ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 121΄2017 Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας.» (Α΄148 και διόρθωση σφάλματος στο Α΄162/31.10.2017).

Άρθρο 15

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Φ.Υ.)

Με το άρθρο 2 του π.δ. 63/2020, (Α΄156), ορίζεται ότι : «1. Συστήνονται στο Υπουργείο Υγείας Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα, ο οποίος προΐσταται της Γενικής Γραμματείας.

  1. Στη Γενική Γραμματεία της παρ. 1 μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων:

α) η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας, του άρθρου 15 του π.δ. 121/2017 (Α' 148), συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των οργανικών μονάδων της, και

β) το Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας, Ανάπτυξης και Λειτουργίας Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) του άρθρου 30 του π.δ. 121/2017».

  1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης είναι οι ακόλουθες και κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της ως εξής:

γ. Τμήμα Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης.

«5. Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η υλοποίηση, η αξιολόγηση δράσεων, παρεμβάσεων και προγραμμάτων της Π.Φ.Υ. (κατ’ οίκον νοσηλεία, πρόληψη για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού κ.λπ.).»

Η υποπερ. 5 προστέθηκε στην περ. γ της παρ. 3 του άρθρου 15 με την παρ. 20 του άρθρου 81 του ν. 4600/2019 (Α΄43).

Άρθρο 16

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

  1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης είναι οι ακόλουθες και κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της ως εξής:

γ. Τμήμα Εποπτευόμενων Φορέων

  1. Η οργάνωση της λειτουργίας και η εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α), του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) «και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.).» 

Οι ως άνω λέξεις εντός εισαγωγικών προστέθηκαν με την παρ. 2 του άρθρο 87 του ν. 4583/2018 (Α΄212).

  1. Ο ορισμός και η εποπτεία των Κέντρων Αίματος (Κ.Α.) και των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας (Ν.Υ.Α.), η μέριμνα για τον καθορισμό των όρων, προϋποθέσεων και προδιαγραφών λειτουργίας τους, καθώς και η χορήγηση των απαιτούμενων αδειών, μετά από εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
  2. Ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση εφαρμογής μέτρων για την εξασφάλιση επάρκειας της χώρας με εθελοντικά προσφερόμενο αίμα, κατόπιν εισήγησης του Ε.ΚΕ.Α.
  3. Η κατάρτιση προγράμματος Αιμοληψιών στις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο εθελοντικής αιμοδοσίας.
  4. Ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων μετά από πρόταση του Ε.Ο.Μ. Η χορήγηση άδειας λειτουργίας στις Μονάδες Μεταμόσχευσης, μετά από πρόταση του Ε.Ο.Μ. και γνώμη του Κ.Ε.Σ.Υ. και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας αυτών, μετά από εισήγηση του Ε.Ο.Μ.
  5. Η μέριμνα για την κατανομή του προϊόντος του αντικαρκινικού εράνου, σε συνεργασία με τις καθ' ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες.

δ. Τμήμα Παροχών Υπηρεσιών Υγείας

«5. Η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.» 

Η υποπερ. 5 της περ. δ  της παρ. 3 του άρθρου 16 τροποποιήθηκε ως άνω με την παρ. 25 του άρθρου 81 του ν. 4600/2019 (Α΄43).

 

Άρθρο 22

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Με την παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 4675/2020 (Α΄54), ορίζεται ότι : «2. Στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του άρθρου 22 του π.δ. 121/2017 (Α' 148) συστήνεται Τμήμα Κινητοποίησης του Κοινωνικού Κεφαλαίου στον Τομέα της Υγείας, ως Τμήμα Δ1στ. Το Τμήμα είναι αρμόδιο για: ....» 

  1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης είναι οι ακόλουθες και κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της ως εξής:

α. Τμήμα Μεταδοτικών Νοσημάτων

  1. Η παρακολούθηση της κατάστασης υγείας του γενικού πληθυσμού, ο προγραμματισμός διενέργειας μελετών και η τήρηση Μητρώων μεταδοτικών νοσημάτων.
  2. Η μελέτη, ο προγραμματισμός, η παρακολούθηση της εφαρμογής και η αξιολόγηση των προγραμμάτων πρόληψης, περιορισμού, εξάπλωσης και καταπολέμησης μεταδοτικών νοσημάτων.

«3. Η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών για θέματα μεταδοτικών νοσημάτων και η παρακολούθηση εφαρμογής αυτών στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και η παρακολούθηση εφαρμογής των οδηγιών αυτών.» 

Η υποπερ. 3 της περ. α  της παρ. 3 του άρθρου 22 τροποποιήθηκε ως άνω με την παρ. 38 του άρθρου 81 του ν. 4600/2019 (Α΄43).

  1. Η κατάρτιση σχεδίου δράσης για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
  2. Η επιστημονική εποπτεία σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), καθώς και σε θέματα δημόσιας υγείας του Εθνικού Ιδρύματος ΠΑΣΤΕΡ.
  3. Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας.
  4. Η εποπτεία εθνικού αποθέματος προφυλακτικών ορών, εμβολίων, γενικά βιολογικών προϊόντων, αντιδότων δηλητηριάσεων ή άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας και η εκπόνησης προγραμμάτων εμβολιασμού.
  5. Ο καθορισμός όρων ίδρυσης και λειτουργίας υγειονομείων, αερουγειονομείων, συνοριακών χερσαίων υγειονομικών σταθμών και απολυμαντηρίων.
  6. Η κατάρτιση και παρακολούθηση εφαρμογής σχεδίων για την αποφυγή εισόδου λοιμωδών νόσων στη χώρα από το εξωτερικό και η λήψη μέτρων καταπολέ-μησής τους.
  7. Η μέριμνα για θέματα λειτουργίας της Σχολής Απολυμαντών.

«11. Η διαμόρφωση πολιτικής για την ανοσοποίηση του πληθυσμού που διαμένει στην Ελληνική Επικράτεια έναντι των λοιμωδών νοσημάτων και η εποπτεία υλοποίησης των προγραμμάτων εμβολιασμού.

  1. Η οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).»

Οι υποπερ. 11 και 12  της περ.α  της παρ. 3 του άρθρου 22 προστέθηκαν με την παρ. 39 του άρθρου 81 του ν. 4600/2019 (Α΄43).

β. Τμήμα Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Διατροφής

«10. Η συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές του Υπουργείου, καθώς και με το ΚΕ.Σ.Υ. για την εκπόνηση μελετών παρακολούθησης της υγείας του γενικού πληθυσμού και για την κατάρτιση μητρώων μη μεταδοτικών νοσημάτων.» 

Η υποπερ. 10 της περ.β  της παρ. 3 του άρθρου 22 τροποποιήθηκε ως άνω με την παρ. 41 του άρθρου 81 του ν. 4600/2019 (Α΄43).

  1. Η μελέτη, ο προγραμματισμός, η παρακολούθηση της εφαρμογής και η αξιολόγηση των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης μη μεταδοτικών νοσημάτων, σε συνεργασία με το Τμήμα Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Διεύθυνσης Π.Φ.Υ.
  2. Ο συντονισμός και η υποστήριξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για θέματα διατροφής και μη μεταδοτικών νοσημάτων.

«14. Η οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (Ε.Ι.ΝΕ.).» 

Η υποπερ. 14 της περ. β  της παρ. 3 του άρθρου 22 προστέθηκε  με την παρ. 40 του άρθρου 81 του ν. 4600/2019 (Α΄43).

Άρθρο 24

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

  1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης είναι οι ακόλουθες και κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της ως εξής:

α. Τμήμα Φαρμάκου

  1. Η έκδοση καταλόγων φαρμάκων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών».

Η υποπερ. 15  της περ. α  της παρ. 3 του άρθρου 24 προστέθηκε  με την παρ. 46 του άρθρου 81 του ν. 4600/2019 (Α΄43).

Άρθρο 33

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

  1. Οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος (ΠΔΛΥΥ) Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας είναι οι ακόλουθες:

 β. Ο καθορισμός διαδικασιών λειτουργίας, η μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία και η συνεργασία με την Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας καθώς και με την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.

γ. Η ανάλυση, η επεξεργασία, ο καθορισμός διαδικασιών αξιολόγησης καθώς και η υποβολή προτάσεων επί των αποφάσεων των ΓΠΔΛΥΥ και των Επιτροπών Έλεγχου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας Δικαιωμάτων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.

ε. Η συμβολή και συνεργασία με συναρμόδιους για την οργάνωση προγραμμάτων και κοινωνικών πολιτικών υγείας, που αφορούν σε ανισότητες-διακρίσεις-ειδικές κατηγορίες πληθυσμού - ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.