτός γάμου γεννηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα, προσκομίζεται από τον αιτούντα η σχετική με την αναγνώριση ή την υιοθεσία δικαστική απόφαση.
      Για να προστατεύεται το τέκνο τρίτεκνου γονέα ή τρίτεκνων γονέων από το Ν. 2643/1998 τα τρία τέκνα θα πρέπει να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπλη­ρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή εάν φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εάν εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25º) έτος της ηλικίας τους.
      Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
      Στις περιπτώσεις που κάποιο ή κάποια από τα αδέλ­φια του αιτούντος (τέκνου τρίτεκνου γονέα), φοιτά ή φοιτούν σε κάποια από τις προαναφερόμενες σχολές ή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεν έχει ή δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ο αιτών προσκομίζει βεβαίωση φοίτησης του αδελφού ή των αδελφών προερχόμενη από την οικεία σχολή.
      Στις περιπτώσεις που κάποιο ή κάποια από τα άρρε­να αδέλφια του αιτούντος εκπληρώνει ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχει ή δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ο αι­τών προσκομίζει βεβαίωση του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου που να βεβαιώνει το γεγονός αυτό.
      Εάν κάποιο ή κάποια από τα αδέλφια του αιτούντος έχει ή έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, προσκομίζεται απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Ανα­πηρίας του Ι.Κ.Α., με την οποία προσδιορίζεται η ισόβια αναπηρία καθώς και το ποσοστό αυτής.
      Το δικαιολογητικό αυτό προσκομίζεται από τον αιτού­ντα ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης του αναπήρου αδελφού.
      Ο αιτών τέκνο τρίτεκνου γονέα προσκομίζει υπεύθυ­νες δηλώσεις του Ν. 1599/1986 από τα υπόλοιπα άτομα που προστατεύονται από το Ν. 2643/1998 (δηλαδή από τον τρίτεκνο γονέα ή τους τρίτεκνους γονείς του και από τα ενήλικα αδέλφια του), με τις οποίες τα άτομα αυτά δηλώνουν: αφενός μεν ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασί­ας του Ν. 2643/1998 για παρόν υπέρ του αιτούντος.
      Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα παραπάνω άτομα υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρωσης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβασης του ορίου ηλικίας των εβδομήντα (70) ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβο­λής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του προσώπου που κω­λύεται να υπογράψει.
      Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις που απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις των λοιπών μελών, των οικογενειών των προστατευομένων θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής.
  3. Γ. Οι προστατευόμενοι πριν από τη διάθεσή τους για διορισμό από την Επιτροπή του άρθρου 9 του Ν. 2643/98 σε θέση εργασίας, προσκομίζουν στην Επιτροπή αυτή απόσπασμα ποινικού μητρώου.
  4. Δ. Η προσκόμιση ή η ταχυδρομική αποστολή με απόδειξη των δικαιολογητικών που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση γίνεται σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της ανάρτησης της πρόσκλησης, στο κατάστημα της αρμόδιας Υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ., που αφορά την προσκόμιση ή ταχυδρομική αποστολή τους.
    Η μη προσκόμιση ή η μη ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών αποδεδειγμένα εντός της οριζόμενης αποκλειστικής προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών καθιστά απαράδεκτη την αίτηση.
    Στις περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής από τους προστατευόμενους των δικαιολογητικών, αυτά θεω­ρούνται ότι κατατέθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 9 του Ν. 2643/1998 μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, εφόσον η ημε­ρομηνία που φέρει η σφραγίδα του ταχυδρομείου είναι εντός της προθεσμίας αυτής.
  5. Ε. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, καταργείται η με αριθμό 200387/18-04-2007 (ΦΕΚ 653/ Β/27-04-2007) προηγούμενη απόφασή μας, στην οποία βασίσθηκε η προκήρυξη τυφλών τηλεφωνητών του άρ­θρου 2 του Ν. 2643/1998 του έτους 2007. Επίσης, κα­ταργείται η με αριθμό 26118/857/25-08-2009 (ΦΕΚ 1826/ Β/2-09-2009) προηγούμενη απόφαση η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε.