ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθμ. οικ.1273/86 «Δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών με το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (Β’856).
ΙΙ. ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
α. Τροποποιούνται οι διατάξεις :
Του άρθρου 2 της αριθ. 1480/81 (ΦΕΚ 457 Β΄απόφασης Υπουργών Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 της Γ4/Φ.421/1130/84 (ΦΕΚ 289 Β΄) όμοιας Απόφασης και του άρθ. 1 παρ. ΙΙ της αριθ. 421/1143/85 (ΦΕΚ 228Β΄) που προβλέπουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση επιδόματος τυφλών και τα περιορίζουμε στα εξής :
(α) Αίτηση του στερημένου της οράσεως προσώπου ή νομίμου αντιπροσώπου του στην οποία θα βεβαιώνεται με σφραγίδα από την αρμόδια υπηρεσία Κοινωνικής Προνοίας η εγγραφή του ατόμου αυτού στο τηρούμενο απ΄ αυτή γενικό μητρώο τυφλών.
(β) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 του οριζόμενου με απόφαση του Νομάρχη υπεύθυνου της εισπράξεως αρχηγού ή μέλους της οικογένειας πλησίον της οποίας διαβιώνει ο προς ενίσχυση τυφλός, στην οποία θα δηλώνει ότι :
(Ι) Ο υπό την προστασία του τυφλός δε λαμβάνει, λόγω τυφλότητας άλλη οικονομική ενίσχυση από το δημόσιο ταμείο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή ότι λαμβάνει, οπότε αναγράφεται και το ποσό της εισπραττόμενης οικονομικής ενίσχυσης ή σύνταξης.
(ΙΙ) Το μηνιαίο χρηματικό βοήθημα ΄που θα εισπράττει από τον υπόλογο θα το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των δαπανών διαβίωσης του ενισχυόμενου οικονομικά τυφλού.
Όταν το βοήθημα εισπράττει ο τυφλός στην υπεύθυνη δήλωση θα σημειώνεται μόνο, ό,τι αναφέρεται στην περίπτωση (Ι).
(γ) Βεβαίωση της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, στην οποία να βεβαιώνεται ότι αυτός που ενεργεί για λογαριασμό του τυφλού (είσπραξης βοηθήματος κ.λπ.) είναι αρχηγός ή μέλος της οικογένειας πλησίον της οποίας διαβιώνει. Στη βεβαίωση αυτή, θα αναφέρεται η σύνθεση της οικογένειας του, ως και η συγγενική σχέση των μελών της.
(δ) Έκθεση Κοινωνικού Λειτουργού και σε περίπτωση ελλείψεως αυτού άλλου οργάνου της Δ/νσης ή Τμήματος Κοινων. Πρόνοιας της Νομαρχίας περί της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης του προσώπου που στερείται της όρασης, στην οποία επιπλέον, θα προτείνεται με συγκεκριμένα στοιχεία η ανάγκη ενίσχυσης οικονομικά του τυφλού.
(ε) Οι κατηγορίες τυφλών που αναφέρονται παρακάτω εκτός από τα δικαιολογητικά που αναγράφονται στην παρούσα παράγραφο 4.α. (1) πρέπει να υποβάλλουν και τα εξής πρόσθετα δικαιολογητικά :
(Ι) Οι εργαζόμενοι τυφλοί βεβαίωση του εργοδότη τους ότι εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι στον ανάλογο ασφαλιστικό οργανισμό. Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι τυφλοί οποιοδήποτε δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει ότι είναι ασφαλισμένοι στον ανάλογο ασφαλιστικό φορέα.
(ΙΙ) Οι τυφλοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί, βάσει των ν. 612/77, 955/79, 4476/65 βεβαίωση του συνταξιοδοτικού τους φορέα ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί, βάσει του ανωτέρω νόμου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που θα αποδεικνύει ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί βάσει του ανωτέρω νόμου.
(ΙΙΙ) Οι τυφλοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ βεβαίωση του ΤΕΒΕ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που θα αποδεικνύει ΄ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΤΕΒΕ.
(IV) Οι ανασφάλιστοι τυφλοί άνω των 68 χρόνων, στους οποίους ο Ο.Γ.Α. χορηγεί σύνταξη σύμφωνα με το ν. 1296/82 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 1422/84, βεβαίωση του Ο.Γ.Α. ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που θα αποδεικνύει ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί βάσει των ανωτέρω νόμων.
(V) Οι πτυχιούχοι ανωτέρω και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.
(VI) Οι δικηγόροι πιστοποιητικό εγγραφής στο δικηγορικό σύλλογο του οικείου Πρωτοδικείου, η υπεύθυνη δήλωση.
(VII) Οι φοιτητές μέχρι 25 χρόνων βεβαίωση εγγραφής στη σχολή που φοιτούν.
(VIII) Οι μη εργαζόμενοι φοιτητές εκτός από την ανωτέρω βεβαίωση θα συμπληρώσουν ακόμη στην υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 ότι δεν εργάζονται.
(ΙΧ) Οι γονείς ή οι κηδεμόνες τυφλών παιδιών μέχρι 10 χρόνων που δεν φοιτούν στο σχολείο ή δε φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του Κ.Ε.ΛΤ. ή του ιδρύματος <ΗΛΙΟΣ> Θεσ/νίκης στην υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 θα δηλώνουν ακόμη το σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους ή ότι δε φοιτούν σε σχολείο.
Στη δεύτερη περίπτωση η αρμόδια Δ/σνη ή το τμήμα Κοιν. Πρόνοιας κατά την κοινωνική έρευνα θα ελέγξει τους λόγους που επικαλούνται οι γονείς, εφόσον δε οι λόγοι αυτοί, δε θεωρηθούν επαρκείς διακόπτεται η χορήγηση του επιδόματος.
(Χ) Οι άνεργοι τυφλοί ΄άμεσα ασφαλισμένοι που απολύθηκαν από την υπηρεσία τους :
- Βεβαίωση από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό ότι καλύπτονται απ΄ αυτόν μόνο για υγειονομική περίθαλψη και
-- Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να αποδεικνύεται ότι έπαψαν να εργάζονται.
(ΧΙ) Οι άνεργοι ανασφάλιστοι μέχρι 68 χρόνων στην υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 θα δηλώσουν ακόμα ότι είναι ανασφάλιστοι και άνεργοι.
(ΧΙΙ) Οι έμμεσα ασφαλισμένοι βεβαίωση του ασφαλιστικού τους οργανισμού ότι δεν παίρνουν οι ίδιοι απ΄ αυτόν σύνταξη.
(2) ΤΟΥ άρθρου 4 της αριθμ. Γ4β/Φ 422/οικ. 1904/84 (ΕΚ 479/84 τ.Β΄) απόφασης αναπλ. Υπουργού Οικονομικών και Υφυπουργού Υγείας - Πρόνοιας που έχει εκδοθεί βάσει του α.ν. 421/37 (ΦΕΚ 2/37 τ.Α΄) που προβλέπει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση επιδόματος κωφαλαλίας και περιορίζουμε τα δικαιολογητικά αυτά στα εξής :
(α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου ή του νόμιμου αντιπροσώπου ή μέλους της φυσικής ή θετής οικογένειας με την οποία διαβιώνει ο κωφάλαλος, στην οποία θα βεβαιώνεται με σφραγίδα από την αρμόδια υπηρεσία Κοιν. Πρόνοιας η εγγραφή του κωφάλαλου, στα οικεία μητρώα κωφαλάλων που τηρούνται απ΄ αυτή.
(β) Ληξιαρχική πράξη ή πιστοποιητικό γεννήσεως του κωφάλαλου - επίδειξη δελτίου ταυτότητας.
(γ) Γνωμάτευση ιατρού κρατικής υπηρεσίας ή ιδιώτη ιατρού ωτορινολαρυγγολόγου όπου θα βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο που εξετάστηκε είναι κωφάλάλο.
(δ) Έκθεση κοινωνικού λειτουργού και σε περίπτωση ελλείψεως αυτού, άλλου εντεταλμένου οργάνου της οικείας Δ/νσης ή Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, για την κοινωνικοοικονομική και οικογενειακή κατάσταση του κωφαλάλου, στην οποία θα αναφέρεται η ανάγκη επιδότησής του, λόγω αδυναμίας του ίδιου ή της φυσικής ομογένειας με την οποία διαβιώνει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.
(ε) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 του ίδιου του κωφαλάλου ή του υπεύθυνου για την είσπραξη του βοηθήματος στην οποία θα δηλώνονται τα εξής:
(Ι) Η μόνιμη κατοικία, η σύνθεση και το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας στην οποία διαβιώνει ο κωφάλαλος αναλυτικά κατά μέλος.
(ΙΙ) Ότι ο κωφάλαλος δεν παίρνει λόγω κωφαλαλίας άλλη οικονομική ενίσχυση από το δημόσιο ταμείο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή ότι παίρνει, όπότε θα αναγράφεται και το ποσό της οικονομικής ενισχύσεως.
(ΙΙΙ) Ότι θα ειδοποιήσει αμέσως την αρμόδια Υπηρεσία Κοιν. Πρόνοιας της Νομαρχίας σε περίπτωση μεταβάσεως του κωφάλαλου στο εξωτερικό, αλλαγή ς του τόπου κατοικίας ή λήψεως οικονομικής ενίσχυσης.
(στ) Όταν η υπεύθυνη δήλωση δεν υποβάλλεται από τον ίδιο τον κωφάλαλο αλλά από τον υπεύθυνο για την είσπραξη του χρηματικού βοηθήματος, ο τελευταίος θα δηλώνει ακόμα :
(Ι) Ότι το μηνιαίο αυτό χρηματικό βοήθημα που θα εισπράττει θα το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των αναγκών του ενισχυομενου κωφαλάλου και
(ΙΙ) Ότι θα ειδοποιήσει αμέσως την Υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου του κωφαλάλου.
(ζ) Οι κωφάλαλοι ηλικίας 19 έως 65 ετών, εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών θα υποβάλουν γνωμάτευση της Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής του π.δ/τος 611/77 της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας τους, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο που εξετάστηκε απ΄ αυτήν είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, λόγω ταυτόχρονης με την κωφαλαλία χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής παθήσεως ή βλάβης. Για την έκδοση της γνωμάτευσης αυτής ο ενδιαφερόμενος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του θα υποβάλει σχετική αίτηση στην Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Κατά της απόφασης της Επιτροπής αυτής μπορεί ο ενδιαφερόμενος ή η Δ/νση ή το Τμήμα Κοιν. Πρόνοιας της Νομαρχίας να προσφεύγουν στην κατά τόπο αρμόδια Β/θμια Υγειονομική Επιτροπή του π.δ. 611/77 σε προθεσμία 20 ημερών από την ημερομηνία που έλαβαν γνώση της απόφασης της Α.Υ.Ε.
3. Του άρθρου 5 της αριθ. Γ4β/Φ 423/οικ. 1167/84 (ΦΕΚ 289/84 τ.Β΄) απόφασης των Υφυπουργών Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας, που έχει εκδοθεί βάσει του ν.δ/τος 162/73 (ΦΕΚ 227/72 τ.Α΄), που προβλέπει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση επιδόματος στους βαριά νοητικά καθυστερημένους με Δείκτη Νοημοσύνης μέχρι και 30 και περιορίζουμε τα δικαιολογητικά αυτά στα εξής :
(α) Αίτηση του πατέρα ή της μητέρας ή του κηδεμόνα της οικογένειας στην οποία ζει το Β.΄Π.Κ. άτομο.
(β) Γνωμάτευση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (Π.Υ.Ε.) του π.δ/τος 611/77 της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας του Β.Ν.Κ. , στην οποία να βεβαίωνετια ότι το πρόσωπο που εξετάστηκε πάσχει από βαριά νοητική καθυστέρηση και έχει δείκτη νοημοσύνης (Δ.Ν.) μέχρι και 30 κατά την κλίμακα STOHFORD BINET (TERMAN-MERRIL).
O Δ.Ν. δεν θα προσδιορίζεται στις γνωματεύσεις της Π.Υ.Ε. όταν πρόκειται για παιδιά μέχρι ηλικίας 2 ½ ετών. Στις περιπτώσεις αυτές οι γνωματεύσεις πρέπει να αναφέρουν μόνο ότι το παιδί πάσχει από βαριά νοητική καθυστέρηση. Για την έκδοση της ανωτέρω γνωμάτευσης υποβάλλεται στην Π.Υ.Σ. της περιφέρειας κατοικίας του Β.Ν.Κ. αίτηση από το νόμιμο αντιπρόσωπό του, μαζί με την έκθεση του αγροτικού ιατρού ή του ιατρού του Υγειονομικού Σταθμού της περιοχής του ιατρού νοσηλευτικού σχηματικού κατά προτίμηση νευρολόγου - ψυχιάτρου στην οποία θα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η φύση της αναπηρίας και τα συμπτώματά της. Η Π.Υ.Σ. έχει τη δυνατότητα προκειμένου να σχηματίσει σαφή γνώμη για τη συγκεκριμένη περίπτωση να τον παραπέμπει σε Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα της Χώρας (π.χ. του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής του Δημόσιου Παιδιατρικού Νευροψυχιατρικου Νοσοκομείου, του Π.Ι.Κ.Π.Α., του Ιδρύματος <Θεοτόκος>), σε νοσοκομεία, σε άλλα κρατικά ιδρύματα και υπηρεσίες, ή σε ειδικούς επιστήμονες, κατά προτίμηση ψυχολόγους ή νευρολόγους - ψυχιάτρους.
Κατά των εγκριτικών και απορριπτικών αποφάσεων των Π.Υ.Σ. μπορούν να ασκήσουν προσφυγή στις αρμόδιες Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές (Δ.Υ.Ε.) του π.δ/τος 611/77 τόσο οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Δ/νσεις και Τμήματα Κοιν. Πρόνοιας) όσο και ο ενδιαφερόμενος σε προθεσμία 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της σχετικής απόφασης.
Οι γνωματεύσεις των Δ.Υ.Ε. εκδίδονται κατά τη διαδικασία και τον τρόπο που ορίζουμε ανωτέρω για την έκδοση των γνωματεύσεων των Π.Υ.Ε. και είναι οριστικές, τόσο για τον ενδιαφερόμενο , όσο και για την υπηρεσία, η οποία εκδίδει βάσει αυτών εγκριτικές ή απορριπτικές αποφάσεις.
Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης κανείς ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να υποβάλλει νέα δικαιολογητικά για την επανεξέταση της περίπτωσής του, προτού περάσουν 3 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της απορριπτικής απόφασης, εκτός εάν υπάρξει επιδείνωση της νοητικής κατάστασης του, γεγονός που βεβαίωνετια από ψυχολόγο ή γιατρό.
(γ) Βεβαίωση της οικείας Δημοτικής ή Κοινοτικής αρχής στην οποία θα βεβαίωνετια η σύνθεση της οικογένειας στην οποία ζει ο Β.Ν.Κ. , η συγγενική σχέση της οικογένειας προς το Β.Ν.Κ.
Σε περίπτωση που ο Δήμος ή η Κοινότητας αδυνατούν να βεβαιώσουν τη σύνθεση της οικογένειας του Β.Ν.Κ. και τη συγγενική σχέση των μελών της τότε τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται από την έκθεση του Κοινωνικού Λειτουργού.
(δ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 του υπεύθυνου για την είσπραξη του βοηθήματος, στην οποία να δηλώνονται τα εξής :
(Ι) Η μόνιμη κατοικία, η σύνθεση και το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας στην οποία διαβιώνει ο Β.Ν.Κ. αναλυτικά κατά τέλος.
(ΙΙ) Ότι η παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί για τις ατομικές ανάγκες του Β.Ν.Κ.
(ΙΙΙ) Ότι ο Β.Ν.Κ. δεν παίρνει άμεση ή έμμεση άλλη οικονομική ενίσχυση ή σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή για την ίδια αιτία (νοητική καθυστέρηση). Σε περίπτωση που εισπράττεται για την ίδια αιτία με οποιοδήποτε τρόπο κάποιο χρηματικό ποσό (είτε σαν επίδομα είτε σαν προσαύξηση μισθού ή συντάξεως, είτε σαν τροφείο - νοσήλιο ασφαλιστικών οργανισμών κ.λ.π.) δηλώνεται τούτο με κάθε λεπτομέρεια.
(IV) Ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ειδοποιήσει αμέσως την αρμόδια υπηρεσία Κοιν. Πρόνοιας της Νομαρχίας σε περίπτωση εισαγωγής του Β.Ν.Κ. σε ίδρυμα ή νοσοκομείο, αλλαγής του τόπου κατοικίας του, θανάτου , λήψεως οικον. ενίσχυσης ή σύνταξης.
(ε) Έκθεση Κοινωνικού Λειτουργού και σε περίπτωση ελλείψεως αυτού άλλου οργάνου της υπηρεσίας, που θα αναφέρεται στην οικογενειακή, οικονομική, κοινωνική κατάσταση του Β.Ν.Κ. και της οικογένειας με την οποία ζει, στην εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας και στην καταλληλότητά της να τον φροντίζει να ζει με αξιοπρέπεια και άνεση, καθώς και σε κάθε στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη θεμελίωση ή απόρριψη του δικαιώματος χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης. Στην παραπάνω έκθεση και σε ιδιαίτερο κεφάλαιο θα διαπιστώνεται αν το πρόσωπο που θα ενεργεί για λογαριασμό του δικαιούχου (είσπραξη βοηθήματος κ.λπ.) είναι αρχηγός ή μέλος της οικογένειας πλησίον της οποίας το Β.Ν.Κ. άτομο ζει, και αν τούτο συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ορισθεί υπεύθυνο, για την είσπραξη και διαχείριση της οικονομικής ενίσχυσης που θα χορηγηθεί.
Σε περίπτωση που το άτομο αυτό κρίνεται αιτιολογημένα ακατάλληλο τότε ο κοινωνικός λειτουργός προτείνει υπεύθυνο της είσπραξης και διαχείρισης άλλο κατάλληλο πρόσωπο.
4. Του άρθρου 5 της αριθ. 115750/3006/81 (ΦΕΚ 572/81 τ.Β΄) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Κοιν. Υπηρεσιών που έχει εκδοθεί βάσει του ν.δ/τος 162/73 (ΦΕΚ 227/73 τ.Α΄) που προβλέπει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους ανασφάλιστους τετραπληγικους και παραπληγικούς ανάπηρους και περιορίζουμε τα δικαιολογητικά αυτά στα εξής:
(α) Αίτηση του τετραπληγικου ή παραπληγικού αναπήρου ή του νομίμου αντιπροσώπου του, στην οποία θα βεβαιώνεται με σφραγίδα από την αρμόδια υπηρεσία Κοινων. Προνοίας, η εγγραφη του αναπήρου αυτού προσώπου στο τηρούμενο απ΄ αυτή μητρώο τετραπληγικών και παραπληγικών κατά τις διατάξεις της αποφάσεως αυτής.
(β) Γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (Π.Υ.Σ.) της οικείας Νομαρχίας στην οποία να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο που εξετάστηκε απ΄ αυτή, πάσχει πραγματικά από παράλυση των άνω και κάτω άκρων (τετραπληγία) ή από παράλυση των κάτω άκρων (παραπληγία) και ότι είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
Για την έκδοση της ανωτέρω γνωματεύσεως, υποβάλλεται στη Π.Υ.Σ. της περιφέρειας της κατοικίας του τετραπληγικου ή του παραπληγικού αναπήρου αίτηση αυτού ή του νόμιμου αντιπροσώπου του μετά εκθέσεως αγροτικού ιατρού ή ιατρού υγειονομικού σταθμού ή νοσηλευτικού ιδρύματος ή ετέρου ιατρού κατά προτίμηση νευρολόγου, στην οποία θα περιγράφεται λεπτομερώς η φύση της παθήσεως του.
Η πιο πάνω υγειονομική επιτροπή για να υποβληθεί στο έργο της μπορεί να ζητεί από τον εξεταζόμενο τετραπληγικο ή παραπληγικό ανάπηρο ή από τα κρατικά νοσηλευτήρια ή λοιπές αρχές ή ιδιωτικές κλινικές, κάθε στοιχείο απαραίτητο, για τη μόρφωση κρίσεως, ως και να παραγγέλλει την ενέργεια κάθε φύσεως κλινικής ή εργαστηριακής εξετάσεως.
Ο ενδιαφερόμενος, σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεώς του, μπορεί εντός είκοσι ημερών, από της ανακοινώσεως σ΄ αυτόν της γνωματεύσεως της Π.Υ.Σ. να ζητήσει νέα εξέταση από την οικεία δευτεροβάθμια Υγιεονομικη επιτροπή (Δ.Υ.Ε.).
Οι αρμόδιες υπηρεσίες κοινωνικής προνοίας των Νομαρχιών που χορηγούν την ενίσχυση, εάν κρίνουν τη γνωμάτευση της Π.Υ.Ε. ώς αδικαιολόγητη ή μη επαρκώς δικαιολογημένη, παραπέμπουν τον ενδιαφερόμενο προς εξέταση στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Δ.Υ.Σ.) η οποία αποφαίνεται οριστικά. Η γνωμάτευση της Δ.Υ.Ε. είναι υποχρεωτική για τον ενδιαφερόμενο και για την αρχή που χορηγεί την οικονομική ενίσχυση στους τετραπληγικους και παραπληγικούς αναπήρους.
(γ) Υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 ν. 1599/1986 του υπεύθυνου για την είσπραξη του βοηθήματος στην οποία να δηλώνονται τα εξής :
(Ι) Ότι θα χρησιμοποιηθεί η παρεχόμενη μηνιαία οικονομική ενίσχυση για τις ανάγκες του τετραπληγικου - παραπληγικού.
(ΙΙ) Ότι ο τετραπληγικος ή παραπληγικός δεν είναι ασφαλισμένος στο Δημόσιο ή σε άλλο φορέα κοινωνικής ασφαλίσεως της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
(ΙΙΙ) Ότι δεν λαμβάνει ο τετραπληγικος ή παραπληγικός ανάπηρος άλλη οικονομική ενίσχυση ή σύνταξη λόγω της τετραπληγίας ή παραπληγίας από το δημόσιο ταμείο ή από οποιασδήποτε άλλη πηγή της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
(IV) Ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ειδοποιήσει αμέσως την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής προνοίας σε περίπτωση εισαγωγής του τετραπληγικου ή παραπληγικού σε ίδρυμα νοσοκομείο ή κλινική.
(δ) Σε περίπτωση που η υπεύθυνη δήλωση γίνεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ανάπηρο συμπληρώνεται ανάλογα.
(ε) Έκθεση κοινωνικού λειτουργού και σε περίπτωση ελλείψεως αυτού άλλου οργάνου της οικείας υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας, η οποία θα αναφέρεται στην οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση του τετραπληγικου ή παραπληγικού αναπήρου, καθώς και στην ύπαρξη προθέσεως και καταλληλότητας στα μέλη της οικογένειας μετά των οποίων διαβιώνει ο ανάπηρος αυτός, να του παρέχουν όλα εκείνα τα μέσα, που έχει ανάγκη να αντιμετωπίζει τις βασικές του ανάγκες, και τις δαπάνες περιθάλψεως.
Στην ανωτέρω έκθεση και σε ιδιαίτερο κεφάλαιο αυτής, θα διαπιστώνεται από τον κοινωνικό λειτουργό, αν το πρόσωπο που θα ενεργεί για λογ/σμό του δικαιούχου αναπήρου (είσπραξη του βοηθήματος κλπ.) τυχαίνει αρχηγός ή μέλος της οικογένειας πλησίον της οποίας διαβιώνει αυτός και αν συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ορισθεί ως υπεύθυνος εισπράξεως της οικονομικής ενίσχυσης.
(στ) Βεβαίωση της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής στην οποία να βεβαιώνεται ότι αυτός που ενεργεί για λογαριασμό του δικαιούχου είναι αρχηγός ή μέλος της οικογενείας πλησίον της οποίας διαβιώνει καθώς και η σύνθεση της οικογένειας του και η συγγενική σχέση των μελών της.
(5) Του άρθρου 5 της αριθ. Γ4α/Φ.224/οικ. 1434/84 (ΦΕΚ 441/84 τ.Β΄) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας που εκδόθηκε βάσει του ν.δ/τος 162/72 (ΦΕΚ 227/73 τ.Α΄), που προβλέπει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση και περιορίζουμε τα δικαιολογητικά αυτά στα εξής :
(α) Αίτηση του πατέρα ή της μητέρας ή του κηδεμόνα του σπαστικού κ.λπ. με την οποία να ζητεί τη χορήγηση της οικονομικής ενισχύσεως της αποφάσεως αυτής.
(β) Γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιου Υγειονομικής Επιτροπής (Π.Υ.Σ.) του π.δ. 611/77 της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας του αναπήρου, στην οποία να βεβαιώνεται ότι το άτομο αυτό πάσχει από εγκεφαλική παράλυση (σπαστικό).
Για την έκδοση της ανωτέρω γνωματεύσεως υποβάλλεται στην αρμόδια Π.Υ.Σ. αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα του αναπήρου, μετά εκθέσεως κρατικού ιατρού ή ιατρού ν.π.δ.δ κατά προτίμηση νευρολόγου, στην οποία να περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η φύση της αναπηρίας του συγκεκριμένου ατόμου.
Κατά της αποφάσεως της Π.Υ.Ε., τόσο ο ενδιαφερόμενος, όσο και η αρμόδια υπηρεσία δύνανται να ασκήσουν προσφυγή στην Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή εντός προθεσμίας 20 ημερών από της κοινοποιήσεως της σχετικής αποφάσεως.
Οι αποφάσεις των Δ.Υ.Ε. είναι υποχρεωτικές, τόσο για την υπηρεσία, όσο και για τους ενδιαφερόμενους.
Με αποφάσεις των Νομαρχών δύναται να προστίθεται στη σύνθεση των Υγειονομικών Επιτροπών, όταν κρίνουν περιπτώσεις της αποφάσεως αυτής, ένας νευρολόγος ή ειδικευμένος παιδίατρος δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος ν.π.δ.δ. ή ασφαλιστικού οργανισμού.
Περιπτώσεις που κρίθηκαν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και απερρίφθησαν δεν δύναται να παραπεμφθούν εκ νέου, προ της παρελεύσεως τριετίας, εκτός εάν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι βεβαιούμενοι με ιατρική γνωμάτευση.
(γ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 του πατέρα ή της μητέρας ή του κηδεμόνα του αναπήρου, στην οποία θα δηλώνονται τα εξής :
(Ι) Η μόνιμη κατοικία, η σύνθεση και το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας στην οποία διαβιώνει το ανάπηρο άτομο.
(ΙΙ) Ότι η παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του αναπήρου ατόμου.
(ΙΙΙ) Ότι το ανάπηρο άτομο ή η οικογένεια του δεν εισπράττει άμεσα ή έμμεσα σύνταξη ή άλλη οικονομική ενίσχυση από οποιαδήποτε πηγή της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για την ίδια ωτία (εγκεφαλική παράλυση).
Σε περίπτωση που εισπράττεται για την ίδια αιτία με οποιαδήποτε μορφή κάποιο οικονομικό βοήθημα (είτε σαν επίδομα είτε σαν προσαύξηση μισθού ή συντάξεως), τότε δηλώνεται το ποσό αυτό με κάθε λεπτομέρεια.
(ΙV) Ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ειδοποιήσει αμέσως την αρμόδια ως άνω υπηρεσία της οικείας Νομαρχίας σε περίπτωση, περιθάλψεως του ανάπηρου σε ίδρυμα (προνομιακό) ή νοσοκομείο, αλλαγής του τόπου κατοικίας του, θανάτου ή λήψη οικονομικής ενισχύσεως ή συντάξεως κ.λπ.
(δ) Βεβαίωση ΄της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής στην οποία να βεβαιώνεται η σύνθεση της οικογένειας στην οποία ζει το ανάπηρο άτομο και η συγγενική σχέση της οικογένειας προς το ανάπηρο άτομο.
Σε περίπτωση που ο δήμος ή η κοινότητα αδυνατούν να βεβαιώσουν τα ανωτέρω, τότε τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται από την έκθεση του κοιν. λειτουργού.
(ε) Έκθεση κοινωνικού λειτουργού και σε περίπτωση έλλειψης αυτού άλλου οργάνου της υπηρεσίας, που θα αναφέρεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της οικογένειας πλησίον της οποίας διαμένει το ανάπηρο άτομο, τη μόνιμη διαμονή της, την σύνθεσή της και την καταλληλότητά της να φροντίσει το ανάπηρο άτομο και να του δώσει όλες τις δυνατότητες αναπτύξεως της προσωπικότητάς του εξασφαλίζοντας του ταυτόχρονα μία άνετη και αξιοπρεπή ζωή.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει και κάθε άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη θεμελίωση ή απόρριψη του αιτήματος, για τη χορήγηση οικονομικής ενισχύσεως.
Στην παραπάνω έκθεση και σε ιδιαίτερο κεφάλαιο θα διαπιστώνεται αν το πρόσωπο που θα ενεργεί για λογ/μο του δικαιούχου (είσπραξη βοηθήματος κ.λπ.) είναι αρχηγός ή μέλος της οικογενείας πλησίον της οποίας το ανάπηρο άτομο ζει και εν τούτο συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ορισθεί υπεύθυνο, για την είσπραξη και διαχείριση της οικονομικής ενισχύσεως, που θα χορηγηθεί.
Σε περίπτωση που το άτομο αυτό κρίνεται αιτιολογημένα ακατάλληλο, τότε ο κοινωνικός λειτουργός προτείνει υπεύθυνο της είσρπαξης και διαχείρισης άλλο κατάλληλο πρόσωπο.
(6) Του άρθρου 5 της αριθ. Γ4α/Φ. 225/οικ. 1196/85 (ΦΕΚ 279/85 τ.Β΄) απόφασης του αναπληρ. Υπουργού Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας που εκδόθηκε βάσει του ν.δ/τος 162/72 (ΦΕΚ 227/73 τ.Α΄) που προβλέπει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα 0-59 χρόνων με βαριές αναπηρίες και περιορίζουμε τα δικαιολογητικά αυτά στα εξής :
(α) Αίτηση του ίδιου του ανάπηρου ή του νόμιμου αντιπροσώπου (πατέρα - μητέρα, κηδεμόνα κ.λπ.) με την οποία να ζητεί τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης της απόφασης αυτής.
(β) Βεβαίωση της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής στην οποία να βεβαιώνεται η σύνθεση της οικογένειας στην οποία ζει ο ανάπηρος και συγγενικής σχέση της οικογένειας προς το ανάπηρο άτομο.
Σε περίπτωση που ο δήμος ή η κοινότητας δεν μπορούν να βεβαιώσουν τα ανωτέρω τότε τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται από την έκθεση του κοινωνικού λειτουργού.
(γ) Γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (Π.Υ.Ε.) του π.δ. 611/77 της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας του αναπήρου, στην οποία να βεβαιώνεται με κάθε δυνατή λεπτομέρεια το είδος της αναπηρίας ή της πάθησής του ή των αναπηριών και παθήσεων του αν η αναπηρία ή η πάθηση αυτή τον καθιστά ανίκανο να αυτοεξυπηρετηθεί και εάν έχει ανάγκη βοηθείας άλλου προσώπου και τέλος να μπορεί ν΄ ασκήσει κάποιο βιοποριστικό επάγγελμα.
Για την έκδοση της ανωτέρω γνωμάτευσης υποβάλλεται στην αρμόδια πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή αίτηση του ίδιου του ανάπηρου ή του νόμιμου αντιπροσώπου του, μαζί με έκθεση πρακτικού ιατρού ή ιατρού ν.π.δ.δ ή ν.π.ι.δ. επιχορηγουμενον από το κράτος, ιατρού με ειδικότητα ανάλογης προς την αναπηρία ή την πάθηση του συγκεκριμένου ατόμου.
Η πιο πάνω Υγιεονομικη επιτροπή για να υποβληθεί στο έργο της μπορεί να ζητεί από τον εξεταζόμενο ανάπηρο ή από τα κρατικά νοσηλευτήρια ή άλλες αρχές κάθε στοιχείο απαραίτητος για τη διευκόλυνση του έργου της. Επίσης μπορεί να παραγγέλλει την ενέργεια κάθε φύσεως κλινικής ή εργαστηριακής εξετάσεως.
Κατά της αποφάσεως της Π.Υ.Έ. τόσο ο ενδιαφερόμενος όσο και η αρμόδια υπηρεσία δύνανται ν΄ ασκήσουν προσφυγή στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή εντός προθεσμίας 30 ημερών από της κοινοποιήσεως της σχετικής απόφασης.
Οι αποφάσεις των Δ.Υ.Σ. είναι υποχρεωτικές τόσο για την υπηρεσία όσο και για τους ενδιαφερόμενους.
Με αποφάσεις των Νομαρχιών δύναται να προστίθεται στη σύνθεση των Υγειονομικών Επιτροπών, όταν κρίνουν περιπτώσεις της αποφάσεως αυτής, ιατρός με ειδικότητα ανάλογη προς την κρινόμενη περίπτωση, δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος ν.π.δ.δ. ή ασφαλιστικού οργανισμού.
Περιπτώσεις που κριθήκανε από τις Υγειονομικές Επιτροπές και απερρίφθησαν δεν δύναται να παραπεμφθούν εκ νέου προ της παρελεύσεως τριετίας εκτός αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι βεβαιούμενοι με ιατρική γνωμάτευση.
(δ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 του ίδιου του αναπήρου ή του νομίμου αντιπροσώπου αυτού πατέρα, μητέρα, κηδεμόνα στην οποία να δηλώνονται τα εξής :
(Ι) Η μόνιμη κατοικία, η σύνθεση και το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας στην οποία διαβιώνει το ανάπηρο άτομο.
(ΙΙ) Ότι η παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου.
(ΙΙΙ) Ότι το ανάπηρο άτομο ή η οικογένειά του δεν εισπράττει άμεσα ή έμμεσα σύνταξη ή άλλη οικονομική ενίσχυση από οποιαδήποτε πηγή της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για την ίδια ή άλλη αναπηρία ή πάθηση.
Σε περίπτωση που εισπράττεται για την ίδια ή άλλη αναπηρία ή πάθηση με οποιαδήποτε μορφή κάποιο οικονομικό βοήθημα (είτε σαν επίδομα είτε σαν προσαύξηση μισθού ή σύνταξης) τότε δηλώνεται το ποσό αυτό με κάθε λεπτομέρεια.
(IV) Ότι αναλαμβανει την υποχρέωση να ειδοποιήσει αμέσως την αρμόδια ως άνω υπηρεσία της οικείας Νομαρχίας σε περίπτωση περιθάλψεως του αναπηρου σε ίδρυμα (προνομιακό) ή νοσοκομείο αλλαγής του τόπου κατοικίας τους, θανάτου ή λήψης οικονομικής ενίσχυσης ή σύνταξης κλπ.
(ε) Έκθεση κοινωνικού λειτουργού και σε περίπτωση έλλειψης αυτού άλλου οργάνου της υπηρεσία που θ΄ αναφέρεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της οικογένειας πλησίον της οποίας διαμένει το ανάπηρο άτομο, τη μόνιμη διαμονή της, την σύνθεσή της και την καταλληλότητά της να φορτίζει το ανάπηρο άτομο και να του δώσει όλες τις δυνατότητες αναπτύξεως της προσωπικότητάς του εξασφαλίζοντας του ταυτόχρονα μία άνετη και αξιοπρεπή ζωή.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει και κάθε άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη θεμελίωση ή απόρριψη του αιτήματος, για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης.
Επίσης θα εξακριβώνεται και θα αναφέρεται στην έκθεση αν ο προς επιδότηση ανάπηρος παίρνει άλλο προνομιακό βοήθημα ή έχει υπαχθεί ή μπορεί να υπαχθεί σ΄ ένα από τα εφαρμοζόμενα προνομιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης αναπήρων (τυφλών - κωφαλάλων - τετραπληγικών - παραπληγιών , Β.Ν.Κ. κ.λπ.) γιατί τούτο συνεπάγεται στην απόρριψη του αιτήματος.
Στην παραπάνω έκθεση και σε ιδιαίτερο κεφάλαιο θα διαπιστώνεται αν το πρόσωπο που θα ενεργεί για λογ/μό του δικαιούχου (είσπραξη βοηθήματος) είναι αρχηγός ή μέλος της οικογένειας πλησίον της οποίας το ανάπηρο άτομο ζει και αν τούτο συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ορισθεί υπεύθυνο για την είσπραξη και διαχείριση της οικονομικής ενίσχυσης που θα χορηγηθεί.
Σε περίπτωση που το άτομο αυτό κρίνεται αιτιολογημένα ακατάλληλο τότε ο κοινωνικός λειτουργός προτείνει υπεύθυνο της είσπραξης και διαχείρισης άλλο κατάλληλο πρόσωπο.
(7) Του άρθρου 3 της αριθ. Γ4α/Φ.167/2369/82 (ΦΕΚ 50/83 τ.Β΄)απόφασης Υπουργού Υγείας - Πρόνοιας και Υφυπουργού Οικονομικών που εκδόθηκε βάσει του α.ν. 421/37 (ΦΕΚ 2/37 τ.Α΄), που προβλέπει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία κ.λπ. και περιορίζουμε τα δικαιολογητικά αυτά στα εξής :
(α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου ή του νομίμου αντιπροσώπου του.
(β) Βεβαίωση της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής στην οποία να φαίνεται ότι αυτός που ενεργεί για λογ/σμό του δικαιούχου (είσπραξη βοηθήματος κλπ.) είναι αρχηγός ή μέλος της οικογένειας πλησίον της οποίας διαβιώνει.
(γ) Βεβαίωση για μεν τους πάσχοντες από συγγενή αιμολυτική αναιμία (Μεσογειακή δρεπανοκυτταρική - μικροδρεπανοκυτταρικη κλπ.) από το Κέντρο ή το Σταθμό Αιμοδοσίας που τους παρακολουθεί συστηματικά, για δε τους πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κλπ.) από το Κέντρο Αιμορροφυλικών, από την οποία θα προκύπτει η πάθηση και γενικά η κατάσταση του ασθενούς (συχνές μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων αίματος, αιμολυτικές κρίσεις κλπ.).
Η βεβαίωση αυτή θα θεωρείται από τον Διοικητικό Δ/ντη του Νοσοκομείου ή του Νοσηλευτικού Σχηματισμού.
(δ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 του οριζόμενου με απόφαση του οικείου Νομάρχη υπευθύνου προς είσπραξη στην οποία θα δηλώνονται τα ακόλουθα:
(Ι) Ότι η παρεχόμενη μηνιαία οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του πάσχοντος από συγγενή αιμολυτική αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση.
(ΙΙ) Ότι ο ανάπηρος αυτός δεν παίρνει για την ίδια αιτία άλλη οικονομική ενίσχυση από το δημόσιο ταμείο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
(ε) Σε περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται από τον ίδιο τον ενισχυομενο , θα συμπληρώνεται μόνο με τα στοιχεία της παραπάνω (ΙΙ) περιπτώσεως.
(στ) Έκθεση κοινωνικού λειτουργού και σε έλλειψη αυτού άλλου οργάνου της οικείας υπηρεσίας Κοινωνικής Προνοίας η οποία θα αναφέρεται στην οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική κατάσταση του ανάπηρου.
Στην ανωτέρω ΄έκθεση και σε ιδιαίτερο κεφάλαιο αυτής θα διαπιστώνεται από τον κοινωνικό λειτουργό, αν το πρόσωπο που θα ενεργεί για λογ/σμό του δικαιούχου ανάπηρου (είσπραξη του βοηθήματος κλπ.) τυχαίνει αρχηγός ή μέλος της οικογένειας πλησίον της οποίας διαβιώνει αυτός και αν συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ορισθεί ως υπεύθυνος εισπράξεως της οικονομικής ενίσχυσης.
Κανένα από τα ανωτέρω δικαιολογητικά δε μπορεί ν΄αντικατασταθεί με την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τουν. 1599/1986 εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται ρητά στην απόφαση.