ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Αριθ. 200909/07 «Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ατόμων που θα ωφεληθούν στο πλαίσιο της αναπτυξιακής σύμπραξης «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» της Κ.Π. «EQUAL».» (Β΄226).

Έχοντας υπόψη:

  1. 1. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98Α΄).
  2. 2. Τις διατάξεις του π.δ. 368/1989 «Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας» (163 Α), όπως ισχύει σήμερα.
  3. 3. Τις διατάξεις του ν.δ. 212/1969 «Περί Οργανώσεως και Διοικήσεως του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού» (τ.Α΄ 112).
  4. 4. Τις διατάξεις του ν.2956/2001 «Αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και άλλες διατάξεις» (τ.Α΄ 258).
  5. 5. Τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 1262/1982 (τ.Α΄ 70) «Για την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και τροποποίηση συναφών διατάξεων», όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 6 και 7 του ν. 1836/1989 (τ.Α΄ 79) και το άρθρο 6 του ν. 2434/1996 (τ.Α΄ 188).
  6. 6. Τις διατάξεις του ν. 2434/1996 (τ.Α΄ 188) «Μέτρα Πολιτικής για την απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και άλλες διατάξεις».
  7. 7. Τις διατάξεις του ν. 3304/27.1.2005 (τ.Α΄ 16) «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».
  8. 8. Την υπ’ αριθμ. 190671/4.8.2005 απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί συμμετοχής του ΟΑΕΔ σε ΑΣ της ΚΠ EQUAL (ΦΕΚ 1175/ 2Β/24.8.2005).
  9. 9. Την ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία που αφορά την υλοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων.
  10. 10. Την υπ’ αριθμ. 232123/27.7.2005 απόφαση ένταξης του έργου με τίτλο «+ΠΡΑΞΙΣ - Συνεργασία για την Απασχόληση», η οποία τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 231105/11.7.2006 απόφαση. Με την απόφαση αυτή εντάσσεται το προαναφερόμενο έργο στο μέτρο 1 του άξονα 1 του Προγράμματος της ΚΠ EQUAL με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
  11. 11. Την έγκριση ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)2006 στη Σ.Α. Ε0343 του Προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ατόμων που θα ωφεληθούν στο πλαίσιο της αναπτυξιακής σύμπραξης «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» της Κ.Π. «EQUAL» (αριθμ. έργου 2005ΣΕ03430062).
  12. 12. Την υπ’ αριθμ. 3253/7.11.2006 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (αρ.συνεδρ. 52/7.11.2006) που μας υποβλήθηκε με το υπ’ αριθμ. Β 134965/9.11.2006 έγγραφό του.
  13. 13. Την υπ’ αριθμ. 80030/19.4.2006 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας» (ΦΕΚ 501/Β/19.4.2006).
  14. 14. Το γεγονός ότι προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 2362/1995, αποφασίζουμε:

Καταρτίζουμε πρόγγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ατόμων που θα ωφεληθούν στο πλαίσιο της αναπτυξιακής σύμπραξης «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» της ΚΠ EQUAL
Τίτλος έργου: «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»
Συντονιστής Εταίρος: ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ
Έδρα ΑΣ: Σολωμού 66, 10432 Αθήνα
Υποπρόγραμμα 1: Απασχολησιμότητα

Μέτρο 1.1: Διευκόλυνση της Πρόσβασης και της Επιστροφής στην Αγορά Εργασίας Θέσεις: τριάντα έξι (36)
Δικαιούχοι: Ειδική κατηγορία αποθαρρυμένων ανέργων που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες (Μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν εισέλθει ποτέ στην αγορά εργασίας, Παλιννοστούντες, Πρόσφυγες, Μετανάστες, Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών κλπ) με κοινό στοιχείο τους τη δυσκολία να ολοκληρώσουν την διαδικασία ένταξης και τον άμεσο κίνδυνο να αποθαρρυνθούν. Τα άτομα αυτά, θα επιλεγούν με την εφαρμογή πιλοτικών εργαλείων και θα επωφεληθούν στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ».
Κόστος: 108.000 ευρώ για δύο δράσεις και συγκεκριμένα για την δράση «πιλοτική ανάπτυξη προγράμματος προετοιμασίας τοποθέτησης» και «πιλοτική ανάπτυξη και εφαρμογή εποπτευόμενης εργασίας».
Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Αττικής.

  1. 1. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
    Με το παρόν επιχειρείται η ανάπτυξη εργαλείων, μεθόδων και πρακτικών που θα συμβάλουν: α) στη βελτίωση της ζήτησης εργασίας, και β) στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων θέσεων εργασίας, γ) στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών που είναι επιφορτισμένοι με την επαγγελματική ένταξη των λιγότερο ανταγωνιστικών ομάδων του πληθυσμού. Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση και ο εμπλουτισμός της υφιστάμενης γνώσης και εμπειρίας ώστε να διαμορφωθούν καινοτόμες πρακτικές και μέθοδοι, μέσα από την εφαρμογή πιλοτικών δράσεων που θα εμπλέκουν όλους τους παράγοντες του λεγόμενου «Τριγώνου της Απασχόλησης», δηλαδή τις Υπηρεσίας Απασχόλησης, τους εργοδοτικούς φορείς και τους ίδιους τους ανέργους.
    Για την υλοποίηση του έργου συγκροτήθηκε η ανωτέρω ΑΣ στην οποία συμμετέχουν έξι (6) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών κατά της ανεργίας και του αποκλεισμού, εκφράζουν ή εκπροσωπούν συγκεκριμένες ομάδες – στόχους και έχουν πιστοποιηθεί από το ΕΚΕΠΙΣ για την παροχή Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΕΚΠΟΣΠΟ «ΝΟΣΤΟΣ», ΑΡΣΙΣ, ΚΕΠΥΠ «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ», ΕΣΠ, ΚΓΜΕ, ΧΕΝΕ), ο κρατικός φορέας παροχής υπηρεσιών για την απασχόληση (ΟΑΕΔ), το επιστημονικό όργανο του αντιπροσωπευτικού φορέα των εργοδοτών (ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ) και ο αντιπροσωπευτικός φορέας των επιστημόνων που ασχολούνται με την εκπαίδευση ενηλίκων (ΕΕΕΕ).
    Ειδικότερα οι δράσεις του έργου αφορούν
    1. α) την προετοιμασία του ανέργου ατόμου,
    2. β) την προετοιμασία και υποστήριξη των εργοδοτών,
    3. γ) την προετοιμασία και αναβάθμιση προσόντων των συμβούλων απασχόλησης και
    4. δ) τις (πιλοτικές) εφαρμογές τοποθέτησης στην αγορά εργασίας, οι οποίες και αποτελούν το σημείο που συγκλίνουν όλες οι προηγούμενες δράσεις.
    Στο πλαίσιο των δράσεων 13 και 14 προβλέπεται να επιδοτηθούν 36 άνεργα άτομα για χρονική διάρκεια τεσσάρων μηνών. Τα άτομα αυτά ανήκουν στην ορισθείσα ως ομάδα στόχου του έργου, στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα της ανεργίας δηλαδή στους περισσότερο αποθαρρυμένους και ματαιωμένους ανέργους, οι οποίοι θα επιλεγούν με βάσει τα πιλοτικά εργαλεία που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Επίσης θα έχουν περάσει από σειρά συνεδριών με ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους της απασχόλησης της ΑΣ κατά την διάρκεια των οποίων θα εφαρμοστούν εργαλεία και πρακτικές που επίσης αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου και αφορούν σε θέματα της κινητοποίησης του ανέργου, της ένταξης της διάστασης του φύλου, της ανακάλυψης των κρυμμένων δεξιοτήτων κ.λπ.
    Η τοποθέτηση των επωφελούμενων θα γίνει με βάση πιλοτικά μοντέλα τοποθέτησης που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο άλλης δράσης του έργου και συγκεκριμένα «την προετοιμασμένη τοποθέτηση» και την «εποπτευόμενη εργασία». Οι εταίροι της ΑΣ αναλαμβάνουν μέσω της υφιστάμενης δικτύωσής τους αλλά και δράσεων δημοσιότητας, ενημέρωσης-πληροφόρησης και συμβουλευτικής να εξασφαλίσουν, να επιλέξουν και να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις στις οποίες θα εφαρμοστούν τα παραπάνω μοντέλα ενώ ανάλογη προετοιμασία θα υπάρξει και για τους επιλεγέντες επωφελούμενους/ες. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η ενεργός εμπλοκή των επιχειρήσεων στις διαδικασίες καταπολέμησης της ανεργίας με την χρήση μοντέλων πιλοτικής μορφής που ενσωματώνουν την αναπτυξιακή διάσταση.
  2. 2. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
    Το πρόγραμμα αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας τριάντα έξι (36) συνολικά ανέργων ηλικίας 18 - 64 ετών που ανήκουν στην ομάδα στόχο του έργου όπως ανωτέρω περιγράφεται, και έχουν ωφεληθεί από δράσεις Συμβουλευτικής στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» της ΚΠ EQUAL.
    Στο πλαίσιο του έργου ο Ο.Α.Ε.Δ. ενημερώνει τους ανέργους για τις παρεχόμενες Υπηρεσίες Συμβουλευτικής της Α.Σ. «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ -ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ». ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ: Ο Ο.Α.Ε.Δ. αναλαμβάνει την καταβολή της επιχορήγησης στους ασκούμενους για κάθε ημέρα άσκησής τους.
    Η Α.Σ. «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» έχει την αρμοδιότητα – υποχρέωση:
    • Να προσεγγίζει τα άτομα, τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα στον Ο.Α.Ε.Δ. και να τα προωθεί για την έκδοση κάρτας ανεργίας.
    • Να συμπληρώνει τα ειδικά έντυπα της Α.Σ. που αφορούν την εξατομικευμένη παρέμβαση και τη διάγνωση αναγκών των ωφελούμενων.
    • Να ελέγχει τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα των επιχειρήσεων και των ωφελούμενων.
    • Να επιλέγει τα ωφελούμενα άτομα και τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.
    • Να συγκεντρώνει και να διαβιβάζει στον Ο.Α.Ε.Δ. τα αντίστοιχα δικαιολογητικά (με δική της ευθύνη όσον αφορά την πληρότητα τους) για την καταβολή της επιχορήγησης στους ασκούμενους.
    1. α) Η διάρκεια του προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας καθορίζεται για κάθε ασκούμενο άτομο σε τέσσερις (4) μήνες.
    2. β) Το ποσό της επιχορήγησης καθορίζεται στα τριάντα τέσσερα (34) ευρώ ημερησίως μικτά (Δευτέρα – Παρασκευή) για κάθε άνεργο. Κάθε μήνα θα πρέπει να καταβάλλεται στους ασκούμενους το παραπάνω ποσό όχι για πάνω από 22 ημέρες το μήνα. Από την ανωτέρω ημερήσια αποζημίωση θα παρακρατείται ποσοστό 6,45% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 1% κατά του επαγγελματικού κινδύνου εφαρμοζόμενων των διατάξεων του άρθρου 18 του ν. 2458/1997 ΦΕΚ15/Α/1997 και του άρθρου 18 του ν. 2874/2000.
    Η εξάσκηση δε θα υπερβαίνει το νόμιμο ωράριο ημερησίως, τις πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα και δε θα πραγματοποιείται σε βραδινές ώρες (πλέον της 22ας).
  3. 3. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
    Άμεσοι αποδέκτες των δράσεων είναι οι άνεργοι που θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και έμμεσοι οι φορείς και οι επιχειρήσεις.
    Η ΑΣ μέσω δράσεων δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης – συμβουλευτικής των εργοδοτών θα επιλέξουν τις επιχειρήσεις, στις οποίες θα εφαρμοστούν τα πιλοτικά μοντέλα τοποθέτησης των δράσεων 13 (πιλοτική ανάπτυξης προγράμματος προετοιμασίας τοποθέτησης) και 14 (πιλοτική ανάπτυξη και εφαρμογής εποπτευόμενης εργασίας) και θα τοποθετηθούν οι επιλεγέντες άνεργοι.
  4. 4. ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    Ως προς την υπαγωγή ιδιωτικών επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα, εξαιρούνται οι ακόλουθες:
    1. 4.α. Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/1994 όπως τροποποιήθηκε με τους νόμους 2247/1997 και 2527/1999 και ισχύει σήμερα (ακόμη και αν εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες του προσωπικού τους από το ν. 2190/1994).
    2. 4.β. Oι ΔΕΚΟ και οι θυγατρικές τους εταιρίες, που διέπονται όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους από τις διατάξεις του ν. 2190/1994 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, καθώς και οι αεροπορικές επιχειρήσεις και οι θυγατρικές τους.
    3. 4.γ. Η Ε.Π.Α.Ε., οι Π.Α.Ε., όλα τα αθλητικά σωματεία (πλην των αθλητικών σωματείων των Α.Μ.Ε.Α.), οι πολιτικές οργανώσεις, τα κόμματα, οι Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια, τα θρησκευτικά ιδρύματα, τα νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ – ΛΟΤΤΟ, λαχείων, πρακτορεία ιπποδρομιακών στοιχημάτων, πιάνο μπαρ, καφενεία, αναψυκτήρια, πρακτορεία και επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών, επιχειρήσεις που έχουν σχέση με ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα λούνα-παρκ, τα βιντεοκλάμπ, τα φροντιστήρια και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο για τις ειδικότητες του εκπαιδευτικού προσωπικού.
    4. 4.δ. Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α΄ βαθμού συγγένεια εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.
    5. 4.ε. Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις Ο.Ε. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους της Ε.Π.Ε.
    6. 4.στ. Οι σύζυγοι και οι συγγενείς α΄ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας των ομορρύθμων εταίρων στις Ο.Ε. και Ε.Ε., των εταίρων της Ε.Π.Ε. και των μελών του Δ.Σ. στις Α.Ε.
    7. 4.ζ. Οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.
    8. 4.η. Οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 20 του ν. 2956/2001)
  5. 5. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
    Η Α.Σ. μέσω δράσεων δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης - συμβουλευτικής των εργοδοτών θα αναλάβουν να εξασφαλιστούν επιχειρήσεις, στις οποίες θα εφαρμοστούν τα πιλοτικά μοντέλα τοποθέτησης (Δράσεις 13 και 14) και θα τοποθετηθούν οι επιλεγέντες άνεργοι. Αναλυτικότερα:
    Οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από τις Δράσεις τοποθέτησης του έργου θα πρέπει:
    1. 5.1 Να έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου της Α.Σ., με απώτερο στόχο τη συμμετοχή τους σε ένα Δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα ενημερωθούν διεξοδικότερα για τα μοντέλα τοποθέτησης και θα γίνει διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής των μοντέλων αυτών σε σχέση με τις αναπτυξιακές τους προοπτικές.
    2. 5.2 Να έχουν συμμετάσχει στη δράση «Συμβουλευτική εργοδοτών» που προβλέπει η εφαρμογή του έργου, αποδεικνυόμενου αυτού με σχετική βεβαίωση που θα χορηγεί η Α.Σ. του έργου και θα διαβιβάζεται στον εταίρο Ο.Α.Ε.Δ.
    3. 5.3 Εντάσσονται στο πρόγραμμα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον ένα (1) έτος.
    4. 5.4 Εργοδότες που δεν απασχολούν προσωπικό εντάσσονται στο πρόγραμμα για μία (1) θέση.
    5. 5.5 Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις δράσεις τοποθέτησης θα υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με την Α.Σ. και το τοποθετούμενο άτομο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται:
      • Νομικό πλαίσιο.
      • Πλήρη στοιχεία του ασκούμενου.
      • Ακριβή διάρκεια της περιόδου τοποθέτησης.
      • Θέση για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που θα καλύψει ο ασκούμενος και τα καθήκοντά της.
      • Οι υποχρεώσεις του εργοδότη καθώς και του ατόμου που αναλαμβάνει την εκπαίδευση του ασκούμενου στη συγκεκριμένη θέση εργασίας
      • Υποβολή έκθεσης προόδου από τον εργοδότη και τον ασκούμενο μετά τη λήξη του προγράμματος
      • Έκθεση αξιολόγησης από τον Σύμβουλο Απασχόλησης, τον Εργοδότη και τον ασκούμενο μετά το πέρας της σύμβασης.
      • Όροι του προγράμματος.
      • Δυνατότητα διακοπής του προγράμματος με απόφαση του Προϊσταμένου τις αρμόδιας Υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ. σε περίπτωση μη τήρησης των όρων αυτού.
  6. 6. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν στην Α.Σ. τα παρακάτω δικαιολογητικά, η οποία με ευθύνη της θα τα διαβιβάζει στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ., με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους την 15.2.2007:
    1. α) Έντυπη αίτηση (βάσει υποδείγματος).
    2. β) Αντίγραφο του συμφωνητικού.
    3. γ) Δήλωση με την οποία να γνωστοποιείται το ονοματεπώνυμο του υπεύθυνου του προγράμματος (Διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, αριθμό ταυτότητας, δείγμα υπογραφής).
    4. δ) Βεβαίωση – δήλωση της έναρξης υλοποίησης του προγράμματος στην οποία να αναφέρεται ο τόπος υλοποίησης του προγράμματος.
    5. ε) Καταστατικό ή Φ.Ε.Κ. ή έναρξη επιτηδεύματος ανάλογα.
    6. στ) Υπεύθυνη δήλωση ότι δε θα απολύσουν προσωπικό, χωρίς να το αντικαταστήσουν από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας Υπουργικής Απόφασης και μέχρι την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στο έργο.
    7. ζ) Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον ένα (1) έτος και προέρχονται από μετατροπή ή αλλαγή του νομικού καθεστώτος, θα προσκομίζουν τα οικονομικά στοιχεία του τελευταίου έτους της επιχείρησης πριν την μετατροπή.
    8. η) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνουν:
      • ότι έλαβαν γνώση και αποδέχονται τους όρους και τις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος,
      • ότι η επιχείρηση δεν εμπίπτει σε καμία από τις κατηγορίες που εξαιρούνται,
    9. θ) Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εφόσον απασχολούν μισθωτούς με σύμβαση (ο αριθμός των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου δεν υπολογίζεται στην αύξηση και μείωση του προσωπικού).
    10. ι) Βεβαίωση ότι οι επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει στη δράση «Συμβουλευτική εργοδοτών» που εκδίδει η Α.Σ.
  7. 7. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    Τα άτομα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
    1. 1. Να είναι άνεργα
    2. 2. Να έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα Κράτους Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι Έλληνες ομογενείς και να απασχολούνται νόμιμα στην Ελλάδα ή να είναι Πρόσφυγες ή Μετανάστες που έχουν νόμιμη άδεια διαμονής.
    3. 3. Να έχουν ωφεληθεί από δράσεις Συμβουλευτικής της Α.Σ. στο πλαίσιο της Α.Σ. «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» της ΚΠ EQUAL.
  8. 8. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    1. Απαιτούμενα δικαιολογητικά
    Οι ωφελούμενοι θα υποβάλλουν στην Α.Σ. τα παρακάτω δικαιολογητικά, τα οποία με ευθύνη της η Α.Σ. θα διαβιβάζει στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ., με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους την 15.2.2007:
    • Δελτίο Ανεργίας
    • Έντυπα εξατομικευμένης παρέμβασης και διάγνωσης αναγκών των ωφελούμενων, τα οποία έχουν συμπληρωθεί από την Α.Σ.
    • Βεβαίωση ένταξης στις δράσεις τοποθέτησης (13 και 14) του έργου «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ» που θα έχει εκδοθεί με ευθύνη της Α.Σ., κατόπιν εφαρμογής των ειδικών εργαλείων του έργου.
    • Φωτοτυπία Δελτίου αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
  9. 9. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ
    Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη με ευθύνη της θα πρέπει εντός 10 ημερών από την συμπλήρωση κάθε μήνα εργασιακής εμπειρίας των ασκουμένων να υποβάλλει στα αρμόδια ΚΠΑ Αττικής, τα παρουσιολόγια των ασκουμένων υπογεγραμμένα από τους ίδιους και την επιχείρηση. Ειδικά για τον πρώτο μήνα πληρωμής η Α.Σ. θα πρέπει να υποβάλλει κατάσταση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) των ασκουμένων.
    Στη συνέχεια τα ΚΠΑ υποχρεούνται να διαβιβάζουν τα παρουσιολόγια στην Γραμματεία STAGE – Τ.Υ. Κηφισιάς, η οποία ακολούθως θα διαβιβάζει κατάσταση ασκουμένων σε ηλεκτρονική μορφή στην Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών της Διοίκησης για ενταλματοποίηση και πληρωμή μέσω πίστωσης τραπεζικών λογαριασμών.
  10. 10. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
    Κατά την υλοποίηση του προγράμματος:
    Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Α.Σ. τα παρακάτω δικαιολογητικά, τα οποία με ευθύνη της θα διαβιβάζει στον Ο.Α.Ε.Δ.:
    • Μηνιαίο παρουσιολόγιο των ασκουμένων
    • Μηνιαίες εκθέσεις του Υπεύθυνου Συμβούλου Απασχόλησης εντός των πρώτων 10 ημερών κάθε επόμενου μήνα
    • Μηνιαίες καταστάσεις προσωπικού, προκειμένου να ελέγχεται εάν έχει γίνει μείωση προσωπικού (λόγω απόλυσης) από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
    • Ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση που συμπληρώνονται από τους επωφελούμενους και τους επιχειρηματίες με την ολοκλήρωση της δράσης.
    • Αναλυτική έκθεση/αξιολόγηση του συμβούλου απασχόλησης με την ολοκλήρωση της δράσης.
    • Η τελευταία πληρωμή θα γίνεται εφόσον ο ασκούμενος έχει στείλει έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος.
  11. 11. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ
    Αν ο ασκούμενος αποχωρήσει οικειοθελώς από την επιχείρηση εντός των δύο (2) πρώτων μηνών του προγράμματος, είναι δυνατή η αντικατάστασή του από άλλο άτομο που έχει ωφεληθεί από τις προαναφερόμενες δράσεις της Α.Σ. «ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» για το υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος διάστημα.
    Οι ασκούμενοι μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα (χωρίς να τους καταβάλλεται αποζημίωση και χωρίς υποχρέωση παράτασης του προγράμματος) για επτά (7) ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
  12. 12. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ
    1. Α. Παρακολούθηση
      Η διαδικασία παρακολούθησης του προγράμματος θα πραγματοποιείται από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ., σε τρία επίπεδα: Κεντρικό (Διοίκηση), Περιφερειακό, Τοπικό.
      Η αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους. Για τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, η αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. συντάσσει σχετικές εκθέσεις τις οποίες διατηρεί στο φάκελο της επιχείρησης και στις οποίες καταγράφεται με λεπτομέρεια εάν τηρούνται οι όροι της ένταξης. Αντίγραφο της έκθεσης παραδίδεται στην επιχείρηση.
    2. Β. Έλεγχος
      1. α. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών του προγράμματος STAGE, λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα με σκοπό:
        • Την τήρηση των προβλεπομένων από την Υπουργική Απόφαση και τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις.
        • Την ορθή υλοποίηση των ενεργειών και τη διαπίστωσή του εάν αυτές είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες ρυθμίσεις.
        • Την πρόληψη ή τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων και την υποβολή κυρώσεων.
        • Την εξακρίβωση της εμπρόθεσμης διεξαγωγής των χρηματοδοτούμενων από το Ε.Κ.Τ. ενεργειών.
      2. β. Οι ελεγχόμενοι φορείς υλοποίησης υποχρεούνται:
        • Να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια και ενημέρωση προς τους ελεγκτές υπάλλήλους.
        • Να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα Υπουργική Απόφαση για πέντε (5) χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. γ. Διαδικασία ελέγχου
        • Ελέγχους διενεργούν οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2/34255/0022/6.6.2001 κοινή υπουργική απόφαση.
        • Ελέγχους επίσης μπορούν να διενεργούν τα εντεταλμένα προς τούτο Εθνικά Ελεγκτικά Όργανα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
    3. Γ. Λογιστική παρακολούθηση Η λογιστική παρακολούθηση θα γίνεται από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. σε μηνιαία βάση.
  13. 13. ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
    Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των ενταγμένων στο πρόγραμμα επιχειρήσεων και του ΟΑΕΔ θα επιλύεται με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του Ο.Α.Ε.Δ. ύστερα από ένσταση της επιχείρησης, η οποία ένσταση θα υποβάλλεται στην Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ., στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η επιχείρηση, εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών.
  14. 14. ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
    Η απόφαση αυτή έχει ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης και καταληκτική ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας την 15.2.2007.
    Ως καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του Προγράμματος ορίζεται η 30.6.2007 και του οικονομικού η 31.12.2007.
  15. 15. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
    Η λογιστική παρακολούθηση του έργου θα γίνει από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, η οποία θα παρακολουθεί το έργο με ξεχωριστό κωδικό λογιστηρίου και οι πληρωμές θα γίνουν από ξεχωριστό Τραπεζικό Λογαριασμό του ΟΑΕΔ.
    Οι κατά τόπους Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων.
  16. 16. ΚΑΛΥΨΗ ΔΑΠΑΝΗΣ
    Η δαπάνη του παραπάνω προγράμματος προϋπολογίζεται να ανέλθει στα 108.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα δαπανηθεί εντός του 2007 και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493.
    Η ανωτέρω δαπάνη έχει συμπεριληφθεί στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ. έτους 2007.
    Η προαναφερόμενη δαπάνη καλύπτεται σε ποσοστό 75% από το Ε.Κ.Τ. - Κ.Π. «EQUAL» και κατά 25% από τον ΠΔΕ.
    Ο Ο.Α.Ε.Δ. αρχικά θα καλύψει από ιδίους πόρους το κόστος της αμοιβής των ασκουμένων. Ακολούθως ο Ο.Α.Ε.Δ. θα υποβάλλει στον Διαχειριστή της Α.Σ. τα οικονομικά στοιχεία, ο οποίος (Διαχειριστής) στη συνέχεια θα τα υποβάλλει στη Διαχειριστική Αρχή με σκοπό την καταβολή στον Ο.Α.Ε.Δ. του δαπανηθέντος ποσού.