ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Αριθ. Υ.Α. Γ4α/Φ.224/οικ.1434/84 «Έγκριση εφαρμογής προγράμματος οικονομικής ενισχύσεως ατόμων με εγκεφαλική παράλυση (Σπαστικά κλπ.).» (Β’ 441).
Άρθρο 1.
Έγκριση εφαρμογής προγράμματος.
1. Εγκρίνουμε την εφαρμογή προγράμματος οικονομικής ενισχύσεως ες άτομα με εγκεφαλική παράλυση (Σπαστικά κλπ.) ηλικίας 0-18 ετών.
2. Το πρόγραμμα συνίσταται στην καταβολή μηνιαίας οικονομικής ενισχύσεως στα άτομα της ανωτέρω κατηγορίας, για την αντιμετώπιση των προσθέτων δαπανών περιθάλψεως, εκπαιδεύσεως και αποκαταστάσεως τους.
Άρθρο 2.
Δικαιούχοι της οικονομικής ενισχύσεως.
1. Την οικονομική ενίσχυση που εγκρίνεται με την απόφαση αυτή δικαιούνται τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση (Σπαστικά κλπ.) ηλικίας 0-18 ετών, είτε είναι ασφαλισμένα, είτε είναι ανασφάλιστα, εκτός αν παίρνουν οικονομικό βοήθημα ως τετραπληγικα, παραπληγικά, βάσει των διατάξεων των Νόμων 1140/81 και 1284/82, από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς ή από τις Δ/νσεις και τα Τμήματα ΄Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγιεινής βάσει της 115750/3006/81 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τη Γ4/Φ.29/1931/82 όμοια.
Άρθρο 3.
Καταβολή οικονομικής ενισχύσεως , ύψος αυτής και ημερομηνία ενάρξεως της.
1. Η οικονομική ενίσχυση θα εισπράττεται από την οικογένεια πλησίον της οποίας διαβιώνει ο δικαιούχος ή από άλλο άτομο που ορίζεται με απόφαση του Νομάρχη υπεύθυνο για την είσπραξη και τη διαχείριση της, κάθε δίμηνο.
2. Το υψος της οικονομικής ενισχύσεως ορίζεται σε πέντε χιλιάδες(5.000) δραχμές το μήνα.
3. Ημερομηνία ενάρξεως καταβολής της οικονομικής ενισχύσεως στους αναγνωριζόμενους, βάσει της αποφάσεως στους δικαιούχους, είναι η ημερομηνία εκδόσεως της αναγνωριστικής αποφάσεως του Νομάρχη.
Άρθρο 4.
Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής ενισχύσεως.
1. Διαφυλασσομενων των διατάξεων των άρθρων 1 και 2 της αποφάσεως αυτής, την οικονομική ενίσχυση του άρθρου 3 δικαιούνται ο παρακάτω κατηγορίες των ατόμων με εγκεφαλικη παράλυση (Σπαστικά κλπ.) εφόσον είναι οικονομικά αδύνατα, κατά την έννοια των διατάξεων της παρ2 του άρρου αυτου.
α. Οι Ελληνες που διαένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Απουσία στο εξωτερικό για οποιοδήποτε λόγο που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της οικονομικής ενισχύσεως.
β. Οι περιθαλπόμενοι ως εξωτερικοί σε Ιδρύματα ή νοσοκομεία ανεξάρτητα εάν το Δημόσιο ή ο Ασφαλιστικός Οργανισμός καταβάλλουν τροφεία - νοσήλια.
Δεν δικαιούνται της οικονομικής ενισχύσεως όσοι εισπράττουν είτε οι ίδιοι είτε τα μέλη της οικογένειας τους, από οποιοδήποτε φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής προνοιακό βοήθημα ή σύνταξη λόγω εγκεφαλικής παραλύσεως ίση η μεγαλύτερη από την καθοριζόμενη με την απόφαση αυτή. Εάν παίρνουν μικρότερη τότε τους καταβάλλεται η διαφορά.
γ. Τα άτομα που φοιτούν σε μονάδες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
δ. Αυτοί που περιθάλπονται ως εσωτερικοί σε Ιδρύματα (Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ. κ.λπ.) που λειτουργούν κατόπιν αδείας, εφόσον τη δαπάνη περιθάλψεως τους έχει αναλάβει η οικογένεια τους. Εάν τη δαπάνη καταβαλλει το Κράτος ή ο Ασφαλιστικός Οργανισμός ή Ν.Π.Δ.Δ ή Ν.Π.Ι.Δ. κλπ. επιχορηγούμενο από το Κράτος, τότε ουδεμία οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται.
ε. Αυτοί που νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία , κλινικές κλπ. για χρονικό διάστημα μικρότερο από δυο μήνες το χρόνο. Σε περίπτωση που η νοσηλεία τους παρατείνεται περισσότερο από δυο μήνες το χρόνο, τότε η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μόνο στην περίπτωση που οι δαπάνες νοσηλείας καλύπτονται από την οικογένεια τους .
στ. Οι επαναπατριζόμενοι ομογενείς έστω και εάν έχουν στερηθεί την Ελληνική Ιθαγένεια.
ζ.Οι Κύπριοι υπήκοοι Ελληνικής καταγωγής, εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.
η. οι υπήκοοι των Κρατών που περιλαμβάνονται στην κυρουμένη με το Ν.Δ. 4017/59 (φεκ 246/59 Τ.α) Ευρωπαϊκή Σύμβαση, εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.
θ. Αυτοί των οποίων οι γονείς έχουν κριθεί ως ανίκανοι κατά την έννοια των διατάξεων του Ν. 4051/61 και του Β.Δ. 669/61.
ι. Αυτοί που κρίνονται δικαιούχοι του επιδόματος των διατάξεων του Π.Δ. 1153/72 <περί προστασίας πολυμελών οικογενειών δια παροχής οικογενειακών επιδομάτων> (ΦΕΚ 76/72 τ.Α).
2.Οικονομκά αδύνατοι:
Οικονομικά αδύνατοι, για την εφαρμογή του προγράμματος αυτου, θεωρούνται εκείνοι των οποίων το συνολικό μηνιαίο, από κάθε πηγή, εισόδημα, της οικογένειας με την οποία διαμένουν υπό την ίδια στέγη και συνδέόνται μέχρι και 2ο βαθμό συγγενείας δεν ξεπερνά τα εξής ποσά:
1. Οικογένεια 1 ατόμου 70.000 δρχ. το μήνα.
2. Οικογένεια 2 ατόμων 80.000 δρχ. το μήνα.
3. Οικογένεια 3 ατόμων 90.000 δρχ. το μήνα.
4. Οικογένεια 4 ατόμων 100.000 δρχ. το μήνα.
5. Οικογένεια 5 ατόμων 110.000 δρχ. το μήνα.
6. Οικογένεια 6 ατόμων 120.000 δρχ. το μήνα.
Για κάθε επιπλέον άτομο προστίθεται ποσό 10.000 δρχ. το μήνα στο εισόδημα της οικογένειας.
Τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται :
1. Κατά 105 , εφόσον η οικογένεια δεν έχει ιδιοκτήτη κατοικία στον τόπο μονίμου διαμονής της.
2. Κατά 100% για κάθε άλλο ανάπηρο έλος της οικογένειας, που έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Το ποσοστό της αναπηρίας στην περίπτωση αυτή θα αποδεικνύεται με απόφαση\ της Πρωτοβάθμιου Υγειονομικής Επιτροπής του Π.Δ. 611/77.
3.Κατά 10% εφόσον το ανάπηρο άτομο είναι ανασφάλιστο.
4. Κατά 205 για κάθε γονέα που έχει πεθάνει ή δεν αποτελεί μέλος της οικογένειας με την οποία ζει το ανάπηρο (διάλυση γάμου, εγκατάλειψη της οικογένειας κλπ.).
Σε περίπτωση που το ανάπηρο άτομο διαβιώνει σε οικογένεια με την οποία συνδέεται βαθμό συγγένειας 3ο, 4ο κλπ., τότε το εισόδημα της οικογένειας αυτής δεν λαμβάνεται υπόψη για τον αποκλεισμό του από την οικονομική ενίσχυση της αποφάσεως αυτής.
Άρθρο 5.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά, έκδοση αποφάσεως αναγνωρίσεως και εγκρίσεως οικονομικής ενισχύσεως.
1. Για την έκδοση της αποφάσεως καταβολής της οικονομικής ενισχύσεως ΄πρέπει να προσκομισθούν στη Δ/νση ή το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας ή τα Διαμερίσματα της Νομαρχίας Αττικής του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου, τα εξής δικαιολογητικά :
α. Αίτηση του πατέρα ή της μητέρας ή του κηδεμόνα του σπαστικού κλπ, με την οποία να ζητεί τη χορήγηση της οικονομικής ενισχύσεως της αποφάσεως αυτής.
β. Βεβαίωση της οικείας Δημοτικής ή Κοινοτικής αρχής, στην οποία να βεβαιώνεται η ηλικία του ανάπηρου, η σύνθεση της οικογένειας στην οποία ζει, η συγγενική σχέση της οικογένειας προς το ανάπηρο άτομο, καθώς και η μόνιμη διαμονή του προς επιδότηση ατόμου. Σε περίπτωση που ο Δήμος ή η Κοινότητα αδυνατούν να βεβαιώνουν τα ανωτέρω, τότε τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται από την έκθεση του Κοινωνικού Λειτουργού.
γ. Γνωμάτευση της Πρωτοβαθμιου Υγειονομικής Επιτροπής (Π.Υ.Ε.) του Π.Δ. 611/77 της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας του αναπήρου, στην οποία να βεβαιώνεται ότι το άτομο αυτό πάσχει από εγκεφαλική παράλυση (σπαστικό κλπ.).
Για την έκδοση της ανωτέρω γνωματεύσεως, υποβάλλεται στην αρμόδια Π.Υ.Ε. αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα του αναπηρου, μετά εκθέσεως κρατικού ιατρού ή ιατρού Ν.Π.Δ.Δ., κατά προτίμηση νευρολόγου στην οποία να περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η φύση της αναπηρίας του συγκεκριμένου ατόμου.
Κατά της αποφάσεως της Π.Υ.Ε., τόσο ο ενδιαφερόμενος, όσο και η αρμοδία Υπηρεσία δύναται να ασκήσουν προσφυγή στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, εντός προθεσμίας 20 ημερών από της κοινοποιήσεως της σχετικής αποφάσεως.
Οι αποφάσεις των Δ.Υ.Ε. είναι υποχρεωτικές, τόσο για την Υπηρεσία, όσο και για τους ενδιαφερόμενους.
Με αποφάσεις των Νομαρχών δύναται να προστίθεται στη σύνθεση των Υγειονομικών Επιτροπών, όταν κρίνουν περιπτώσεις της αποφάσεως αυτής, ένας νευρολόγος ή ειδικευμένος παιδίατρος Δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος Ν.Π.Δ.Δ. ή Ασφαλιστικού Οργανισμού.
Περιπτώσεις που κριθήκανε από τις Υγειονομικές Επιτροπές και απερρίφθησαν δεν δύναται να παραπεμφθούν εκ νέου, προ της παρελεύσεως τριετίας, εκτός εάν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγο βεβαιούμενο με ιατρική γνωμάτευση.
δ. Υπεύθυνη δήλωση του πατέρα ή της μητέρας ή του κηδεμόνα του ανάπηρου, στην οποία θα δηλώνονται τα εξής :
1. Η μόνιμη κατοικία , η σύνθεση και το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας στην οποία διαβιώνει το ανάπηρο άτομο.
2. Ότι η παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου.
3. Ότι το ανάπηρο άτομο ή η οικογένεια του δεν εισπράττει άμεσα ή έμμεσα σύνταξη ή άλλη οικονομικής ενίσχυση από οποιαδήποτε πηγή της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, για την ίδια αιτία (εγκεφαλικη παράλυση). Σε περίπτωση που εισπράττεται για την ίδια αιτία με οποιαδήποτε μορφή κάποιο οικονομικό βοήθημα(είτε σαν επίδομα, είτε σαν προσαύξηση μισθού, ή συντάξεως), τότε δηλώνεται το ποσό αυτό με κάθε λεπτομέρεια.
4. Όταν αναλαμβάνει την υποχρέωση να ειδοποιήσει αμέσως την αρμόδια ως άνω υπηρεσία της οικείας Νομαρχίας σε περίπτωση περιθάλψεως του ανάπηρου σε Ίδρυμα (Προνοιακό) ή Νοσοκομείο, αλλαγής του τόπου κατοικίας του, θανάτου ή λήψη οικονομικής ενισχύσεως ή συντάξεως κλπ.
ε. Έκθεση Κοινωικης Λειτουργού και σε έλλειψη αυτου άλλου οργάνου της υπηρεσίας, που θα αναφέρεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της οκογένειας πλησίον της οποίας διαμένει το ανάπηρο άτομο,τη μόνιμη διαμονή της, τη σύνθεσή της και την καταλληλότητά της να φροντίσει το ανάπηρο άτομο και να του δώσει όλες τις δυνατότητες αναπτύξεως της προσωπικότητας του, εξασφαλίζοντας του ταυτόχρονα μία άνετη και αξιοπρεπή ζωή.
η έκθεση θα περιλαμβάνει και κάθε άλλο στοιχείο, που είναι απαραίτητο για τη θεμελίωση ή απόρριψη του αιτήματος, για τη χορηγσηη οικονομικής ενισχύσεως.
Στην παραπάνω έκθεση και σε ιδιαίτερο κεφάλαιο θα διαπιστώνεται αν το πρόσωπο που θα ενεργεί για λογ/σμο του δικαιούχου (είσπραξη βοηθήματος κλπ.) είναι αρχηγός ή μέλος της οικογένειας πλησίον της οποία το ανάπηρο άτομο ζει και αν τούτο συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ορισθεί υπεύθυνο για την είσπραξη και διαχείριση της οικονομικής ενισχύσεως, που θα χορηγηθεί. Σε περίπτωση που το άτομο αυτό κρίνεται αιτιολογημένα ακατάλληλο, τότε ο Κοινωνικός Λειτουργός προτείνει υπεύθυνο της είσπραξης και διαχείρισης άλλο κατάλληλο πρόσωπο.
2. Μετά την υποβολή της ανωτέρω εκθέσεως και των άλλων δικαιολογητικών που προβλέπονται από την απόφαση αυτή εκδίδεται αιτιολογημένη εγκριτική ή απορριπτική απόφαση του αρμόδιου Νομάρχη, ύστερα από εισήγηση της Διευθύνσεως ή του Τμήματος Κοιν. Πρόνοιας της Νομαρχίας. Η εγκριτική απόφαση μπορεί να αναφέρεται σε ένα ή περισσότερους δικαιούχους και θα περιλαμβάνει μαζί με τα άλλα στοιχεία το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του δικαιούχου ή μη δικαιούχου ανάπηρου, το έτος γεννήσεως του, τον τόπο και τη διεύθυνση κατοικίας του, το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του υπεύθυνου για την είσπραξη και διαχείριση της οικονομικής ενισχύσεως. Τόσο οι εγκριτικές όσο και οι απορριπτικές αποφάσεις κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους.
Άρθρο 6.
Τήρηση Μητρώου
Οι Δ/νσεις και τα Τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας των Νομαρχιών και των Διαμερισμάτων της Νομαρχίας Αττικής, θα τηρούν φακέλλους και μητρώα με ατομικές μερίδες τω οικονομικά ενισχυμένων ως άνω αναπήρων, που θα περιλαμβάνουν λεπτομερώς όλα τα υπηρεσιακά, οικογενειακά και οικονομικά στοιχεία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτα η ενημέρωση των υπηρεσιών για την εφαρμογή του προγράμματος ως εξής:
1. Αύξοντας αριθμός....................
2. Οικογενειακή σύνθεση, η οποία θα υποδιαιρείται στις ακόλουθες στήλες.
α. Στοιχεία πάσχοντος ανάπηρου με τις εξής στήλες:
αα. Όνομα
ββ. Όνομα πατρός ή συζύγου
γγ. Ηλικία
δδ. Είδος παθήσεως
εε. Τόπος καταγωγής
στστ. Δ/νση κατοικίας.
3.Μεταβολες οικογενειακής συνθέσεως
4. Παρεχόμενη ενίσχυση, βάσει άλλών προγραμμάτων
5. Απόφαση Νομάρχη με την οποία εγκρίθηκε η οικονομική ενίσχυση, υποδιαιρούμενη στις ακόλουθες στήλες.
α. Αριθμός και χρονολογία
β. Ποσό εγκριμένης μηνιαίας οικονομικής ενισχύσεως.
6.Ονοματπωώνυμο υπεύθυνου για την είσπραξη και διαχείριση της παρεχομένης ενισχύσεως στον ανάπηρο.
7. Αριθμός και χρονολογία αποφάσεως Νομάρχη αναθέσεως της εισπράξεως της κοινωνικής ενισχύσεως σε άλλο πρόσωπο.
Άρθρο 7
Τρόπος πληρωμής.
1. Η πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους θα γίνεται μέσω των Ταχυδρομικών Γραφείων των ΕΛΤΑ, εφαρμοζομένης αναλόγως της 193/79 απόφασης ΦΕΚ 143/79 τ.Β., καθώς τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα.
2. Η έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής κατά το μήνα Δεκέμβριο, θεωρείται, σύμφωνα με τη παρ. 3 του άρθρου 34 του Ν.Δ. 321/69, ότι λαμβάνει χώρα προς αντιμετώπιση δικαιολογημένης ανάγκης.
Άρθρο 8.
Αναθεώρηση δικαιώματος.
1. Το δικαίωμα για την απόληψη της οικονομικής ενίσχυσης αναθεωρείται τακτικά κάθε τρία χρόνια, έκτακτα δε όταν προκύψουν νέα στοιχεία που καθιστούν αναγκαία την αναθεώρηση.
2. Για την τακτική ή έκτακτη αναθεώρηση απαιτείται τουλάχιστον έκθεση του Κοινωνικού Λειτουργού και δήλωση του υπεύθυνου προς είσπραξη και διαχείριση μ καθώς και γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιου ή Δευτεροβάθμιου Υγειονομικής Επιτροπής, ανάλογες με εκείνες που απαιτούνται κατά την αρχική αναγνώριση του δικαιώματος.
Άρθρο 9.
Μεταβατική διάταξης.
1. Στην πρώτη εφαρμογή της απόφασης αυτής οι Διευθύνσεις και τα Τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας των Νομαρχιών και των Διαμερισμάτων Αττικής δεν θα ενεργήσουν καμία καταβολή οικονομικής ενισχύσεως στους δικαιούχους της απόφασης αυτής προτού ενημερωθούν για την κατανομή της πιστώσεως που διατέθηκε για το σκοπό αυτό στο οικονομικό έτος 1984.
2. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της απόφασης αυτής θα προσδιορισθούν με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Εκδόθηκε η υ.α. 2/90703/0026/09 «Καθορισμός φορέων και διαδικασίας καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης του άρθρου 1 του ν. 3808/2009.» (Β΄2448), ανωτ. αριθ. 24.