ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. Υ5β/οικ.1662 της 05.06.2001 «Καθορισμός του τρόπου λειτουργίας και της στελέχωσης των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας του άρθρου 7 του Ν. 2716/99 καθώς και κάθε λεπτομέρειας εφαρμογής του ιδίου άρθρου.» (Β΄691).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Άρθρο 1

Αρχές

Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας του άρθρου 7 του Ν. 2716/99 διέπονται από τις κατωτέρω αρχές:

  1. Τις αρχές που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2716/99.
  2. Την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 2716/99, καθώς και κάθε άλλου συνταγματικού τους δικαιώματος ως πολιτών.
  3. Τις αρχές και τους στόχους της Συναινετικής Διακήρυξης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην WHO/MNH/MND/ 96.2 έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Άρθρο 2

Ορισμός των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας

Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας αποτελούν μονά- δες των νοσοκομείων του Ν.Δ. 2592/1953 και του Ν. 1397/ 83, των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, των Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων Ψυχικής Υγείας, των Πανεπιστημιακών Μονάδων που έχουν ως αντικείμενο την ψυχική υγεία και των μονάδων της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 2716/99. Επιτρέπεται η λειτουργία Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 11 του Ν. 2716/99.

Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και νοσηλείας ή ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας κατ’ οίκον:

  1. α) σε Τομείς Ψυχικής Υγείας που η γεωγραφική τους έκταση και διαμόρφωση, η οικιστική τους διασπορά καθώς και οι κοινωνικές, οικονομικές και οι πολιτισμικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη φύση των ψυχικών δια- ταραχών δυσχεραίνουν την πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και
  2. β) σε όμορους Τομείς Ψυχικής Υγείας όταν δεν υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Άρθρο 3

Προϋποθέσεις

  1. Α. Για τις Κινητές Μονάδες που συνιστώνται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 2716/99 απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους είναι οι ακόλουθες:
    1. α. Η σύσταση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας μετά από πρόταση της αντίστοιχης Τομεακής επιτροπής Ψυχικής Υγείας.
    2. β. Η σύσταση των θέσεων του προσωπικού.
    3. γ. Ο ορισμός του επιστημονικά υπευθύνου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας.
    4. δ. Ο ορισμός της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης.
    5. ε. Η κατάθεση ολοκληρωμένου προγράμματος παροχής υπηρεσιών της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας από τον φορέα στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και η έγκριση του από τον Υπουργό Υγείας & Πρόνοιας.
    6. στ. Η εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού για την λειτουργία της Κινητής Μονάδας.
    7. ζ. Η λειτουργική διασύνδεση με τις άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν στο πλαίσιο του αντίστοιχου Τομέα Ψυχικής Υγείας.
  1. Β. Για τις Κινητές Μονάδες της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 2716/99 απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους είναι οι ακόλουθες:
    1. α. Ο ορισμός του επιστημονικά υπευθύνου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας
    2. β. Ο ορισμός της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης.
    3. γ. Η εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού για την λειτουργία της Κινητής Μονάδας.
    4. δ. Η λειτουργική διασύνδεση με τις άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν στο πλαίσιο του αντίστοιχου Τομέα Ψυχικής Υγείας.
    5. ε. Η κατάθεση ολοκληρωμένου προγράμματος παροχής υπηρεσιών της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας από τον φορέα στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και η έγκριση του από τον Υπουργό Υγείας & Πρόνοιας.
    6. στ. Το σύνολο των προϋποθέσεων όπως αυτές ορίζονται στην αριθ. Υ5β/οικ.1962/21.9.2000 (ΦΕΚ 1268/τ.Β/ 19.10.2000) υπουργική απόφαση “για τον καθορισμό των προϋποθέσεων, δικαιολογητικών, διαδικασίας και κάθε άλλης λεπτομέρειας για έγκριση σκοπιμότητας και χορήγηση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας στον ιδιωτικό κερδοσκοπικό και μη κερδοσκοπικό τομέα”.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Άρθρο 4

Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης

  1. 1. Το σύνολο των εργαζομένων σε κάθε Κινητή Μονάδα αποτελούν την Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης. Η Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης ορίζεται από την Διοίκηση του φορέα στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Υπευθύνου. Η σύνθεση του προσωπικού που απαρτίζει την Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης περιλαμβάνει ενδεικτικά ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή, εργοθεραπευτή, επισκέπτη υγείας, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο και κατά περίπτωση παιδοψυχίατρο, ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Για την βασική λειτουργία της Κινητής Μονάδας απαιτείται η στελέχωση της τουλάχιστον με έναν (1) ψυχίατρο, έναν (1) ψυχολόγο, τρεις (3) νοσηλευτές ή και επισκέπτες υγείας και ένα (1) διοικητικό υπάλληλο. Για την κάλυψη των Ιατροπαιδαγωγικών αναγκών της περιοχής ευθύνης της Κινητής Μονάδας στην βασική σύνθεση της συμμετέχει και παιδοψυχίατρος. Στην πλήρη σύνθεση της και ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής η Κινητή Μονάδα δύναται να στελεχώνεται από όλες τις προαναφερόμενες ειδικότητες.

  1. 2. Έργο της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και νοσηλείας και ειδικής φροντίδας κατ’ οίκον, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αγωγής κοινότητας σε δυσπρόσιτες περιοχές και ειδικότερα:
    1. α. η έγκαιρη διάγνωση - παρέμβαση για την πρόληψη της έναρξης της νόσου, ή της υποτροπής της
    2. β. η κατ’ οίκον παρέμβαση για την αντιμετώπιση και την διαχείριση της κρίσης
    3. γ. η κατ’ οίκον νοσηλεία, και παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής, η παρακολούθηση σε τακτά χρονικά διαστήματα της εξέλιξης της νόσου και η συνέχεια της ψυχιατρικής φροντίδας του ασθενούς
    4. δ. η βοήθεια και η στήριξη του ασθενούς για την αντιμετώπιση των πρακτικών του αναγκών και προβλημάτων με έμφαση στην εκμάθηση δεξιοτήτων και η προετοιμασία του για τον τελικό στόχο που είναι η αυτόνομη διαβίωση
    5. ε. η συμβουλευτική-υποστηρικτική παρέμβαση στην οικογένεια του ασθενούς με στόχο την καλύτερη επικοινωνία τους και την μείωση του άγχους της οικογένειας και του ίδιου του ασθενούς
    6. στ. η εκπαίδευση των Εθελοντικών Τοπικών Υποστηρικτικών Πυρήνων
    7. ζ. η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που βαραίνει τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένεια του μέσω προγραμμάτων αγωγής κοινότητας.
  2. 3. Η σύνθεση της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης δεν μεταβάλλεται τουλάχιστον για μια διετία παρά μόνο με αιτιολογημένη εισήγηση του Επιστημονικού Υπευθύνου ή με αίτημα του ενδιαφερόμενου μέλους ή αποχώρηση του από την Κινητή Μονάδα. Η σταθερότητα της σύνθεσης της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης στις ειδικότητες και στα άτομα που έχουν οριστεί αποτελεί ευθύνη της διοίκησης του φορέα στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα. Αναιτιολόγητη αλλαγή μελών της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης αποτελεί παράβαση των διατάξεων της παρούσας απόφασης.
  3. 4. Οι εργαζόμενοι στην Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης δύνανται να απασχολούνται μερικώς σε αυτήν, συμπληρώνοντας τον χρόνο απασχόλησης τους σε άλλες υπηρεσίες του φορέα στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονά- δα συμβάλλοντας στην συνέχεια της φροντίδας των ασθενών. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης καθώς και το πρόγραμμα των μετακινήσεων των εργαζομένων στην Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης καθορίζεται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Κινητής Μονάδας για τις μεν τακτικές μετακινήσεις στην αρχή κάθε μήνα, για δε τις έκτακτες μετακινήσεις όποτε προκύψει ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι στην Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης συμμετέχουν στις προγραμματισμένες τακτικές μετακινήσεις εκτός έδρας έως τρεις ημέρες ανά εβδομάδα. Το πρόγραμμα λειτουργίας της Κινητής Μονάδας εκτός των μετακινήσεων περιλαμβάνει και δραστηριότητες που επι- τελούνται στην έδρα της Κινητής Μονάδας όπως ενδεικτικά παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος και διασύνδεση με τις άλλες μονάδες του Τομέα Ψυχικής Υγείας στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα.

Τα μέλη της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίων που εφαρμόζεται στον Τομέα Ψυχικής Υγείας στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα, μετά από εισήγηση της αντίστοιχης Τομεακής

Επιτροπής Ψυχικής Υγείας για την εικοσιτετράωρη κάλυψη των αναγκών της περιοχής ευθύνης της.

Με απόφαση της διοίκησης του φορέα στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα και μετά από εισήγηση του Επιστημονικά Υπευθύνου ορίζεται εξωτερικός επόπτης με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα δυναμικής της ομάδας για την ετήσια εποπτεία του έργου της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης. Για τις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας των Ν.Π.ΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ο αριθμός των εργαζομένων στην Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης, ο εβδομαδιαίος χρόνος της απασχόλησης (μερική ή πλήρης) κάθε μέλους της και η κατανομή του χρόνου αυτού μέσα στο εικοσιτετράωρο εγκρίνεται από την Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες της η Κινητή Μονά- δα σε συνεργασία με την αντίστοιχη Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων. Στην περίπτωση που η Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας δεν έχει συσταθεί ή για οποιοδήποτε λόγο αυτή δε λειτουργεί η έγκριση δίνεται από την Δ/νση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας.

  1. Β) Εθελοντικοί Τοπικοί Υποστηρικτικοί Πυρήνες Η Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης οργανώνει και εκ- παιδεύει πολίτες από το συγγενικό ή κοινωνικό περιβάλλον του ασθενούς σε ομάδες που ονομάζονται Εθελοντικοί Τοπικοί Υποστηρικτικοί Πυρήνες με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της.

Οι πολίτες που απαρτίζουν τους Εθελοντικούς Τοπικούς Υποστηρικτικούς Πυρήνες είναι τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα πέντε (5) άτομα και προέρχονται από την τοπική κοινωνία στην οποία ζει ο ασθενής. Ένα από τα μέλη ορίζεται από την Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης ως συντονιστής του έργου του Εθελοντικού Τοπικού Υποστηρικτικού Πυρήνα.

Έργο των Εθελοντικών Τοπικών Υποστηρικτικών Πυρήνων είναι η συνεχής υποστήριξη και φροντίδα του ασθενούς, η αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων του ασθενούς, η συνεργασία με την Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης για την αποτελεσματικότερη πρόληψη της έναρξης της κρίσης του ασθενούς, η κοινωνική αλληλεγγύη και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Τα μέλη των Εθελοντικών Τοπικών Υποστηρικτικών Πυρήνων εκπαιδεύονται από την Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο προαναφερόμενο έργο τους αλλά και στις ανάγκες στήριξης προγραμμάτων ημιαυτόνομης και αυτόνομης διαβίωσης των ασθενών (Προστατευμένα Διαμερίσματα).

 

Άρθρο 5

Επιστημονικός Υπεύθυνος

  1. Με απόφαση του διοικούντος οργάνου του φορέα, στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα, ορίζεται ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ψυχίατρος και επιλέγεται με κριτήρια την κλινική εμπειρία του στην αντιμετώπιση των κρίσεων, την γνώση και την αποδοχή των αρχών που διατυπώνονται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, αποδεικνυομένων κυρίως από την ενεργό συμμετοχή του σε αντίστοιχες δράσεις.
  2. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος έχει την ευθύνη συντονισμού, υλοποίησης και παρακολούθησης του έργου της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης, όπως αυτό περιγράφεται στην παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, την επιστημονική ευθύνη για την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών της Κινητής Μονάδας, την ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία και σύνδεση της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης και των Εθελοντικών Τοπικών Υποστηρικτικών Πυρήνων και την ευθύνη για την διασύνδεση της Κινητής Μονάδας με τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα.

 

Άρθρο 6

Οργάνωση και λειτουργία των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας

  1. Α1. Οι υπηρεσίες των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας παρέχονται σε:
    1. α) Παιδιά, εφήβους και ενήλικες ασθενείς με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
    2. β) Παιδιά, εφήβους και ενήλικες ασθενείς με διαταραχές συμπεριφοράς.
    3. γ) Παιδιά, εφήβους και ενήλικες ασθενείς με διαταραχές αυτιστικού τύπου.
  1. Α2. Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, διαγνωστικής εκτίμησης - θεραπείας, νοσηλείας - περίθαλψης κατ’ οίκον, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επανένταξης και υλοποιούν προγράμματα αγωγής κοινότητας. Ειδικότερα οι υπηρεσίες που παρέχουν οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
    1. α) την πρόληψη και την έγκαιρη εκτίμηση της διαταραχής του ασθενούς,
    2. β) την παρέμβαση σε περίπτωση κρίσης ή υποτροπής της νόσου,
    3. γ) την χορήγηση και παρακολούθηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής,
    4. δ) την παρακολούθηση του ασθενούς σε τακτά χρονικά διαστήματα,
    5. ε) την εξυπηρέτηση του ασθενούς, όταν κρίνεται αναγκαίο, από τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιατρικών υπηρεσιών,
    6. στ) την βοήθεια και στήριξη του ασθενούς για την αντιμετώπιση των πρακτικών του αναγκών και προβλημάτων με έμφαση στην εκμάθηση δεξιοτήτων,
    7. ζ) παρεμβάσεις προς τα μέλη της οικογένειας με στόχο την καλύτερη επικοινωνία τους και τη μείωση του άγχους της οικογένειας και του ίδιου του ασθενούς.
    8. η) την υλοποίηση προγραμμάτων Προστατευμένων Διαμερισμάτων και προγραμμάτων κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση.
    9. θ) προγράμματα αγωγής κοινότητας. Η αγωγή κοινότητας γίνεται με δράσεις ενημέρωσης- επιμόρφωσης τόσο του κοινού γενικά όσο και επιλεγμένων ομάδων- στόχων, όπως ενδεικτικά σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, λειτουργοί υγείας και πρόνοιας, τοπικοί σύλλογοι και λοιπές οργανωμένες ομάδες. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν ομιλίες, συζητήσεις, σεμινάρια, δημοσιεύσεις και εκπομπές στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, παραγωγή και διανομή έντυπου υλικού, οργάνωση πολιτών σε ομάδες εθελοντών, ομάδες οικογενειών ασθενών, ομάδες αυτοβοήθειας και ομάδες ασθενών. Οι ανωτέρω δράσεις έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση θετικής στάσης του πληθυσμού απέναντι στην ψυχική διαταραχή, στον ψυχικά ασθενή, στις κοινοτικές ψυχιατρικές υπηρεσίες και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας της κοινότητας. Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας αναπτύσσει μέσω των δράσεων αυτών δίκτυο ανίχνευσης και παραπομπών, οργανώνει κοινοτικά υποστηρικτικά συστήματα για ομάδες υψηλού κινδύνου και συνεργάζεται με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τις υπηρεσίες πρόνοιας, το δικαστήριο ανηλίκων, το σχολείο, την εκκλησία, τον Ο.Α.Ε.Δ ή άλλους δημόσιους φορείς.
  1. A3. Η Κινητή Μονάδα καλείται να παράσχει τις υπηρεσίες της:
    1. Ι. Όταν πρόκειται για ασθενή που ζητά τις υπηρεσίες της για πρώτη φορά:
      1. α) Από τον ίδιο τον ασθενή,
      2. β) Από την οικογένεια του ασθενούς,
      3. γ) Από το φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον του ασθενούς, όταν τα άτομα των ανωτέρω περιπτώσεων
      4. α) και β) βρίσκονται σε αδυναμία.
      5. δ) Από τον Εθελοντικό Τοπικό Υποστηρικτικό Πυρήνα.
        1. Όταν πρόκειται για ασθενή που βρίσκεται σε υποστήριξη, οι υπηρεσίες παρέχονται σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μετακινήσεων που εκπονεί ο Επιστημονικός Υπεύθυνος.
  2. Β. Η Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης παρέχει τις υπηρεσίες της από τις 7 π.μ έως τις 8 μ.μ συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου μετακίνησης της, σε πενθήμερη βάση. Σε ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις παρέχει τις υπηρεσίες της Σαββατοκύριακα και αργίες. Όταν πρόκειται για ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις η Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης παρέχει τις υπηρεσίες της σε εικοσιτετράωρη βάση καθ’ όλη την εβδομάδα.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος καθορίζει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μετακινήσεων της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών και την σε εικοσιτετράωρη βάση παροχή υπηρεσιών εφ’ όσον υπάρχουν ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις.

    1. α) Όταν η μετακίνηση της Κινητής Μονάδας είναι προ- γραμματισμένη κατά ασθενή ο Επιστημονικός Υπεύθυνος ορίζει την σύνθεση του τακτικού κλιμακίου της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης που θα επισκεφθεί τον ασθενή.
    2. β) Όταν η Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης καλείται να εξυπηρετήσει ασθενή που για πρώτη φορά ζητά της υπηρεσίες της ή εκτός ημέρας ή ωραρίου λειτουργίας της τότε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος ορίζει την σύνθεση και τον αριθμό των ατόμων του έκτακτου κλιμακίου που θα επισκεφθεί τον ασθενή και προσαρμόζει το πρόγραμμα μετακινήσεων αναλόγως.
    3. γ) Εάν το μέσο που διαθέτει η Κινητή Μονάδα ή οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την επιστροφή των μελών της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης ή η κατάσταση του ασθενούς το επιβάλλει τότε μπορούν να διανυκτερεύσουν σε συνεχείς διανυκτερεύσεις μετά από απόφαση του φορέα στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα. Τυχόν πρόσθετη διανυκτέρευση, πέραν των εγκεκριμένων είναι δυνατή μετά από απόφαση του Επιστημονικού Υπευθύνου και έγκριση του διοικούντος οργάνου του φορέα στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.
  1. Β1. Οι υπηρεσίες διαγνωστικής εκτίμησης και θεραπείας, περίθαλψης και νοσηλείας παρέχονται σε προγραμματισμένη ή έκτακτη βάση ως εξής:
    1. ι. κατ’ οίκον ιι. σε διαθέσιμους χώρους της κοινότητας όπως ενδεικτικά σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Κοινοτικά καταστήματα, σχολεία ή σε άλλους χώρους που διατίθενται στην Κινητή Μονάδα για χρήση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους δημόσιους φορείς.

Η γραμματεία της Κινητής Μονάδας τηρεί βιβλίο προσέλευσης ασθενών, ημερολόγιο προγραμματισμένων ραντεβού και αρχείο φακέλων των ασθενών, καταγράφει τον τόπο στον οποίο παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες για κάθε ασθενή και κάθε φορά και συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία των δραστηριοτήτων της Κινητής Μονάδας.

  1. Β2. Έδρα της Κινητής Μονάδας είναι η έδρα του φορέα στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα εντός των ορίων του Τομέα Ψυχικής Υγείας στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες της.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας με ευθύνη του φορέα στον οποίο ανήκει διαθέτει στην έδρα της κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους γραφείων όπως ενδεικτικά χώρο συσκέψεων και αρχείου με πλήρη ηλεκτρονικό εξοπλισμό (fax, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό υπολογιστή) συμπεριλαμβανομένων και ειδικών συστημάτων επικοινωνίας όπως εν- δεικτικά ασύρματη επικοινωνία όπου αυτή χρειάζεται.

Για την επίτευξη των στόχων της, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας διαθέτει όχημα ή οχήματα χωρίς τα διακριτικά στοιχεία του φορέα ( όπως ενδεικτικά Ψυχιατρικό Νοσοκομείο). Η οδήγηση των αυτοκινήτων της Κινητής Μονάδας ανατίθεται κατά προτίμηση σε μέλη της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης που έχουν από το νόμο τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Επίσης η Πολυκλαδική Ομάδα Παρέμβασης εξυπηρετείται και από το δίκτυο του ΕΚΑΒ, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

 

Άρθρο 7

Δομή του προγράμματος παροχής υπηρεσιών της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας

Το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας που καταθέτει ο φορέας, στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα, στην Δ/νση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας και εγκρίνεται από τον Υπουργό Υγείας & Πρόνοιας, έχει την εξής δομή:

  1. Περιγραφή του έργου και του εύρους (γεωγραφική έκταση, πληθυσμιακά δεδομένα και επιδημιολογικά δεδομένα της ψυχικής ασθένειας στην περιοχή) των παρεχομένων από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας υπηρεσιών.
  2. Αναλυτική περιγραφή του έργου της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης.
  3. Προγραμματισμός της διαρκούς παρακολούθησης της εξέλιξης του ασθενούς και της αξιοποίησης των άλλων δομών ψυχικής υγείας προς όφελος του ασθενούς.
  4. Μεθοδολογία οργάνωσης και ανάπτυξης των Εθελοντικών Τοπικών Υποστηρικτικών Πυρήνων.
  5. Εκπαίδευση της οικογένειας κυρίως σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη των υποτροπών και την στήριξη του ασθενούς.
  6. Περιγραφή της μεθοδολογίας διασφάλισης των δικαιωμάτων του ασθενούς.
  7. Περιγραφή των διαδικασιών υποστήριξης της οικογένειας του ασθενούς.
  8. Ορισμός από τον φορέα των μέσων και των χώρων με τα οποία υποστηρίζει το έργο της Πολυκλαδικής Ομάδας Παρέμβασης και του Επιστημονικού Υπευθύνου για την απρόσκοπτη λειτουργία και την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας στους ασθενείς.
  9. Προϋπολογισμός και αναφορά των πηγών χρηματοδότησης που ο φορέας εξασφαλίζει για τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας.

Άρθρο 8

Πιστοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει η Κινητή Μονάδα

Η πιστοποίηση των παρεχομένων από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας υπηρεσιών γίνεται ως εξής:

  1. α) Με την λεπτομερή καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς, στο οποίο καταχωρούνται αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στο ψυχιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του, την τρέχουσα κλινική - λειτουργική κατάσταση του ασθενούς και τα στοιχεία αξιολόγησης της πορείας του ασθενούς.
  2. β) Με την λεπτομερή έκθεση της εξέλιξης του ασθενούς κάθε εξάμηνο, η οποία κατατίθεται στη Διοίκηση του φορέα στον οποίο ανήκει η Κινητή Μονάδα.
  3. γ) Με το αντίγραφο του φύλλου του βιβλιαρίου του ασθενούς στο οποίο εγγράφονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και ο τόπος, η ημερομηνία και η ώρα που παρασχέθηκαν οι προαναφερόμενες υπηρεσίες.

Άρθρο 9

Πλαίσιο κοστολόγησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας

  1. Ορίζεται η κοστολόγηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας των Κινητών Μονάδων κατά το ανωτέρω (1) σχετ. και διαφορετικό κόστος ανά επίσκεψη για τις θεραπευτικές πράξεις - υπηρεσίες διαφορετικού τύπου.
  2. Ορίζεται η επίσκεψη ως αποδεκτή μονάδα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μέγιστης διάρκειας μιας ώρας, ανά ωφελούμενο ανά οκτάωρο, με έναν ειδικό της μονάδας.

Ως επίσκεψη ορίζουμε ένα πλαίσιο παρεχόμενων υπηρεσιών που να αφορά σε ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω: διαδικασίες διαγνωστικής αξιολόγησης, θεραπευτικές συνεδρίες, συνεδρίες συμβουλευτικής ή συνεδρίες υποστήριξης, παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής (follow-up) και κατ’ οίκον φροντίδα.

Κατ’ εξαίρεση

> για τις υπηρεσίες παρακολούθησης φαρμακευτικής αγωγής (follow-up) η επίσκεψη αφορά στο ένα τρίτο του χρόνου της κανονικής επίσκεψης.

> για τις υπηρεσίες ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας κατ’ οίκον που αφορούν παρέμβαση στη κρίση και αντιμετώπιση οξέων περιστατικών που χρήζουν πολύωρης παραμονής προσωπικού της κινητής μονάδας, μετά την πρώτη ώρα (η οποία κοστολογείται ως επίσκεψη), κοστολογούνται σε ωριαία βάση στο ένα τρίτο του κόστους της επίσκεψης επί όσες ώρες διαρκεί η κατ’ οίκον φροντίδα για τον ίδιο ωφελούμενο.

  1. Οι δράσεις παρέμβασης στην κοινότητα (δράσεις πρόληψης, αγωγής κοινότητας, ευαισθητοποίησης πληθυσμού) θα κοστολογούνται ανά ώρα ως επισκέψεις ωριαίας διάρκειας και θα είναι επιλέξιμες μόνο σε ό,τι αφορά τις ώρες συνεργασίας ειδικών της μονάδας με την κοινότητα. Σε κάθε άλλη περίπτωση υλοποίησης δράσης, θα είναι επιλέξιμος ο χρόνος ενασχόλησης των ειδικών της μονάδας υπολογιζόμενος στο ένα τρίτο του κόστους της ωριαίας επίσκεψης.
  2. Η κοστολόγηση υπηρεσιών που παρέχουν οι Μονάδες Alzheimer και Αντιμετώπισης Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών (Διαταραχές Αυτιστικού τύπου), οι οποίες λειτουργούν ως Ολοκληρωμένα Κέντρα (παρέχουν φιλοξενία και υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας) και παρέχουν υπηρεσίες μέσω των Κινητών Μονάδων τους, αυτές κοστολογούνται με βάση την επίσκεψη του ωφελούμενου, όπως περιγράφεται ανωτέρω και ισχύει.

To άρθρο 9 προστέθηκε με  την υ.α. Υ5Β/ΓΠ/ΟΙΚ.50552/29.5.13 (Β΄1299).

Άρθρο 10

Κόστος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

  1. Προσδιορίζεται ανώτατο κόστος ανά ωφελούμενο για τις Κινητές Μονάδες: 40€ ανά ωφελούμενο ανά οκτάωρο.

Κατ’ εξαίρεση

- Υπηρεσίες παρακολούθησης φαρμακευτικής αγωγής (follow -up): ένα τρίτο του κόστους της κανονικής επίσκεψης.

- Υπηρεσίες ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας κατ’ οίκον που αφορούν παρέμβαση στη κρίση και αντιμετώπιση οξέων περιστατικών που χρήζουν πολύωρης παραμονής προσωπικού της κινητής μονάδας, μετά την πρώτη ώρα (η οποία θα κοστολογείται ως επίσκεψη), θα κοστολογούνται σε ωριαία βάση στο ένα τρίτο του κόστους της επίσκεψης επί όσες ώρες διαρκεί η κατ’ οίκον φροντίδα για τον ίδιο ωφελούμενο (1η ώρα: 40€, υπόλοιπες ώρες: 13,3€).

  1. Δράσεις παρέμβασης στην κοινότητα (δράσεις πρόληψης, αγωγής κοινότητας, ευαισθητοποίησης πληθυσμού): Κόστος επίσκεψης ανά ώρα ως επισκέψεις ωριαίας διάρκειας, σύμφωνα με την ανωτέρω κατηγοριοποίηση, όταν πρόκειται για συνεργασία ειδικών της μονάδας με την κοινότητα και σε λοιπές περιπτώσεις, στο ένα τρίτο του κόστους της επίσκεψης (13,3€) επί όσες ώρες διαρκεί η ενασχόληση των ειδικών της μονάδας ανά δράση.
  2. Τα παραπάνω κόστη θα αφορούν και υπηρεσίες που παρέχουν οι Μονάδες Alzheimer και Αντιμετώπισης Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών (Διαταραχές Αυτιστικού τύπου), οι οποίες λειτουργούν ως Ολοκληρωμένα Κέντρα (παρέχουν φιλοξενία και υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας) και παρέχουν υπηρεσίες μέσω των Κινητών Μονάδων τους.

To άρθρο 10  προστέθηκε με  την υ.α. Υ5Β/ΓΠ/ΟΙΚ.50552/29.5.13 (Β΄1299).

Άρθρο 11

Προϋποθέσεις κάλυψης δαπανών που υπολογίζονται με βάση την κοστολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Συμπληρωματικά των διατάξεων του άρθρου 8 της παρούσας, ισχύουν τα ακόλουθα:

  1. Τηρούνται οι διατάξεις περί τήρησης και παρακολούθησης λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας και ιδιαίτερα, των ανωτέρω (5), (6) και (8) σχετ.
  2. Για κάθε ωφελούμενο θα τηρούνται στοιχεία επικοινωνίας και θα δηλώνεται υποχρεωτικά, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Τα στοιχεία των ωφελουμένων θα τηρούνται στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας και υποχρεωτικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας.
  3. Προκειμένου να καθίσταται δυνατή η πιστοποίηση της διενέργειας των δηλούμενων επισκέψεων, θα υποβάλλεται στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας από τη Μονάδα Ψυχικής Υγείας αναλυτική αποτύπωση και υποβολή των διενεργούμενων επισκέψεων ανά είδος και ωφελούμενο. Οι επισκέψεις ανά ωφελούμενο θα συσχετίζονται με σχετικές θεραπευτικές πράξεις. Σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί, με βάση τα στατιστικά στοιχεία κίνησης που τηρούνται από τα προηγούμενα έτη, αύξηση/μείωση μεγαλύτερη του 10% των διενεργούμενων επισκέψεων, η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας θα προβαίνει σε έλεγχο της Μονάδας.
  4. Σχετικά με την υλοποίηση δράσεων στην κοινότητα, η Μονάδα Ψυχικής Υγείας είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει προγραμματικά στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, αναλυτική περιγραφή της δράσης, αναλυτικά την εκτιμώμενη ανθρωποπροσπάθεια, κόστος και δείκτες αποτελέσματος. Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας θα εγκρίνει την υλοποίηση της δράσης και θα ελέγχει ενδιάμεσα και απολογιστικά την επιτευχθείσα δράση, ώστε να καθιστά επιλέξιμο το κόστος της δράσης.
  5. Για τον έλεγχο των επισκέψεων, θεραπευτικών προγραμμάτων και δράσεων στην κοινότητα θα τηρούνται, υποχρεωτικά, σχετικά στοιχεία στο Πληροφοριακό Σύστημα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας.
  6. Σε περίπτωση μη τήρησης των αναφερομένων στο παρόν άρθρο, δεν θα καθίσταται δυνατή, η επιχορήγηση κάθε μορφής.
  7. Με νεώτερη απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να εξειδικευτεί περαιτέρω ο τρόπος παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής της παρούσας απόφασης.

To άρθρο 11  προστέθηκε με  την υ.α. Υ5Β/ΓΠ/ΟΙΚ.50552/29.5.13 (Β΄1299).

Άρθρο 12

Συνταγογράφηση και Προμήθεια Φαρμάκων

  1. Οι ιατροί κάθε Μονάδας Ψυχικής Υγείας θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τα φάρμακα προς τους ωφελούμενους (ασφαλισμένους ή κατόχους βιβλιαρίου πρόνοιας - απορίας) και με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με τα ανωτέρω (10), (11) και (12) σχετ.
  2. Η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και από τις Μονάδες Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. της περιοχής που ανήκει η Μονάδα Ψυχικής Υγείας.
  3. Σε περιπτώσεις ωφελούμενων με βιβλιάριο πρόνοιας - απορίας, η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται από το φαρμακείο δημόσιου νοσοκομείου της περιοχής που ανήκει η Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

To άρθρο 12  προστέθηκε με  την υ.α. Υ5Β/ΓΠ/ΟΙΚ.50552/29.5.13 (Β΄1299).

Άρθρο 13

Ισχύς - Μεταβατικές διατάξεις

  1. Η παρούσα απόφαση κατισχύει κάθε άλλης διάταξης που καθορίζει ή επηρεάζει, άμεσα ή έμμεσα, το κόστος λειτουργίας και κατά συνέπεια, το ύψος των επιχορηγήσεων των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κατά την έννοια του άρθρου 11 του Ν. 2716/99 για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
  2. Η παρούσα απόφαση δεν καταργεί τις διατάξεις του ανωτέρω (9) σχετ. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Το ποσό του ειδικού ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου που αφορά στις Κινητές Μονάδες έχουν συνυπολογιστεί και συμπεριλαμβάνονται στις ανωτέρω τιμές κόστους ανά υπηρεσία που παρέχεται, ανά ωφελούμενο και τύπο μονάδας ψυχικής υγείας που αφορά η παρούσα με εξαίρεση τη δαπάνη της φαρμακευτικής αγωγής, για την οποία ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 12 της παρούσας. Επομένως, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παρούσας, στα ανωτέρω κόστη θα συμψηφίζονται αυτοδικαίως και ισόποσα οποιεσδήποτε σχετικές αξιώσεις των Μονάδων Ψυχικής Υγείας έναντι των ασφαλιστικών οργανισμών των ωφελουμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω 9 σχετ. σε πλήρη και ολοσχερή απόσβεση αυτών. Η παρούσα ρύθμιση ισχύει μέχρι 31.12.2015, οπότε και δύναται να τροποποιηθεί με νεώτερη απόφαση..

To άρθρο 13 προστέθηκε με  την υ.α. Υ5Β/ΓΠ/ΟΙΚ.50552/29.5.13 (Β΄1299).