ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Αριθμ. 3α/Φ.27/ΓΠ/οικ.124095/02 «Επέκταση και τροποποίηση επιδόματος Τετραπληγίας Παραπληγίας (Ν. 2646/98, άρθρο 22, παρ. 1 και 5), σε ασφαλισμένους του Δημοσίου και ανασφαλίστους.» (Β΄1594).

Άρθρο 1
1. Την αντικατάσταση και τροποποίηση των διατάξεων των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) που καθιερώνουν και ρυθμίζουν τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης που αφορούν: α) τους τετραπληγικούς-παραπληγικούς ανασφαλίστους(απ' την 115750/3006-ΦΕΚ 572, τ.Β΄, 16/9/1981, κοινή υπουργική απόφαση τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (παρ. 11 εδ. γ), 8 και 9, και απ’ την Γ4α/Φ29/1499/ 1983-ΦΕΚ 366, τ.Β΄ (εδ. α της παρ. 1 και παρ. 2) και β) τους τετραπληγικούς-παραπληγικούς του Δημοσίου (η 61384/ 1638/ΦΕΚ 324, τ.Β΄, 1983 (εκτός της παρ. 6), και των παραγράφων 3, 4, 5, 6 της 59015/1578/1984-ΦΕΚ 460, τ.Β΄) όπως αυτή αναφέρεται στα άρθρα που ακολουθούν.
2. Την επέκταση των ανωτέρω προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης-όπως αυτά αντικαταστάθηκαν και τροποποιήθηκαν μεταγενέστερα αλλά και με την παρούσα κοινή υπουργική απόφαση-στις κατηγορίες δικαιούχων όπως αυτές προβλέπονται από την παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν. 2646/98 (ΦΕΚ 236, τ.Α΄).
3. Το πρόγραμμα των ανασφαλίστων ακρωτηριασμένων όπως αυτό ρυθμίζεται με την Γ4/Φ29/οικ.1931/1982 (ΦΕΚ 724, τ.Β΄), όσον αφορά το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, τις προϋποθέσεις χορήγησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της αναγνωριστικής αποφάσεως, την τήρηση μητρώου, τον τρόπο πληρωμής και την αναθεώρηση του δικαιώματος, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια να καθορίζεται απ'τις διατάξεις της παρούσας κοινή υπουργική απόφαση όπως αυτή αντικατέστησε και τροποποίησε την 115750/3006/1981 (ΦΕΚ 572, τ.Β΄).
Άρθρο 2
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης είναι:
1. α) Τετραπληγικοί-Παραπληγικοί εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
β) ΄Ατομα που πάσχουν από ασθένειες που έχουν επιφέρει αναπηρία του ίδιου βαθμού 67% και άνω και της ίδιας μορφής τετραπληγία, παραπληγία λόγω μη αναστρέψιμης βλάβης του νωτιαίου μυελού ή των ριζών ή των νεύρων ή των μυών (Ν. 2646/98 άρθρο 22, παρ. 5).
2. α) Ανασφάλιστοι τετραπληγικοί παραπληγικοί (ανεξαρτήτως ανικανότητας εργασίας) και ανασφάλιστοι υπερήλικες του Ο.Γ.Α.
β) Δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί λειτουργοί, στρατιωτικοί, όργανα Σωμάτων Ασφαλείας, υπάλληλοι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), υπάλληλοι των ΝΠΔΔ (εφόσον είναι ασφαλισμένοι Δημοσίου), εν ενεργεία και συνταξιούχοι καθώς και τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω κατηγοριών. Ως μέλη της οικογένειας των υπαλλήλων και συνταξιούχων θεωρούνται η σύζυγος ή ο σύζυγος και τα τέκνα αυτών (οικογένεια σε στενή έννοια), όπως ορίζεται απ' την παρ. 7 της 59015/1578/1984 (ΦΕΚ 460,τ.Β΄).
γ) Ασφαλισμένοι του Τ.Α.Κ.Ε. σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 21 του Ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165, τ.Α΄).
δ) Δικαιούχοι συντάξεως «αναπήρων και θυμάτων πολέμου» και τα μέλη των οικογενειών τους.
ε) Οι δικαιούχοι όπως αυτοί αναφέρονται στο εδάφιο β΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου που κρίθηκαν από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς μη δικαιούχοι της εξωϊδρυματικής οικονομικής ενίσχυσης γιατί δεν είχαν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που προβλέπουν οι οικείες διατάξεις του ασφαλιστικού τους οργανισμού.
στ) Δικαιούχοι συντάξεως του Δημοσίου από μεταβίβαση (59015/1578/1984 (ΦΕΚ 460, τ.Β΄).
ζ) Κύπριοι υπήκοοι Ελληνικής καταγωγής εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.
η) Οι παλιννοστούντες ομογενείς ανεξάρτητα εάν έχουν στερηθεί ή όχι την Ελληνική Ιθαγένεια.
θ) Οι υπήκοοι των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης (Ε.Ε), του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.) και των Κρατών που περιλαμβάνονται στην κυρωμένη με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246, τ.Α΄, 1959) Ευρωπαϊκή Σύμβαση, εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.
ι) Οι κρινόμενοι ως ανίκανοι για επιδότηση των τέκνων τους κατά τις διατάξεις του Ν. 4051/61 και του Β.Δ. 669/61, εφόσον συγκεντρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις της αποφάσεως αυτής.
ια) Οι αναγνωριζόμενοι ως δικαιούχοι του προβλεπόμενου επιδόματος από τις διατάξεις του Ν.Δ. 1153/1972 «Περί προστασίας πολυμελών οικογενειών διά παροχής οικογενειακών επιδομάτων» (ΦΕΚ 76, τ.Α΄, 1972), εφόσον συγκεντρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποφάσεως αυτής.
3. α) Το εξωϊδρυματικό επίδομα τετραπληγίας-παραπληγίας συνίσταται στη χορήγηση μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των δαπανών συντήρησης και περίθαλψης των ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου.
β) [Καταργήθηκε με την κ.υ.α. Π3Α/Φ.18/ΓΠ/ΟΙΚ.63731/08]
γ) [Καταργήθηκε με την κ.υ.α. Π3Α/Φ.18/ΓΠ/ΟΙΚ.63731/08]
δ) [Καταργήθηκε με την κ.υ.α. Π3Α/Φ.18/ΓΠ/ΟΙΚ.63731/08]
ε) Οι ανωτέρω κατηγορίες των τετραπληγικών παραπληγικών απαραίτητο είναι να εγγράφονται στα Ειδικά Μητρώα επιδοτουμένων όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 5 της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης.

Άρθρο 3
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Για την αναγνώριση των ατόμων όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 ως δικαιούχων οικονομικής ενισχύσεως απ’ το εν λόγω πρόγραμμα, πρέπει να προσκομίζονται στη Δ/νση ή Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή Διαμερίσματος, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Α) Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του νόμιμου αντιπροσώπου του.
Β) Σε περίπτωση όπου αντί του άμεσα ενδιαφερομένου ενεργεί νόμιμος αντιπρόσωπος (για κατάθεση δικαιολογητικών, για είσπραξη επιδόματος, κ.α.) θα κατατίθεται πληρεξούσιο θεωρημένο απ’ την οικεία Αστυνομική Αρχή ή με συμβολαιογραφική δικηγορική πράξη.
Σε περίπτωση που έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ενδιαφερομένου σε άλλο πρόσωπο να κατατίθεται αντίστοιχα η σχετική πράξη που εκδίδεται από την αρμόδια Αρχή.
Γ) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του προς ενίσχυση ατόμου ή του νόμιμου αντιπροσώπου του. Σε περίπτωση ελλείψεως των ανωτέρω θα προσκομίζεται οποιοδήποτε πιστοποιητικό έγγραφο που δηλώνει την ταυτότητα του προς ενίσχυση ατόμου. (Κατατίθεται κάθε 1 (ένα) έτος, ανεξαρτήτως της διαδικασίας αναθεώρησης).
Δ) Πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως (προκειμένου να πιστοποιείται η σύνθεση της οικογένειας και η συγγενική σχέση των μελών). Ο τόπος μόνιμης κατοικίας του προς ενίσχυση ατόμου δηλώνεται απ΄τα στοιχεία της Υπεύθυνης Δήλωσης που κατατίθεται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45, τ.Α΄, 1999). (Κατατίθεται κάθε 1 έτος, ανεξαρτήτως της διαδικασίας αναθεώρησης).
Ε) Γνωμάτευση πιστοποιητικό της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής όπως ορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσας Απόφασης.
ΣΤ) Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνονται τα ακόλουθα:
1. Ότι θα χρησιμοποιηθεί η παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση για τις ανάγκες του δικαιούχου
2. α) Ότι δεν είναι ασφαλισμένος στο Δημόσιο ή σε οποιοδήποτε άλλο ασφαλιστικό φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής (για ανασφαλίστους).
β) Ότι δεν λαμβάνει για την ίδια αιτία οικονομική ενίσχυση από οποιαδήποτε άλλη πηγή της ημεδαπής ή αλλοδαπής (για ασφαλισμένους Δημοσίου).
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ασφαλισμένος του δημοσίου λαμβάνει οποιαδήποτε μορφή οικονομικής ενίσχυσης (όχι σύνταξη) μικρότερη του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης και για τις ανάλογες παθήσεις, όπως αυτά ορίζονται στο ΄Αρθρο 2 της παρούσης Απόφασης, στο εδάφιο 2 της Υπεύθυνης Δήλωσης θα πρέπει να αναγράφεται ότι λαμβάνει για την ίδια αιτία οικονομική ενίσχυση, τον φορέα απ΄τον οποίο προκύπτει αυτή η παροχή, καθώς και το ύψος αυτής.
3. Ότι δεν περιθάλπεται σε κλειστό ίδρυμα Προνοιακού χαρακτήρα.
4. Ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει αμέσως την αρμόδια υπηρεσία για την κατάσταση υγείας του δικαιούχου (επιδείνωση-βελτίωση),την οικογενειακή κατάσταση, την ασφαλιστική κατάσταση (ασφαλιστικό καθεστώς και μορφολογία αποδοχών όταν συνδέονται με την αναπηρία του κ.α.), την μεταβολή του τόπου κατοικίας, του πληρεξούσιου ατόμου (εάν υπάρχει), την εισαγωγή σε κλειστό ίδρυμα Προνοιακού χαρακτήρα κ.λ.π.
Σε περίπτωση όπου έχει ορισθεί νόμιμος αντιπρόσωπος του δικαιούχου, υποχρεούται να ενημερώνει για τα ανωτέρω καθώς και για την περίπτωση θανάτου του.
Ζ) Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει οποιασδήποτε μορφής οικονομική ενίσχυση για την ίδια αιτία, τότε προσκομίζει απόκομμα απόδειξης πληρωμής ή βεβαίωση από τον ασφαλιστικό του φορέα.
Η) Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος περιθάλπεται σε κλειστό ίδρυμα Προνοιακού χαρακτήρα τότε προσκομίζει σχετική βεβαίωση.
Άρθρο 4
ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ. ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Για την έκδοση της γνωμάτευσης πιστοποιητικού που έχει χαρακτήρα Απόφασης της κατά περίπτωση αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, προκειμένου να πιστοποιηθεί το είδος και ο βαθμός της Αναπηρίας των ενδιαφερομένων όπως αυτοί περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:
1. Αίτηση, Ιατρική βεβαίωση γνωμάτευση:
Α) Κατάθεση αίτησης του ενδιαφερόμενου ή του νομίμου αντιπροσώπου αυτού στην Γραμματεία της κατά περίπτωση αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής.
Β) Ιατρική βεβαίωση γνωμάτευση που χορηγείται από ιατρούς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ) που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.Δ. 2592/1953, η οποία φέρει υπογραφή Δ/ντή ή Επιμελητή Α΄ Κλινικών ή Μονάδων, με ειδικότητα Νευρολόγου ή Νευροχειρουργού ή ορθοπεδικού (σε περιπτώσεις μετατραυματικής τετραπληγίαςπαραπληγίας), θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής απ΄τη Διοίκηση του Νοσοκομείου).
Η ανωτέρω Ιατρική βεβαίωση γνωμάτευση εκδίδεται από Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Νομού που κατοικεί μόνιμα ο ενδιαφερόμενος. Σε περίπτωση όπου δεν υπάρχουν οι σχετικές ιατρικές ειδικότητες, τότε οι ενδιαφερόμενοι είναι δυνατόν να προσκομίζουν στις Γραμματείες των Υγειονομικών Επιτροπών ιατρικές βεβαιώσεις γνωματεύσεις από Νοσηλευτικά Ιδρύματα όμορων Νομών ή από Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειας που ανήκει ο Νομός στον οποίο κατοικούν μόνιμα.
Σε περιπτώσεις που η πάθηση ή η βλάβη του ενδιαφερομένου ατόμου χρήζει διάγνωσης και κλινικής εκτίμησης από Ειδικά Διαγνωστικά Κέντρα Δημοσίων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ή από κλινικές Θεραπευτηρίων Χρονίων Παθήσεων του Δημοσίου κ.α., τότε είναι δυνατή η προσκόμιση βεβαιώσεων από αυτά ακόμη και αν είναι σε περιοχές εκτός του νομού στον οποίο κατοικεί.
Για την διευκόλυνση του έργου των κατά περίπτωση αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών είναι δυνατόν να κατατίθεται κάθε άλλο στοιχείο (κλινικές, εργαστηριακές εξετάσεις κ.α.) όταν αυτό ζητηθεί απ΄τις επιτροπές ή ο ενδιαφερόμενος κρίνει απαραίτητο. Η ιατρική βεβαίωση γνωμάτευση που εκδίδεται από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Ε.Σ.Υ ή άλλες αρμόδιες μονάδες και ιδρύματα ισχύει για 1 (ένα) έτος απ΄την ημερομηνία έκδοσής της.
2. Έκδοση γνωμάτευσης-πιστοποιητικού απ’ τις Υγειονομικές Επιτροπές:
Α) Οι Υγειονομικές Επιτροπές που είναι αρμόδιες για την έκδοση των γνωματεύσεων πιστοποιητικών (αποφάσεων) για τους ενδιαφερόμενους που υπάγονται στην παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης συγκροτούνται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τον Ν. 2683/99/ΦΕΚ 19, τ.Α΄ (Κύρωση Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων κ.α.), άρθρα 166-167 και απ’ τις 61384/1638/1983/ΦΕΚ 324/τ.Β΄/παρ. 6, Δ1α/οικ.16585/ 1999/ΦΕΚ 1594, τ.Β΄ (τρόπος λειτουργίας των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών) κοινή υπουργική απόφαση.
Στις εν λόγω επιτροπές παραπέμπονται οι ενδιαφερόμενοι που είναι ανασφάλιστοι ή ασφαλισμένοι Δημοσίου (εν ενεργεία, συνταξιούχοι καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους).
Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας παραπέμπονται στις αρμόδιες για την περίπτωσή τους Υγειονομικές Επιτροπές.
Β) Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λαρίσης όπου προκαταρκτικά εφαρμόζεται ο θεσμός της Κάρτας Αναπηρίας (Κ.Α) σύμφωνα με την Π3α/Φ80/οικ.907/ΦΕΚ 284, τ.Β΄, 2001 κοινή υπουργική απόφαση, αρμόδιες, για την πιστοποίηση της Αναπηρίας των ενδιαφερομένων όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης, είναι οι Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας (Π.Ε.Π.Α Δ.Ε.Π.Α) όπως αυτές προβλέπονται από το Π.Δ 210/1998/ΦΕΚ 169, τ.Α΄. Με την καθολική εφαρμογή του θεσμού της Κάρτας Αναπηρίας την αρμοδιότητα των Υγειονομικών Επιτροπών της προηγούμενης παραγράφου (2α) θα έχουν οι Π.Ε.Π.Α και Δ.Ε.Π.Α όπως θα ισχύουν και θα λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο.
3. Οι γνωματεύσεις-πιστοποιητικά που έχουν χαρακτήρα απόφασης και εκδίδονται από τις αρμόδιες κατά περίπτωση Υγειονομικές Επιτροπές πρέπει να αναγράφουν τα ακόλουθα:
Α) Τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερομένου.
Β) Να αναφέρουν τα στοιχεία των ιατρικών Βεβαιώσεων-Γνωματεύσεων βάσει των οποίων εκδίδονται (Ημερομηνία, Νοσοκομείο, κ.α.)
Γ) Το είδος και τον βαθμό (ποσοστό) αναπηρίας του ενδιαφερόμενου με σαφή καθορισμό της παθήσεως και της κατηγορίας που αυτή υπάγεται με την ακόλουθη μορφή:
Ι. «O ενδιαφερόμενος έχει παράλυση των άνω και κάτω άκρων (τετραπληγία-τετραπάρεση) με ποσοστό αναπηρίας (αναγράφεται το ποσοστό) ή έχει παράλυση των κάτω άκρων (παραπληγία-παραπάρεση) με ποσοστό αναπηρίας(αναγράφεται το ποσοστό), λόγω Νόσου ή Πάθησης ή Βλάβης (προσδιορισμός αυτής)».
ΙΙ. «Ο ενδιαφερόμενος πάσχει από Νόσο ή Πάθηση ή Βλάβη (προσδιορισμός αυτής) που έχει επιφέρει αναπηρία με ποσοστό (αναγράφεται το ποσοστό), αντίστοιχης μορφής με την παράλυση των άνω και κάτω άκρων (τετραπληγία-τετραπάρεση) ή παράλυση των κάτω άκρων (παραπληγία παραπάρεση), λόγω μη αναστρέψιμης βλάβης του νωτιαίου μυελού ή των ριζών ή των νεύρων ή των μυών (ρητή αναφορά στην ανάλογη κατηγορία)».
Σε περιπτώσεις όπου η κατάσταση (βαθμός αναπηρίας) του ενδιαφερομένου είναι μη αναστρέψιμη, τότε η διάρκεια ισχύος των αποφάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών είναι ισόβια ή εφόρου ζωής.
Σε κάθε άλλη περίπτωση η διάρκεια ισχύος ακολουθεί τα όσα ορίζουν οι ισχύοντες κατά περίπτωση ΚανονισμοίΚώδικες Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, όταν όμως δεν προσδιορίζεται σαφώς η χρονική διάρκεια, τότε ως ελάχιστο όριο λογίζεται η τριετία.
4. Δικαίωμα ένστασης κατά των γνωματεύσεων πιστοποιητικών (αποφάσεων) των αρμόδιων κατά περίπτωση Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών (ΠΥΕ),και προσφυγής στις αρμόδιες κατά περίπτωση Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές(ΔΥΕ) έχουν:
α)Οι ενδιαφερόμενοι εντός 20 ημερών από της ανακοινώσεως σ' αυτούς των σχετικών αποφάσεων και
β) οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης του επιδόματος εφόσον κρίνουν την σχετική Απόφαση ως αδικαιολόγητη ή μη επαρκώς αιτιολογημένη εντός 20 ημερών απ' της ανακοινώσεως σ' αυτές των σχετικών αποφάσεων.
Οι κατά περίπτωση αρμόδιες ΔΥΕ αποφαίνονται οριστικά και η απόφαση που εκδίδουν είναι υποχρεωτική για τον ενδιαφερόμενο και για την αρμόδια υπηρεσία που χορηγεί την οικονομική ενίσχυση.
5. Σε περίπτωση που η απόφαση της αρμόδιας κατά περίπτωση ΔΥΕ είναι απορριπτική τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επανέλθει με σχετικό αίτημα στην ΠΥΕ εκ νέου, ένα(1) έτος απ'την ημερομηνία εκδόσεως της αποφάσεως της ΔΥΕ εφόσον έχουν προκύψει νέα δεδομένα για την κατάσταση υγείας τους.
Άρθρο 5
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
1. Η οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων που θα αναγνωρίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης θα εισπράττεται:
Α) από το ίδιο τον δικαιούχο, τετραπληγικό παραπληγικό όταν έχει την δυνατότητα να υπογράφει τον τίτλο εξοφλήσεως και
Β) από πληρεξούσιο άτομο το οποίο εξουσιοδοτείται από τον δικαιούχο για τον σκοπό αυτό.
2. Η ημερομηνία έναρξης για την χορήγηση της εν λόγω οικονομικής ενισχύσεως στους αναγνωριζόμενους ως δικαιούχους ορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της αιτήσεως αυτών στην αρμόδια Δ/νση Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α).
3. Η αρμόδια Διεύθυνση-Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ύστερα απ' την κατάθεση της αιτήσεως του ενδιαφερομένου προς ενίσχυση ατόμου και των απαραίτητων δικαιολογητικών όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 3 της παρούσας κοινή υπουργική απόφαση και αφού ελέγξει την ορθότητα αυτών προωθεί την έκδοση απόφασης απ' τον οικείο Νομάρχη εγκρίσεως ή απορρίψεως του δικαιώματος καταβολής οικονομικής ενίσχυσης η οποία θα αναφέρεται σε ένα ή σε περισσότερους δικαιούχους.
Στην Απόφαση αυτή θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο των δικαιούχων, το πατρώνυμο, το έτος γέννησης, ο τόπος κατοικίας και η διεύθυνση, ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου του νόμιμου αντιπροσώπου του(πληρεξούσιου προς είσπραξη), όπως αυτός ορίζεται απ'το σχετικό δικαιολογητικό.
Η ανωτέρω απόφαση θα πρέπει επίσης ρητώς να αναφέρει, σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωμάτευσης-πιστοποιητικού της αρμόδιας κατά περίπτωση Υγειονομικής Επιτροπής, την διάρκεια ισχύος αυτής, την κατηγορία και τον βαθμό (ποσοστό) της αναπηρίας και το ασφαλιστικό καθεστώς του ενδιαφερομένου (είτε κρίνεται δικαιούχος οικονομικής ενίσχυσης, είτε όχι) δηλαδή: α) είναι τετραπληγικός ή παραπληγικός/ανασφάλιστος ή ασφαλισμένος Δημοσίου με (αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας) ή β) πάσχει από ασθένεια που έχει επιφέρει αναπηρία ανάλογη με την τετραπληγία ή παραπληγία, λόγω μη αναστρέψιμων βλαβών του νωτιαίου μυελού ή των ριζών ή των νεύρων ή των μυών/ανασφάλιστος ή ασφαλισμένος Δημοσίου με (αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας).
Όταν στον δικαιούχο λόγω ειδικών περιπτώσεων (όπως λήψη ανάλογου επιδόματος από άλλο φορέα, περίθαλψη σε κλειστό ίδρυμα κ.α.) προκύπτει η καταβολή διαφορετικού ύψους οικονομικής ενίσχυσης (των 20 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη), τότε στην Απόφαση θα αναγράφεται επιπλέον ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, καθώς και ρητή αναφορά στον αριθμό των ημερομισθίων που αντιστοιχεί η οικονομική ενίσχυση.
Τα ανάλογα στοιχεία καταγράφονται και σε περίπτωση απόρριψης του ενδιαφερομένου.
4. Ι) Οι Διευθύνσεις Τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Διαμερισμάτων της χώρας τηρούν Μητρώα δικαιούχων οικονομικής ενίσχυσης:
Α) των τετραπληγικών παραπληγικών και όσων εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν. 2646/1998 ανασφαλίστους και
Β) των τετραπληγικών παραπληγικών και όσων εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν. 2646/1998 ασφαλισμένους Δημοσίου.
ΙΙ) ΜΗΤΡΩΟ: Στα εν λόγω μητρώα θα περιλαμβάνονται με λεπτομέρεια όλα τα υπηρεσιακά, οικογενειακά και οικονομικά στοιχεία που αφορούν τον δικαιούχο, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτα η ενημέρωση των υπηρεσιών για την εφαρμογή του προγράμματος.
Τα στοιχεία αυτά που θα καταγράφονται στις ανάλογες στήλες είναι:
α) Αύξοντας αριθμός περιπτώσεως όπου θα είναι και ο αριθμός μητρώου για το πρόγραμμα του δικαιούχου.
β) Ονοματεπώνυμο δικαιούχου.
γ) ΄Ονομα πατέρα ή συζύγου.
δ) ΄Ετος γέννησης του δικαιούχου.
ε) Διεύθυνση κατοικίας δικαιούχου.
στ) Υπεύθυνος είσπραξης (εάν είναι ο ίδιος ή νόμιμος αντιπρόσωπός του-πληρεξούσιος).
ζ) Σε περίπτωση που υπεύθυνος είσπραξης ορίζεται άλλο άτομο θα αναγράφεται σε στήλη «στοιχεία νόμιμου αντιπροσώπου», το ονοματεπώνυμο αυτού, το πατρώνυμο, η σχέση συγγένειας ή άλλη, καθώς και η διεύθυνση κατοικίας του.
η) Οικογενειακή κατάσταση και όποιες μεταβολές της.
θ) Παρεχόμενες μορφές ενίσχυσης από άλλα προγράμματα.
ι) Εγκριτική απόφαση οικονομικής ενίσχυσης (Αριθμός Πρωτοκόλλου και ημερομηνία).
ια) Ασφαλιστική κατάσταση (με όποιες μεταβολές).
ιβ) Είδος Αναπηρίας:
1. Τετραπληγικός με (αναγράφεται το ποσοστό) ή
2. Παραπληγικός με (αναγράφεται το ποσοστό) ή
3. Περιπτώσεις υπαγόμενες στην παρ. 1β του άρθρου 2 της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης.
ιγ) Παρατηρήσεις.
5. Όλα τα δικαιολογητικά, οι εγκριτικές ή οι απορριπτικές αποφάσεις καθώς και κάθε άλλο έγγραφο που αφορά τον κάθε δικαιούχο ξεχωριστά φυλάσσονται απ' την οικεία Διεύθυνση-Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε ατομικούς φακέλλους οι οποίοι αναγράφουν τα προσωπικά στοιχεία αυτού, τον αριθμό πρωτοκόλλου της εκδιδομένης απόφασης και τον αριθμό μητρώου που του χορηγείται.
6. Σε περιπτώσεις όπου προκύψουν νέα δεδομένα ή στοιχεία ως προς την αναπηρία για τον δικαιούχο οικονομικής ενισχύσεως του εν λόγω προγράμματος που θέτουν σε αμφισβήτηση τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης αυτής τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες ακολουθούν την διαδικασία παραπομπής στην αρμόδια κατά περίπτωση ΠΥΕ και θέτουν σε αναστολή την απόφαση για την καταβολή του επιδόματος έως ότου εκδοθεί η σχετική Απόφαση της ΠΥΕ.

Άρθρο 6
Διαδικασία Πληρωμής
1. Η διαδικασία πληρωμής των οικονομικών ενισχύσεων που προβλέπονται στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση ρυθμίζεται σύμφωνα με το άρθρο 7 της 115750/ 3006/1981/ΦΕΚ 572/Β΄ κοινή υπουργική απόφαση, και αφορά όλες τις κατηγορίες δικαιούχων.
Το εδάφιο γ. της παραγράφου 11 του άρθρου 7 και το άρθρο 8 της ανωτέρω απόφασης καταργούνται.
2. Κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τις ημερομηνίες ή τα χρονικά διαστήματα που αναφέρονται στην διεξαγωγή της διαδικασίας του τρόπου πληρωμής και καταβολής στους δικαιούχους των οικονομικών ενισχύσεων θα ρυθμιστεί με την έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης όπως αυτή προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 22 του Ν. 2646/1998 (ΦΕΚ 236/Α΄).
3. Η δαπάνη που θα προκύψει από την εφαρμογή της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης για τους εν ενεργεία Δημοσίους Υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους θα καλύπτεται από τον φορέα που υπηρετούν.
4. Κάθε άλλη σχετική διάταξη αντίθετη με τα όσα προβλέπονται στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση καταργείται.
Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων (που αναφέρονται στο προοίμιο) και ρυθμίζουν άλλες λεπτομέρειες που δεν τροποποιήθηκαν με το παρόν.
Εκδόθηκε η κ.υ.α. Γ4/Φ.29/Οικ.1931/1982 «Τροποποίηση και επέκταση της 115750/3006/10.9.81 κοινής υπουργικής αποφάσεως και έγκριση εφαρμογής προγράμματος εξωιδρυματικής οικονομικής ενισχύσεως ανασφαλίστων ακρωτηριασμένων» (Β' 724), κατωτ. αριθ. 51.