ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ 894/1981 «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΗΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» (Α΄226)

 Με την παρ. 9 του άρθρου 126 του ν. 4764/20, (Α΄256), ορίζεται ότι : «9. Η χρονική διάρκεια της παρεχόμενης από τον Οίκο Ναύτου ασφαλιστικής προστασίας, που αφορά σε ασφαλιστική ικανότητα και παροχές σε χρήμα σύμφωνα με το π.δ. 894/1981 (Α' 226) για όσους δικαιούχους έληξε μετά τις 31.5.2020 παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2020, εφόσον υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση»
 Με την παρ. 8 του άρθρου 16 του ν. 4770/21, (Α’151), ορίζεται ότι : «8. Η χρονική διάρκεια της παρεχόμενης από τον Οίκο Ναύτου ασφαλιστικής προστασίας, που αφορά σε ασφαλιστική ικανότητα και παροχές σε χρήμα σύμφωνα με το π.δ. 894/1981 (Α' 226) για όσους δικαιούχους έληξε μετά τις 31.12.2020 δύναται να παραταθεί μέχρι τις 30.4.2021, εφόσον υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση»

Αρθρον 2
Δικαιούχοι προστασίας.
Δικαιούχοι της υπό του παρόντος Π.Δ. παρεχομένης προστασίας είναι:
1. Οι «ναυτικοί».
«2. Οι μη δικαιούμενοι, κατά τις διατάξεις του Κ.Ι.Ν.Δ. ή άλλων νόμων προστασίας ναυτικού για ασθένεια ή ατύχημα από τον πλοιοκτήτη, εφόσον έχουν περάσει 30 ημέρες από τη λύση της σύμβασης ναυτολόγησης. Κατ εξαίρεση, παρέχεται προστασία στους πιο πάνω ναυτικούς και πριν από την εκπνοή του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών μετά από γνωμάτευση επιτροπής που αποτελείται από τον Αρχίατρο Ο.Ν. και 2 ελεγκτές γιατρούς του Ο.Ν. ή σε περίπτωση κωλύματος του Αρχίατρου Ο.Ν. από τον αναπληρωτή του και τους 2 ως άνω Ελεγκτές γιατρούς του Ο.Ν., ότι η ασθένεια του ναυτικού αποδεδειγμένα δεν είναι αποτέλεσμα της τελευταίας στο πλοίο υπηρεσίας του».
Η παρ. 2 αντικαταστάθηκε ως άνω από την παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 296/ 1985 (Α΄109).
3. Τα μέλη των οικογενειών των ναυτικών.
4. Οι συνταξιούχοι ναυτικοί και τα μέλη των οικογενειών των, εφ όσον χρόνον διαρκεί η συνταξιοδότησις των και επί εν εξάμηνον μετά ταύτην.
5. Οι ναυτικοί, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της οικογενείας των πληρούντες τας προϋποθέσεις συνταξιοδοτήσεως των παρά του ΝΑΤ, εφ όσον έχουν υποβάλλει σχετικήν αίτησιν εις το ΝΑΤ και μέχρις εκδόσεως της συντάξεως των.
6. Οι ναυτικοί μη παρέχοντες ναυτικήν υπηρεσίαν, υπαγόμενοι όμως, κατά τας ειδικάς περί αυτών διατάξεις, εις την ασφάλισιν του ΝΑΤ, πληρούντες δια της παρ αυτών εξαγοραζόμενης υπηρεσίας τα εις το άρθρον 3 προσόντα, δικαιούνται οι ίδιοι και τα μέλη της οικογενείας των, της αυτής με την παρεχομένην εις τα μέλη της οικογενείας των εργαζομένων ναυτικών, προστασίας.
«Εφόσον δεν έχουν άλλη ασφαλιστική κάλυψη».
Η μέσα στα «» τελευταία φράση προστέθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 2 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
7. Το προσωπικόν της Πλοηγικής Υπηρεσίας και τα μέλη των οικογενειών των εφ όσον είναι ησφαλισμένον εις ΝΑΤ και διαρκεί η ασφαλιστική των σχέσις.
8.  Οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού κατά το χρόνο της φοίτησής τους 
Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 2 αντικαταστάθηκε ως άνω από το άρθρο 1 του π.δ. 8/2005 (Α΄5).
Για την παροχή σε αυτούς προστασίας από τον Ο.Ν. καταβάλλεται εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους από το Κεφαλαίο Ναυτικής Εκπαίδευσης στον Ο.Ν., εφάπαξ ετήσια εισφορά για το χρόνο που έληξε για κάθε ασφαλισμένο, το ύψος της οποίας καθορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας».
Η παρ. 8 είχε αντικατασταθεί από την παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).

Αρθρον 3 : Προϋποθέσεις προστασίας.
1. Δια την παροχήν προστασίας υπό του Ο.Ν. εις τους δικαιούχους του προηγούμενου άρθρου απαιτείται όπως ο ναυτικός έχει διανύση συνολικήν «πραγματικήν ναυτικήν υπηρεσίαν» πραγματοποιηθείσαν επί πλοίων υπό Ελληνικήν σημαίαν ή υπό ξένην συμβεβλημένων μετά του ΝΑΤ ή εξαγορασθείσαν κατά τα ειδικώς ισχύοντα εις ΝΑΤ.
α) 6μηνον τουλάχιστον κατά την τελευταίαν διετίαν ή
β) 4μηνον τουλάχιστον κατά το τελευταίον έτος, εις αμφοτέρας τας περιπτώσεις υπολογιζομένην αναδρομικώς από της ημέρας αιτήσεως της προστασίας.
2. Οι απωλέσαντες τα προσόντα προστασίας των ναυτικοί θεωρούνται ότι εξακολουθούν να έχουν τα οικεία δικαιώματα καθ όσον αφορά την προστασία των των μελών της οικογενείας των εφ όσον ναυτολογηθούν επί πλοίου και εν όσω χρόνω διαρκεί η ναυτολόγησις μέχρι της συμπληρώσεως των ελαχίστων των ορίων ναυτικής υπηρεσίας της παρ. 1 του παρόντος.

Αρθρον 4 : Διάρκεια προστασίας.
Η παρεχομένη υπό του Ο.Ν. προστασία παρέχεται :
1. Εις την περίπτωσιν της παρ. 1 εδάφιον α του άρθρ. 3.
α) Επί τμηματικώς διανυθείσης υπηρεσίας, εντός (2) ετών από της πρώτης ημέρας της τελευταίας εξαμήνου υπηρεσίας.
β) Επί συνεχώς διανυθείσης υπηρεσίας, εντός δύο (2) ετών από της ημέρας ενάρξεως της απαιτουμένης 6μήνου υπηρεσίας.
2. Εις την περίπτωσιν της παραγράφου 1 εδάφιον β του άρθρου 3.
α) Επί τμηματικώς διανυθείσης υπηρεσίας, εντός (1) έτους από της πρώτης ημέρας της 4μήνου υπηρεσίας.
β) Επί συνεχώς διανυθείσης υπηρεσίας, εντός (1) έτους από της ημέρας ενάρξεως της απαιτουμένης 4μήνου υπηρεσίας.
3. Εις τα μέλη της οικογενείας των υπό τας προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του προηγουμένου άρθρου ναυτολογηθέντων ναυτικών, εφ όσον ούτοι απολυθούν προ της συμπληρώσεως τετραμήνου υπηρεσίας, η παρεχομένη προστασία διαρκεί επί τέσσαρας (4) μήνας από της ναυτολογήσεως.

Αρθρον 5 : Μέλη οικογενείας
«1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Π.Δ./τος σαν μέλη οικογενείας ναυτικού λογίζονται:
[…]
στ) Οι άγαμοι αδελφοί και αδελφές που δεν συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή που το συμπλήρωσαν, αλλά σπουδάζουν ή είναι ανίκανοι για εργασία σύμφωνα με τα οριζόμενα στα εδάφ. (γ) και (δ) της παραγράφου αυτής.
ζ) Οι γιοί και οι κόρες που έχουν διαζευχθεί και δεν ασκούν οποιοδήποτε βιοποριστικό επάγγελμα.
2. Η κατά τα προηγούμενα ανικανότητα διαπιστώνεται από την κατά την παρ. 2 του άρθρ. 2 του παρόντος προβλεπόμενη επιτροπή γιατρών. Οι ασφαλισμένοι που διαμένουν στην επαρχία και δεν μπορούν να μετακινηθούν, προκειμένου να παρουσιαστούν για εξέταση, πρέπει να στείλουν στην ως άνω επιτροπή πρόσφατη βεβαίωση του Κέντρου Υγείας του Νομού ή πρόσφατη γνωμάτευση Δημόσιου Νοσοκομείου για να γνωματεύσει η Επιτροπή αυτή σχετικά με την ανικανότητα τους».
Οι παρ. 1 και 2 είχαν αντικατασταθεί από το άρθρο 3 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
Αρθρον 6 : Παρεχομένη προστασία.
1. Η παρεχομένη υπό του Οίκου Ναύτου προστασία εις τους κατά τα άρθρα 2 και 3 του παρόντος δικαιούμενους αυτής, συνίσταται εις :
α) Γενικήν προληπτικήν ιατρικήν εξέτασιν, ενεργούμενης κατά τακτά χρονικά διαστήματα και υπό προϋποθέσεις οριζόμενας δι αποφάσεως του ΔΣΟΝ εγκρινομένης υπό του Υπουργού.
αα) Εις τους ναυτικούς μέχρι του 18ου έτους της ηλικίας των.
ββ) Εις τα μέχρι της συμπληρώσεως του 18ου έτους της ηλικίας των τέκνα, των ναυτικών και συνταξιούχων.
β) Ιατρικήν περίθαλψιν παντός είδους περιλαμβανομένης της Οδοντοθεραπευτικής εις τα παρά τω Ο.Ν. λειτουργούντα Κεντρικά ιατρεία ή περιφερειακά γραφεία, τα ιδιωτικά ιατρεία των ιατρών, τα ιατρεία των συμβεβλημένων δια συμβάσεως μισθώσεως έργου μετά του Ο.Ν. ιατρών ειδικοτήτων, των κατά τόπους ΠΟΝ, ΕΓΟΝ, Αγροτικών Ιατρείων και Υγειονομικών Σταθμών ή ετέρων υγειονομικών μονάδων εποπτευομένων υπό του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, τέλος δε οίκοι όταν ο προστατευόμενος είναι κλινήρης.
γ) Χορήγησιν φαρμάκων.
δ) Ακτινολογικάς και εργαστηριακάς, πάσης φύσεως εξετάσεις εις εργαστήρια του Ο.Ν. και εν ανεπαρκεία εις συμβεβλημένα ή μη, ιδιωτικά εργαστήρια κατά τα οριζόμενα δι αποφάσεως του ΔΣΟΝ.
ε) Νοσοκομειακήν περίθαλψιν εις τας πάσης φύσεως νοσηλευτικάς μονάδας του Ο.Ν. και εν ανεπαρκεία εις Κρατικά ή Ιδιωτικά θεραπευτήρια, συμπεριλαμβανομένης και της σανατοριακής νοσηλείας δια πνευμονικήν φυματίωσιν, εφ όσον ο ασθενής δεν δικαιούται τοιαύτης κατά τας διατάξεις του Ν. 3738/1957.
στ) Πρόσθετον περίθαλψιν.
ζ) Παροχάς εις χρήμα.
η) Καταβολήν δαπανών μεταφοράς και μετακινήσεως ασθενών.
«θ) Ειδική περίθαλψη των αναπήρων ή ανιάτως πασχόντων τέκνων ναυτικών».
Το εδάφιο θ αντικαταστάθηκε ως άνω από την παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
2. Δεν περιλαμβάνονται στην παρεχόμενη προστασία και ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζονται δαπάνες, που αφορούν στην προμήθεια μεταλλικών ποσίμων υδάτων, καλλυντικών, διαιτητικών προϊόντων και παιδικών τροφών.
Εξαιρετικώς χορηγούνται:
α) σκευάσματα ειδικής διατροφής για πρόωρα νεογνά ή για τους ασθενείς των οποίων έχει διαταραχθεί η αφομοίωση ή ο μεταβολισμός και κρίνονται απολύτως αναγκαία για τη διαιτητική τους αγωγή,
β) διαγνωστικές δοκιμασίες αυτοπροσδιορισμού παθολογικών ευρημάτων στο αίμα και στα ούρα,
γ) αναλώσιμο υγειονομικό υλικό συνήθους χρήσης. Οι περιπτώσεις των νόσων για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται η χρήση των ως άνω εξαιρετικώς χορηγουμένων ειδών, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ύστερα από πρόταση του Δ.Σ./Ο.Ν. Τα είδη, η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά χορήγησης αυτών καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν. 
Η παρ. 2 του άρθρου 6 αντικαταστάθηκε ως άνω από το άρθρο 3 του πδ. 8/2005 (Α΄5).

Αρθρον 7 : Κέντρα παροχής προστασίας.
1. Ως κέντρα παροχής της υπό του προηγουμένου άρθρου προβλεπομένης προστασίας, ορίζονται :
α) Η εν Πειραιεί Κεντρική Υπηρεσία του Οίκου Ναύτου, μετά των νοσηλευτικών αυτής μονάδων και πολυιατρείων, ως και των Περιφερειακών Γραφείων Ο.Ν./ΑΘΗΝΩΝ/ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
β) Αι πόλεις και κωμοπόλεις εις τας οποίας εδρεύουν Παραρτήματα Οίκου Ναύτου (ΠΟΝ) ήτοι : Αγιος Κήρυκος, Αθήναι, Αίγινα, Αιδηψός, Αλεξανδρούπολις, Αλιβέριον, Ανδρος, Αργοστόλιον, Βόλος, Βροντάδος, Γαλαξείδιον, Ερέτρια, Ερμιόνη, Ηράκλειον, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιθάκη, Ισθμια, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάλυμνος, Καρδάμυλα, Κάρυστος, Κέρκυρα, Κήθυρα, Κόρινθος, Κύμη, Κως, Λαγκάδα, Λέρος, Λευκάς, Λεωνίδιον, Λιμενάρια Θάσου, Λίμνη, Μαραθόκαμπος, Μαρμάριον, Μέθανα, Μύρινα, Μυτιλήνη, Ναύπακτος, Νεάπολις Βοιών, Οιννούσαι, Πάρος, Πάτραι, Πλωμάριον, Πόρος, Πόρτο Λάγος, Πρέβεζα, Ρόδος, Σαλαμίς, Σάμος, Σίφνος, Σκάλα Κατερίνης, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Στυλίς, Σύμη, Σύρος, Τήνος, Τρίκερι Βόλου, Υδρα, Φούρνοι, Χαλκίς, Χανιά και Χίος.
«Σπετσών, Μήλου, Αστακοί, Αντικύρων, Ηγουμενίτσας, Κατακόλου, Ν. Μηχανιώνας, Λαυρίου, Πόρτο - Χελίου, Ζακύνθου, Κάσου, Γυθείου, Μονεμβασίας, Νάξου, Μυκόνου και Ιερισσού».
Τα τελευταία μέσα στα «» προστέθηκαν από την παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
γ) Αι πόλεις και κωμοπόλεις εις τας οποίας εδρεύουν Επαρχιακά Γραφεία Οίκου Ναύτου (ΕΓΟΝ) ήτοι :
«Αγιος Νικόλαος, Αίγιον, Αλόννησος, Αστυπάλαια, Γύθειον, Ελευσίς, Ζάκυνθος, Ιτέα, Κάσος, Κεραμωτή, Κίμωλος, Κυλλήνη, Λαύριον, Ληξούριον, Μεσολόγγι, Μόλυβος, Μύκονος, Νάξος, Ναύπλιον, Νέα Στύρα, Νυδρί, Ουρανούπολις, Παξοί, Πάτμος, Πόρτο-Χέλι, Πυθαγόριον, Πύλος, Ρέθυμνον, Σάμη, Σαμοθράκη, Ψαρά και Ωρωπός.
«Ιου, Καρπάθου, Κέας, Κύθνου, Νισύρου, Πάργας και διαγράφονται τα ΕΓΟΝ Γυθείου, Ζακύνθου, Κάσου, Μυκόνου, Νάξου, Πόρτο-Χελίου και Λαυρίου».
Τα τελευταία μέσα σε εισαγωγικα ΕΓΟΝ προστέθηκαν από την παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
δ) Τα κατά τόπους Αγροτικά Ιατρεία, Υγειονομικοί Σταθμοί και λοιπαί υγειονομικαί μονάδες του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών μέσω των οποίων παρέχεται προστασία εις τους αγρότας ή δι ετέρων ασφαλιστικών φορέων κατά τα ειδικώτερον καθορισθησόμενα δι αποφάσεως ΔΣΟΝ εγκρινομένης υπό του Υπουργού.
2. Η υπό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οίκου Ναύτου των Παραρτημάτων του Ο.Ν. και των Επαρχιακών Γραφείων Οίκου Ναύτου παρεχομένη προστασία περιλαμβάνει απάσας τας εν άρθρω 6 του παρόντος Π.Δ. προβλεπομένας παροχάς εις είδος και χρήμα.

Αρθρον 8 : Βιλβιάρια προστασίας.
1. Οι δικαιούμενοι παρά του Ο.Ν. προστασίας, εφοδιάζονται υποχρεωτικώς δι ατομικού «βιβλιαρίου προστασίας» και ατομικού συνταγολογίου ή ατομικού βιβλιαρίου και συνταγολογίου ενιαίου εκδιδομένων είτε παρά της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οίκου Ναύτου είτε παρά των ΠΟΝ δια τους προστατευομένους της περιοχής των, εφ όσον πληρούνται αι εις τα άρθρα 2-5 οριζόμενοι προϋποθέσεις και ισχύουν δια τον επ αυτών αναγραφόμενον χρόνον, παρατεινόμενον εκάστοτε υπό των αυτών ως άνω Υπηρεσιών, εφ όσον συντρέχουν αι προς τούτο προϋποθέσεις.
2. Προκειμένου για συνταξιούχους, τα βιβλιάρια προστασίας εκδίδονται με την προσκόμιση της οριστικής πράξης συνταξιοδότησης από το ΝΑΤ και ισχύουν επ’ αόριστον.
Η θεώρηση είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση μεταβολής της οικογενειακής τους κατάστασης.
Η παρ. 2 αντικαταστάθηκε ως άνω από την παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ. 8/2005 (Α΄5).
3. Μέχρις εκτυπώσεως και αποστολής εις τους δικαιούχους των ατομικών βιβλιαρίων συνταγολογίων ισχύουν τα εκδοθέντα μέχρι τούδε βιβλιάρια και συνταγολόγια Ο.Ν.

Αρθρον 9 : Χρονική διάρκεια περιθάλψεως.
«1. Η χρονική διάρκεια της παρεχομένης περίθαλψης στους δικαιούχους διαρκεί για όσο χρόνο κρίνει τούτο απαραίτητο ο θεράποντος γιατρός του Ο.Ν. μετά σύμφωνη γνώμη της ΥΥΟΝ, σε κάθε δε περίπτωση μέχρι της αποθεραπείας του ασθενούς».
«2. Περίθαλψη που άρχισε για θεραπεία νοσήματος στο σπίτι, στο ιατρείο ή στο θεραπευτήριο, παρατείνεται με απόφαση του Δ/ντή ή του Προϊσταμένου του οικείου ΠΟΝ, έστω και αν κατά τη διάρκεια αυτής έληξε η ασφαλιστική προστασία. Η παράταση αυτή μόνο για τα έμμεσα προστατευόμενα μέλη δεν μπορεί να υπερβεί το εξάμηνο. Για τους άμεσα ασφαλισμένους η προστασία παρατείνεται μέχρι ένα έτος, δυναμένη σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να παραταθεί επί ένα ακόμη έτος με απόφαση του Δ.Σ./ΟΝ και έγκριση του Υπουργού.
Η παράταση, που χορηγείται για τους άμεσα ασφαλισμένους επεκτείνεται αυτοδίκαια και στα μέλη της οικογένειας τους».
Οι παρ. 1 και 2 αντικαταστάθηκαν ως άνω από το άρθρου 6 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).

3. Δια την διάρκειαν της περιθάλψεως επί χρονίων νοσημάτων ισχύουν αι διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος Π.Δ.

Αρθρον 10 : Τοπικά όρια προστασίας.
1. H προβλεπόμενη από το παρόν Π.Δ. προστασία παρέχεται στους προστατευόμενους του Ο.Ν. που κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην Ελλάδα.
2. Για νοσηλεία των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου στο εξωτερικό εφαρμόζονται σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν.2716/1999 οι Υπουργικές Αποφάσεις που ήδη ισχύουν αλλά και εκείνες που θα εκδοθούν στο μέλλον κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 39 του Ν.1759/1988.
3. Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται και καταβάλλονται στους ασφαλισμένους του Ο.Ν. που νοσηλεύονται στο εξωτερικό βάσει των διατάξεων της ανωτέρω παραγράφου είναι:
α) Το σύνολο των δαπανών νοσηλείας του ασθενούς, ο οποίος νοσηλεύθηκε είτε ως εσωτερικός, είτε ως εξωτερικός ασθενής, όπως επίσης και το σύνολο της δαπάνης νοσηλείας του δότη στις περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων.
β) Το αντίτιμο της δαπάνης των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής του ασθενούς, του συνοδού αυτού, εφ’ όσον η ύπαρξή του κριθεί αναγκαία από τις ειδικές Υγειονομικές Επιτροπές, όπως επίσης και του δότη στις περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων.
Σε περίπτωση θανάτου καταβάλλεται και η δαπάνη συντήρησης και μεταφοράς της σορού.
Δεν αναγνωρίζονται δαπάνες μετάβασης και επιστροφής στην περίπτωση ασφαλισμένου, ευρισκομένου στο εξωτερικό και λόγω βίαιου, αιφνίδιου ή αναπότρεπτου συμβάντος ασθένησε και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της χώρας όπου βρισκόταν.
γ) Ημερήσια έξοδα διαμονής και διατροφής του ασθενούς κατά το χρόνο της εξωνοσοκομειακής του νοσηλείας, του συνοδού κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς εντός και εκτός του θεραπευτηρίου και του δότη κατά τη διάρκεια της εξωνοσοκομειακής νοσηλείας του.
Ο αναγκαίος χρόνος για εξωνοσοκομειακή παραμονή ασθενούς και δότη καθορίζεται από το θεραπευτήριο, με ανώτατο όριο αναγνωρισμένο από τον Ο.Ν. αυτό των τριάντα (30) ημερών.
Το ύψος της ημερήσιας δαπάνης για διαμονή και διατροφή θα είναι αυτό που καθορίζεται κάθε φορά για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου.
4. Τα δικαιολογητικά, τα οποία απαιτούνται για την καταβολή των ανωτέρω δαπανών είναι τα εξής:
α) Ιστορικό νοσηλείας ή βεβαίωση του θεράποντα ιατρού στις περιπτώσεις εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.
β) Αναλυτικοί λογαριασμοί νοσηλείας σε πρωτότυπα τιμολόγια.
γ) Πρωτότυπες εξοφλητικές αποδείξεις των ανωτέρω τιμολογίων ή πρωτότυπα εξοφλημένα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.
δ) Πρωτότυπες εξοφλητικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από εργαστηριακούς εξωτερικούς ιατρούς ή εξωτερικά εργαστήρια παρακλινικών εξετάσεων.
ε) Αποκόμματα εισιτηρίων μεταφορικών μέσων, μετάβασης και επιστροφής.
Όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά, πλην των εισιτηρίων, πρέπει να είναι θεωρημένα από την αρμόδια Προξενική Αρχή και σε περίπτωση που δεν υπάρχει Προξενική Αρχή από την αρμόδια Αστυνομική ή άλλη Δημόσια Αρχή και επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.
5. Με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν. και έγκριση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για διευκόλυνση των ασφαλισμένων, δύναται ο Ο.Ν. σε ειδικές περιπτώσεις να αναλαμβάνει την απ’ ευθείας πληρωμή των δαπανών νοσηλείας στα θεραπευτήρια του εξωτερικού με τη συνδρομή των οικείων Προξενικών Αρχών.
Προϋπόθεση για τα ως άνω είναι η προσκόμιση από το Νοσηλευτικό Κέντρο του εξωτερικού βεβαίωσης για το κόστος και το χρόνο νοσηλείας εντός και εκτός του Νοσηλευτικού Κέντρου.
Με την αυτή διαδικασία παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής στους ασφαλισμένους μέρους των πιθανολογούμενων δαπανών μετάβασης και επιστροφής, όπως επίσης και των εξόδων διαμονής του ασθενούς, συνοδού και τυχόν δότη.
6. Εάν το περιστατικό ασθενείας αντιμετωπίζεται μεν σε χώρα της Ευρώπης, αλλά ο ασφαλισμένος επιθυμεί να νοσηλευθεί σε άλλη, μη Ευρωπαϊκή χώρα, τότε ο Ο.Ν. βαρύνεται μόνο με το 30% των δαπανών νοσηλείας, των εξόδων ταξιδιού και διαμονής όπως καθορίζονται στην παρ. 3 εδάφια (β) και (γ) του παρόντος άρθρου –
Το άρθρο 10 αντικαταστάθηκε ως άνω από το άρθρο 5 του π.δ. 8/2005 (Α΄5).

Αρθρον 11 : Ιατρική περίθαλψις.
1. Η ιατρική και οδοντοθεραπευτική περίθαλψις παρέχεται εφ εκάστης περιπτώσεως ανάγκης παροχής προστασίας κατ άρθρον 6 του παρόντος υπό οικογενειακών ιατρών περί ων τα του άρθρου 5 εδάφ. ε του Ν. 6002/134 ως αντικατεστάθη υπό του άρθρου 5 του Ν. 318/76. Δι αποφάσεως του Υπουργού ορίζονται αι προϋποθέσεις εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακοί ιατρού.
Μέχρις εκδόσεως της ως άνω αποφάσεως η ιατρική περίθαλψις παρέχεται :
α) Υπό των μονίμων ιατρών ΟΝ.
Ν.β) Υπό συνδεομένων δια συμβάσεως αορίστου χρόνου μετά του ΟΝ.
γ) Υπό των κατά πράξιν ή περίπτωσιν συμβαλλομένων μετά του Ο.Ν. ιατρών κατ ελευθέραν επιλογήν των δικαιουμένων περιθάλψεως. Ειδικώς τα αφορώντα την εφαρμογήν του θεσμού του οικογενειακού ιατρού δια τας ειδικότητας παθολόγου και παιδιάτρου ρυθμίζονται δι αποφάσεως του Υπουργού μετά γνώμην του ΔΣΟΝ.
«2. Προκειμένου για ανήλικους ασφαλισμένους μέχρι συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους παρέχεται ορθοδοντική θεραπεία μετά από διαπίστωση της σχετικής ανάγκης από ελεγκτή οδοντίατρο του Ο.Ν.
Ο τρόπος παροχής ορθοδοντικής θεραπείας καθώς και η κατά περίπτωση δαπάνη καθορίζεται στην αρχή του έτους με απόφαση του Δ.Σ./ Ο.Ν. και έγκριση του Υπουργού μέχρι καθορισμού αμοιβής από Κρατικό Τιμολόγιο».
Η παρ. 2 αντικαταστάθηκε ως άνω από την παρ. 1 του άρθρου 8 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
3. Η ιατρική περίθαλψις υπό των συμβεβλημένων κατά πράξιν ή περίπτωσιν μετά του Ο.Ν. ιατρών παρέχεται εις τους ησφαλισμένους άνευ καταβολής οίασδήποτε αμοιβής των της σχετικής δαπάνης αναλαμβανομένης υπό του Ο.Ν. επί βάσει του ισχύονος κρατικού τιμολογίου κατά τα εν οικεία συμβάσει μετά των ιατρών ειδικώτερον καθοριζόμενα.
«Κατ εξαίρεση, δίνονται να εγκρίνονται τα συμβατικά ποσά για τις γενόμενες εκ μέρους των προστατευόμενων δαπάνες από πρόσληψη ιδιώτη ιατρού, αγορά φαρμάκων και περίθαλψη στα εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε περιπτώσεις έκτακτου ή επείγοντος περιστατικού ή σε ημέρες και ώρες αργίας των υπηρεσιών του Ο.Ν. Η καταβολή των δαπανών αυτών ενεργείται με απόφαση του Δ/ντή μετά από προηγουμένη διαπίστωση εντος 20ήμερης προθεσμίας του χαρακτηρισμού του έκτακτου ή επείγοντος του περιστατικού από την ΥΥΟΝ ή τον Προϊστάμενο του ΠΟΝ ή ΕΓΟΝ».
Το δεύτερο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω από την παρ. 2 του άρθρου 8 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
Με την παρ. 3 άρθρ. 8 του π.δ. 296/1985 (Α΄109), ορίστηκε ότι στην ιατρική περίθαλψη της άνω παρ. 3, περιλαμβάνονται και τα παραϊατρικά επαγγέλματα (π.χ, φυσικοθεραπευτές, βιοχημικοί κλπ.).

Αρθρον 12 : Χορήγησις φαρμάκων.
1. Ο Ο.Ν. παρέχει εις τους δικαιούχους τ αναγκαία προς αποκατάστασιν της υγείας των και της προς εργασίαν ικανότητος των, ή προς ανακούφισιν εκ της νοσηράς των καταστάσεως, φάρμακα και λοιπά θεραπευτικά μέσα, κατά τους κανόνας της ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης.
«2. Τα κατά τα προηγούμενα αναγκαιούντα φάρμακα χορηγούνται από τα συμβεβλημένα με τον Ο.Ν. φαρμακεία, φαρμακεία Ο.Ν., συμβεβλημένους φαρμακοδιαθέτες γιατρούς, κατόπιν συνταγής των γιατρών αυτού ή των γιατρών Αγροτικών Ιατρείων και λοιπών Υγειονομικών Μονάδων, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, εφόσον εξετάζουν τους ασφαλισμένους του Ο.Ν. κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σ αυτές ή των συμβεβλημένων με τον Ο.Ν. γιατρών, που αποδέχονται το Κρατικό Τιμολόγιο, μετά από προηγουμένη έγκριση της συνταγής.
Με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν., που εγκρίνεται από τον Υπουργό, ορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία θεώρησης των συνταγών, καθώς και το κατώτατο όριο αξίας φαρμάκων για τη χορήγηση των οποίων δεν απαιτείται έγκριση ή άλλη διατύπωση πέραν από την κανονική έκδοση της συνταγής» 
 Η παρ. 2 αντικαταστάθηκε ως άνω από το άρθρο 9 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
Με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 και την παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3457/2006, (Α΄93) ορίζεται ότι : «…. Εφεξής, δεν απαιτείται η θεώρηση των εκτελούμενων συνταγών, ανεξαρτήτως ποσού.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορούν, κατ’ εξαίρεση, να καθορισθούν φάρμακα, ενδείξεις ή τύποι συνταγής για τους οποίους απαιτείται, πριν από την εκτέλεση της σχετικής συνταγής στα φαρμακεία, η θεώρησή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα».
«3. Κατ εξαίρεση αναγνωρίζεται η αξία ιδιοσκευασμάτων, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, εφόσον αυτά ορίστηκαν για τη συνέχιση θεραπείας ασφαλισμένου, ο οποίος νοσηλεύτηκε στην αλλοδαπή, μετά από γνωμάτευση του θεραπευτηρίου, θεωρημένη από την οικεία Προξενική Αρχή.
Επίσης αποδίδεται στον ασφαλισμένο δαπάνη αγοράς από το εξωτερικό ιδιοσκευασμάτων και τεχνικών μέσων, εφόσον κρίνονται απαραίτητα από την ΥΥΟΝ, προς αντιμετώπιση της πάθησης για την οποία συστήθηκαν.
Η παρ. 3 προστέθηκε από το άρθρο 9 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
Αρθρον 13 : Νοσοκομειακή περίθαλψις.
1. H νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει την εν γένει ενδιαίτηση του ασθενούς κάθε ιατρική και φαρμακευτική αγωγή, πάσης φύσεως εργαστηριακές εξετάσεις, μοσχεύματα, βηματοδότες και εν γένει υλικά απαραίτητα στις χειρουργικές επεμβάσεις. Η περίθαλψη παρέχεται στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., σε δημοσίου χαρακτήρα Νοσοκομεία, σε νοσοκομεία του Ι.Κ.Α. καθώς και σε συμβεβλημένες με τον Ο.Ν. ιδιωτικές κλινικές.
2. Για τη νοσοκομειακή περίθαλψη της ανωτέρω παραγράφου απαιτείται η έκδοση από την Υγειονομική Υπηρεσία Οίκου Ναύτου (Υ.Υ.Ο.Ν.) δελτίου παραπομπής με την προσκόμιση γνωμάτευσης του θεράποντα ιατρού, πριν από την εισαγωγή ή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και προ της εξόδου του ασφαλισμένου από το Νοσοκομείο. Για την εισαγωγή σε συμβεβλημένες με τον Ο.Ν. ιδιωτικές κλινικές απαιτείται δελτίο παραπομπής από την Υ.Υ.Ο.Ν. με την προσκόμιση γνωμάτευσης του θεράποντα ιατρού, πριν την εισαγωγή ή εντός δύο (2) ημερών από την εισαγωγή στις περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού.
3. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η νοσηλεία σε μη συμβεβλημένες με τον Ο.Ν. Ιδιωτικές Κλινικές στις εξής περιπτώσεις:
α) Εφ’ όσον πρόκειται μόνο για χειρουργικές επεμβάσεις,
β) Για νοσηλείες επι επείγοντος περιστατικού ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις περιέχουσες άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς και εφόσον το νοσηλευτικό κέντρο, ευρίσκεται απολύτως πλησίον της κατοικίας του ασθενούς ή του εκτάκτου συμβάντος και
γ) για παραμονή προώρων νεογνών σε θερμοκοιτίδα ή τμήμα προώρων.
Ειδικότερα αναγνωρίζονται και καταβάλλονται τα εξής:
Ι. Για τις περιπτώσεις του εδαφίου (α) και (β) καταβάλλονται τα αντίστοιχα οριζόμενα ποσά σύμφωνα με το Κρατικό Τιμολόγιο Ιδιωτικών Κλινικών, όπως αυτό κάθε φορά καθορίζεται στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών. Οι ημέρες νοσηλείας για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι όπως προβλέπονται στις εκάστοτε αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ΙΙ. Για τις περιπτώσεις του εδαφίου (γ) καταβάλλονται τα εκάστοτε οριζόμενα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμβατικά νοσήλια.
4. Σε ειδικές περιπτώσεις ανάγκης επιτρέπεται η απασχόληση νυχτερινής αποκλειστικής νοσοκόμας, κατόπιν εγκρίσεως του ελεγκτού ιατρού Ο.Ν., για χρονικό διάστημα μέχρι 20 νύκτες 
Το άρθρο 13 αντικαταστάθηκε ως άνω από το άρθρο 6 του π.δ. 8/2005 (Α΄5)

Αρθρον 14 : Θέσεις νοσηλείας.
1. Οι αξιωματικοί κάτοχοι διπλώματος Α τάξεως Εμπορικού Ναυτικού νοσηλεύονται εις την Α θέσιν μετακινούμενοι δε προς νοσηλείαν δικαιούνται εις τα διάφορα μεταφορικά μέσα εισιτηρίου Α θέσεως. Οι λοιποί διπλωματούχοι αξιωματικοί και τα μέλη των οικογενειών των ως και τα μέλη των οικογενειών Αξ/κών Α τάξεως νοσηλεύονται εις την Βα θέσιν μετακινούμενοι δε προς νοσηλείαν δικαιούνται εις τα διάφορα μεταφορικά μέσα εισιτηρίου Β θέσεως.
2. Οι κάτοχοι πτυχίου ή αδείας ναυτικής ικανότητος και τα μέλη των οικογενειών των νοσηλεύονται εις Βα θέσιν τα δε λοιπά κατώτερα πληρώματα και αι οικογένειαί των νοσηλεύονται εις Ββ θέσιν. Αμφότεροι δε αι κατηγορίαι μετακινούμεναι προς νοσηλείαν δικαιούνται εις τα διάφορα μεταφορικά μέσα εισητηρίου Β θέσεως.
«Στη Ββ θέση νοσηλεύονται και οι σπουδαστές των Ανωτέρων Δημόσιων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και οι μαθητές των Δημόσιων Ναυτικών Λυκείων , μετακινούμενοι δε για νοσηλεία δικαιούνται στα διάφορα μεταφορικά μέσα εισιτηρίου Β θέσης».
Η μέσα σε εισαγωγικά τρίτη περίοδος προστέθηκε από το άρθρο 12 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
3. Εν περιπτώσει αεροπορικής μετακινήσεως οι εις προηγουμένας παραγράφους 1 και 2 προστατευόμενοι του Ο.Ν. δικαιούνται εισιτηρίου οικονομικής θέσεως (τουριστικής).
4. Προκειμένου περί νοσοκομείων διαθετόντων ενιαίαν Β θέσιν, οι δικαιούμενοι νοσηλείας εις την Βα και Ββ θέσιν νοσηλεύονται εις την ενιαίαν Β θέσιν.
5. Προκειμένου περί νοσοκομείων διαθετόντων δια συγκεκριμένα περιστατικά μόνον Βα θέσιν οι δικαιούμενοι νοσηλείας νοσηλεύοτναι εις την θέσιν αυτήν έστω και εάν κατά τας διατάξεις του παρόντος δικαιούνται νοσηλείας εις Ββ θέσεις.
6. Εις περίπτωσιν νοσηλείας ή χρησιμοποιήσεως ως μεταφορικού μέσου υπό του ασθενούς θέσεως ανωτέρας εκείνης της οποίας εδικαιούτο ο Ο.Ν. καταβάλλει μόνον τα νοσήλεια ή τας δαπάνας μεταφοράς τας αντιστοιχούσας εις την θέσιν την οποίαν ούτος εδικαιούτο.
7. Δια τον καθορισμόν της θέσεως νοσηλείας των συνταξιούχων λαμβάνεται υπόψιν η ειδικότης βάσει της οποίας εγένετο ο εις το συνταξιοδοτικόν βιβλιάριον καθορισμός συντάξεων.

Αρθρον 15 : Ειδική προστασία αναπήρων και πασχόντων από χρόνια νοσήματα
«1. Δικαιούχοι ασφαλισμένοι, νοσηλευόμενοι χωρίς διακοπή, εφόσον πάσχουν από χρόνια ή ανίατα νοσήματα ή από πλήρη ανικανότητα προς εργασία λόγω σωματικής ή πνευματικής αναπηρίας, προστατεύονται για όσο χρόνο κρίνεται από την ΥΥΟΝ αναγκαίος για τη θεραπεία ή τη βελτίωσή τους ή προκειμένου για ψυχικές νόσους για τη βελτίωση και δυνατότητα επανόδου στην κοινωνία. Η πιο πάνω νοσηλεία παρέχεται μετά από γνωμάτευση της ΥΥΟΝ στο σπίτι ή σε Δημόσια, Δημοτικά ή άλλα ιδρύματα.
2. Παρέχεται μηνιαίο επίδομα «οίκοι περίθαλψης» σε ασφαλισμένους του Ο.Ν. οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο τελικού σταδίου, ακρωτηριασμό αμφοτέρων των άνω ή κάτω άκρων, πλήρη τύφλωση, σχιζοφρένεια, παρανοϊκή ψύχωση, AIDS, ημιπληγία με πλήρη παράλυση των άκρων (πλην τετραπληγίας, παραπληγίας), απομυελινωτικές νόσους τελικού σταδίου, μεσογειακή αναιμία και υπόκεινται σε αποσιδήρωση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια έχουν ακρωτηριασμό κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο ή έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή του ενός κάτω άκρου. Το επίδομα αυτό χορηγείται με την προσκόμιση στην αρμόδια Επιτροπή της Υ.Υ.Ο.Ν. γνωμάτευσης αντίστοιχης Κλινικής Δημόσιου Νοσοκομείου για τη νόσο και απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η χρονική διάρκεια καταβολής του, που δεν μπορεί να υπερβαίνει την πενταετία. Με τη λήξη της πενταετίας η κάθε περίπτωση επανεξετάζεται. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν. η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Η καταβολή του επιδόματος αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα νοσηλείας του δικαιούχου σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική και εφόσον η νοσηλεία του υπερβαίνει τις 30 ημέρες – 
Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 15 αντικαταστάθηκαν ως άνω από την παρ. 1 του άρθρου 7 του π.δ. 8/2005 (Α΄5).
3(4). Προκειμένου για παιδιά ασφαλισμένων που πάσχουν από ολιγοφρένειες, σπαστικά σύνδρομα, σύνδρομο DOWN, πλήρη διανοητική καθυστέρηση αισθητηριακή ανωμαλία (τύφλωση - κωφαλαλία), η ειδική προστασία που δίνεται σε αυτά περιλαμβάνει και τις δαπάνες μεταφοράς, φοίτησης και νοσηλείας τους σε τυχόν για τις εν λόγω παθήσεις τους λειτουργούσες ειδικές δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ισχύουν για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου αυτού, για έξι (6) κατ ανώτατο όριο χρόνια. Εφόσον όμως δεν είναι δυνατή η φοίτηση-νοσηλεία σε ειδικές για τις εν λόγω παθήσεις δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές, για λόγους υγείας, ή άλλες αιτίες, παρέχεται κατόπιν γνωμάτευσης της πιο πάνω Επιτροπής, από του 4ου μέχρι του 22ου έτους της ηλικίας τους ανάλογα με τα προβλεπόμενα έξοδα νοσηλείας, μηνιαίο επίδομα οίκοι ενδιαίτησης και περίθαλψης που ορίζεται στην αρχή κάθε έτους με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν., που εγκρίνεται από τον Υπουργό.
4. α. Προκειμένου για την ειδική αγωγή σε εκπαιδευτήρια, οικοτροφεία ή θεραπευτήρια των σωματικά ή νοητικά ανάπηρων ή δυσπροσάρμοστων παιδιών των ασφαλισμένων του Ο.Ν. καταβάλλονται οι δαπάνες μεταφοράς, φοίτησης και νοσηλείας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, μετά από γνωμάτευση της Υ.Υ.Ο.Ν. και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, που ισχύουν κάθε φορά για τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου αυτού.
β. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η παροχή της ειδικής αγωγής του παραπάνω εδαφίου, με γνωμάτευση της ίδιας επιτροπής παρέχεται ανεξαρτήτως ηλικίας, μηνιαίο επίδομα «οίκοι ενδιαίτησης και περίθαλψης». Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στην αρχή κάθε έτους με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν., η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό των δαπανών νοσηλείας του παραπάνω εδαφίου, όπως αυτό προβλέπεται από τις αντίστοιχες αποφάσεις του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας 
Οι παρ. 5,6 και 7 του άρθρου 15 αντικαταστάθηκαν ως ανω από την παρ. 2 του άρθρου 7 του π.δ. 8/2005 (Α΄5).
5(8). Το Δ.Σ./Ο.Ν. με πρόταση της πιο πάνω Επιτροπής μπορεί να αποφασίζει για την παροχή επιδότησης σε ασφαλισμένους, που πάσχουν από άλλες σοβαρές ασθένειες, εκτός από τις μνημονευόμενες στις παρ. 2 και 4 του παρόντος.
6(9). Ειδικά οι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτη που πάσχουν από τετραπληγία και παραπληγία μετά από γνωμάτευση επιτροπής που αποτελείται από τρεις γιατρούς του Ο.Ν., δικαιούνται μηνιαίου εξωϊδρυτικού επιδόματος, εφόσον ανάλογο επίδομα δεν τους καταβάλλεται από άλλη πηγή.
Το ύψος του εξωϊδρυματικού αυτού επιδόματος καθορίζεται στην αρχή κάθε χρόνου με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν., εγκρινομένη από τον Υπουργό, σε καμία δε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ανάλογο επίδομα που χορηγείται στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για το έτος 1985 το ύψος του πιο πάνω επιδόματος θα καθοριστεί με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν. και έγκριση του Υπουργού, που θα εκδοθεί μετά τη δημοσίευση του παρόντος Π.Δ/τος.
Σε περίπτωση εργασίας αυτών που παίρνουν το επίδομα της παραγράφου αυτής εφόσον κατά μήνα δεν κερδίζουν από την εργασία τους αυτή ποσό μεγαλύτερο του πεντηκονταπλάσιου του ημερομίσθιου του ανιδείκευτου εργάτη που ισχύει κάθε φορά καταβάλλεται από τον Ο.Ν., το μισό του δικαιούμενου ποσού του πιο πάνω επιδόματος. Η καταβολή του επιδόματος αυτού αναστέλλεται εφόσον οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι νοσηλεύονται σε Ιδρύματα χρονίων παθήσεων, για όσο χρόνο διαρκεί η νοσηλεία τους στα Ιδρύματα αυτά».
Το άρθρ. 15 είχε αντικατασταθεί από το άρθρο 13 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
Αρθρον 16 : Διαδικασία παροχής νοσοκομειακής περιθάλψεως.
1. H νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει την εν γένει ενδιαίτηση του ασθενούς κάθε ιατρική και φαρμακευτική αγωγή, πάσης φύσεως εργαστηριακές εξετάσεις, μοσχεύματα, βηματοδότες και εν γένει υλικά απαραίτητα στις χειρουργικές επεμβάσεις. Η περίθαλψη παρέχεται στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., σε δημοσίου χαρακτήρα Νοσοκομεία, σε νοσοκομεία του Ι.Κ.Α. καθώς και σε συμβεβλημένες με τον Ο.Ν. ιδιωτικές κλινικές.
2. Για τη νοσοκομειακή περίθαλψη της ανωτέρω παραγράφου απαιτείται η έκδοση από την Υγειονομική Υπηρεσία Οίκου Ναύτου (Υ.Υ.Ο.Ν.) δελτίου παραπομπής με την προσκόμιση γνωμάτευσης του θεράποντα ιατρού, πριν από την εισαγωγή ή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και προ της εξόδου του ασφαλισμένου από το Νοσοκομείο. Για την εισαγωγή σε συμβεβλημένες με τον Ο.Ν. ιδιωτικές κλινικές απαιτείται δελτίο παραπομπής από την Υ.Υ.Ο.Ν. με την προσκόμιση γνωμάτευσης του θεράποντα ιατρού, πριν την εισαγωγή ή εντός δύο (2) ημερών από την εισαγωγή στις περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού.
3. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η νοσηλεία σε μη συμβεβλημένες με τον Ο.Ν. Ιδιωτικές Κλινικές στις εξής περιπτώσεις:
α) Εφ’ όσον πρόκειται μόνο για χειρουργικές επεμβάσεις,
β) Για νοσηλείες επι επείγοντος περιστατικού ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις περιέχουσες άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς και εφόσον το νοσηλευτικό κέντρο, ευρίσκεται απολύτως πλησίον της κατοικίας του ασθενούς ή του εκτάκτου συμβάντος και
γ) για παραμονή προώρων νεογνών σε θερμοκοιτίδα ή τμήμα προώρων.
Ειδικότερα αναγνωρίζονται και καταβάλλονται τα εξής:
Ι. Για τις περιπτώσεις του εδαφίου (α) και (β) καταβάλλονται τα αντίστοιχα οριζόμενα ποσά σύμφωνα με το Κρατικό Τιμολόγιο Ιδιωτικών Κλινικών, όπως αυτό κάθε φορά καθορίζεται στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών. Οι ημέρες νοσηλείας για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι όπως προβλέπονται στις εκάστοτε αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ΙΙ. Για τις περιπτώσεις του εδαφίου (γ) καταβάλλονται τα εκάστοτε οριζόμενα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμβατικά νοσήλια.
4. Σε ειδικές περιπτώσεις ανάγκης επιτρέπεται η απασχόληση νυχτερινής αποκλειστικής νοσοκόμας, κατόπιν εγκρίσεως του ελεγκτού ιατρού Ο.Ν., για χρονικό διάστημα μέχρι 20 νύκτες 
Το άρθρο 16 αντικαταστάθηκε ως άνω από το άρθρο 6 του π.δ. 8/2005 (Α΄5).

Αρθρον 17 : Πρόσθετος περίθαλψις.
1. H πρόσθετη περίθαλψη παρέχεται μετά από γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού και έγκριση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Οίκου Ναύτου (Υ.Υ.Ο.Ν.) και περιλαμβάνει:
(1) Ηλεκτροθεραπεία, μηχανοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία.
(2) Ομματοϋάλια, πρισματικά γυαλιά, φακούς επαφής, θεραπευτικούς φακούς επαφής, ενδόφθαλμους φακούς, τεχνητούς οφθαλμούς, ακουστικά βαρηκοΐας.
(3) Όλα τα ορθοπεδικά είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Κρατικού Εργοστασίου κατασκευής ορθοπεδικών ειδών, τεχνητά μέλη, τεχνητές κόμες, τεχνητούς μαστούς, αναπηρικά αμαξίδια. Δεν χορηγούνται αναπηρικά κρεβάτια και αεροστρώματα.
(4) Οδοντοστοιχίες.
2. Η αντικατάσταση των ειδών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο γίνεται κατά τη διαδικασία της παραγράφου 1 και εφόσον έχει παρέλθει από την προηγούμενη χορήγηση χρονικό διάστημα:
(α) έξι μηνών στην περίπτωση κηλεπιδέσμων και ελαστικών περικνημίδων,
(β) ενός έτους στην περίπτωση πελμάτων, ορθοπεδικών υποδημάτων, ζωνών, κρυστάλλων ομματοϋαλίων, πρισματικών κρυστάλλων, θεραπευτικών φακών επαφής και φακών επαφής.
(γ) τριών ετών στην περίπτωση οδοντοστοιχιών, ακουστικών βαρηκοΐας, σκελετών ομματοϋαλίων, προσθέτων τεχνητών μελών, τεχνητών κομών, τεχνητών μαστών και λοιπών ορθοπεδικών ειδών,
(δ) πέντε ετών στην περίπτωση αναπηρικών αμαξιδίων. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Ν. μετά από εισήγηση της Υ.Υ.Ο.Ν. καθορίζονται τα είδη πρόσθετης περίθαλψης, τα οποία χορηγούνται εφάπαξ.
3. Δεν απαιτείται η παρέλευση του χρονικού διαστήματος που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στην περίπτωση αντικατάστασης:
(α) Ορθοπεδικών υποδημάτων, κρυστάλλων ομματοϋαλίων, πρισματικών κρυστάλλων, θεραπευτικών φακών επαφής, φακών επαφής, τεχνητών μελών και λοιπών ορθοπεδικών ειδών στα τέκνα ασφαλισμένων ηλικίας έως και 18 ετών.
(β) Κρυστάλλων ομματοϋαλίων σε ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη.
Για τις ως άνω περιπτώσεις απαιτείται γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού και έγκριση της Υ.Υ.Ο.Ν.
4. Για την προμήθεια των ειδών πρόσθετης περίθαλψης ο Οίκος Ναύτου επιβαρύνεται με τη δαπάνη που προβλέπεται από τον κατάλογο του κρατικού εργοστασίου κατασκευής ορθοπεδικών ειδών και από το Κρατικό Τιμολόγιο. Για τα είδη που δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις κοστολογήσεις η δαπάνη με την οποία επιβαρύνεται ο Ο.Ν. καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για έγκρισή τους καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν., μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Υ.Υ.Ο.Ν. Το ανώτατο όριο δαπάνης προμήθειας των ειδών αυτών καθορίζεται ετησίως με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν., εγκρινομένης από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές χορήγησης των ειδών αυτών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου και του ΙΚΑ.
Δαπάνες επιδιόρθωσης των ειδών της πρόσθετης περίθαλψης βαρύνουν τον Ο.Ν. μετά από γνωμάτευση της ΥΥΟΝ 
Το άρθρο 17 αντικαταστάθηκε ως άων από το άρθρο 8 του π.δ. 8/2005 (Α΄5).

Αρθρον 18 : Δαπάναι μετακινήσεως ασθενούς.
1. Αναγνωρίζονται και καταβάλλονται υπό του Οίκου Ναύτου αι δαπάναι μεταβάσεως και επιστροφής των ασθενών δικαιούχων και των συνοδών αυτών εφοσον απαιτούνται συνοδοί, εντός και εκτός του τόπου διαμονής των εις την ημεδαπήν δια την εισαγωγήν των εις νοσοκομεία, κλινικάς ή θεραπευτήρια, εφ όσον τούτο μετά γνωμάτευσιν του θεράποντος ιατρού, εγκρινομένην υπό της ΥΥΟΝ επεβάλετο εκ της καταστάσεως της υγείας των.
2. Αι ως άνω δαπάναι μεταφοράς ασθενών εις την ημεδαπήν καταβάλλονται εις τους δικαιούχους επί τη βάσει αποδείξεως καταβολής αντιτίμου εισιτηρίου μετακινήσεως θεωρημένης υπό της αρμοδίας κατά περίπτωσιν Αρχής.
3. Εν περιπτώσει μετακινήσεως δι ιδιωτικής χρήσεως μεταφορικού μέσου καταβάλλεται κατ αποκοπήν καθοριζόμενον εις την αρχήν εκάστου έτους δι αποφάσεως ΔΣΟΝ χρηματικόν ποσόν, αντί εισιτηρίου μεταφοράς επί τη βάσει της χιλιομετρικής αποστάσεως.
«Δαπάνες μετάβασης και επιστροφής αναγνωρίζονται και καταβάλλονται και στις περιπτώσεις μετακίνησης νεφροπαθών για αιμοκκαθάρσεις και απροσαρμόστων παιδιών, τα οποία δεν φοιτούν σε ειδικά σχολεία της παρ. 5 τον άρθρ. 15 του Π.Δ. 894/1981, όπως τροποποιείται με το άρθρ. 15 του παρόντος, αλλά μεταβαίνουν σε ειδικά κέντρα για ολιγόωρη αυθημερόν φυσιοθεραπεία. Δαπάνες μετάβασης και επιστροφής αναγνωρίζονται και καταβάλλονται επίσης μόνο στον ίδιο τον ανήλικο που μετακινείται για διαπίστωση της ανάγκης ορθοδοντικής θεραπείας από ελεγκτή οδοντίατρο του Ο.Ν.».
Οι μέσα στα «» τελευταίες διατάξεις προστέθηκαν από την παρ. 1 άρθρ. 16 π.δ. 296/1985 (Α 109).
«4. Πλην των συνήθων μέσων μεταφοράς, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που επιβάλλεται άμεση και επείγουσα μεταφορά ασθενούς ασφαλισμένου, μπορεί να αναγνωρίζεται η δαπάνη ναύλωσης ειδικού αεροπορικού ή πλωτού μέσου, με τα από γνωμάτευση θεράποντα γιατρού και σύμφωνης γνώμης της ΥΥΟΝ, ότι η μεταφορά επιβαλόταν από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς».
Η παρ. 4 προστέθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 16 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).

Αρθρον 19 : Παροχαί εις χρήμα
1. Αι παροχαί εις χρήμα περιλαμβάνουν το επίδομα ασθενείας το επίδομα λουτροθεραπείας , το επίδομα τοκετού και τα έξοδα κηδείας κατά τας εκάστοτε ισχυούσας περί αυτών διατάξεις.
2. Το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται εις τους προστατευομένους ναυτικούς εφόσον :
α) Νοσηλεύονται εις Νοσοκομεία ή Κλινικές μερίμνη και δαπάναις Ο.Ν. ο δε εν συνόλω χρόνος νοσηλείας και ακυρώσεως αυτών, υπερβαίνει τον ένα μήνα και καθιστά τούτους ανικάνους προς εργασίαν, της τοιαύτης ανικανότητος βεβαιουμένης υπό του Ελεγκτού ιατρού και εγκρινομένης υπό της ΥΥΟΝ.
«Το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται επίσης στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ναυτικός νοσηλεύεται με δικές του δαπάνες, υπό την προϋπόθεση ότι του αναγνωρίζονταν από τον Ο.Ν. εκ των υστέρων τα συμβατικά νοσήλεια».
Το τελευταίο μέσα στα εισαγωγικά εδάφιο προστέθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 17 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
Το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται, υπό τις αυτές προϋποθέσεις, στους εν ενεργεία ναυτικούς στις περιπτώσεις καταγμάτων, όταν η περίθαλψη έλαβε χώρα αυθημερόν σε εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων ή Κλινικών – 
Το τελευταίο εδάφιο προστέθηκε στην παρ. 2 του άρθρου 19 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
β) Από της τελευταίας αυτών απολύσεως έχει παρέλθει χρονικόν διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός, ουχί όμως μεγαλύτερον του εξαμήνου.
«Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Ο.Ν. σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρ. 2 του παρόντος, αναλαμβάνει τη νοσηλεία ναυτικού προ της παρέλευσης μήνα, το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται μετά την συμπλήρωση ενός μήνα από την ημερομηνία απόλυσης».
Η δεύτερη μέσα στα εισαγωγικά περίοδος προστέθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 17 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
Το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται κατά μήνα νοσηλείας και αναρρώσεως επί τόσον χρόνον όσο διαρκεί η λόγω της ασθενείας ανικανότης προς εργασίαν ουχί πάντως πέραν του εξαμήνου πλην της περιπτώσεως νοσηλείας λόγω ατυχήματος ότι ως ανώτατον όριον ορίζεται εν έτος.
Η καταβολή του επιδόματος ασθενείας ενεργείται εις τον κατά τ ανωτέρω δικαιούμενον αυτού εις το τέλος εκάστου μηνός αντιστοιχεί δε αύτη αναλογικώς και εις κλάσμα μηνός αποκλειομένης της εκ παραλλήλου καταβολής επιδόματος ανεργείας.
3. Το επίδομα λουτροθεραπείας παρέχεται :
α) Εις την περιοχήν Κεντρικού Ο.Ν. και ΠΟΝ Αθηνών κατόπιν γνωματεύσεως ειδικής εις εκάστην Υπηρεσίαν επιτροπής συγκροτουμένης δι αποφάσεως ΔΣΟΝ.
«β) Στις επαρχίες όπου δεν είναι δυνατή η συγκρότηση ειδικής επιτροπής κατόπιν γνωμάτευσης γιατρού του κέντρου Υγείας του Νομού ή Δημόσιου δημοτικού Νοσοκομείου, εγκρινομένη από το γιατρό του ΠΟΝ, ή του πλησιέστερου ΠΟΝ, σε όσους έχουν ανάγκη λουτροθεραπείας σε φυσικές ιαματικές πηγές ή υδροθεραπευτήρια και έχουν δικαίωμα προστασίας».
Η περιπτ. β αντικαταστάθηκε ως άνω από την παρ. 3 του άρθρου 17 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
4. Εις περίπτωσιν φυσιολογικού τοκετού ή τοκετού δι εβρυοουλκίας ή κατόπιν χειρουργικής επεμβάσεως αμέσως ή εμμέσως ησφαλισμένων, χορηγείται εφάπαξ επίδομα επί τη προσαγωγή ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως και δελτίου παροχής υπηρεσιών εν περιπτώσει δε γεννήσεως νεκρού εμβρύου επί τη προσαγωγή σχετικής βεβαιώσεως του διενεργήσαντος τον τοκετόν.
«Εκτός του πιο πάνω επιδόματος τοκετού η άμεσα ασφαλισμένη δικαιούται από τον Ο.Ν. επίδομα μητρότητος, το ύψος του οποίου είναι ίσο με το μισθό που προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση για τους ασθενείς νοσηλευόμενους εκτός πλοίου και για την ειδικότητα στην οποία ανήκει η κάθε δικαιούχος. Το επίδομα αυτό παρέχεται επί 3 μήνες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και επί 3 μήνες μετά από αυτόν».
Η μέσα σε εισαγωγικά αντικαταστάθηκε ως άνω από την παρ. 4 του άρθρου 17 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
5. Εις περίπτωσιν θανάτου δικαιούχων προστασίας προσώπων χορηγούνται έξοδα κηδείας εφόσον δεν καταβάλλονται τοιαύτα υπό του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Τα έξοδα κηδείας καταβάλλονται δι αποφάσεως του Διευθυντού Ο.Ν. ή του Προϊσταμένου ΠΟΝ εις τους συγγενείς του θανόντος ή εις τους οπωσδήποτε επιμεληθέντας της ταφής επί τη προσαγωγή ληξιαρχικής πράξεως θανάτου και δελτίου παροχής υπηρεσιών.
«6. Το ύψος και η διαδικασία καταβολής των στις παρ. 2,3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου προβλεπομένων παροχών σε χρήμα, καθορίζεται στην αρχή κάθε χρόνου με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν. που εγκρίνεται από τον Υπουργό».
Η παρ. 6 αντικαταστάθηκε ως άνω από την παρ. 5 του άρθρου 17 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
Με την παρ. 6 άρθρ. 17 π.δ. 296/1985 (Α΄109), ορίστηκε ότι τα επιδόματα των παρ. 2, 3, 4 και 5 του άνω άρθρ. 19 καταβάλλονται με απόφαση του Δ/ντή ή του Προϊσταμένου του ΠΟΝ).

Αρθρον 20 : Ειδική προστασία στερουμένων προσόντων
1. Οι υποβάλλοντες εις ΝΑΤ αίτησιν συνταξιοδοτήσεως και πληρούντες τας δι αυτήν προϋποθέσεις δικαιούνται αυτοί και αι οικογένειαί των, μέχρις εκδόσεως της οικείας αποφάσεως προστασίας ησφαλισμένου. Της αυτής προστασίας δικαιούνται μέχρις εκδόσεως της οικείας αποφάσεως συνταξιοδοτήσεως και τα μέλη των οικογενειών αποβιωσάντων ναυτικών κεκτημένων τα προς τούτο απαιτούμενα προσόντα, ως επίσης και τα μέλη των οικογενειών αποβιωσάντων ή εξαφανισθέντων κατά την διάρκειαν της επί πλοίον υπηρεσίας των. Δια την παροχήν της προβλεπομένης προστασίας απαιτείται η προσκόμισις βεβαιώσεως του ΝΑΤ ότι κατετέθη αίτησις δι έκδοσιν συντάξεως. Μετά πάροδον εξαμήνου απαιτείται η προσκόμισις νέας βεβαιώσεως περί εκδόσεως ή μη της συντάξεως.
Το ούτω παρασχθέν δικαίωμα προστασίας εις περίπτωσιν αφανείας, διακόπτεται εάν μεταγενεστέρως βεβαιωθεί δι αποφάσεως του αρμοδίου δικαστηρίου ότι ο κηρυχθείς ως άφαντος ευρίσκεται εν ζωή.
2. Μέλη οικογενειών αποβιούντων ησφαλισμένων εν προστασία του Ο.Ν. δικαιούνται προστασίας επί εν εισέτι τρίμηνον μετά την λήξιν του χρόνου ασφαλιστικής των προστασίας.
3. οι εξερχόμενοι της ειδικής προστασίας φυματικών του Ν.Δ. 3738/67 ναυτικοί, δικαιούνται της ιδίας προστασίας ης και οι άνεργοι ναυτικοί και αι οικογένειαί των, επί διετίαν από της αυτής ταύτης εξόδου των, εκτός εάν εν τω μεταξύ ήθελον ναυτολογηθεί.
4. Η κατά τας διατάξεις του παρόντος διατάγματος προστασία των ναυτικών κατά της ασθενείας και ατυχήματος είναι άσχετος της υπό των άρθρ. 66 και 295 του Κώδικος Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και της υπό του ΚΝ 551 προβλεπομένης τοιαύτης, παρέχεται δε εφόσον ο πλοιοκτήτης δεν είναι υπόχρεως δια την παροχήν αυτής.
5. Δι αποφάσεως του ΔΣΟΝ εγκρινομένης υπό του Υπουργού, δύναται : Ν αναλαμβάνεται εκάστοτε η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψις των εγκαταλειφθέντων υπό των πλοιοκτητών ναυτικών εις την ημεδαπήν ή αλλοδαπήν επιφυλαττομένου του δικαιώματος αναγωγής κατά του εκ του νόμου υπόχρεου.
6. Επί εκπληρώσεως οιασδήποτε μορφής στρατιωτικής υποχρεώσεως τα μέλη των οικογενειών των ναυτικών δικαιούνται προστασίας υπό του Ο.Ν. καθ όλην την διάρκειαν ταύτης και επί εν εξάμηνον μετά ταύτην, εφόσον ο ναυτικός καθ ον χρόνον εστρατεύθη κατά τα ανωτέρω εκέκτητο τοιούτου δικαιώματος.
«Η προστασία επεκτείνεται και στον ίδιο το ναυτικό για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία της απόλυσης του από τις τάξεις του στρατεύματος και μέχρι ένα εξάμηνο μετά από αυτήν».
Οι μέσα στα εισαγωγικά  διατάξεις προστέθηκαν από την παρ. 1 του άρθρου 18 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
7. Δεν διακόπτεται η ασφαλιστική προστασία εις τους ησφαλισμένους του Ο.Ν. κεκτημένους τουλάχιστον 13 ετών πραγματικήν ναυτικήν υπηρεσίαν, εφ όσον δεν τυγχάνουν ησφαλισμένοι εις έτερον ασφαλιστικόν φορέα.
Τα βιβλιάρια προστασίας των περιπτώσεων της μη διακοπτόμενης προστασίας, όπως και τα βιβλιάρια του προσωπικού της Πλοηγικής Υπηρεσίας θεωρούνται υποχρεωτικώς ανά διετία 
Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 20 αντικαταστάθηκε ως άνω από την παρ.2  του άρθρου 4 του π.δ. 8/2005 (Α΄5) . 
8. Δι αποφάσεως του ΔΣΟΝ δεόντως ητιολογημένης και εγκρινομένης υπό του Υπουργού, επιτρέπεται η παροχή προστασίας υπό του Ο.Ν. δια χρόνον καθοριζόμενον εν αύτη και επί μη προβλεπομένων δια του παρόντος Π.Δ. περιπτώσεων ιδία δε επί εκτάκτου και εξαιρετικής ανάγκης ή περιπτώσεων παροχής μέσων, ή θεραπείας λόγω νέων τεχνολογικών εξελίξεων ή παροχής προστασίας εις πρόσωπα τα οποία ευρίσκονται μετά του ναυτικού λόγω συνάψεως πολιτικού γάμου εις σχέσιν μη αναγνωριζομένην κατά το ισχύον εν Ελλάδι οικογενειακόν δίκαιον.

Αρθρον 21 : Συμμετοχή δικαιούχων εις τας δαπάνας της παρεχομένης προστασίας.
«1. Στις δαπάνες της παρεχόμενης προστασίας για την προμήθεια φαρμάκων οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι, συμμετέχουν σε ποσοστό 20%.
«Οι δικαιούχοι προστασίας της παρ. 4 του άρθρ. 2 του Π.Δ. 894/1981 συμμετέχουν στις δαπάνες για την προμήθεια φαρμάκων σε ποσοστό ανάλογο με το συνολικό μηνιαίο ποσό της ακαθαρίστου συντάξεως τους όπως κατωτέρω:
α) Για συνολικό ποσό ίσο προς το εκάστοτε ισχύον κατώτατο όριο συντάξεως δεν συμμετέχουν καθόλου στις δαπάνες.
β) Για συνολικό ποσό μέχρι 70.000 δραχμών συμμετέχουν κατά ποσοστό 10%.
γ) Το συνολικό ποσό από 70,001 δραχμών και άνω συμμετέχουν κατά 15%».
Οι μέσα στα εισαγωγικά τελευταίες διατάξεις προστέθηκαν από το άρθρο μόνο π.δ. 549/1989 (Α΄231).
Με την παρ. 2 άρθρ. 31 του ν. 2166/1993 (Α΄137), ορίστηκαν τα εξής:
«α) Τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 άρθρ. 21 Π.Δ. 894/1981 ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες φαρμάκων αυξάνονται κατά κατηγορία κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
(β) Από τη συμμετοχή στις δαπάνες προμήθειας φαρμάκων εξαιρούνται:
(ι) Τα παιδιά ναυτικών που είναι ορφανά από πατέρα και μητέρα, εφόσον λαμβάνουν σύνταξη από το Ν.Α.Τ.
(ιι) Ο σύζυγος ή η σύζυγος ναυτικού που συνταξιοδοτείται από το Ν.Α.Τ. με συνταξιοδοτικώς προστατευόμενα παιδιά τα οποία επίσης εξαιρούνται.
(ιιι) Οι γονείς ναυτικών που συνταξιοδοτούνται από το Ν.Α.Τ. λόγω θανάτου του παιδιού τους.
(γ) Το προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας και τα μέλη των οικογενειών τους στις δαπάνες προμήθειας φαρμάκων εξομειώνονται με τους εν ενεργεία ναυτικούς. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να δικαιούνται τις λοιπές παροχές, οι οποίες προβλέπονται στο άρθρ. 14 παρ. 6 του Νόμ. 3142/1955 (ΦΕΚ 43 Α).
(δ) Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οίκου Ναύτου, καθορίζονται τα νοσήματα για την αντιμετώπιση των οποίων οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται τα απαιτούμενα φάρμακα άνευ συμμετοχής κατόπιν γνωματεύσεως της προβλεπόμενης στην παρ. 1 του άρθρ. 2 του Π.Δ. 296/1965 Επιτροπής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται επίσης συγκεκριμένα φάρμακα για την προμήθεια των οποίων οι ασφαλισμένοι συμμετέχουν κατά ποσοστό 10%. Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει μετά την παρέλευση μηνός από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφότου και καταργούνται οι διατάξεις της κατωτ. παρ. 2 του άρθρ. 21 του Π.Δ. 894/1981, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρ. 19 του Π.Δ. 296/1985».
3. Για τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων των στα εδάφ. α, β, γ, δ, ε και στ αναφερόμενων ασφαλισμένων, γνωματεύει η Επιτροπή της παρ. 2 του άρθρ, 2 του παρόντος. Με πρόταση της ίδιας Επιτροπής μπορεί με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν., και έγκριση του Υπουργού, να χορηγούνται δωρεάν φάρμακα και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις για νοσήματα που έχουν ανάγκη συνεχούς και πολυδάπανης φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης με απόφαση του Δ.Σ./Ο.Ν. και έγκριση του Υπουργού, καθορίζεται ειδικά για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα συνοπτική διαδικασία χορήγησης φαρμάκων για μακρό χρόνο».
Το άρθρ. 21 αντικαταστάθηκε ως άνω από το άρθρο 19 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).

Αρθρον 22 : Παραγραφή απαιτήσεων εκ προστασίας.
Πάσα αξίωσις των δικαιούχων απορρέουσα εκ της υπό του παρόντος Δ/τος προβλεπομένης προστασίας, παραγράφεται μετά πάροδον τριετίας από του πέρατος της νοσηλείας ή της επελεύσεως του θανάτου ή του γεγονότος εφ ου ερείδεται το δικαίωμα.

Αρθρον 23 : Υποχρεώσεις ασθενών ησφαλισμένων.
1. Οι ασθενείς υποχρεούνται όως :
α) Συμμορφούται προς την υπό του θεράποντος ιατρού διατασσομένην θεραπείαν και αποφεύγουν πάσαν ενέργειαν, ήτις είναι ασυμβίβαστος προς την κατάστασίν των ή παρεμποδίζει την ταχείαν θεραπείαν και ανάρρωσίν των.
β) Επιτρέπουν την είσοδον εις την κατοικίαν των εις τα εντεταλμένα υπό του Οίκου Ναύτου δια τον έλεγχον των ασθενών όργανα, προς διαπίστωσιν του είδους και της εκτάσεως της ακολουθούμενης θεραπείας κατά πάσαν ώραν της ημέρας, να απαντούν προθύμως εις τα παρ αυτών δια τους σκοπούς του Οίκου Ναύτου, τιθέμενα ερωτήματα και να δέχονται την υπό των Ιατρών ελεγκτών εξέτασιν.
γ) Επιδεικνύουν εις τα εντεταλμένα προς τούτο όργανα του Ο.Ν. τα παραληφθέντα βάσει συνταγής Ο.Ν. φάρμακα προς διαπίστωσιν του κανονικού της παραλαβής αυτών βάσει των συνταγών φαρμάκων.
«(δ) δηλώνουν στον Ο.Ν. κάθε μεταβολή της οικογενειακής τους κατάστασης καθώς επίσης και την τυχόν ασφάλιση τους σε άλλο ασφαλιστικό φορέα».
«(ε) επιστρέφουν στον Ο.Ν. ολόκληρο ή μέρος του ποσού που καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία του ζημιογόνου αυτοκινήτου σε περίπτωση που νοσηλεύονται λόγω τροχαίων ατυχημάτων με μέριμνα και με δαπάνες του Ο.Ν. ή που τους αναγνωρίζονται εκ των υστέρων συμβατικά νοσήλεια».
Οι περιπτ. β και ε προστέθηκαν από το άρθρο 20 του π.δ. 296/ 1985 (Α 109).
2. Εις περίπτωσιν μη συμμορφώσεως των ησφαλισμένων Ο.Ν. προς τ ανωτέρω δύναται κατόπιν αποφάσεως ΔΣΟΝ εγκρινομένης υπό του ΥΕΝ να επιβάλεται κατά των παραβατών στέρησις της παρεχομένης υπό του Ο.Ν. προστασίας των, διαρκείας μέχρις ενός έτους ή άρνησις αναγνωρίσεως σχετικών δαπανών.

Αρθρον 24 : Απόδειξις προϋποθέσεων και Ιδιοτήτων.
1. Αι κατά τα άρθρα 2 και 3 του παρόντος οριζόμεναι προϋποθέσεις και Ιδιότητες αποδεικνύονται :
α) Η ιδιότης και υπηρεσία του ναυτικού, εκ του ναυτικού του φυλλαδίου ή υπηρεσιακού σημειώματος της Υπηρεσίας Ναυτικών Μητρώων, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ή Λιμενικής ή Προξενικής Αρχής ή βεβαιώσεως του Πλοιάρχου ή της ναυτιλιακής εταιρείας του πλοίου εφ ου εργάζεται ο ναυτικός.
β) Η ιδιότης και η υπηρεσία του ναυτικού του υπαγομένου εις την ασφάλισιν του ΝΑΤ, δια σχετικής βεβαιώσεως του τελευταίου.
γ) Η ιδιότης δοκίμου ΑΔΣΕΝ και μαθητού Ναυτικού Λυκείου αποδεικνύεται δια βεβαιώσεως της οικείας Σχολής.
2. Αι ως άνω απαιτούμεναι βεβαιώσεις, δηλώσεις και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία υπόκεινται εις τον έλεγχον των υπηρεσιών του Οίκου Ναύτου, εφ όσον δε ήθελε αρμοδίως διαπιστωθεί πλαστογραφία ή ψευδής δήλωσις, ανεξαρτήτως τυχόν ετέρων συνεπειών, διακόπτεται κατόπιν αποφάσεως του ΔΣΟΝ η παρεχομένη προστασία και βεβαιούται εις βάρος του υπέρ ου τυχόν επραγματοποιήθη η υπό του Οίκου Ναύτου γενομένη δαπάνη δια την παροχή προστασίας.
3. Δι αποφάσεως ΔΣΟΝ δύναται να μεταβιβάζεται το δικαίωμα υπογραφής αποφάσεως καταβολής δαπανών προστασίας εις τους ησφαλισμένους υπό του Δ/ντού του Ο.Ν. εις έτερα όργανα του Ο.Ν.