ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 2072 της 23.07.1992 «Ρύθμιση επαγγέλματος ειδικού τεχνικού προθετικών και ορθωτικών κατασκευών και λοιπών ειδών αποκατάστασης και άλλες διατάξεις» (Α΄125).

Άρθρο 10 

Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης

  1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δύνανται να ιδρύουν και να έχουν σε λειτουργία κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης για την παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς ή εξωτερικούς, που έχουν ανάγκη φυσικής αποκατάστασης και πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος, καθώς και από νοητική στέρηση, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα και τις μεθόδους της ιατρικής αποκατάστασης. Στα κέντρα αυτά μπορεί να λειτουργούν ξενώνες αποκατάστασης για ασθενείς, που χρειάζονται επανέλεγχο.
  2. Επιτρέπεται επίσης η ίδρυση και η λειτουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης για την παροχή ιατρικών και λοιπών φροντίδων, καθώς και για τη διημέρευση των ατόμων της προηγούμενης παραγράφου προς αποθεραπεία και ολοκλήρωση της Θεραπείας αποκατάστασης, χωρίς διανυκτέρευση.
  3. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι λειτουργίας και η διαδικασία ίδρυσης, λειτουργίας και μεταβίβασης των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης και των κέντρων διημέρευσης, καθώς και το τυχόν ειδικό νοσήλειο ή έξοδα παραμογής στους ξενώνες.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται οι προδιαγραφές λειτουργίας των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, των κέντρων διημέρευσης και των ξενώνων και o απαραίτητος εξοπλισμός, το αναγκαίο προσωπικό, οι απαραίτητοι χώροι και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
  5. Επιτρέπεται η σύναιμη συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των κατά το άρθρο αυτό αναφερόμενων κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης για την παροχή των υπηρεσιών τους σε ασφαλισμένους του Δημοσίου ή των εποπτευόμενων από το Υπουργείο αυτό ασφαλιστικών οργανισμών, βάσει ειδικών συμφωνιών ως προς το ύψος του νοσηλείου και τις λοιπές προσφερόμενες υπηρεσίες.

Εκδόθηκε το π.δ. 395/1993 «'Οροι, προϋποθέσεις και διαδικασία για την ίδρυση, λειτουργία και μεταβίβαση Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης από φυσικά ή Ν.Π.Ι.Δ.» (Α΄166), κατωτ. αριθ. 23.

Εκδόθηκε η υ.α. Π3β/Φ.ΘΕΣΜ/Γ.Π.οικ. 69144 της 13.7.2005 «Προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (άρθρο 10 του ν. 2072/1992).» (Β΄973), κατωτ. αριθ. 51.

Εκδόθηκε η υ.α. Π4α/οικ.4633 της 6.10.1993 «Προδιαγραφές λειτουργίας κέντρων αποθεραπείας - αποκατάστασης για την παροχή ιατρικών και λοιπών φροντίδων καθώς και για την διημέρευση των ατόμων που περιγράφονται στο άρθρο 10 παρ. 1 του Ν. 2072/1992.» (Β΄789), κατωτ. αριθ. 53.

 

Άρθρο 14 

 Μετατροπή μονάδων πρόνοιας

  1. Από της ισχύος του παρόντος τα Θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων, που ευρίσκονται εν λειτουργία μπορούν σταδιακά να μετονομασθούν και μετασχηματισθούν σε κέντρα αποθεραπείας αποκατάστασης, ανάλογα με τις ανάγκες, αφού προηγουμένως εξοπλισθούν και στελεχωθούν με το αναγκαίο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό.
  2. Οι οίκοι ευγηρίας μπορούν σταδιακά και όπου υπάρχει ανάγκη να μετασχηματισθούν και μετονομασθούν σε οίκους διαμονής και φιλοξενίας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων.

Οι πτέρυγες για κάθε κατηγορία περιθαλπομένων θα είναι σαφώς διαχωρισμένες και μόνο οργανικά και λειτουργικά θα είναι συνδεδεμένες για την καλύτερη παροχή επιστημονικών και λοιπών φροντίδων στους περιθαλπομένους.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες λειτουργίας, στελέχωσης κ.λ.π. των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, που προέρχονται από τη μετονομασία και μετασχηματισμό των Θεραπευτηρίων χρονίων παθήσεων και οίκων ευγηρίας.

 

Άρθρο 16 

Πρόσληψη προσωπικού σε προνοιακά ιδρύματα

  1. Στα πάσης φύσεως προνοιακά ιδρύματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα οποία περιθάλπουν, εκπαιδεύουν, καταρτϊζουν ή νοσηλεύουν άτομα με ειδικές ανάγκες επιτρέπεται κατ' εξευρεση η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του πάσης φύσεως επιστημονικού ιατρικού, νοσηλευτικού ή παραιατρικού προσωπικού κατ' επίσκεψη ή επί ωρομισθίω ή κατά μερική απασχόληση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μόνο εφόσον παρά την προκήρυξη, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων αυτών.
  2. Οι κατά τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου προσλήψεις γίνονται βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων.
  3. Το κατά τις διατάξεις του παρόντος προσλαμβανόμενο προσωπικό παύει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όταν γίνει η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων της αντίστοιχης ειδικότητας.
  4. Το ύψος της αμοιβής καθορίζεται από τις εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις εργασίας είτε από τις διατάξεις περί κατ επίσκεψη αμοιβής εφόσον πρόκειται περί ιατρών.

Άρθρο 17 

Τεχνικές επαγγελματικές νοσηλευτικές σχολές

  1. Με προεδρικό διάταγμα εκδιδόμενο μετά από πρόταση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών, δύνανται να συνιστώνται τεχνικές επαγγελματικές νοσηλευτικές σχολές αποκαταστάσεως για άτομα με ειδικές ανάγκες (Τ.Ε.Ν.Σ.Α.) διετούς φοιτήσεως και καθορίζεται η οργάνωση και λειτουργία τους. Οι σχολές αυτές αποτελούν παραρτήματα των ν.π.δ.δ. ή ν.π.ι.δ. κοινωφελούς χαρακτήρα νοσηλείας προς αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες του τομέα πρόνοιας ή υγείας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και λειτουργούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου αυτού.
  2. Με προεδρικό διάταγμα εκδιδόμενο με πρόταση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται κυρίως τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοιτούντων από τις σχολές της προηγούμενης παραγράφου και το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.
  3. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των δια του παρόντος συνιστώμενων σχολών βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ιδρύματος στα πλαίσια του οποίου λειτουργούν και στον οποίο εγγράφονται κάθε χρόνο για το σκοπό αυτόν οι αναγκαίες πιστώσεις σε ειδικό φορέα και κωδικούς αριθμούς.
  4. Για την εισαγωγή των μαθητών στις ως άνω σχολές, απαιτείται απολυτήριο τουλάχιστο γυμνασίου. Για την επιλογή κάθε υποψηφίου λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του απολυτηρίου σε ποσοστό 60%, προφορική συνέντευξη από την οποία προκύπτει η κλίση του ενδιαφερομένου να ασχοληθεί με άτομα με ειδικές ανάγκες σε ποσοστό 20% και η ύπαρξη κοινωνικών κριτηρίων κατά 20%. Ως κριτήρια της τελευταίας περιπτώσεως λαμβάνεται υπόψη η ιδιότης του υποψηφίου ως τέκνου ή αδελφού ατόμων με ειδικές ανάγκες, τέκνου πολυτέκνων, τέκνου αναπήρων με αναπηρία άνω του 67%,τέκνου που στερείται του ενός γονέως ή τέκνου οικονομικά αδυνάτων γονέων με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και η εντοπιότητα. Η επιλογή διενεργείται από επιτροπή που αποτελείται από:

α. τον πρόεδρο του ιδρύματος στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί η σχολή, ως προέδρου, β. τον προιστάμενο της διεύeυνσης ατόμων προστασίας με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και γ. γιατρό οριζόμενο από τον οικείο ιατρικό σύλλογο.

Άρθρο 18 

Ασφαλιστική κάλυψη, ατόμων με ειδικές ανάγκες

  1. Τέκνα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων φορέων κοινωνικής ασφάλισης που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%, διατηρούν το δικαίωμα για λήψη παροχών από τους παραπάνω φορείς ως μέλη οικογένειας έστω και εάν εργάζονται ή απασχολούνται ακόμη με σκοπό βιοποριστική εργασία ή την εργασιοθεραπεία ή απασχολησιοθεραπεία.
  2. Τα παραπάνω άτομα εφόσον ασφαλίζονται από δική τους εργασία επιλέγουν για τη λήψη παροχών είτε τους φορείς της προηγούμενης παραγράφου είτε τους φορείς στους οποίους ασφαλίζονται άμεσα, διατηρούν δε τη δυνατότητα επανεπιλογής φορέα οποτεδήποτε. Σε περίπτωση διακοπής της ασφαλιστικής εργασίας επανακτούν την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τους κάλυψη από τους φορείς της παρ.1.
  3. Άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που επιδοτούνται με προνομιακό ή άλλο επίδομα, διατηρούν το επίδομα τους αυτό και όταν υποβάλλονται σε φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, απασχολησιοθεραπεία, λογοθεραπεία, ημερήσια φύλαξη και ψυχολογική στήριξη

Η παρ. 3 του άρθρου 18 τροποποιήθηκε ως άνω με το άρθρο 22 του ν. 2716/1999, (Α΄96). 

Άρθρο 21

Νέοι δικαιούχοι

1.Η διαπίστωση της φύσης και των ποσοστών αναπηρίας των νέων δικαιούχων γίνεται:

α. Προκειμένου περί ασφαλισμένων του Δημοσίου, ανασφαλίστων ή ατόμων ασφαλισμένων σε ασφαλιστικό φορέα στον οποίο δεν λειτουργεί υγειονομική επιτροπή από τις πρωτοβάθμιες υπηρεσιακές υγειονομικές επιτροπές (π.δ. 611/1977) ή από υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

β. Προκειμένου περί ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ ή οποιοδήποτε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, από υγειονομική επιτροπή των φορέων αυτών.

  1. Κατά των απορριπτικών γνωματεύσεων των πρωτοβάθμιων υγειονομικών επιτροπών, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να προσφύγουν ενώπιον της κατά περίπτωση αρμόδιας δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της γνωμάτευσης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

Άρθρο 22 

 Υπογραφή συμβάσεων - δικαιολογητικά πληρωμής

Ο Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνάπτει συμβάσεις με τους αρμόδιους συγκοινωνιακούς φορείς για τη δωρεάν διακίνηση των δικαιούχων ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Με τις συμβάσεις αυτές καθορίζονται:

α. Οι όροι και οι προϋποθέσεις διάθεσης, χρήσης και ανανέωσης των καρτών απεριόριστων διαδρομών.

β. Η αποζημίωση που πρέπει να καταβάλει το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε κάθε συγκοινωνιακό φορέα με τον οποίο έχει συνάψει σύμβαση.

γ. Ο τρόπος, η διαδικασίας και τα απαιτούμενα σε κάθε περίπτωση δικαιολογητικά καταβολής της αποζημίωσης στους συγκοινωνιακούς φορείς.

δ. Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη διάθεση και χρήση των καρτών δωρεάν διακίνησης και τη διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης.

 

Άρθρο 24 

 Μεταβατικές διατάξεις

  1. Στα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία έχουν ήδη εξετασθεί από οποιαδήποτε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή του όρθρο 21 και στα οποία έχει χορηγηθεί ποσοστό, αναπηρίας 67% και δεν συντρέχουν οι περιορισμοί που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 20, χορηγείται κάρτα δωρεάν διακίνηση χωρίς καμία άλλη διατύπωση.
  2. Με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου.
  3. Η ισχύς των άρθρων 20, 21, 22, 23 και 24 άρχεται από 18 Σεπτεμβρίου 1990.

Εκδόθηκε ο ν. 4554/2018 (άρθρο 45) «Aσφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις» (Α΄130). 

 

Άρθρο 30 

 Στέγες αυτόνομης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες

  1. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, το απαραίτητο προσωπικό και οι πόροι για την ίδρυση και λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία ("Σ.Υ.Δ.ΑμεΑ"), είτε για το σύνολο των Ατόμων με Αναπηρία είτε για κατηγορίες τούτων, όπως άτομα με νοητική υστέρηση, προς το σκοπό της πρόληψης της ιδρυματοποίησης των Ατόμων με Αναπηρία.
  2. Οι φορείς που μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν Σ.Υ.Δ. και να παρέχουν τις υπηρεσίες υποστήριξης και την όλη οργάνωση και επίβλεψη των Σ.Υ.Δ. ("Φορείς") είναι είτε φυσικά πρόσωπα είτε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
  3. Οι Φορείς υποχρεούνται να έχουν άδεια λειτουργίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ως φορείς παροχής οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών.
  4. Οι Σ.Υ.Δ. ιδρύονται και λειτουργούν με σκοπό την εξασφάλιση μόνιμης διαβίωσης και κατοικίας στα Άτομα με Αναπηρία που διαβιούν σε αυτές. Οι Σ.Υ.Δ. αποτελούν υποχρεωτικά μικρές μονάδες. Οι Σ.Υ.Δ. διαμερίσματα προορίζονται για τη διαβίωση ενός έως τεσσάρων ΑμεΑ ενώ οι Σ.Υ.Δ. οικοτροφεία προορίζονται για τη διαβίωση έως εννέα ΑμεΑ. Η αρχιτεκτονική και ο εξοπλισμός των Σ.Υ.Δ. δεν είναι ενιαίος αλλά διαφέρει ανάλογα με την αναπηρία των ΑμεΑ που θα διαβιώσουν σε αυτές 

 «5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, καθορίζεται το ύψος του νοσηλίου-τροφείου που καταβάλλεται στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.» 

Η παρ. 5 του άρθρου 30 προστέθηκε με το άρθρο  46 του ν. 3918/2011 (Α΄31). 

Το άρθρο 30 τροποποιήθηκε ως άνω με το άρθρο 22 του ν. 3329/2005 (Α΄81). 

Με το άρθρο 48 του ν. 4316/2014 (Α΄270), ορίζεται ότι : «Το ειδικό νοσήλιο–τροφείο για τα Άτομα με Αναπηρίες τα οποία διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες, που θεσπίστηκε με το άρθρο 46 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31), καταβάλλεται: α) από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για τους ασφαλισμένους Ασφαλιστικών Οργανισμών που έχουν ενταχθεί σε αυτόν, β) από τους ίδιους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς αν αυτοί δεν έχουν ενταχθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και γ) από την Πρόνοια όταν πρόκειται για ανασφάλιστους και απόρους, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Δ29α/Φ.ΘΕΣΜ./ΓΠ26275/1048/2014 (Β΄ 172) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα «Ορισμός ειδικού νοσηλίου – τροφείου για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες»».

 

Εκδόθηκε η κ.υ.α. Δ12γ/ΓΠοικ.21836/644/16.6.2020 «Απόδοση νοσηλίου τροφείου για ανασφάλιστα και άπορα άτομα που διαμένουν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης » (Β΄ 2363), κατωτ. αριθ. 25.

Εκδόθηκε η κ.υ.α. Δ12/ΓΠ/οικ.13107/283 της 8.4.2019 «Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες.» (Β΄1160), κατωτ. αριθ. 33. Εκδόθηκαν και οι όμοιες κ.υ.α. Δ12/ΓΠ/οικ.62866/1832/18 (Β΄5582) και Π3β/Φ.ΓΕΝ/ΓΠ/οικ.3394/07 (Β΄74), κατωτ. αριθ. 37.

Εκδόθηκε η κ.υ.α. Δ29α/Φ.ΘΕΣΜ./ΓΠ26275/1048 της 30.01.2014 «Ορισμός ειδικού νοσηλίου - τροφείου για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες.» (Β΄172), κατωτ. αριθ. 33.

Εκδόθηκε η κ.υ.α. Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ.123218 της 10.11.2011 «Απλούστευση και ένταξη στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) διαδικασιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε εκτέλεση των διατάξεων του Ν. 3844/2010 (ΦΕΚ 63/Α').» (Β΄2686), κατωτ. αριθ. 35.

 

Άρθρο 31 

 Μεταφορές βαρέως ασθενών

«1. α. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ως καθολικός διάδοχος των κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν, υποχρεούται να καταβάλλει στο ΕΚΑΒ τις δαπάνες μεταφοράς των βαρέως ασθενών δικαιούχων περίθαλψης από αυτόν, που μεταφέρονται με αεροπορικό ή πλωτό μέσο και συγκεκριμένα για τις μεταφορές: α) των δικαιούχων περίθαλψης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και β) των ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων.

Οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται και στις περιπτώσεις εκείνες που η μεταφορά για οποιονδήποτε λόγο δεν πραγματοποιήθηκε, υπήρξε όμως κινητοποίηση μέσων και προσωπικού.

β. Ειδικά, οι δαπάνες μεταφοράς αλλοδαπών καταβάλλονται από τους ίδιους και σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής εκ μέρους τους, αυτές καταβάλλονται από τους ασφαλιστικούς τους φορείς (δημόσιους ή ιδιωτικούς) μέσω των πρεσβειών των κρατών προέλευσής τους, εκτός εάν ρυθμίζονται διαφορετικά από διακρατικές συμφωνίες ή προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους οποίους ισχύει η σχετική με το θέμα αυτό κοινοτική νομοθεσία.

γ. Στο Ε.Κ.Α.Β. παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του.

 «δ. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως καθολικός διάδοχος των ενταχθέντων κλάδων υγείας αποζημιώνει ετησίως το Ε.Κ.Α.Β. με ποσοστό έως 1,22% επί του συνόλου των κατ’ έτος δαπανών υγείας (πλην φαρμακευτικής δαπάνης), για κάλυψη δαπανών για αερομεταφορές και πλωτές μεταφορές βαρέως ασθενών δικαιούχων περίθαλψης από τον Οργανισμό. 

 Το εδάφιο α΄ της περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ. 1 του άρθρου 75 του ν. 4812/2021, (Α΄110). 

Ως μόνο δικαιολογητικό για την ενταλματοποίηση της σχετικής δαπάνης ορίζεται απόφαση του Υπουργού Υγείας, με την οποία προσδιορίζεται ετησίως το ποσό που αντιστοιχεί στο ανωτέρω ποσοστό. Η δαπάνη βαρύνει τον ΚΑΕ 067300 του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Οι διοικητικές πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου για την εκπλήρωση του σκοπού κάλυψης δαπανών για αερομεταφορές και πλωτές μεταφορές βαρέως ασθενών, αναγνωρίζονται ως νομίμως τελεσθείσες.

Μετά την εκκαθάριση και πληρωμή των οφειλών από μεταφορές βαρέως πασχόντων ασθενών, τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα των ανωτέρω ποσών διατίθενται για κάλυψη λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών του Ε.Κ.Α.Β.

Η ως άνω αποζημίωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καλύπτει και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων από 1.1.2012 οφειλών του Ε.Κ.Α.Β. για αερομεταφορές ασθενών, η οποία και θα γίνεται βάσει του ως άνω ετήσιου ορίου του 0,86%.»

 Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31, που είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 61 του ν. 4430/2016, (Α΄205) και με την παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 2733/1999,  (Α΄155), τροποποιήθηκε και πάλι ως άνω με το αρθ. 5ο του ν. 4542/2018, (Α΄95). 

2(4). Οι δαπάνες αερομεταφοράς βαρέως ασθενών, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι της δημοσιεύσεως του παρόντος και δεν έχουν εξοφληθεί λόγω ελλιπών δικαιολογητικών, βαρύνουν τον προϋπολογισμό των υπόχρεων ασφαλιστικών φορέων και εξοφλούνται από αυτούς, εφόσον προσκομιστούν τα τιμολόγια ή οι σχετικές καταστάσεις του μεταφορέως.

Ειδικότερα οι ανεξόφλητες, λόγω ελλιπών δικαιολογητικών, δαπάνες για αερομεταφορές βαρέων ασθενών, που βαρύνουν το Δημόσιο και πραγματοποιήθηκαν μέχρι 31-1291, θα καλυφθούν από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Άρθρο 32 

  1. Τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα, τα οποία καταβάλλονται από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λόγω αναπηρίας, πλην του επιδόματος καυσίμων, προσαυξάνονται κατά τριάντα τοις εκατό για κάθε επιδοτούμενο άτομο, εφόσον στην ίδια οικογένεια επιδοτούνται δύο τουλάχιστον άτομα και συνοικούν.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου.