ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμ. 1480/1981 «Περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων κλπ. παροχής στους τυφλούς του προβλεπομένου από το Νόμ. 958/79 χρηματικού βοηθήματος.» (Β’457).
Άρθρο 1
Προϋποθέσεις επιδοτήσεως και κριτήρια οικονομικής καταστάσεως
"1. Το επίδομα τυφλότητας που χορηγεί το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας δικαιούνται οι παρακάτω κατηγορίες τυφλών, εφόσον είναι οικονομικά αδύνατοι κατά την έννοια του (εδαφ.ΙΙ του άρθρου τούτου.)
α Οι στερημένοι της οράσεως κατά την έννοια του άρθρ. 1 του Νόμ. 958/79 των οποίων η οπτική οξύτητα δε βελτιώνεται με οποιοδήποτε τρόπο (θεραπεία, εγχείρηση, φακούς κ.λ.π.).
β. Οι επαναπατριζόμενοι ομογενείς, έστω και αν έχουν στερηθεί την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις του Νόμ. 958/79.
γ. Οι υπήκοοι των κρατών που περιλαμβάνονται στην κυρωμένη με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ.Α') Ευρωπαϊκή σύμβαση και οι Κύπριοι υπήκοοι ελληνικής καταγωγής που κατοικούν μόνιμα την Ελλάδα, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις του Νόμ.958/79. δ. Οι κρινόμενοι ως ανίκανοι, λόγω απώλειας της αισθήσεως του φωτός που παίρνουν βοήθημα για τα παιδιά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμ. 4051/61 και του Β.Δ. 669/61, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις του Νόμ. 958/79.
ε. Διαφυλασσομένων των λοιπών προϋποθέσεων του Νόμ. 958/79, τα πρόσωπα που παίρνουν σύνταξη ή άλλου είδους ασφαλιστική παροχή για την τυφλότητα από το Δημόσιο η από ασφαλιστικό φορεά εκτός αν παίρνουν από τις ανωτέρω πηγές ή από οποιοδήποτε άλλο φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής οικονομική ενίσχυση για την τυφλότητα ίση ή μεγαλύτερη από το χρηματικό βοήθημα του Νόμ. 958/79, αν όμως παίρνουν μικρότερη καταβάλλεται σ' αυτούς η διαφορά.
Στ. Οι τυφλοί που έχουν εγγραφεί στα μητρώα τυφλών που τηρούν οι Δ/νσεις και τα Τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας των Νομαρχιών.
ΙΙ. Οικονομικά αδύνατοι.
Στους τυφλούς που πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο χορηγείται επίδομα τυφλότητας μόνον εφόσον κριθούν οικονομικά αδύνατοι.
Ι. Κριτήρια οικονομικής αδυναμίας ορίζουμε τα εξής: To συνολικό από κάθε πηγή μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας του τυφλού όταν δεν ξεπερνά τα παρακάτω όρια:
α/ Οικογένεια 1 ατόμου 85.000 δρχ. το μήνα
β/ " 2 ατόμων 95.000 " " "
γ/ " 3 ατόμων 105.000 " " "
δ/ " 4 " 115.000 " " "
ε/ " 5 " 125.000 " " "
στ/ " 6 " 135.000 " " "
Για κάθε επιπλέον άτομο προστίθεται ποσό 10.000 δρχ. το μήνα στο εισόδημα της οικογένειας.
2. Τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται ως εξής:
α/ Κατά 10% εφόσον η οικογένεια δεν έχει ιδιόκτητη κατοικία στον τόπο μόνιμης διαμονής της.
β/ Κατά 100%, εάν στην οικογένεια υπάρχει και άλλο ανάπηρο άτομο με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% που βεβαιώνεται με γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (Π.Δ. 611/77).
γ/ Κατά 10%, εφόσον το τυφλό άτομο δεν είναι άτομο άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένο.
δ/ Κατά 35.000 αν το τυφλό άτομο ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.
ε/ Για τα τυφλά άτομα μέχρι 18 χρόνων κατά 20% για κάθε γονιό που έχει πεθάνει ή δεν αποτελεί μέλος της οικογένειας με την οποία ζει το τυφλό άτομο.
3. Στην έννοια της οικογένειας δεν περιλαμβάνονται ο σύζυγος ή η σύζυγος του τυφλού ατόμου στην ανωτέρω έννοια περιλαμβάνονται μόνο οι εξ αίματος συγγενείς του, με βαθμό συγγενείας μέχρι και το 2ο, εφόσον μένουν στην ίδια στέγη μ' αυτό.
4. Σε περίπτωση που το τυφλό άτομο συγκατοικεί με οικογένεια με την οποία συνδέεται με βαθμό συγγένειας πέρα από το 2ο, τότε το εισόδημα της οικογένειας αυτής δε λαμβάνεται υπόψη, για τον αποκλεισμό του από το επίδομα τυφλότητας
Το ανωτέρω άρθρο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 της Γ4/Φ.421/οικ.1130/84 (Β 289).
Άρθρο 2
"Δικαιολογητικά αναγνωρίσεως δικαιώματος παροχής βοηθήματος- Έκδοση αποφάσεως".
1. Προς αναγνώριση δικαιώματος παροχής βοηθήματος σε τυφλό άτομο κατά τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου, πρέπει να υποβληθούν στη Διεύθυνση ή στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της οικείας Νομαρχίας ή του οικείου Διαμερίσματος της Νομαρχίας Αττικής τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α/ Αίτηση του στερημένου της οράσεως προσώπου ή νομίμου αντιπροσώπου του, στο σώμα της οποίας θα βεβαιώνεται με σφραγίδα από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας η εγγραφή του ατόμου αυτού από τηρούμενο απ' αυτή γενικό μητρώο τυφλών.
β/ Βεβαίωση της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι ο προς ενίσχυση οικονομικά τυφλός βρίσκεται στη ζωή και ότι αυτός που ενεργεί για λογαριασμό του (είσπραξη βοηθήματος, κ.λπ.), είναι αρχηγός ή μέλος της οικογένειας πλησίον της οποίας διαβιώνει. Στη βεβαίωση αυτή, θα αναφέρεται η ηλικία του τυφλού και η σύνθεση της οικογένειάς του, ως και η συγγενική σχέση των μελών της.
γ/ Υπεύθυνη δήλωση, κατά τις διατάξεις του Ν.Δ. 105/69 (ΦΕΚ Α/28/69), του οριζόμενου με απόφαση του Νομάρχη υπεύθυνου της εισπράξεως αρχηγού ή μέλους της οικογένειας πλησίον της οποίας διαβιώνει ο προς ενίσχυση τυφλός, στην οποία θα δηλώνει ότι:
αα/ Ο υπό την προστασία του τυφλός θα λαμβάνει, λόγω τυφλότητας, άλλη οικονομική ενίσχυση από το δημόσιο ταμείο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή ότι λαμβάνει οπότε αναγράφεται και το ποσό της εισπραττόμενης οικονομικής ενισχύσεως ή συντάξεως.
ββ/ Το μηνιαίο χρηματικό βοήθημα που θα εισπράττει από τον υπόλογο, θα το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των δαπανών διαβιώσεως του ενισχυόμενου οικονομικά τυφλού.
γγ/ Σε καθεμία πληρωμή του χρηματικού βοηθήματος, θα παραδίνει στον υπόλογο πληρωμής υπεύθυνη δήλωσή του, περί του ότι ο βοηθηματούχος τυφλός βρίσκεται στη ζωή, θα συντάσσεται δε η δήλωση αυτή σε απλό χαρτί.
Οταν το βοήθημα εισπράττει ο τυφλός, ανάλογη δήλωση υποβάλλει ο ίδιος
Η ανωτέρω περίπτωση τροποποιήθηκε από την Γ4/Φ.11/2792/81 (Β 772).
δ/ Εκθεση κοινωνικού λειτουργού και σε περίπτωση ελλείψεως αυτού, άλλου οργάνου της Διευθύνσεως ή Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας Νομαρχίας ή Διαμερίσματος Νομαρχίας Αττικής περί της κοινωνικοοικονομικής καταστάσεως του προσώπου που στερείται της οράσεως, στην οποία επιπλέον, θα προτείνεται με συγκεκριμένα στοιχεία η ανάγκη ενισχύσεως οικονομικά του τυφλού.
2. Βάσει της ανωτέρω εκθέσεως, των δικαιολογητικών α έως γ της προηγούμενης παραγράφου του άρθρου αυτού και της γραπτής εισηγήσεως της οικείας Διευθύνσεως ή του οικείου Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, διαφυλασσομένων και των λοιπών προυποθέσεων που αναφέρονται σε προηγούμενο άρθρο της αποφάσεως αυτής, θα εκδίδεται απόφαση του Νομάρχη περί εγκρίσεως ή απορρίψεως του δικαιώματος παροχής χρηματικού βοηθήματος, η οποία θα είναι επαρκώς δικαιολογημένη και στις δύο περιπτώσεις.
Η ανωτέρω απόφαση, εφόσον είναι εγκριτική, θα περιέχει μαζί με τα άλλα στοιχεία, την ημερομηνία ενάρξεως καταβολής του βοηθήματος, το ονοματεπώνυμο του τυφλού, την ηλικίαν του, τον τόπο εγκαταστάσεως και διεύθυνση και το ονοματεπώνυμο του υπεύθυνου της εισπράξεως, ως αυτός ορίζεται στην παρ. 1, στοιχ. β του άρθρου αυτού.
3. Ως ημερομηνία ενάρξεως καταβολής του χρηματικού βοηθήματος στους αναγνωριζόμενους ως δικαιούχους, ορίζεται η ημερομηνία εκδόσεως της σχετικής αποφάσεως αναγνωρίσεως.
Άρθρο 3
"Καταβολή αρωγής"
1. Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρ. 3 του Νόμ. 958/79 χρηματικό βοήθημα, είτε προς τον ίδιο τον τυφλό, είτε προς την οικογένεια πλησίον της οποίας διαβιώνει κατά τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρ. 10 της 193/79 τριμερούς υπουργικής αποφάσεως (ΦΕΚ Β/143/79), είτε σε κατάλληλο ίδρυμα προστασίας τυφλών παρά του οποίου περιθάλπεται κατά τη βούληση του τυφλού.
2. Στους τυφλούς που εκτίουν ποινή φυλακίσεως, το ανωτέρω χρηματικό βοήθημα θα καταβάλλεται με έγγραφο εξουσιοδότηση του τυφλού, συντασσομένη με την παρουσία δύο μαρτύρων και θα κυρώνεται για το γνήσιο των υπογραφών από το διευθυντή των τυφλών (Γνωμ. ΝΣΚ 390/72).
Άρθρο 4
"Αναθεώρηση δικαιώματος απολήψεως βοηθήματος"
"Το δικαίωμα απολήψεως του βοηθήματος και ο τρόπος εισπράξεως (υπεύθυνοι εισπράξεως κ.λπ.), αναθεωρούνται, τακτικά μεν, κάθε τρία χρόνια, έκτακτα δε, όταν προκύψουν νέα στοιχεία που κάνουν αναγκαία την αναθεώρηση.
Οι αναθεωρητικές αποφάσεις των Νομαρχιών εκδίδονται στην αρχή κάθε τρίτου ημερολογιακού έτους και βασίζονται σε στοιχεία, όπως κατωτέρω αναφέρονται:
α Εκθεση κοινωνικοοικονομικής έρευνας του υπεύθυνου οργάνου της αρμόδιας υπηρεσίας Κοινωνικής Προνοίας.
β Υπεύθυνη δήλωση σε απλό χαρτί του τυφλού ή του υπεύθυνου για είσπραξη ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παρ.3 του άρθρ. 1 του Νόμ. 958/79. Η δήλωση αυτή, εφόσον το επιβάλλουν οι περιστάσεις, μπορεί να αντικατασταθεί ή και να συμπληρωθεί με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο στοιχείο κατά την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας Κοινωνικής Προνοίας".
Η ανωτέρω παράγραφος αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 της Γ4/Φ.421/οικ.1130/1984/ (Β΄289).
Άρθρο 5
"Αρση αμφισβητήσεως"
1." Σε αμφισβήτηση της οπτικής οξύτητας του συγκεκριμένου προσώπου που ενισχύεται οικονομικά δυνάμει των διατάξεων του Νόμου 958/77, αποφαίνεται κατόπιν προσφυγής της υπηρεσίας που χορηγεί το επίδομα, η πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή Π.Δ. 611/77 του τόπου κατοικίας του.
2. Στις περιπτώσεις που κρίνονται θέματα τυφλών από την Α.Υ.Ε. θα μετέχει σ' αυτήν με ψήφο οφθαλμίατρος δημόσιος υπάλληλος, ή υπάλληλος Ν.Π.Δ.Δ. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συμμετάσχη σ'αυτή ο οφθαλμίατρος που έχει εκδώσει τη γνωμάτευση του εξεταζόμενου."
Η ανωτέρω παράγραφος αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 της Γ4/Φ.421/οικ.1130/1984/ (Β΄289).
3. Η γνωμάτευση της ΠΥΕ, σε θέματα επανεξέτασεως οπτικής οξύτητας, είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία και για τον ενδιαφερόμενο.
4." Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κρίση της συγκεκριμένης υπό αμφισβήτηση περιπτώσεως από την Υγειονομική Επιτροπή της παρ. 2 του άρθρου αυτού, λόγω ελλείψεως οφθαλμιάτρου Δημ. Υπαλλήλου ή υπαλλήλου Ν.Π.Δ.Δ. τότε η αμφισβητούσα την τυφλότητα Υπηρεσία μπορεί να παραπέμψει την συγκεκριμένη περίπτωση για εξέταση σε κρατικό νοσοκομείο ή σε οφθαλμίατρο Δημόσιο υπάλληλο ή υπάλληλο Ν.Π.Δ.Δ. όμορου κατά προτίμηση νομού. Ο γιατρός αυτός συμπληρώνει το ειδικό έντυπο ιατρικού πιστοποιητικού που προβλέπει η άποφαση Γ4/Φ.534/81 (Φ.Ε.Κ. 150/81 τ.Β') και ανάλογα με τη γνωμάτευση αυτού η Υπηρεσία θα συνεχίσει την επιδότηση της συγκεκριμένης περιπτώσεως χωρίς να εκδόσει νέα εγκριτική απόφαση, είτε θα εκδόσει απορριπτική απόφαση Νομάρχη".
Η ανωτέρω παράγραφος αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 της Γ4/Φ.421/οικ.1130/1984/ (Β΄289).
5. Ο ικανός προς μετακίνηση βοηθηματούχος τυφλός, που καλείται να παρουσιασθεί προς εξέταση του από την ΠΥΕ και αρνείται να παρουσιασθεί σ' αυτή, διαγράφεται από τα μητρώα τυφλών, μετά παρέλευση δύο μηνών από της ημερομηνίας επιδόσεως της προσκλήσεως. Η προθεσμία αυτή, μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Νομάρχη στην περίπτωση αναπόφευκτης ανάγκης.
6. Η επανεξέταση της αμφισβητούμενης οπτικής οξύτητας, των ανικάνων προς μετακίνηση λόγω συνδρόμου ψυχικής ή σωματικής ανικανότητας βοηθηματούχων τυφλών, θα πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρ.6 της Γ4.534/7.3.81 αποφάσεως του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΦΕΚ Β/159/81).
Άρθρο 6
"Τρόπος πληρωμής"
Η πληρωμή του χρηματικού βοηθήματος θα διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις της 193/79 αποφάσεώς μας και του Υπουργού Συγκοινωνιών (ΦΕΚ Β/143/1979), ως έχει τροποποιηθεί με άλλες αποφάσεις μας.
Άρθρο 7
Διακοπή οικονομικής ενισχύσεως- Διαγραφή από τα μητρώα τυφλών".
1. Στην περίπτωση θανάτου τυφλού ή ιάσεώς του ή μετοικήσεώς του στην περιφέρεια έτερης Νομαρχίας ή βελτιώσεως των οικονομικών πόρων κ.λ.π. η οικεία Διεύθυνση ή Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας Νομαρχίας ή Διαμερίσματος της Νομαρχίας Αττικής υποχρεώνεται όπως προβαίνει χωρίς αναβολή στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση αποφάσεως του Νομάρχη:
α Περί διακοπής της ενισχύσεως και διαγραφής από τα οικεία μητρώα (γενικό, ενισχυομένων) για τις περιπτώσεις θανάτου και ιάσεως.
β Περί διαγραφής από τα οικεία μητρώα και εισπράξεως του χρηματικού βοηθήματος από το οικείο ταχυδρομικό γραφείο της περιφερείας της νέας του κατοικίας, για τις περιπτώσεις της μετοικήσεως και της εισαγωγής προς περίθαλψη σε κατάλληλο ίδρυμα προστασίας τυφλών έτερης Νομαρχίας.
Η απόφαση του Νομάρχη στις ανωτέρω περιπτώσεις, θα κοινοποιείται αμέσως στη Διεύθυνση ή στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της νέας κατοικίας του τυφλού, προκειμένου αυτή, να προβαίνει στις μετέπειτα ενέργειες εκδόσεως της σχετικής αποφάσεως εγγραφής του στα μητρώα τυφλών (γενικό, ενισχυομένων) και εξακολουθήσεως παροχής του βοηθήματος, θα συνοδεύεται, με το φάκελλο οικονομικής ενισχύσεως καθώς και με βεβαίωση της υπηρεσίας της παλαιάς του κατοικίας, η οποία θα αναφέρεται στο χρόνο, μέχρι του οποίου ενισχύθηκε οικονομικά.
γ Περί διακοπής της ενισχύσεως στις περιπτώσεις βελτιώσεως της οικονομικής καταστάσεως και διαγραφής μόνο από το μητρώο ενισχυομένων τυφλών.
2. Στις περιπτώσεις θανάτου, ιάσεως και μετοικήσεως τυφλών, θα διαγράφονται με απόφαση του οικείου Νομάρχη και οι απογεγραμμένοι στη τηρούμενο, κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρ. 2 του Νόμ. 958/79, γενικό μητρώο τυφλών, ανεξάρτητα άν αυτοί ενισχύονται οικονομικά ή όχι.
Εκδόθηκε η κ.υ.α. 2/90703/0026/09 «Καθορισμός φορέων και διαδικασίας καταβολής τηςέκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης του άρθρου 1 του ν. 3808/2009.» (Β’ 2448), ανωτ. αριθ. 24.