ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 44/2011 «Κανονισμός ενδιαιτήσεως και καθορισμού αριθμού επιβατών των επιβατηγών πλοίων» (Α΄110).

Άρθρο 10

Απαιτήσεις για επιβάτες με ειδικές ανάγκες

 

  1. Σε επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται για την κάλυψη συγκοινωνιακών αναγκών και εκτελούν πλόες ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV, πρέπει να προβλέπονται προς χρήση των επιβατών με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) τα κάτωθι :
    1. α) Ένας (1) τουλάχιστον δίκλινος θαλαμίσκος με ιδιαίτερο χώρο υγιεινής εφόσον διαθέτουν άνω των δύο και μέχρι είκοσι (20) κλίνες επιβατών.
    2. β) Δύο (2) τουλάχιστον δίκλινοι θαλαμίσκοι με ιδιαίτερο χώρο υγιεινής, εφόσον διαθέτουν πάνω από είκοσι (20) κλίνες επιβατών.
    3. γ) Ένας (1) τουλάχιστον κοινόχρηστος χώρος υγιεινής, εφόσον το ολικό μήκος των πλοίων είναι πάνω από πενήντα (50) μ.
    4. δ) Δύο (2) τουλάχιστον κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής σε αντίστοιχα καταστρώματα, εφόσον οι κοινόχρηστοι χώροι στους οποίους εξυπηρετούνται και (Α.Μ.Ε.Α.) εκτείνονται σε περισσότερα τους ενός (1) καταστρώματα και το ολικό μήκος των πλοίων είναι πάνω από εκατό (100) μ.
    5. ε) Κατάλληλος ανελκυστήρας ή ειδικό αναβατόριο ή κυλιόμενη κλίμακα ελεγχόμενης κίνησης από το πλήρωμα, από το κατάστρωμα οχημάτων μέχρι τα καταστρώματα που διαθέτουν τους κατάλληλους για (Α.Μ.Ε.Α.) κοινόχρηστους χώρους παραμονής, εστίασης, υγιεινής και θαλαμίσκους, εφόσον το ολικό μήκος των πλοίων είναι πάνω από εκατό (100) μ.
    6. στ) Μία (1) θέση για αμαξίδιο (Α.Μ.Ε.Α.) με κατάλληλα μέσα ασφάλισης, ανά τριακόσιους (300) επιβάτες και τουλάχιστον δύο (2), σε αίθουσες παραμονής επιβατών.
    7. ζ) Δύο (2) θέσεις κατάλληλες για χρήστες αμαξιδίων σε κάθε εστιατόριο.
    8. η) Το ύψος του τμήματος του γραφείου (γκισέ) του χώρου υποδοχής που προορίζεται για τα (Α.Μ.Ε.Α.) δεν θα υπερβαίνει τα ενενήντα (0,90) εκατοστά του μέτρου.
    9. Σε επιβατηγά πλοία, ήδη αναγνωρισμένα πριν από την 11-11-1996 που δραστηριοποιούνται για την κάλυψη συγκοινωνιακών αναγκών, και εκτελούν πλόες ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV, πρέπει να προβλέπονται προς χρήση των επιβατών (Α.Μ.Ε.Α.) τα κάτωθι :
  2. Σε επιβατηγά πλοία, ήδη αναγνωρισμένα πριν από την 11-11-1996 που δραστηριοποιούνται για την κάλυψη συγκοινωνιακών αναγκών, και εκτελούν πλόες ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV, πρέπει να προβλέπονται προς χρήση των επιβατών (Α.Μ.Ε.Α.) τα κάτωθι :
    1. α) Ένας (1) τουλάχιστον δίκλινος θαλαμίσκος, με ιδιαίτερο χώρο υγιεινής, εφόσον διαθέτουν από (50) μέχρι διακόσιες (200) κλίνες επιβατών.

      β) Δύο (2) τουλάχιστον δίκλινοι θαλαμίσκοι με ιδιαίτερο χώρο υγιεινής, εφόσον διαθέτουν πάνω από διακόσιες (200) κλίνες επιβατών.

      γ) Ένας (1) τουλάχιστον κοινόχρηστος χώρος υγιεινής, εφόσον το ολικό μήκος των πλοίων είναι πάνω από πενήντα (50) μ.

      δ) Στα πλοία ολικού μήκους πάνω από εκατό (100) μ. που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα πρέπει να υπάρχουν μέσα ασφαλούς αποεπιβίβασης με αυτοδύναμο τρόπο, εφόσον η τοποθέτηση τέτοιων μέσων είναι τεχνικά και πρακτικά δυνατή.

  3. Τα ήδη αναγνωρισμένα επιβατηγά πλοία που εκτελούν πλόες ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Ι, II, III και IV, σε περίπτωση μετασκευής τους (αύξηση ολικού μήκους ή αριθμού κλινών), συμμορφώνονται με τις αντίστοιχες απαιτήσεις για τα (Α.Μ.Ε.Α.), που αναφέρονται στα εδάφια 1(α) έως και 1(ε) του παρόντος άρθρου. Επίσης συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για (Α.Μ.Ε.Α.) που αναφέρονται στα εδάφια 1(στ) έως και 1(η) του παρόντος άρθρου, τα ως άνω πλοία που εκτελούν μετασκευές σε κοινόχρηστους χώρους επιβατών (αίθουσες παραμονής ή εστιατόρια).
  4. Η κατασκευή των θαλαμίσκων, των ιδιαίτερων χώρων υγιεινής και των μέσων αποεπιβίβασης - πρόσβασης στους χώρους ενδιαίτησης, για (Α.Μ.Ε.Α.), πρέπει να είναι ανάλογη του σκοπού που προορίζονται και να σχεδιάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΠ.
  5. Στα λοιπά επιβατηγά πλην των αναγραφομένων στις ως άνω παραγράφους του παρόντος άρθρου καθώς και στα τουριστικά πλοία, με ευθύνη του πλοιάρχου ανατίθεται σε μέλη του πληρώματος και πάντως τουλάχιστον σε ένα, η εξυπηρέτηση των επιβατών με ειδικές ανάγκες κατά την πρόσβαση και διακίνηση αυτών επί του πλοίου.