ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ. 78 της 7.4.1998 «Καταστατικό Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης Αγροτών» (Α΄72).

Άρθρο 13

Έναρξη - Λήξη υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς

  1. Η υποχρέωση για την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς των, κατά το άρθρο 5 του παρόντος, υπαγομένων στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών προσώπων αρχίζει:
    1. γ) Από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που έληξε οριστικά η συνταξιοδότησή τους από τον ΟΓΑ λόγω αναπηρίας, εφόσον ασκούν επάγγελμα για το oποίo υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

ΜΕΡΟΣ Β

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 

Άρθρο 20

Βοηθητικά όργανα συνταξιοδότησης Βοηθητικά όργανα συνταξιοδότησης είναι οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ, οι εισηγητές και οι γραμματείς των αρμοδίων οργάνων για την απονομή των συντάξεων.

 

Άρθρο 21

Δικαιολογητικά συνταξιοδότησης

 

  1. Για τη χορήγηση σύνταξης από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, τον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης αγροτών καθώς και από τον ΟΓΑ κατά τις διατάξεις των Ν.4169/1961, Ν.Δ.4575/1966, Ν.Δ.1390/1973, N.1140/1981,N.1287/1982 και Ν.1296/1982 ή προσαύξησης στο ποσό της σύνταξης, απαιτείται η υποβολή από τον ενδιαφερόμενο σχετικής αίτησης.
  2. Η αίτηση υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Αν ο ενδιαφερόμενος είναι αγράμματος ή δεν γνωρίζει την ελληνική γραφή, η αίτηση υπογράφεται από δύο μάρτυρες της εκλογής αυτού, ενώπιον του αρμοδίου ανταποκριτή του ΟΓΑ, ο οποίος βεβαιώνει και το γνήσιο της υπογραφής τους. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ανήλικος η αίτηση υπογράφεται από τον ασκούντα τη γονική μέριμνα. Αν οι γονείς έχουν αποβιώσει ή δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τη γονική μέριμνα η αίτηση υπογράφεται από τον επίτροπο. Σε περίπτωση που o ενδιαφερόμενος πάσχει αποδεδειγμένα από πνευματική νόσο ή σωματική αναπηρία και δεν είναι σε θέση να υποβάλει την αίτηση, η αίτηση υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπό του.
  3. Η αίτηση παραδίδεται στον κατά το άρθρο 20 του Καταστατικού αυτού Ανταποκριτή του ΟΓΑ του Δήμου ή της Κοινότητας της κατοικίας του ενδιαφερομένου ή στην κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΓΑ. Ο συνταξιούχος υποβάλλει την αίτηση για Χορήγηση προσαύξησης, στο ποσό της συνταξής του, στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του Δήμου ή της Κοινότητας που λαμβάνει τη σύνταξή του ή στην κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΓΑ. Το αρμόδιο κατά περίπτωση για την παραλαβή της αίτησης όργανο καταχωρίζει την αίτηση στο βιβλίο πρωτοκόλλου και την αποστέλλει στη Κεντρική ή την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΓΑ.
  4. Με την αίτηση για συνταξιοδότηση ή προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης, πρέπει απαραιτήτως να υποβάλλονται και τα δικαιολογητικά, τα οποία ορίζονται, κατά περίπτωση, από τις σχετικές διατάξεις, όπως ισχύουν κάθε φορά. Ειδικά για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας και τη χορήγηση προσαύξησης στο ποσό της σύνταξης απαιτείται ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας του ενδιαφερομένου. Τα λοιπά απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται αφού ο ενδιαφερόμενος κριθεί από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή ανάπηρος κατά την έννοια του Νόμου.
  5. Προκειμένου για αιτήσεις που υποβάλλονται για χορήγηση σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις διατάξεις των διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας, υποβάλλονται στο αρμόδιο για την παραλαβή της αίτησης όργανο, μαζί με την αίτηση, όλα τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και επιπλέον οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο του αρμόδιου αλλοδαπού φορέα, από το οποίο αποδεικνύεται η ασφάλιση ή η συνταξιοδότηση. Οι αιτήσεις αυτές αποστέλλονται με απόδειξη στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΓΑ.

Άρθρο 25

Εξέταση των δικαιολογητικών - έκδοση αποφάσεων

  1. 1. Το κατά το άρθρο 23 του Καταστατικού αυτού, αρμόδιο Όργανο για την απονομή των συντάξεων, εξετάζει την αίτηση, η οποία υποβλήθηκε και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν αυτή αν διαπιστώσει, ότι τα ανωτέρω στοιχεία δεν έχουν συμπληρωθεί ορθώς ή ότι είναι ελλιπή ή δημιουργούνται, κατά την ελεύθερη κρίση του, αμφιβολίες για την αλήθεια των βεβαιουμένων, δύναται να ζητήσει από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο τα δικαιολογητικά, τα οποία λείπουν ή κάθε άλλο στοιχείο ως και από τις αρμόδιες δημόσιες, δημοτικές ή άλλες αρχές, οι οποίες υποχρεούνται σε απάντηση, κάθε πληροφορία χρήσιμη για τη συμπλήρωση ή επαλήθευση των στοιχείων του φακέλου ή την άρση των αμφιβολιών και αντιφάσεων. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση των συντάξεων αναπηρίας, απόλυτης αναπηρίας και τυφλότητας, εφόσον έχουν συμπληρωθεί ορθώς, συνοδεύονται από τη σχετική ιατρική βεβαίωση και εφόσον διαπιστωθεί ότι αφορούν ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του ΟΓΑ ή του Κλάδου παραπέμπονται στις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές για την εξέταση απ’αυτές των αιτούντων και τον προσδιορισμό της ανικανότητάς τους. Η εξέταση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας γίνεται μετά τη διαπίστωση από τα αρμόδια Υγειονομικά Όργανα του ποσοστού της ανικανότητας, εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών υποθέσεων που εξετάζονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε ή τις διμερείς συμβάσεις Κοινωνικής ασφάλειας.
  2. 2. Όταν συμπληρωθεί πλήρως ο συνταξιοδοτικός φάκελος σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, στην περίπτωση δε που απαιτείται και απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και υπάρχει στο φάκελο, το αρμόδιο για την απονομή των συντάξεων Όργανο πρώτου βαθμού εκτιμά ελεύθερα τα νομικά και πραγματικά περιστατικά, δύναται δε να λάβει υπόψη του κάθε έγγραφο στοιχείο, δεσμεύεται δε μόνο από εκείνα που υποβλήθηκαν για την απόδειξη της ηλικίας και των αποφάσεων των αρμοδίων, κατά το Καταστατικό αυτό, Υγειονομικών Επιτροπών και τελικά εκδίδει εγκριτική ή απορριπτική απόφαση
  3. 3. Η απόφαση η οποία εκδίδεται, υπογράφεται από το αρμόδιο για την απονομή των συντάξεων Όργανο πρώτου βαθμού, πρέπει δε να αναφέρονται σ' αυτή τα στοιχεία ταυτότητος του αιτούντα, η ακριβής χρονολογία και ο τόπος έκδοσης της απόφασης, ο αύξων αριθμός αυτής και στη μεν εγκριτική το μηνιαίο ποσό της σύνταξης, o χρόνος ασφάλισης, η ασφαλιστική κατηγορία και η χρονολογία έναρξης της συνταξιοδότησης, στη δε απορριπτική τα έγγραφα στοιχεία, τα οποία λήφθηκαν υπόψη και η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης για συνταξιοδότηση.
  4. 4. Απόσπασμα της εγκριτικής απόφασης και αντίγραφο της απορριπτικής απόφασης, κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Καταστατικό αυτό για την επίδοση εγγράφων στοιχείων.
  5. 5. Αν το αρμόδιο για την απονομή των συντάξεων όργανο πρώτου βαθμού ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο τα δικαιολογητικά, τα οποία λείπουν ή άλλη πληροφορία χρήσιμη για τη συμπλήρωση του φακέλου, τότε θέτει σ? αυτόν εξάμηνη προθεσμία για την προσκόμιση των στοιχείων που ζητούνται. Αν παρέλθει άπρακτη η εξάμηνη προθεσμία, η αίτηση για την απονομή της σύνταξης απορρίπτεται. Επίσης η αίτηση για την απονομή σύνταξης απορρίπτεται και στην περίπτωση για την οποία προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 3 του 22 του Καταστατικού αυτού, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Ακόμη η αίτηση για την απονομή της σύνταξης αναπηρίας απορρίπτεται:
    1. α) Αν το Πρωτοβάθμιο Υγειονομικό Όργανο κρίνει ότι ο αιτών τη σύνταξη αναπηρίας φέρει ποσοστό ανικανότητας για εργασία μέχρι και 40%
    2. β) αν ο ενδιαφερόμενος απεβίωσε πριν εξετασθεί από την αρμόδια, κατά το Καταστατικό αυτό, Υγειονομική Επιτροπή και οι κληρονόμοι του δεν υποβάλουν σχετική αίτηση για τη συνέχιση της διαδικασίας εντός τριμήνου από το θάνατό του,
    3. γ) Αν σε περίπτωση υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ο αιτών δεν προσήλθε για εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή καίτοι προσκλήθηκε δύο φορές ή δεν εκτέλεσε, μέσα σε ένα εξάμηνο, τις οδηγίες και εντολές της Υγειονομικής Επιτροπής και επιστράφηκε ο φάκελος από την Υγειονομική Επιτροπή,
    4. δ) Τέλος η αίτηση για την απονομή σύνταξης αναπηρίας απορρίπτεται χωρίς o αιτών να παραπεμφθεί για εξέταση στα αρμόδια Υγειονομικά Όργανα εάν πρόκειται:
      1. δα) για σύvταξη που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1287/1982, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο αιτών παίρνει σύνταξη κατά την έννοια του εδαφίου δ' της παρ.1 του άρθρου 4 του N.4168/1961, όπως ισχύει κάθε φορά και της παραγρ.2 του άρθρου 6 του N.1287/1982 ή δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή δεν υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ για το επάγγελμα το οποίο ασκεί, και
      2. δβ) για σύνταξη που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2458/1997, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο αιτών δεν είναι ασφαλισμένος στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.
  6. 6. Κάθε αίτηση για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας-τυφλότητας εξετάζεται αυτοτελώς και δεν συσχετίζεται με τυχόν προηγούμενες αιτήσεις, οι οποίες έχουν απορριφθεί, εκτός εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο από το αρμόδιο για την απονομή των συντάξεων Όργανο. Αν απορριφθεί αίτηση για τη χορήγηση των ανωτέρω παροχών δεν επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης αν δεν παρέλθει ένα έτος από την έκδοση της απόφασης της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, εκτός εάν πρόκειται για νέα πάθηση ή βλάβη ή ουσιώδη επιδείνωση της παλιάς πάθησης που έχει επέλθει ή διαπιστωθεί μετά την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής και αποδεικνύεται με πιστοποιητικό νοσηλείας σε Κρατικό Θεραπευτήριο ή Νοσηλευτικό Ίδρυμα Κοινωφελούς χαρακτήρα.

Άρθρο 26

Έναρξη καταβολής της σύνταξης

  1. Για το χρόνο έναρξης καταβολής της σύνταξης γήρατος εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν 4169/1961, όπως ισχύουν κάθε φορά.
  2. Η καταβολή της σύνταξης αναπηρίας αρχίζει την πρώτη του μήνα εκείνου, που ο ασφαλισμένος έγινε ανάπηρος, σύμφωνα με την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Σε περίπτωση που η αίτηση για συνταξιοδότηση υποβληθεί μετά το χρόνο επέλευσης της ανικανότητας, κατά τα ανωτέρω, δεν καταβάλλεται αναδρομικά σύνταξη πριν από το μήνα που υποβάλλεται η αίτηση αυτή. Οι διατάξεις των προηγουμένων εδαφίων εφαρμόζονται και για την έναρξη καταβολής των προσαυξήσεων στο ποσό της σύνταξης για απόλυτη αναπηρία ή τυφλότητα.
  3. Η σύνταξη θανάτου καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που πέθανε ο συνταξιούχος ή ο ασφαλισμένος, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις.

    Αναδρομικές συντάξεις δεν καταβάλλονται για χρόνο μακρότερο του εξαμήνου από τη χρονολογία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Άρθρο 27

Υγειονομικές Επιτροπές

  1. Αρμόδια όργανο για τη διαπίστωση της αναπηρίας και των συνεπειών αυτής, στην άσκηση του επαγγέλματος των προσώπων που ζητούν σύνταξη αναπηρίας από τον ΟΓΑ, ως και τη διαπίστωση της απόλυτης αναπηρίας και της τυφλότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, είναι σε πρώτο βαθμό οι Πρωτοβάθμιες και σε δεύτερο οι Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ, οι οποίες ορίζονται κάθε φορά με αποφάσεις του Διοικητή του, με τις οποίες καθορίζεται και η κατά τόπον αρμοδιότητα κάθε μιας από τις Επιτροπές. Η αρμοδιότητα των Υγειονομικών Επιτροπών του ΙΚA, όπως προσδιορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, δύναται να ανατίθεται είτε γενικά σ' όλη τη Χώρα, είτε σε ορισμένες περιοχές, σε τριμελείς πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, οι οποίες συντίθενται από ιατρούς του ΟΓΑ, του ΕΣΥ, του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και συγκροτούνται με αποφάσεις του Διοικητή του ΟΓΑ μετά από γνώμη των αρμοδίων κατά τόπο Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Τμημάτων Υγιεινής των Νομαρχιών. Με τις ίδιες αποφάσεις του Διοικητή του ΟΓΑ ορίζονται ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο αναπληρωτής αυτού και οι αναπληρωτές των τακτικών μελών, από ιατρούς του ΟΓΑ, του ΕΣΥ, του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ο Γραμματέας της Επιτροπής και ο αναπληρωτής του από υπαλλήλους του ΟΓΑ, του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, η τοπική αρμοδιότητα και o τόπος συνεδρίασης της Επιτροπής, ο οποίος δύναται να είναι το κατάστημα της Διευθύνσεως ή του Τμήματος Υγιεινής της Νομαρχίας ή Περιφερειακό ή Νομαρχιακό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Οι Υγειονομικές Επιτροπές, οι οποίες προβλέπονται στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου αυτής δύναται να λειτουργούν και παράλληλα στις ίδιες τοπικές περιοχές. Με κοινή απόφαση των Διοικητών του ΙΚΑ και του ΟΓΑ δύναται να ορίζεται, ότι οι Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, οι οποίες προβλέπονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου αυτής υπάγονται στη δικαιοδοσία των Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών, οι οποίες προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής. Αρμόδια Υγειονομικά Όργανα για την επανεξέταση συνταξιούχων του ΟΓΑ ή του κλάδου λόγω αναπηρίας και συνταξιούχων λόγω γήρατος, οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα τυφλότητας καθώς και προσώπων για τα οποία χορηγήθηκαν ή θα χορηγηθούν επιδόματα ή παροχές συντάξεως λόγω αναπηρίας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 38 του παρόντος Καταστατικού προς διαπίστωση της ύπαρξης ή μη της κατά Νόμο αναπηρίας, για τη συνέχιση ή διακοπή της συνταξιοδότησης ή της καταβολής των επιδομάτων της απόλυτης αναπηρίας και της τυφλότητας, κατά σειρά είναι :
    1. α. Οι αρμόδιες κατά τόπους και κατά περίπτωση Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, αν δεν έχει διαπιστωθεί απ’ αυτές η ύπαρξη της κατά νόμο αναπηρίας στους προς επανεξέταση, για τη χορήγηση της σύνταξης αναπηρίας και των επιδομάτων της απολύτου αναπηρίας και της τυφλότητας.
    2. β. Πενταμελής Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή, η οποία συντίθεται από ιατρούς του ΟΓΑ, του ΕΣΥ, του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. και συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή του ΟΓΑ. Οι διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τη συγκρότηση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής. Η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή εδρεύει στην Αθήνα, δύναται όμως να συνεδριάζει και στις Πρωτεύουσες των Νομών και των Επαρχιών της Χώρας μετά από αποφάσεις του Διοικητή του ΟΓΑ κατά πενταμελή Τμήματα-Κλιμάκια.
  2. 2. Οι ιατροί που μετέχουν στις Υγειονομικές Επιτροπές ως και οι γραμματείς αυτών, δικαιούνται αποζημιώσεως, το ποσό της οποίας καθορίζεται κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 20 του Ν.1539/1985.
  3.  

Άρθρο 28

Αρμοδιότητα Υγειονομικών Επιτροπών

  1. 1. Οι Υγειονομικές Επιτροπές διαπιστώνουν τη φύση, τα αίτια, την έκταση και τη διάρκεια της σωματικής ή πνευματικής πάθησης ή βλάβης, κρίνουν για την επίδραση αυτών από ιατρικής και ασφαλιστικής απόψεως επί της καθ' όλου ανικανότητας ή την ανάκτηση της ικανότητας αυτής προκειμένου :
    1. α) Περί ασφαλισμένων για την άσκηση του συνήθους βιοποριστικού επαγγέλματος ως και κάθε παρεμφερούς.
    2. β) Περί αναπήρων παιδιών ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΟΓΑ ή του κλάδου, που ζητούν σύνταξη κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ.1 του Ν.1287/1982 όπως ισχύει κάθε φορά ή στο άρθρο 8 του Ν.2458/1997, για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος.
    3. γ) Περί συνταξιούχων λόγω γήρατος, οι οποίοι παραπέμπονται για εξέταση ενώπιον αυτών, αν είναι τυφλοί.
    4. δ) Περί ανικάνων για βιοποριστική εργασία παιδιών συνταξιούχων του κλάδου για τα οποία ζητείται προσαύξηση στο ποσό της συντάξεως κατ' άρθρ.9 παρ.1 του ν.2458/1997.
  2. 2. Οι Υγειονομικές Επιτροπές αποφαίνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο και σε περίπτωση θανάτου του ενδιαφερομένου με βάση τα στοιχεία του φακέλου

Άρθρο 29

Διαδικασία εξέτασης

  1. Τα πρόσωπα τα οποία παραπέμπονται να εξετασθούν από Υγειονομική Επιτροπή, καλούνται από το γραμματέα της Επιτροπής ή τον ΟΓΑ, με ειδική πρόσκληση. να παρουσιασθούν για εξέταση ορισμένη ημέρα και ώρα και σε συγκεκριμένο τόπο. Την ημερομηνία της συνεδρίασης της Επιτροπής κανονίζει ο Πρόεδρος αυτής. Οι προσκλήσεις κοινοποιούνται στους ενδιαφερομένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Καταστατικό αυτό για την επίδοση εγγράφων στοιχείων δέκα (10) ημέρες πριν από τη χρονολογία συνεδρίασης της Επιτροπής.
  2. Αν γίνει στον ενδιαφερόμενο πρόσκληση δύο φορές να παρουσιασθεί για εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή και δεν προσέλθει ή προσέλθει αλλά δεν εκτελέσει μέσα σε ένα εξάμηνο τις εντολές και τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιτροπής, ο φάκελος της υπόθεσης επιστρέφεται από την Υγειονομική Επιτροπή στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΓΑ.
  3. Οι Υγειονομικές Επιτροπές δύνανται για την υποβοήθηση του έργου τους, να ζητούν από τους ενδιαφερομένους ή από Κρατικά Νοσηλευτήρια ή Ιδιωτικές κλινικές ή οποιεσδήποτε αρχές, κάθε στοιχείο απαραίτητο για τη μόρφωση της κρίσης τους. Επίσης να παραγγέλλουν τη διενέργεια κάθε φύσεως κλινικής ή εργαστηριακής εξέτασης και να υποβάλλουν τον ενδιαφερόμενο σε παρατήρηση τον απαραίτητο κατά την κρίση τους χρόνο. Οι παρακλινικές εξετάσεις ή ιατρικές παρακολουθήσεις των ενδιαφερομένων γίνονται σε Νοσηλευτήρια ή εργαστήρια του ΙΚΑ ή σε Θεραπευτήρια του Δημοσίου.

Άρθρο 30

Αδυναμία προσέλευσης για εξέταση

  1. Αν ο ενδιαφερόμενος, ο οποίος παραπέμπεται για εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή, δεν δύναται να παρουσιασθεί σ' αυτή παραγγέλλεται από την Επιτροπή για την εξακρίβωση του λόγου της αδυναμίας αυτής, η εξέτασή του από μέλος της Επιτροπής αν είναι αυτό ευχερές, διαφορετικά η εξέταση ανατίθεται σε ιατρό του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ.
  2. Η Υγειονομική Επιτροπή δύναται να αναθέσει στον, κατά την προηγούμενη παράγραφο ιατρό, την εξακρίβωση του λόγου της αδυναμίας της προσέλευσης του ενδιαφερόμενου και συγχρόνως την εξέταση αυτού όσον αφορά στη φύση και την έκταση της πάθησης ή της σωματικής βλάβης του. Ο ιατρός αυτός υποβάλει τη γνωμάτευσή του στην Υγειονομική Επιτροπή, η οποία με βάση και τη γνωμάτευση αυτή, αποφαίνεται οριστικά για την αναπηρία του ενδιαφερομένου ή για την ανάγκη νέας εξέτασης αυτού
  3. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αν η αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή κρίνει με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο φάκελο της υπόθεσης, ότι είναι αδύνατη η εμφάνιση του ενδιαφερομένου ενώπιον αυτής.

Άρθρο 31

Συμπληρωματικά υγειονομικά στοιχεία

  1. Αν η Υγειονομική Επιτροπή κατά την εξέταση του ενδιαφερομένου κρίνει απαραίτητη, για τη μόρφωση γνώμης, τη συμπλήρωση του φακέλου και με άλλα στοιχεία ή τη διενέργεια παρακλινικών ή εργαστηριακών εξετάσεων ή ιατρικών παρακολουθήσεων σε Νοσηλευτήρια, αναβάλλει τη λήψη οριστικής απόφασης και δίδει εντολή στον εξεταζόμενο για την εκτέλεση των εξετάσεων ή την προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων.
  2. Μετά την εκτέλεση από τον ενδιαφερόμενο αυτών που όρισε η Υγειονομική Επιτροπή, ορίζεται νέα ημερομηνία εξέτασης της υπόθεσης, της οποίας ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει γνώση με πρόσκληση η οποία αποστέλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Καταστατικό αυτό, για την επίδοση εγγράφων στοιχείων, αν κρίνεται απαραίτητη η εμφάνιση του στην Υγειονομική Επιτροπή.

Άρθρο 32

Αποφάσεις Υγειονομικών Επιτροπών

 

  1. Οι αποφάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών πρέπει να είναι αιτιολογημένες και να αναφέρεται ιδίως σ' αυτές κατά περίπτωση το ποσοστό της ανικανότητας για εργασία σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 28 του παρόντος Καταστατικού, η χρονολογία επέλευσης της ανικανότητας σε ποσοστό 67%, η προβλεπόμενη διάρκεια της ανικανότητας αυτής, αν η ανικανότητα οφείλεται ή όχι σε ατύχημα, αν ο ανάπηρος ευρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη και συμπαράσταση άλλου προσώπου (άρθρ 42 παρ.3 Ν.1140/81, Α 68) ως και αν τυχόν ο ανάπηρος σε ποσοστό 100% ευρίσκεται σε κατάσταση, η οποία απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλου προσώπου (άρθρ 4 παρ.2 του Π.Δ/τος 334/1988, Α 154). Η τυχόν γνώμη της μειοψηφίας πρέπει να διατυπώνεται στην απόφαση αναλυτικά.
  2. Οι αποφάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών εκδίδονται εις διπλούν υπογράφονται από τον Πρόεδρο, τα μέλη και το γραμματέα, φέρουν αύξοντα αριθμό, χρονολογία έκδοσης και τον τόπο συνεδρίασης της Επιτροπής, έχουν δε εμπιστευτικό χαρακτήρα και απαγορεύεται η ανακοίνωση των ιατρικών στοιχείων σε οποιοδήποτε τρίτο, εκτός των εξαιρέσεων, οι οποίες επιβάλλονται από το νόμο.
  3. Το ένα αντίτυπο της απόφασης στέλνεται στη αρμόδια Υπηρεσία του ΟΓΑ με το φάκελο της υπόθεσης το άλλο δε τηρείται σε ειδικό αρχείο από το γραμματέα της επιτροπής.
  4. Περίληψη της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής κοινοποιείται από την Κεντρική ή την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία στον ενδιαφερόμενο, αν αυτός έχει σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά, δικαίωμα για άσκηση προσφυγής ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής. Οι αποφάσεις των Πρωτοβαθμίων και Δευτεροβαθμίων Υγειονομικών Επιτροπών με τις οποίες καθορίζεται συντάξιμο ποσοστό ανικανότητας για εργασία, δεν κοινοποιούνται στους ενδιαφερομένους. Αυτοί λαμβάνουν γνώση του ποσοστού της ανικανότητάς τους με τη συνταξιοδότησή τους ή σε περίπτωση μη συνταξιοδότησής τους με την κοινοποίηση των απορριπτικών αποφάσεων των αρμοδίων για την απονομή των συντάξεων Οργάνων.

  5. Οι τελικές αποφάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών αποτελούν πλήρη απόδειξη της ανικανότητας για εργασία των προσώπων που ζητούν παροχές σύνταξης ή επιδόματα λόγω αναπηρίας από τον ΟΓΑ και τον κλάδο και γίvovται υποχρεωτικά δεκτές από τα αρμόδια Όργανα του ΟΓΑ και τους ενδιαφερομένους για τη χορήγηση παροχών ανικανότητας.

Άρθρο 33

Προσφυγή

  1. Κατά της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία υπάγεται τοπικώς η Πρωτοβάθμια. Δεν επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής σε περίπτωση που ο αιτών τη σύνταξη αναπηρίας κριθεί ανίκανος για εργασία σε ποσοστό μέχρι και 10%.

    Κατά της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής, ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, στην οποία υπάγεται τοπικώς η Πρωτοβάθμια, από τον Προϊστάμενο συντάξεων της Κεντρικής ή τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Περιφερειακής υπηρεσίας του ΟΓΑ. Για την άσκηση της προσφυγής απαιτείται και γνώμη του Προϊσταμένου της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΟΓΑ ή του νόμιμου αναπληρωτή του ή ιατρού του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ., που ορίζεται με απόφαση του Διοικητή του ΟΓΑ.

  2. Η προσφυγή ασκείται από τον ενδιαφερόμενο εντός τριμήνου από τότε που έλαβε γνώση της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, από δε τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΓΑ κατά τα ανωτέρω, εντός τριμήνου από τότε που περιήλθε η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΓΑ.

  3. Η προσφυγή δύναται να ασκείται, ιδίως εάν η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή αν έλαβε υπόψη πραγματικά περιστατικά, τα οποία έχουν ουσιώδη επιρροή στη μόρφωση γνώμης ή πλανήθηκε στην εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών ή δέχθηκε πραγματικά περιστατικά ως αληθή, χωρίς τη συνηθισμένη κλινική ή εργαστηριακή εξέταση ή έπρεπε να διατάξει και δεν διέταξε απόδειξη γι αυτά.

  4. Η προσφυγή αποστέλλεται ή κατατίθεται στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΓΑ ή στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ. Αν η προσφυγή κατατεθεί ή αποσταλεί στον Ανταποκριτή, αυτός την καταχωρίζει την ημέρα της παραλαβής της στο βιβλίο πρωτοκόλλου του ΟΓΑ, το οποίο τηρείται στο Δήμο ή την Κοινότητά του και στη συνέχεια τη διαβιβάζει το συντομότερο στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΓΑ.

  5. Οι προσφυγές στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΓΑ συσχετίζονται με τους οικείους συνταξιοδοτικούς φακέλους και αποστέλλονται στους γραμματείς των αρμοδίων Δευτεροβαθμίων Υγειονομικών Επιτροπών

  6. Ως ημερομηνία άσκησης της προσφυγής από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΓΑ λογίζεται η χρονολογία καταχώρισής της στο πρωτόκολλό της.

  7. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής γίνεται οριστική

Άρθρο 34

Εξέταση προσωρινών αναπήρων

  1. Όσοι κρίνονται ή κρίθηκαν προσωρινά ανάπηροι και λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας μέχρι μιας ορισμένης χρονολογίας δεν απαιτείται να υποβάλουν νέα αίτηση για τη συνέχιση της συνταξιοδότησης τους.
  2. Το αρμόδιο, κατά το άρθρο 23 του Καταστατικού αυτού, Όργανο για την απονομή των συντάξεων παραπέμπει αυτεπαγγέλτως εντός του προ της λήξεως της αναπηρίας τους εξαμήνου, τους προσωρινούς αναπήρους, στις αρμόδιες Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, προκειμένου να κριθεί αν αυτοί εξακολουθούν να φέρουν ή μη το συντάξιμο ποσοστό ανικανότητας για εργασία που ορίζουν κάθε φορά οι ισχύουσες διατάξεις.
  3. Στις Υγειονομικές Επιτροπές ακολουθείται η αυτή διαδικασία η οποία ακολουθείται για εκείνους οι οποίοι ζητούν σύνταξη αναπηρίας για πρώτη φορά.
  4. Το αρμόδιο για την απονομή της σύνταξης Όργανο πρώτου βαθμού, σε περίπτωση που ο προσωρινά ανάπηρος κριθεί από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή ότι εξακολουθεί να είναι ανάπηρος κατά την έννοια του νόμου, εκδίδει απόφαση συνέχισης της συνταξιοδότησης του.

Άρθρο 35

Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή

Οι διατάξεις των άρθρων 28, 29, 30, 31 και 32 του παρόντος καταστατικού εφαρμόζονται και στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή.

Άρθρο 36

Έξοδα μετακινουμένων για εξέταση

  1. 1. Σε περίπτωση άσκησης προσφυγής σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγ. 1 του άρθρου 33 του Καταστατικού αυτού, ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή παραπομπής του συνταξιούχου ή του υπό συνταξιοδότηση για επανεξέταση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του Καταστατικού αυτού, στις αρμόδιες Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές ή στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή και εφόσον τελικά διαπιστωθεί, ότι οι εξετασθέντες από τις άνω Υγειονομικές Επιτροπές είvαι ανάπηροι κατά την έννοια του νόμου, καταβάλλονται από το ΙKA, αν χρησιμοποιούνται από τον ΟΓΑ Υγειονομικές Επιτροπές του Ιδρύματος αυτού, με χρέωση του ΟΓΑ, στον προσελθόντα για εξέταση στην Υγειον. Επιτροπή, το αντίτιμο του εισιτηρίου μετάβασης στον τόπο που εδρεύει η Υγειον.Επιτροπή και επιστροφής στον τόπο της κατοικίας του, του κατά τα ανωτέρω μετακινουμένου και του αναγκαίου συνοδού του με σιδηροδρόμους και πλοία στη Β θέση, ή με λεωφορεία και ημερήσια αποζημίωση, για τις ημέρες μετάβασης επιστροφής και παραμονής μακριά από τον τόπο κατοικίας του. Αν δεν χρησιμοποιούνται από τον ΟΓΑ οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ οι ανωτέρω δαπάνες πληρώνονται στους δικαιούχους απ' ευθείας από τον ΟΓΑ.
  2. 2. Οι αναγκαίες ημέρες απουσίας του μετακινουμένου για εξέταση από τον τόπο της κατοικίας του και η τυχόν ανάγκη συνοδού καθορίζονται από την Υγειονομική Επιτροπή. Το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης και οι προϋποθέσεις καταβολής αυτής καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ.
  3. 3. Πέραν των ανωτέρω, δεν αποδίδεται άλλη δαπάνη από τον ΟΓΑ σ' αυτούς οι οποίοι ζητούν σύνταξη ή τους συνταξιούχους

Άρθρο 37

Δαπάνες εξετάσεων κ.λ.π.

Οι δαπάνες λειτουργίας των Υγειονομικών Επιτροπών, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η αποζημίωση των μελών και του γραμματέα για την εξέταση αυτών που ζητούν σύνταξη αναπηρίας ή προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας και των αναπήρων συνταξιούχων, οι δαπάνες μετακίνησης των ιατρών για την κατ' οίκον εξέταση των ανωτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Καταστατικού αυτού, οι δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές παρακολουθήσεις σε Νοσηλευτήρια των προσώπων αυτών, βαρύvουv τον ΟΓΑ και αποδίδονται σύμφωνα με τα οριζόμενα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του Ν.Δ. 4104/1960, εφόσον πρόκειται για Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ και σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ, εφόσον πρόκειται για άλλες Υ- υγειονομικές Επιτροπές

Άρθρο 38

Επανεξέταση συνταξιούχων αναπηρίας

  1. Ο Διοικητής του ΟΓΑ ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν Όργανο, μπορεί να ζητήσει επανεξέταση, από τα αρμόδια Υγειονομικά Όργανα, συνταξιούχου ή προσώπου που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας ή προσώπου για το οποίο χορηγήθηκαν ή πρόκειται να χορηγηθούν επιδόματα ή παροχές συντάξεως λόγω αναπηρίας, εάν από στοιχεία του φακέλου ή από στοιχεία που θα περιέλθουν στον ΟΓΑ, πιθανολογείται, ότι δεν υφίσταται η ανικανότητα για εργασία που απαιτείται από τις σχετικές διατάξεις.

    Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και για την επανεξέταση των παιδιών που συνταξιοδοτούνται κατ' άρθρο 8 παρ 1 του Ν. 2458/1997 λόγω ανικανότητας για εργασία.

  2. Αν τελικά κριθεί, από τα αρμόδια Υγειονομικά Όργανα επανεξετάσεως του άρθρου 27 παρ.1 του παρόντος, ότι o ενδιαφερόμενος, ο οποίος εξετάσθηκε από αυτά, δεν φέρει το κατά νόμο απαιτούμενο ποσοστό ανικανότητος, τότε, με απόφαση του Γlροϊσταμένου του Κλάδου Συντάξεων της Κεντρικής Υπηρεσίας ή του Προϊσταμένου της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΟΓΑ, διακόπτεται η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή η καταβολή των προσαυξήσεων στο ποσό της συντάξεως λόγω απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητος.

 

 

ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ

Άρθρο 39

Ένσταση

  1. Κατά της απόφασης του, κατά το άρθρο 23 του παρόντος Καταστατικού, αρμόδιου για την απονομή της σύνταξης Οργάνου επιτρέπεται η άσκηση ένστασης από τον ενδιαφερόμενο.
  2. Η ένσταση ασκείται από τον ενδιαφερόμενο, μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από τη χρονολογία που κοινοποιήθηκε σ' αυτόν αντίγραφο απόφασης του Πρωτοβαθμίου Οργάνου.
  3. Η ένσταση αποστέλλεται ή κατατίθεται στην Κεντρική ή στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΓΑ ή στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ.

    Αν η ένσταση κατατεθεί ή αποσταλεί στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ, αυτός την καταχωρίζει την ημέρα της παραλαβής στο βιβλίο Πρωτοκόλλου ΟΓΑ, που τηρείται στο Δήμο ή την Κοινότητα του και στη συνέχεια διαβιβάζεται στην Κεντρική ή στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΓΑ.

    Στην Κεντρική ή στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΓΑ οι ενστάσεις καταχωρίζονται σε ειδικό βιβλίο ενστάσεων.

  4. Οι αποφάσεις του αρμοδίου Οργάνου πρώτου βαθμού για την απονομή των συντάξεων, κατά το μέρος που αφορούv στην περί αναπηρίας κρίση των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών, δεν προσβάλλονται με ένσταση. Ένσταση με την οποία προσβάλλεται η περί αναπηρίας κρίση των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών είναι απαράδεκτη. Το απαράδεκτο κρίνεται με πράξη του Προϊσταμένου του Κλάδου συντάξεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΓΑ ή του Προϊσταμένου της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΟΓΑ.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ-ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

Άρθρο 47

Μεταβολές

  1. 1. Οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις μεταβολές, οι οποίες επέρχονται στην προσωπική και οικογενειακή κατάσταση των συνταξιούχων του ΟΓΑ που κατοικούν στην περιφέρειά τους, οι οποίες επηρεάζουν το ποσό της σύνταξης ή επιφέρουν αναστολή ή διακοπή της συνταξιοδότησης. Τις ανωτέρω μεταβολές πρέπει να καταχωρίζουν στη στήλη των παρατηρήσεων τoυ Ειδικού Μητρώου και να τις αναγγέλουν εγγράφως και χωρίς καθυστέρηση στο αρμόδιο Τμήμα της Κεντρικής ή της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΟΓΑ μαζί με τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
  2. 2.
    1. α) Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή του κλάδου, καθώς και σι εισπράττοντες τη σύνταξη για λογαριασμό τους (ασκούντες γονική μέριμνα, επίτροποι ή πληρεξούσιοι κ.λ.π.), είναι υποχρεωμένοι με την είσπραξη της σύνταξης, κάθε μήνα να δηλώνουν σ? αυτόν που τους πληρώνει αν επήλθε ή όχι προσωπική ή οικογενειακή μεταβολή, η οποία επηρεάζει το ύψος του ποσού της σύνταξης ή συνεπάγεται αναστολή ή διακοπή της συνταξιοδότησης. Τη μεταβολή αυτή οφείλουν να δηλώνουν, αμέσως και στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου πληρωμής της σύνταξης
    2. β) Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται να μην εισπράττουν, σε καμία περίπτωση συντάξεις-περιλαμβανομένων και των αναδρομικών συντάξεων, δώρων, επιδομάτων κ.λ.π.. αν έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στην προσωπική ή οικογενειακή κατάστασή τους, που συνεπάγεται διακοπή ή αναστολή της σύνταξής τους. Οι δικαιούχοι προσαύξησης στο ποσό της σύνταξής τους, λόγω απόλυτης αναπηρίας ή εξωϊδρυματικού επιδόματος παραπληγίας- τετραπληγίας, σε περίπτωση νοσηλείας τους με δαπάνες του ΟΓΑ σε Ιδρύματα ασυλικού ή προνοιακού χαρακτήρα ή Ψυχιατρεία, υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΓΑ. Τις υποχρεώσεις αυτές έχουν και οι εισπράττοντες τις ανωτέρω παροχές για λογαριασμό των δικαιούχων.
  3. 3. Η αυξομείωση του ποσού της σύνταξης, η αναστολή, η διακοπή της συνταξιοδότησης καθώς και κάθε άλλη μεταβολή στην προσωπική κατάσταση του συνταξιούχου αναγγέλλεται στη Μηχανογραφική Υπηρεσία με πράξη των υπαλλήλων της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΓΑ.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 

Άρθρο 55

Αναστολή καταβολής σύνταξης

  1. 1. Η καταβολή των συντάξεων, προσαυξήσεων ή επιδομάτων αναστέλλεται :
    1. α) Αν από πληροφορίες που θα περιέλθουν στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού, φαίνεται ότι ο συνταξιούχος δεν έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη συνέχιση χορήγησης της σύνταξης της προσαύξησης ή του επιδόματος. Αν τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη συνέχιση της χορήγησης, η σύνταξη, η προσαύξηση ή το επίδομα επαναχορηγείται από τη χρονολογία από την οποία έχει γίνει η αναστολή.
    2. β) Αν ο συνταξιούχος υπέβαλε αίτηση για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο ή άλλο ασφαλιστικό Οργανισμό, εκτός αν η σύνταξη του χορηγείται από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης κατά τις διατάξεις των άρθρων 5, 6 και 7 του Ν.2458/1997. Αν τελικά η αίτηση απορριφθεί η σύνταξη επαναχορηγείται από τη χρονολογία από την οποία είχε γίνει η αναστολή. Αν η χρονολογία έναρξης της συνταξιοδότησης από την άλλη πηγή ορίσθηκε μετά τη χρονολογία της αναστολής, στο συνταξιούχο χορηγούνται οι συντάξεις του ενδιάμεσου αυτού χρονικού διαστήματος.
    3. γ) Αν τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.1140/1981 και του άρθρου 8 του Ν.2458/1997, όπως ισχύουv κάθε φορά και σπουδάζουν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού δεν υποβάλλουν κάθε έτος σχετική βεβαίωση σπουδών.
    4. δ) Αν ο συνταξιούχος ανασφάλιστος υπερήλικας, απουσιάζει στο εξωτερικό.
    5. ε) Αν ο συνταξιούχος προσκληθεί δύο φορές να παρουσιασθεί στο αρμόδιο Υγειονομικό Όργανο για επανεξέταση σύμφωνα με το άρθρο 38 του παρόντος Καταστατικού και δεν προσέρχεται ή προσέρχεται αλλά δεν εκτελεί μέσα σε εύλογο χρόνο τις εντολές και οδηγίες του Οργάνου αυτού. Μετά την αναστολή της καταβολής της σύvταξης, o ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει με αίτηση του, οποτεδήποτε, την επανεξέταση του από το αρμόδιο Υγειονομικό Όργανο. Στην περίπτωση αυτή, αν κριθεί ότι εξακολουθεί να έχει το νόμιμο ποσοστό της ανικανότητας για εργασία, η σύνταξη χορηγείται από την πρώτη (1η) του μήνα κατά τον οποίο υπέβαλε την αίτηση για επανεξέταση.
  2. 2. Η αναστολή της καταβολής των συντάξεων γίνεται μετά από εντολή του αρμοδίου για την απονομή των συντάξεων Οργάνου εκτός των περιπτώσεων που ο συνταξιούχος υπέβαλε αίτηση για συνταξιοδότηση από άλλη πηγή ή το παιδί που λαμβάνει σύνταξη λόγω θανάτου γονέα του δεν υποβάλλει τη σχετική βεβαίωση σπουδών, οπότε η εντολή δίδεται από τον Προϊστάμενο του αρμοδίου τμήματος μεταβολών.

Άρθρο 56

Διακοπή καταβολής παροχών συντάξεων

 

  1. 2. Διακοπές κατά κατηγορία συντάξεων.
    1. β) Συντάξεις αναπηρίας. Η καταβολή της σύνταξης αναπηρίας διακόπτεται από την 1η του επόμενου μήνα κατά τον οποίο:
      1. βα. Παύσει ο προσωρινά ανάπηρος να έχει το, σύμφωνα με το νόμο, συντάξιμο ποσοστό της ανικανότητας για εργασία.
      2.  
      3. ββ. Λήξει ο χρόνος της προσωρινής αναπηρίας εφόσον o ενδιαφερόμενος, αν και προσκλήθηκε δύο φορές να παρουσιασθεί στο αρμόδιο Υγειονομικό Όργανο, προκειμένου να κριθεί εάν εξακολουθεί να είναι ανίκανος ή όχι για εργασία, δεν προσέρχεται ή προσέρχεται και δεν εκτελεί μέσα σε εύλογο χρόνο τις εντολές και τις οδηγίες του Οργάνου αυτού. Ο ενδιαφερόμενος, η σύνταξη του οποίου διακόπηκε κατά τα αμέσως ανωτέρω, μπορεί να υποβάλει οποτεδήποτε αίτηση για την εξέτασή του από τα αρμόδια Υγειονομικά Όργανα, προκειμένου να συνεχισθεί η συνταξιοδοτησή του Στην περίπτωση αυτή, αν κριθεί, ότι έχει το σύμφωνα με το νόμο, συντάξιμο ποσοστό ανικανότητας, η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη του μήνα που υποβλήθηκε ή ανωτέρω αίτηση για εξέταση.
      4.  
      5. βγ. Εκδοθεί απόφαση του Προϊσταμένου του κλάδου συντάξεως της Κεντρκής Υπηρεσίας ή του Προϊσταμένου της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΟΓΑ με την οποία διαπιστώνεται, ότι o ενδιαφερόμενος μετά από επανεξέταση από τα αρμόδια Υγειονομικά Όργανα, κατά το άρθρο 38 του παρόντος, δεν έχει το απαιτούμενο από το νόμο, συντάξιμο ποσοστό ανικανότητας για εργασία.
      6. Αν όμως έχει γίνει αναστολή της καταβολής της σύνταξης σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, η διακοπή γίνεται από τη χρονολογία που έχει γίνει η αναστολή.
      7.  
      8. βδ. Ο συνταξιούχος λόγω αναπηρίας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.Δ. 4575/1966, του άρθρου 4 του Ν.Δ.1390/1973 και του άρθρου 5 του Ν.1287/1982 ασφαλιστεί στο Δημόσιο ή σε οποιοδήποτε φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν ο ενδιαφερόμενος διακόψει την ασφάλισή του στο Δημόσιο ή στον Ασφαλιστικό Οργανισμό και εξακολουθεί να έχει το, σύμφωνα με το νόμο, συντάξιμο ποσοστό ανικανότητας για εργασία, το οποίο διαπιστώνεται μετά τη διακοπή της ως άνω ασφάλισης από τα αρμόδια Υγειονομικά Όργανα, η σύνταξη λόγω αναπηρίας η οποία διακόπηκε, επαναχορηγείται, κατόπιν αίτησής του και αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη του επομένου μήνα της διακοπής της ασφάλισης, εάν η αίτηση έχει υποβληθεί μέσα σε έξι μήνες από της διακοπής αυτής, διαφορετικά από την πρώτη του μήνα, κατά τον οποίο υποβάλλεται η αίτηση Οι διατάξεις των προηγουμένων εδαφίων βα έως βδ εφαρμόζονται ανάλογα, όπου συντρέχει περίπτωση και για τις προσαυξήσεις του ποσού της σύvταξης που προβλέπονται από τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 4 του Π Δ 334/1988 και της παραγράφου 7 του άρθρου 9 του Ν 2458/1991.
        1. Εκδόθηκε κ.υ.α. Φ.10034/24237/655 της 3.8.2016 «Καθορισμός δικαιολογητικών και λοιπών αναγκαίων λεπτομερειών για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων.» (Β΄2401), κατωτ. αριθ. 37.