ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ. 47852/2416 της 18.12.2014 «Καθορισμός των δικαιολογητικών και του ειδικού εντύπου της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης που καταθέτουν οι προστατευόμενοι του ν. 2643/1998 (Α΄ 220) στην Επιτροπή του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, εφόσον υποβάλλουν υποψηφιότητα για διορισμό σε θέσεις εργασίας δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.» (Β΄ 3408)

  1. I. Καθορίζουμε τον τύπο του ειδικού εντύπου της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης που συμπληρώνουν οι προστατευόμενοι του ν. 2643/1998 και υποβάλλουν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, προκειμένου να διοριστούν ή να προσληφθούν σε θέσεις εργασίας δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι οποίες προκηρύσσονται από την οικεία υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ.
    Ο τύπος της έντυπης αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης περιέχεται στο προσαρτώμενο στην παρούσα Απόφαση Παράρτημα Β΄, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.
    Την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνουν και υποβάλλουν όσοι πληρούν σωρευτικά τα εξής:
    • Υπάγονται σε μία από τις κάτωθι κατηγορίες προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2643/1998 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει:
      1. β. Τα άτομα, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, που έχουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση εξαιτίας οποιασδήποτε χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής πάθησης ή βλάβης (άτομα με ειδικές ανάγκες), εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).
        Επίσης προστατεύονται όσοι έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, οι οποίες διαπιστώνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές του νόμου αυτού. Κατ’ εξαίρεση όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.
      2. δ. Οι ανάπηροι και οι τραυματίες πολέμου ή πολεμικών γεγονότων, όσοι κατέστησαν ανίκανοι από τις κακουχίες της στράτευσης, εφόσον υπηρέτησαν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας και τα τέκνα τους, τα θύματα πολέμου και οι ανάπηροι πολέμου άμαχου πληθυσμού και τα τέκνα τους, οι ανάπηροι ειρηνικής περιόδου και τα τέκνα τους.
        Επίσης, προστατεύονται τα τέκνα και ο επιζών σύζυγος των προσώπων που φονεύθηκαν ή εξαφανίστηκαν στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου των ετών 1964, 1967 και 1974.
      3. ε. Γονείς με τρία ζώντα τέκνα και ένα από τα τρία τέκνα.
    • Είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
    • Δεν λαμβάνουν σύνταξη ή, στην περίπτωση που λαμβάνουν σύνταξη, το ποσό της σύνταξης από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, δεν υπερβαίνει αθροιστικά το κατώτατο όριο σύνταξης γήρατος που καταβάλλει κάθε φορά το Ι.Κ.Α. Ειδικά για τους παραπληγικούς - τετραπληγικούς, ημιπληγικούς, κωφούς και τυφλούς κατά την έννοια των διατάξεων του ν. 958/1979, στην περίπτωση που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, το ποσό της σύνταξης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης γήρατος που καταβάλλει κάθε φορά το Ι.Κ.Α. Το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα δεν θεωρούνται σύνταξη.
    • Δεν ανήκουν στις κατηγορίες των ατόμων που αποκλείονται από την προστασία του ν. 2643/1998, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2643/1998.
    • Έχουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις της προτίμησής τους, από την αντίστοιχη προς κάθε θέση προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. ή του δημόσιου φορέα. Το Φ.Ε.Κ. της αντίστοιχης προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. ή του δημόσιου φορέα αναγράφεται παραπλεύρως της θέσης.
    Για την τεκμηρίωση των προϋποθέσεων υπαγωγής στην προστασία του ν. 2643/1998, τα αποδεικτικά αναφέρονται στις ενότητες ΙΙ, ΙΙΙ και IV της παρούσης Απόφασης. Για την τεκμηρίωση των τυπικών προσόντων, τα αποδεικτικά αναφέρονται στα, αντίστοιχα προς κάθε θέση, Φ.Ε.Κ. προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π.
    Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση των υποψηφίων προσκομίζεται ή αποστέλλεται ταχυδρομικά με απόδειξη στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 9 του ν. 2643/1998, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την τελευταία δημοσίευση της προκήρυξης στον Τύπο.
    Η μη προσκόμιση ή η μη ταχυδρομική αποστολή της αίτησης αποδεδειγμένα εντός της οριζόμενης αποκλειστικής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, καθιστά απαράδεκτη την αίτηση.
    Στις περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής από τους προστατευόμενους της αίτησης, αυτή θεωρείται ότι κατατέθηκε στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 9 του ν. 2643/1998, μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των τριάντα (30) ημερών, εφόσον η ημερομηνία που φέρει η σφραγίδα του ταχυδρομείου είναι εντός της προθεσμίας αυτής.
    Οι προστατευόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης:
    […]
    Για προκηρυχθείσες θέσεις για μία (1) μόνο κατηγορία προστασίας. Εάν ένας υποψήφιος ανήκει σε περισσότερες από μία κατηγορίες προστασίας (ΑμεΑ, πολυτέκνων, τέκνων αγωνιστών εθνικής αντίστασης, έμμεσης ΑμεΑ, τέκνων αναπήρων πολέμου, τριτέκνων), επιλέγει τη μία κατηγορία προστασίας ως κύρια, βάσει της οποίας δηλώνει τις θέσεις που επιθυμεί. Η σώρευση στην αίτηση – υπεύθυνη δήλωση θέσεων από διαφορετικές κατηγορίες προστασίας του ν. 2643/1998 συνεπάγεται αυτοδικαίως τον αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία. Εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι ακυρότητας, η μοριοδότηση του υποψηφίου θα γίνει, βάσει της κατηγορίας προστασίας που επέλεξε ως κύρια, και η δεύτερη κατηγορία προστασίας θα προσαυξήσει τα μόρια που συγκέντρωσε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 του ν. 2643/1998 όπως ισχύει σήμερα.
    Η δήλωση ανακριβών στοιχείων στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συνεπάγεται την απώλεια της προστασίας του ν. 2643/1998.
    Ανάκληση, τροποποίηση ή συμπλήρωση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης δεν επιτρέπεται.
    Διευκρινίζεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αίτησης, θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος και να αναγράφεται η ημερομηνία υπογραφής του.
  2. ΙΙ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
    Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών προστασίας του άρθρου 1 του ν. 2643/1998, όπως ισχύει σήμερα, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ., θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ. να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με απόδειξη τα κατωτέρω αναγραφόμενα δικαιολογητικά, με τα οποία τεκμηριώνεται η αλήθεια και ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων.
    Τα γεγονότα που πιστοποιούνται στα δικαιολογητικά (όπως η ανεργία, η οικογενειακή κατάσταση, το ποσοστό αναπηρίας κ.α.) θα πρέπει επίσης να βεβαιώνονται ότι είναι αληθή και ακριβή κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, στην υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος, η οποία εμπεριέχεται στο προσαρτώμενο στην παρούσα Απόφαση Παράρτημα Β΄.
    Μαζί με τα δικαιολογητικά, οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν και το έντυπο «Κατάλογος συνημμένων δικαιολογητικών», το οποίο περιέχεται στο παράρτημα Γ΄, συμπληρωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες.
    Τα δικαιολογητικά:
    • Θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τη λήξη της αποκλειστικής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, η οποία ισχύει για την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και όχι πέραν της προθεσμίας αυτής.
    • Θα πρέπει να προσκομιστούν ή να αποσταλούν ταχυδρομικά με απόδειξη σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της ανάρτησης της προαναφερθείσας πρόσκλησης στο κατάστημα της αρμόδιας Υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ. Η μη προσκόμιση ή η μη ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών αποδεδειγμένα εντός της παραπάνω προθεσμίας καθιστά απαράδεκτη την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. Στις περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής από τους προστατευόμενους των δικαιολογητικών, αυτά θεωρούνται ότι κατατέθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 9 του ν. 2643/1998 μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, εφόσον η ημερομηνία που φέρει η σφραγίδα του ταχυδρομείου είναι εντός της προθεσμίας αυτής.
    Τα δικαιολογητικά που θα προσκομισθούν θα πρέπει να είναι πρωτότυπα ή νομίμως επικυρωμένα αντίγραφά τους.
    Αποδεκτά γίνονται και ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτότυπων εγγράφων (ή των ακριβών αντιγράφων τους) στην περίπτωση που αυτά έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα Δικαστήρια όλων των βαθμών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 1 του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), καθώς και τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. (άρθρο 1 ν. 4250/2014, Α΄ 74).
    Αποδεκτά γίνονται επίσης ευκρινή φωτοαντίγραφα, είτε από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων τα οποία (αντίγραφα) έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, είτε από πρωτότυπα ιδιωτικών εγγράφων τα οποία φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς του προηγούμενου εδαφίου (άρθρο 1 ν. 4250/2014, Α΄ 74).
    Όμοια, αποδεκτά γίνονται ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές και έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο (άρθρο 1 ν. 4250/2014, Α΄ 74). Τα εν λόγω ξενόγλωσσα έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα.
    Στην περίπτωση προσκόμισης απλών, μη επικυρωμένων, φωτοαντιγράφων των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4250/2014 (Α΄ 74), σύμφωνα με τις οποίες, εάν, κατά τον προβλεπόμενο δειγματοληπτικό ή άλλον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, διαπιστωθεί ότι υποβλήθηκαν αλλοιωμένα φωτοαντίγραφα, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες στην παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) κυρώσεις. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή χάνεται η προστασία του ν. 2643/1998 για τον αιτούντα.
    […]
    Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι ανήκουν στην κατηγορία προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία μπορούν να προσκομίσουν κάρτα ανεργίας ή βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Ο.Α.Ε.Δ. παρελθόντων ετών, εφόσον (α) δεν προκύπτει εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες στο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο προσκομίζουν, (β) οι αιτούντες δεν είναι ενταγμένοι σε προγράμματα απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. που υλοποιούνται κατά την τρέχουσα περίοδο.
    […]
    8. Βεβαίωση ανεργίας «για κάθε νόμιμη χρήση», από τον Ο.Α.Ε.Δ., για τον/τη σύζυγο (εφόσον ο/η σύζυγος είναι άνεργος/η), η οποία θα πρέπει να έχει εκδοθεί στο χρονικό διάστημα των δέκα (10) εργάσιμων μερών πριν την κατάθεση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης
    Στην περίπτωση που ο/η σύζυγος ανήκει στην κατηγορία προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία μπορεί να προσκομίσει κάρτα ανεργίας ή βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Ο.Α.Ε.Δ. παρελθόντων ετών, εφόσον (α) δεν προκύπτει εισόδημά του/της από μισθωτές υπηρεσίες στο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο προσκομίζει, (β) ο/η σύζυγος δεν είναι ενταγμένος σε προγράμματα απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. που υλοποιούνται κατά την τρέχουσα περίοδο.
    […]
    Κατωτέρω αναφέρονται οι κατηγορίες προστατευόμενων από τον ν. 2643/1998 προσώπων και τα ειδικότερα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι υποψήφιοι ανά κατηγορία:
    1. 12α. Κατηγορία ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ[…]
      Εάν κάποιο από τα προαναφερθέντα στην παρούσα ενότητα 12α πρόσωπα, πλην του αιτούντος, (α) ανήκει και σε άλλη κατηγορία προστασίας του ν. 2643/1998, πέραν της κατηγορίας των πολυτέκνων, και (β) προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα προστασίας του που αντλεί από τη δεύτερη αυτή κατηγορία προστασίας, κατά το παρόν ή στο μέλλον, το πρόσωπο αυτό δεν παραιτείται, υπέρ του αιτούντος, από την προστασία που αντλεί από τον ν. 2643/1998, λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας, αλλά υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία δηλώνει ότι δεν έχει στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, ότι παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998, ως προστατευόμενος της κατηγορίας πολυτέκνων, για το παρόν, υπέρ του αιτούντος, αλλά ότι προτίθεται να ασκήσει στο μέλλον το δικαίωμά του ως προστατευόμενος του ν. 2643/1998 λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας που διαθέτει.
      Στην περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης από κάποια από τα προαναφερόμενα, στην παρούσα ενότητα 12α, πρόσωπα, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει ο ίδιος υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία αφενός δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος (όπως π.χ. άγνωστη διαμονή, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κάτοικος αλλοδαπής), αφετέρου βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του κωλυομένου να υπογράψει.
      Στις Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος και να αναγράφεται η ημερομηνία υπογραφής του.
    2. 12β. Κατηγορία ΑΤΟΜΩΝ με ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΑμεΑ).
      Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον των προαναφερθέντων (1 έως 11) και τα εξής δικαιολογητικά:
      1. (i) Απόφαση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αναπηρίας του Ι.Κ.Α., με την οποία προσδιορίζονται η χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη του αιτούντος και το ποσοστό αναπηρίας του (επακριβώς προσδιορισμένο), το οποίο θα πρέπει να είναι 50% τουλάχιστον.
        Ευνόητο είναι ότι γίνεται δεκτή και απόφαση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αναπηρίας του Ι.Κ.Α., στις περιπτώσεις που αυτή προσκομίζεται και βεβαιώνει χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη του αιτούντος και το ποσοστό αναπηρίας του (επακριβώς προσδιορισμένο), το οποίο θα πρέπει να είναι 50% τουλάχιστον.
        Οι υποψήφιοι της κατηγορίας ΑμεΑ των οποίων η αναπηρία έχει πιστοποιηθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) από 1-09-2011 και εντεύθεν, προσκομίζουν γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), στην οποία αναφέρεται ως χρόνια η σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη του αιτούντος και ποσοστό αναπηρίας, 50% τουλάχιστον (επακριβώς προσδιορισμένο).
        Τονίζεται ότι κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του υποψηφίου θα πρέπει η γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕ.Π.Α. να βρίσκεται σε ισχύ ως προς το ποσοστό αναπηρίας. Δεκτές γίνονται και οι εξής περιπτώσεις γνωματεύσεων:
        1. Περίπτωση (α): Οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. όπου η ιατρική πρόβλεψη για το ποσοστό αναπηρίας χαρακτηρίζεται ως «εφ’ όρου ζωής».
        2. Περίπτωση (β): Οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. οι οποίες έχουν σημανθεί με την αναφορά «Αποκλειστικά για τις απαιτήσεις του ν. 2643/1998: Η νόσος ή πάθηση χαρακτηρίζεται ως χρόνια».
        Η σχετική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την προσθήκη της σήμανσης αυτής, έχει ως ακολούθως:
        Οι ενδιαφερόμενοι, προστατευόμενοι του ν. 2643/1998 της κατηγορίας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι οποίοι
        1. (i) έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης,
        2. (ii) κατέθεσαν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση η οποία έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
        3. (iii) διαθέτουν γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην οποία είτε δεν αναφέρεται η χρονιότητα της πάθησης ή βλάβης, είτε η ιατρική πρόβλεψη για το ποσοστό αναπηρίας τους δεν χαρακτηρίζεται ως «εφ’ όρου ζωής»,
        όταν κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ. να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με απόδειξη τα αναγραφόμενα στην παρούσα απόφαση δικαιολογητικά, με τα οποία τεκμηριώνεται η αλήθεια και ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων, προσκομίζουν ή αποστέλλουν ταχυδρομικά με απόδειξη εις διπλούν (σε δύο αντίγραφα) τη γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας που διαθέτουν.
        Η αρμόδια, για την παραλαβή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και των δικαιολογητικών, Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, αποστέλλει αμελλητί το ένα εκ των δύο αντιγράφων της γνωμάτευσης στην Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που εξέδωσε τη γνωμάτευση.
        Η Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. κρίνει τη χρονιότητα ή μη της νόσου ή πάθησης σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στη γνωμάτευση που αυτή είχε εκδώσει, έχοντας ως κριτήριο το πόρισμα της «Ενδεκαμελούς Επιστημονικής Επιτροπής για το χαρακτηρισμό, αποκλειστικά για τις ανάγκες του ν. 2643/1998, της χρονιότητας των σωματικών ή πνευματικών ή ψυχικών παθήσεων ή βλαβών των αιτούντων – προστατευόμενων του ν. 2643/1998 της κατηγορίας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)», η οποία συστάθηκε με την αρ. 46667/ Δ9.10035/10-12-2014 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΑΔΑ 71ΟΡΛ-ΝΚΤ).
        Εάν η Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. εκτιμά ότι δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου-προστατευόμενου του ν. 2643/1998, η κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής εκδίδεται εντός δέκα (10) ημερών από την παραλαβή του αντιγράφου της γνωμάτευσης το οποίο έχει αποστείλει η Υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Εάν η Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. εκτιμά ότι, προκειμένου να κρίνει τη χρονιότητα της νόσου/πάθησης, απαιτείται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου-προστατευόμενου του ν. 2643/1998, αυτός καλείται προς εξέταση και η κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής εκδίδεται εντός ενός (1) μήνα από την παραλαβή του αντιγράφου της γνωμάτευσης το οποίο έχει αποστείλει η Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.
        Στην περίπτωση που η Υγειονομική Επιτροπή κρίνει τη νόσο ή πάθηση ως χρόνια, τίθεται σήμανση με την αναφορά «Αποκλειστικά για τις απαιτήσεις του ν. 2643/1998: Η νόσος ή πάθηση χαρακτηρίζεται ως χρόνια» στο αντίγραφο της γνωμάτευσης που τους έχει αποσταλεί από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση που η Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας κρίνει τη νόσο ή πάθηση ως μη χρόνια, τίθεται σήμανση με την αναφορά «Αποκλειστικά για τις απαιτήσεις του ν. 2643/1998: Η νόσος ή πάθηση δεν χαρακτηρίζεται ως χρόνια» στο αντίγραφο της γνωμάτευσης που τους έχει αποσταλεί από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.
        Η ως άνω Επιτροπή διαβιβάζει αμελλητί τη γνωμάτευ-σή της στην αρμόδια υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ.
        Μετά την παραλαβή της γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας από τον ΟΑΕΔ, η οποία έχει σημανθεί κατάλληλα ως προς τη χρονιότητα ή μη της νόσου ή πάθησης, η γνωμάτευση συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο του αι-τούντος-προστατευόμενου, για την κατάρτιση από την αρμόδια Υπηρεσία του πρώτου πίνακα μοριοδότησης (με βάση τα δικαιολογητικά).
      2. (ii) Υπεύθυνες δηλώσεις του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) των λοιπών προσώπων, τα οποία αντλούν προστασία από την αναπηρία του αιτούντος (γονείς, αδέλφια, σύζυγος), με τις οποίες αυτά δηλώνουν: αφενός ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998, για το παρόν, υπέρ του αιτούντος. Σε περίπτωση που το άτομο με αναπηρία είναι διαζευγμένο, προσκομίζει Υπεύθυνη Δήλωση και από τον/την πρώην σύζυγο. Στην περίπτωση που στα παραπάνω πρόσωπα συμπεριλαμβάνεται:
        • Άτομο που (α) ανήκει και σε άλλη κατηγορία προστασίας του ν. 2643/1998, πέραν της κατηγορίας έμμεσης ΑμεΑ, και (β) προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα προστασίας του που αντλεί από τη δεύτερη αυτή κατηγορία προστασίας, κατά το παρόν ή στο μέλλον, το πρόσωπο αυτό δεν παραιτείται, υπέρ του αιτούντος, από την προστασία που αντλεί από τον ν. 2643/1998 λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας, αλλά υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία δηλώνει ότι δεν έχει στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, ότι παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998, ως προστατευόμενος της κατηγορίας έμμεσης ΑμεΑ, για το παρόν, υπέρ του αιτούντος, αλλά ότι προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμά του ως προστατευόμενος του ν. 2643/1998 λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας που διαθέτει.
        • Άλλο άτομο με αναπηρία το οποίο δεν προτίθεται κατά το παρόν να ασκήσει το προσωποπαγές δικαίωμα προστασίας του, το πρόσωπο αυτό υποβάλλει Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία αναφέρει ότι: αφενός ότι δεν έχει στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου ότι παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998, για το παρόν, υπέρ του αιτούντος.
        • Άλλο άτομο με αναπηρία το οποίο προτίθεται να ασκήσει το προσωποπαγές δικαίωμα προστασίας του κατά το παρόν ή στο μέλλον, το πρόσωπο αυτό δεν παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998 υπέρ του αιτούντος αλλά υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία δηλώνει ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του αυτό και επισυνάπτει στην υπεύθυνη δήλωσή του την απόφαση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας (η Δευτεροβάθμιας) Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. ή γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε ισχύ περί της δικής του αναπηρίας, με την οποία να προσδιορίζεται η πάθηση ή βλάβη, το ποσοστό αναπηρίας του, καθώς και η χρονιότητα της πάθησης σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.
        • Άλλο άτομο με αναπηρία το οποίο, (α) ανήκει και σε άλλη κατηγορία προστασίας του ν. 2643/1998, πέραν της κατηγορίας των ΑμεΑ, και (β) προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα προστασίας του που αντλεί από τη δεύτερη αυτή κατηγορία προστασίας, κατά το παρόν ή στο μέλλον, το πρόσωπο αυτό δεν παραιτείται, υπέρ του αιτούντος, από την προστασία που αντλεί από τον ν. 2643/1998 λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας, αλλά υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία δηλώνει ότι δεν έχει στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, ότι παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998, ως προστατευόμενος της κατηγορίας των ΑμεΑ, για το παρόν, υπέρ του αιτούντος, αλλά ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του ως προστατευόμενος του ν. 2643/1998 λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας που διαθέτει.
        Στην περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης από κάποια από τα προαναφερόμενα, στην παρούσα ενότητα 12β, πρόσωπα, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει ο ίδιος υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος (όπως π.χ. άγνωστη διαμονή, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κάτοικος αλλοδαπής), αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του κωλυόμενου να υπογράψει.
        Στις Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος και να αναγράφεται η ημερομηνία υπογραφής του.
    3. 12γ. Κατηγορία ΕΜΜΕΣΗ ΑΜΕΑ
      (αδελφός, σύζυγος ή γονέας ατόμου με αναπηρία)
      Στην κατηγορία Έμμεση ΑΜΕΑ, για την εφαρμογή του ν. 2643/1998, υπάγονται όσοι έχουν αδελφό-ή, σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
      Στην περίπτωση που το άτομο με αναπηρία από το οποίο αντλείται η προστασία (αδελφός-ή, σύζυγος ή τέκνο του αιτούντος) πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό, το ποσοστό αναπηρίας αρκεί να είναι τουλάχιστον 50%.
      Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον των προαναφερθέντων (1 έως 11) και τα εξής δικαιολογητικά:
      1. (i) Απόφαση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αναπηρίας του Ι.Κ.Α., με την οποία προσδιορίζονται η χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη του ατόμου με αναπηρία (αδελφού-ής, συζύγου ή τέκνου του αιτούντος), καθώς και το ποσοστό αναπηρίας του επακριβώς προσδιορισμένο.
        Ευνόητο είναι ότι γίνεται δεκτή και απόφαση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αναπηρίας του Ι.Κ.Α., στις περιπτώσεις που αυτή προσκομίζεται και βεβαιώνει χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη του ατόμου με αναπηρία (αδελφού-ής, συζύγου ή τέκνου του αιτούντος), καθώς και το ποσοστό αναπηρίας του επακριβώς προσδιορισμένο.
        Εάν η αναπηρία του ατόμου, από το οποίο ο αιτών θεμελιώνει την υπαγωγή του στην κατηγορία Έμμεση ΑΜΕΑ του ν. 2643/1998, έχει πιστοποιηθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), ο αιτών προσκομίζει την εν λόγω γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), στην οποία αναφέρεται ως χρόνια η σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη του αιτούντος και το ποσοστό αναπηρίας, επακριβώς προσδιορισμένο.
        Τονίζεται ότι κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του υποψηφίου θα πρέπει η γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕ.Π.Α. να βρίσκεται σε ισχύ ως προς το ποσοστό αναπηρίας. Δεκτές γίνονται και οι εξής περιπτώσεις γνωματεύσεων:
        1. Περίπτωση (α): Οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. όπου η ιατρική πρόβλεψη για το ποσοστό αναπηρίας χαρακτηρίζεται ως «εφ’ όρου ζωής».
        2. Περίπτωση (β): Οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. οι οποίες έχουν σημανθεί με την αναφορά «Αποκλειστικά για τις απαιτήσεις του ν. 2643/1998: Η νόσος ή πάθηση χαρακτηρίζεται ως χρόνια».
        Η σχετική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την προσθήκη της σήμανσης αυτής, έχει ως ακολούθως: Οι ενδιαφερόμενοι, προστατευόμενοι του ν. 2643/1998 της κατηγορίας Έμμεση ΑΜΕΑ, οι οποίοι
        1. (i) έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης,
        2. (ii) κατέθεσαν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση η οποία έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
        3. (iii) διαθέτουν γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην οποία είτε δεν αναφέρεται η χρονιότητα της πάθησης ή βλάβης
        του ατόμου με αναπηρία (από το οποίο ο αιτών θεμελιώνει την υπαγωγή του στην κατηγορία Έμμεση ΑΜΕΑ), είτε η ιατρική πρόβλεψη για το ποσοστό αναπηρίας δεν χαρακτηρίζεται ως «εφ’ όρου ζωής», όταν κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ. να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με απόδειξη τα αναγραφόμενα στην παρούσα απόφαση δικαιολογητικά, με τα οποία τεκμηριώνεται η αλήθεια και ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων, προσκομίζουν ή αποστέλλουν ταχυδρομικά με απόδειξη εις διπλούν (σε δύο αντίγραφα) τη γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας που διαθέτουν.
        Η αρμόδια, για την παραλαβή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και των δικαιολογητικών, Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, αποστέλλει αμελλητί το ένα εκ των δύο αντιγράφων της γνωμάτευσης στην Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που εξέδωσε τη γνωμάτευση.
        Η Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. κρίνει τη χρονιότητα ή μη της νόσου ή πάθησης σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στη γνωμάτευση που αυτή είχε εκδώσει, έχοντας ως κριτήριο το πόρισμα της «Ενδεκαμελούς Επιστημονικής Επιτροπής για το χαρακτηρισμό, αποκλειστικά για τις ανάγκες του ν. 2643/1998, της χρονιότητας των σωματικών ή πνευματικών ή ψυχικών παθήσεων ή βλαβών των αιτούντων – προστατευομένων του ν. 2643/1998 της κατηγορίας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)», η οποία συστάθηκε με την αρ. 46667/Δ9.10035/ 10-12-2014 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΑΔΑ 71ΟΡΛ-ΝΚΤ).
        Εάν η Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. εκτιμά ότι δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του Ατόμου με Αναπηρία (από το οποίο ο αιτών θεμελιώνει την υπαγωγή του στην κατηγορία Έμμεση ΑΜΕΑ), η κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής εκδίδεται εντός δέκα (10) ημερών από την παραλαβή του αντιγράφου της γνωμάτευσης το οποίο έχει αποστείλει η Υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Εάν η Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. εκτιμά ότι, προκειμένου να κρίνει τη χρονιότητα της νόσου/πάθησης, απαιτείται η φυσική παρουσία του Ατόμου με Αναπηρία, αυτό καλείται προς εξέταση και η κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής εκδίδεται εντός ενός (1) μήνα από την παραλαβή του αντιγράφου της γνωμάτευσης το οποίο έχει αποστείλει η Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.
        Στην περίπτωση που η Υγειονομική Επιτροπή κρίνει τη νόσο ή πάθηση ως χρόνια, τίθεται σήμανση με την αναφορά «Αποκλειστικά για τις απαιτήσεις του ν. 2643/1998: Η νόσος ή πάθηση χαρακτηρίζεται ως χρόνια» στο αντίγραφο της γνωμάτευσης που τους έχει αποσταλεί από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση που η Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας κρίνει τη νόσο ή πάθηση ως μη χρόνια, τίθεται σήμανση με την αναφορά «Αποκλειστικά για τις απαιτήσεις του ν. 2643/1998: Η νόσος ή πάθηση δεν χαρακτηρίζεται ως χρόνια» στο αντίγραφο της γνωμάτευσης που τους έχει αποσταλεί από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Η ως άνω Επιτροπή διαβιβάζει αμελλητί τη γνωμάτευ-σή της στην αρμόδια υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. Μετά την παραλαβή της γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας από τον ΟΑΕΔ, η οποία έχει σημανθεί κατάλληλα ως προς τη χρονιότητα ή μη της νόσου ή πάθησης, η γνωμάτευση συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο του αι-τούντος-προστατευομένου, για την κατάρτιση από την αρμόδια Υπηρεσία του πρώτου πίνακα μοριοδότησης (με βάση τα δικαιολογητικά).
      2. (ii) Στην περίπτωση που, επιπλέον του ατόμου με αναπηρία από το οποίο ο αιτών θεμελιώνει την υπαγωγή του στην κατηγορία Έμμεση ΑΜΕΑ του ν. 2643/1998, υπάρχει σύζυγος ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον εάν ο σύζυγος ή το τέκνο πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό, ο αιτών προσκομίζει απόφαση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας (ή Δευτεροβάθμιας) Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. ή γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), σε ισχύ, με την οποία να προσδιορίζεται η πάθηση ή βλάβη, το ποσοστό αναπηρίας του προσώπου αυτού, καθώς και η χρονιότητα της πάθησης σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.
      3. (iii) Υπεύθυνες δηλώσεις του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) από τους γονείς, τα αδέλφια και τον/την σύζυγο (νυν/πρώην) του ατόμου ή των ατόμων με αναπηρία από τα οποία ο αιτών αντλεί προστασία, με τις οποίες δηλώνεται: αφενός ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998, για το παρόν, υπέρ του αιτούντος.
        Εάν κάποιο από τα παραπάνω άτομα, (α) ανήκει και σε άλλη κατηγορία προστασίας του ν. 2643/1998, πέραν της κατηγορίας έμμεσης ΑμεΑ, και (β) προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα προστασίας του που αντλεί από τη δεύτερη αυτή κατηγορία προστασίας, κατά το παρόν ή στο μέλλον, το πρόσωπο αυτό δεν παραιτείται, υπέρ του αιτούντος, από την προστασία που αντλεί από τον ν. 2643/1998, λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας, αλλά υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία δηλώνει ότι δεν έχει στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, ότι παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998, ως προστατευόμενος της κατηγορίας έμμεσης ΑμεΑ, για το παρόν, υπέρ του αιτούντος, αλλά ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του ως προστατευόμενος του ν. 2643/1998 λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας που διαθέτει.
      4. (iv) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) του ατόμου ή των ατόμων με αναπηρία, από το οποίο ή τα οποία αντλείται η προστασία, εφόσον το άτομο αυτό δύναται να συμπληρώσει και να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι: αφενός ότι δεν έχει στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου ότι παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998 ως υπαγόμενο στην κατηγορία προστασίας ΑμεΑ, για το παρόν, υπέρ του αιτούντος.
      […]
      Στην περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης από κάποια από τα προαναφερόμενα, στην παρούσα ενότητα 12γ, πρόσωπα, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει ο ίδιος υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος (όπως π.χ. άγνωστη διαμονή, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κάτοικος αλλοδαπής), αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του κωλυόμενου να υπογράψει.
      Στις Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος και να αναγράφεται η ημερομηνία υπογραφής του.

      […]
      Στην περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης από κάποια από τα προαναφερόμενα, στην παρούσα ενότητα 12δ, πρόσωπα, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει ο ίδιος υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος(όπως π.χ. άγνωστη διαμονή, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κάτοικος αλλοδαπής), αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του κωλυόμενου να υπογράψει.
      Στις Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος και να αναγράφεται η ημερομηνία υπογραφής του.

    4. 12ε. Κατηγορία ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥΣ και λοιπών προστατευομένων της περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2643/1998.
      Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον των προαναφερθέντων (1 έως 11) και τα εξής δικαιολογητικά:
      1. (i) Βεβαίωση της Επιτροπής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠΑΘΑ), από την οποία να προκύπτει ότι ο προστατευόμενος-αιτών ανήκει στην κατηγορία δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2643/1998.
        Οι προστατευόμενοι της ανωτέρω κατηγορίας μπορούν να προσκομίζουν, αντί της βεβαίωσης, φωτοαντίγραφό της και αν επιλεγούν προς τοποθέτηση προσκομίζουν υποχρεωτικά το πρωτότυπο του δικαιολογητικού αυτού.
        Εφόσον το δικαιολογητικό αυτό έχει εκδοθεί υπό το καθεστώς του προϊσχύσαντος Ν. 1648/1986, ο προστατευόμενος εφόσον επιλεγεί προς τοποθέτηση σε θέση εργασίας θα πρέπει να μεταβεί στην Υπηρεσία ΓΕΕΘΑ/ ΔΕΠΑΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τεθεί στο δικαιολογητικό από την Υπηρεσία αυτή ειδική σφραγίδα, ότι τούτο ισχύει και για την υπαγωγή του προστατευόμενου στο Ν. 2643/1998.
      2. (ii) Βεβαίωση της αρμοδίας υπηρεσίας των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή των Δήμων για την αποκατάσταση των αναπήρων ή θυμάτων πολέμου, σύμφωνα με τον ν. 1487/1950, (χορήγηση άδειας λειτουργίας περιπτέρου, κυλικείου κ.λπ.) από την οποία να προκύπτει ότι το τέκνο αναπήρου ή θύματος πολέμου δεν έχει το ίδιο αποκατασταθεί με τις διατάξεις του ν. 1487/1950.
    5. 12στ. Κατηγορία ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ/ ΤΕΚΝΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥ (-ΩΝ) ΓΟΝΕΑ (-ΩΝ)
      Για να προστατεύεται ο τρίτεκνος γονέας από το ν. 2643/1998, θα πρέπει να έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων, τα οποία (α) είναι άγαμα και (β) δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα τρία παιδιά είναι ΑμεΑ, με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, δεν ισχύουν οι περιορισμοί της οικογενειακής κατάστασης και της ηλικίας.
      Για να προστατεύεται το τέκνο τρίτεκνου γονέα ή των τρίτεκνων γονέων από τον ν. 2643/1998, θα πρέπει το ίδιο και τα αδέλφια του, από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα ή εκτός γάμου γεννηθέντα, να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους. Στην περίπτωση που φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα τρία αδέλφια είναι ΑμεΑ, με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, δεν ισχύουν οι περιορισμοί της οικογενειακής κατάστασης και της ηλικίας.
      Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον των προαναφερθέντων (1 έως 11) και τα εξής δικαιολογητικά:
      1. (i) Πρόσφατα, εκδοθέντα μετά την 01-12-2014, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και τυχόν λοιπά πιστοποιητικά από Δημόσιο Φορέα, συμπληρωματικά των πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, από τα οποία αποδεικνύεται η ιδιότητα του αιτούντος ως τρίτεκνου γονέα ή ως τέκνου τρίτεκνου-ων γονέα-ων αντίστοιχα, προστατευόμενου του ν. 2643/1998.
        • Εάν τα τέκνα του τρίτεκνου γονέα προέρχονται από περισσότερους του ενός γάμους του γονέα τους, ο αιτών (γονέας ή τέκνο) προσκομίζει και δικαστική απόφαση από την οποία θα αποδεικνύεται η ανάθεση της επιμέλειας.
        • Εάν τα τέκνα είναι εκτός γάμου γεννηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα, προσκομίζεται από τον αιτούντα (γονέα ή τέκνο) και η σχετική με την αναγνώριση ή την υιοθεσία δικαστική απόφαση.
        • Στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα τρία (3) τέκνα (τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους) φοιτά ή φοιτούν σε κάποια από τις προαναφερόμενες, στην παρούσα ενότητα 12στ, σχολές ή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσκομίζεται από τον αιτούντα (γονέα ή τέκνο) βεβαίωση φοίτησης του τέκνου ή των τέκνων προερχόμενη από την οικεία σχολή.
        • Στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα άρρενα τέκνα (τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους) εκπληρώνει ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, προσκομίζεται από τον αιτούντα (γονέα ή τέκνο) βεβαίωση του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου, η οποία να αποδεικνύει το γεγονός αυτό.
        • Στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα τρία (3) τέκνα είναι ΑμεΑ, με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, προσκομίζεται από τον αιτούντα (γονέα ή τέκνο) απόφαση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας (η Δευτεροβάθμιας) Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. ή γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε ισχύ, με την οποία προσδιορίζεται η ισόβια αναπηρία καθώς και το ποσοστό αυτής.
      2. (ii) Εάν ο αιτών είναι τρίτεκνος γονέας προσκομίζει επίσης: Υπεύθυνες δηλώσεις του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) από τον άλλον τρίτεκνο γονέα και από τα ενήλικα τέκνα του με τις οποίες τα άτομα αυτά δηλώνουν: αφενός ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας του Ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
        Εάν κάποιο από τα παραπάνω άτομα, (α) ανήκει και σε άλλη κατηγορία προστασίας του ν. 2643/1998, πέραν της κατηγορίας της παρούσας ενότητας 12στ, και (β) προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα προστασίας του που αντλεί από τη δεύτερη αυτή κατηγορία προστασίας, κατά το παρόν ή στο μέλλον, το πρόσωπο αυτό δεν παραιτείται, υπέρ του αιτούντος, από την προστασία που αντλεί από τον ν. 2643/1998, λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας, αλλά υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία δηλώνει ότι δεν έχει στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, ότι παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998, ως προστατευόμενος της κατηγορίας τρίτεκνων γονέων/ τέκνου τρίτεκνου-ων γονέα-ων, για το παρόν υπέρ του αιτούντος, αλλά ότι προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμά του ως προστατευόμενος του ν. 2643/1998 λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας που διαθέτει.
        Στην περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης από κάποια από τα προαναφερόμενα, στην παρούσα ενότητα 12στ, πρόσωπα, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει ο ίδιος υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος (όπως π.χ. άγνωστη διαμονή, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κάτοικος αλλοδαπής), αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του κωλυομένου να υπογράψει.<
        Στις Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος και να αναγράφεται η ημερομηνία υπογραφής του.
      3. (iii) Εάν ο αιτών είναι τέκνο τρίτεκνου-ων γονέα-ων προσκομίζει επίσης: Υπεύθυνες δηλώσεις του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) από τον τρίτεκνο γονέα ή τους τρίτεκνους γονείς του και από τα ενήλικα αδέλφια του, με τις οποίες τα άτομα αυτά δηλώνουν: αφενός ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
      Εάν κάποιο από τα παραπάνω άτομα, (α) ανήκει και σε άλλη κατηγορία προστασίας του ν. 2643/1998, πέραν της κατηγορίας της παρούσας ενότητας 12στ, και (β) προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα προστασίας του που αντλεί από τη δεύτερη αυτή κατηγορία προστασίας, κατά το παρόν ή στο μέλλον, το πρόσωπο αυτό δεν παραιτείται, υπέρ του αιτούντος, από την προστασία που αντλεί από τον ν. 2643/1998, λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας, αλλά υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία δηλώνει ότι δεν έχει στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, ότι παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998, ως προστατευόμενος της κατηγορίας τρίτεκνων γονέων/ τέκνου τρίτεκνου-ων γονέα-ων, για το παρόν υπέρ του αιτούντος, αλλά ότι προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμά του ως προστατευόμενος του ν. 2643/1998 λόγω της δεύτερης κατηγορίας προστασίας που διαθέτει.
      Στην περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης από κάποια από τα προαναφερόμενα, στην παρούσα ενότητα 12στ, πρόσωπα, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει ο ίδιος υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία αφενός δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος (όπως π.χ. άγνωστη διαμονή, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κάτοικος αλλοδαπής), αφετέρου βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του κωλυόμενου να υπογράψει.
      Στις Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος και να αναγράφεται η ημερομηνία υπογραφής του.
  3. ΙΙΙ. Οι προστατευόμενοι πριν την τοποθέτησή τους από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 9 του ν. 2643/1998 σε θέση εργασίας, προσκομίζουν στην Επιτροπή αυτή απόσπασμα ποινικού μητρώου.
  4. IV. Οι προστατευόμενοι της κατηγορίας των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι πάσχουν από οποιαδήποτε χρόνια πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη, πριν την τοποθέτησή τους από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 9 του ν. 2643/1998, προσκομίζουν επιπλέον στην ανωτέρω Επιτροπή πρόσφατη βεβαίωση ότι είναι κατάλληλοι για τα καθήκοντα της θέσης αυτής, προερχόμενη από Διευθυντή Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ή από Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής Ψυχιατρικού Νοσοκομείου ή από Διευθυντή Ψυχιατρικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου ή από Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ.
  5. V. Κατά του πίνακα πρώτης μοριοδότησης και εντός δέκα (10) ημερών από την τελευταία δημοσίευση στον τύπο είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων θεραπείας από όλους τους ενδιαφερόμενους ενώπιον των αρμόδιων Υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. Για το παραδεκτό της υποβολής αιτήσεως θεραπείας, προσκομίζεται παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού ίσου με δέκα (10) ευρώ. Το παράβολο αποτελεί δημόσιο έσοδο και καταχωρείται στον ειδικό αριθμό εσόδου (Κ.Α.Ε.) 3741 (‘‘παράβολα από κάθε αιτία’’).
    Σε περίπτωση που η υποβληθείσα αίτηση θεραπείας γίνει αποδεκτή, το καταβληθέν ποσό επιστρέφεται στον αιτούντα. Εάν η αίτηση θεραπείας απορριφθεί, το ποσό που κατέθεσε ο αιτών δεν επιστρέφεται.
  6. VI. Τυχόν ενδικοφανείς προσφυγές που θα ασκηθούν κατά των αποφάσεων της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής του άρθρου 9 του ν. 2643/1998 Νομού Αττικής θα εξεταστούν από την Α΄ Δευτεροβάθμια Επιτροπή του άρθρου 10 του ν. 2643/1998.
    Τυχόν ενδικοφανείς προσφυγές που θα ασκηθούν κατά των αποφάσεων των υπόλοιπων Πρωτοβάθμιων Επιτροπών του άρθρου 9 του Ν. 2643/1998 (πλην του νομού Αττικής) θα εξεταστούν από τη Β΄ Δευτεροβάθμια Επιτροπή του άρθρου 10 του ν. 2643/1998.
  7. VII. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, καταργείται η με αρ. 37552/556/22-5-2008 (Β΄ 981) υπουργική απόφαση και η υπ’ αρ. 11358/392/16-04-2013 (Β΄ 920) υπουργική απόφαση.