ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑ/ΕΥΔΣ/69097/2670/170/20 της 14.02.2020 «Έγκριση Οργανωτικού Πλαισίου Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους» (Β΄461).
Άρθρο 1
Φιλοσοφία και σκοποί των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους
- 1.1 Η δια βίου άθληση αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες για την ποιοτική διαχείριση και ουσιαστική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη το σύγχρονο τρόπο ζωής και τα αποτελέσματα των ερευνών για τη θετική επίδραση της άσκησης στην υγεία και στην ψυχοκοινωνική κατάσταση του ατόμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πολιτών για ίσες ευκαιρίες ενασχόλησης σε αθλητικές δραστηριότητες της επιλογής τους, προχώρησε στην εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων που προωθούν την φυσική δραστηριότητα όπως για παράδειγμα η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος BEACTIVE. Τα Προγράμματα και οι Εκδηλώσεις Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο. και Ε.Α.γ.Ο.) τα οποία σχεδιάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) αποτελούν προνομιακό χώρο ελεύθερης πρόσβασης στην άσκηση, δημιουργώντας παράλληλα ένα δυνατό αθλητικό πυλώνα που συνδυάζεται και συμπληρώνει αυτούς της σχολικής φυσικής αγωγής και του αγωνιστικού αθλητισμού, με τελικό στόχο την Δια Βίου Άθληση των πολιτών.
Τα Π.Α.γ.Ο. και οι Ε.Α.γ.Ο. υλοποιούνται με την κεντρική ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και άλλους φορείς, όπως αθλητικές ομοσπονδίες, αθλητικά σωματεία, μορφωτικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά κέντρα, φορείς διοργάνωσης προγραμμάτων εργασιακής άθλησης, φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.λπ. και απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. - 1.2 Η άσκηση με τη συστηματική επιστημονική καθοδήγηση αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση, γιατί βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, συμβάλλει στην πρόληψη υγείας και των εκφυλιστικών τάσεων, στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και σε μία καλύτερη σχέση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος. Σκοπός των Π.Α.γ.Ο. και Ε.Α.γ.Ο. είναι η βελτίωση του βιολογικού επιπέδου των αθλούμενων, η καλλιέργεια αθλητικού χαρακτήρα και αθλητικής συνείδησης, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και η αναψυχή των πολιτών.
- 1.3 Οι επιμέρους στόχοι για την εξασφάλιση της ποιότητας και της ανάπτυξης των Π.Α.γ.Ο. και Ε.Α.γ.Ο. είναι:
- • Ευκαιρίες συμμετοχής για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, θρησκεία, κοινωνική και οικονομική κατάσταση, άτομα με αναπηρίες, σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, κ.λπ.
- • Δυνατότητες επιλογών σε αθλητικές δραστηριότητες και μορφές οργάνωσης της άθλησης.
- • Η κινητική/αθλητική δραστηριότητα από την προσχολική κατά τη σχολική φυσική αγωγή, έως την άθληση και φυσική δραστηριότητα στην τρίτη ηλικία.
- • Παροχή υπηρεσιών άθλησης με κάλυψη όλου του έτους και κάθε ημέρας της εβδομάδας με δραστηριότητες.
- • Ενεργή συμμετοχή των αθλούμενων στον προγραμματισμό των αθλητικών δραστηριοτήτων.
- • Συνδυασμός της άθλησης με άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν οι ΟΤΑ και ένταξη της άθλησης σε ολοκληρωμένα προγράμματα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- • Ύπαρξη ποιοτικών κριτηρίων των Π.Α.γ.Ο. και Ε.Α.γ.Ο.
- • Δυνατότητα ανάπτυξης του εθελοντισμού (όπως για την υλοποίηση Αθλητικών εκδηλώσεων)
- • Προβολή των Π.Α.γ.Ο. και Ε.Α.γ.Ο. και πληροφόρηση των πολιτών.
- • Συνεργασία των ΟΤΑ με άλλους φορείς, όπως αθλητικές ομοσπονδίες, αθλητικά σωματεία, μορφωτικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους, οργανώσεις εργασιακού αθλητισμού κ.λπ.
- • Ανάδειξη ειδικών αθλητικών γεγονότων και Εκδηλώσεων (ειδικές ημέρες ειδικές εκδηλώσεις).
- • Προώθηση διαδεδομένων ή μη αθλημάτων.
- • Υποστήριξη ερασιτεχνικού αθλητισμού.
- • Συνδυασμός πολιτιστικών και κοινωνικών γεγονότων με αθλητικά γεγονότα.
- 1.4 Π.Α.γ.Ο και Ε.Α.γ.Ο.
Προγράμματα και Εκδηλώσεις Άθλησης για Όλους χαρακτηρίζονται μόνο εκείνα που οι φορείς υλοποίησης φέρουν την σχετική πιστοποίηση/έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και τα σχετικά προγράμματα εκτελούνται σύμφωνα με όσα ρητώς καθορίζονται στο παρόν Οργανωτικό πλαίσιο, ως ο νόμος 2725/99, ως ισχύει, ορίζει στο άρθρο 39. Όλα τα υπόλοιπα τμήματα, δράσεις, ενέργειες φυσικών, αθλητικών κινητικών ή άλλων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων θα πρέπει να φέρουν διαφορετική ονομασία από τα Π.Α.γ.Ο. ή Ε.Α.γ.Ο. Τούτο για την διαφύλαξη των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω των εγκεκριμένων προγραμμάτων και την αποφυγή σκόπιμης παραπλάνησης των πολιτών από έκαστο Φορέα που υλοποιεί με δική του ευθύνη, σε οργανωτικό πλαίσιο που είτε δανείζεται, προσομοιάζει, ή διαφέρει από τα περιγραφόμενα στην παρούσα Υπουργική Απόφαση.
Άρθρο 5
Κατηγορίες και είδη Π.Α.γ.Ο.
- 5.2.1 «Άσκηση ατόμων με αναπηρίες»
- α. «Άσκηση ατόμων με αναπηρίες σε Ειδικά σχολεία και Ιδρύματα» (εντός ή και εκτός ωραρίου λειτουργίας).
- β. «Άσκηση ατόμων με αναπηρίες στα πλαίσια του ελεύθερου χρόνου».
- 5.2.3 «Άσκηση στα κέντρα Ψυχικής Υγείας.»
Απευθύνεται σε άτομα με συναισθηματικές διαταραχές και με δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής, με ψυχικά νοσήματα, με διαταραχές προσωπικότητας κ.α.
5.2.6 «Άσκηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις.»
Απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, με στόχο την αποκατάσταση της φυσικής και ψυχικής τους υγείας.
Άρθρο 6
Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης Ενεργειών Π.Α.γ.Ο.
6.6 Διαδικασία τύπου 1
Το ποσοστό επιχορήγησης των υλοποιηθέντων Π.Α.γ.Ο., όπως προκύπτουν από την υπουργική απόφαση Έγκρισης Υλοποίησης, καθορίζεται κάθε έτος ανάλογα με το ύψος των πιστώσεων στους σχετικούς Α.Λ.Ε. της Γ.Γ.Α. Το ποσό χορηγείται ως συμβολή στην υλοποίηση των Π.Α.γ.Ο. από τους συνεργαζόμενους Φορείς. Η Γ.Γ.Α. επιχορηγεί το εκάστοτε πρόγραμμα με 6,35 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας. Ειδικά για τις δράσεις που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρίες, καταστήματα κράτησης (φυλακές), κέντρα απεξάρτησης και κέντρα ψυχικής υγείας το ποσό καθορίζεται σε 7,15 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας. Ως αποδεικτικό στοιχείο για την ωριαία λειτουργία του προγράμματος λαμβάνεται η δαπάνη μισθοδοσίας του Φορέα Υλοποίησης για τον Π.Φ.Α. που απασχολείται στο εκάστοτε πρόγραμμα, επειδή αποτελεί το πιο ακριβές και ρεαλιστικό μετρήσιμο μέγεθος που αποδεικνύει την υλοποίηση του προγράμματος.
Άρθρο 8
Γενικοί εκπαιδευτικοί όροι
8.1 ΔΟΜΗΜΕΝΑ Π.Α.γ.Ο.
- 8.1.1 Για όλα τα Π.Α.γ.Ο. ο αριθμός των αθλούμενων ανά τμήμα κυμαίνεται από 13-25 άτομα, εκτός των τμημάτων που έχουν ως αντικείμενο την εκμάθηση αθλημάτων που απαιτούν μικρότερο αριθμό ατόμων.
Ειδικά για τα προγράμματα «Άσκηση στην τρίτη ηλικία» και «Άσκηση στην προσχολική ηλικία» ο αριθμός των αθλούμενων ανά τμήμα κυμαίνεται από 8-20 άτομα.
Για τα προγράμματα ατόμων με αναπηρίες, των κέντρων Ψυχικής Υγείας και των κέντρων Απεξάρτησης, ο αριθμός ατόμων ανά τμήμα κυμαίνεται από 7-12 άτομα. - 8.1.2. Σε περίπτωση που τμήμα έχει αριθμό ατόμων μικρότερο των προαναφερθέντων κατώτατων ορίων, συγχωνεύεται με άλλο, ενώ τμήμα με αριθμό ατόμων μεγαλύτερο των προαναφερθέντων ανώτατων ορίων χωρίζεται σε δύο τμήματα.
Ο αριθμός των ατόμων ανά τμήμα μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, ύστερα από αντίστοιχο αίτημα του φορέα και έγκριση της Γ.Γ.Α., με βάση τις ιδιαιτερότητες εφαρμογής του προγράμματος και των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. - 8.1.3 Κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι απαραίτητη η παρουσία Π.Φ.Α.
- 8.1.4 Προσωρινή αντικατάσταση των Π.Φ.Α. που εργάζονται στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των Π.Α.γ.Ο. από άλλους Π.Φ.Α. του φορέα που έχουν επιλεγεί με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το φορέα.
- 8.1.5 Σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας του φορέα με επιλεγέντα Π.Φ.Α., για οποιοδήποτε λόγο, ο φορέας προβαίνει σε αντικατάσταση αυτού από τον πίνακα επιλαχόντων της διαδικασίας πρόσληψης. Σε περίπτωση μη ύπαρξης επαρκούς αριθμού επιλαχόντων για την κάλυψη των κενών θέσεων, ο φορέας προβαίνει σε προκήρυξη της θέσης ή των θέσεων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην παρούσα υπουργική απόφαση και υποχρεούται να γνωστοποιήσει τη νέα προκήρυξη και την αντικατάσταση στο Τμήμα Σχεδιασμού Παρακολούθησης και Ελέγχου της Διεύθυνσης Άθλησης για Όλους Προβολής, Ανάπτυξης Αθλητισμού, Επιστημονικής Υποστήριξης και Διεθνών Σχέσεων της Γ.Γ.Α., υποβάλλοντας ταυτόχρονα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.