ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ. ΔΥ8/Β/οικ.89126 της 17.8.2007 «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία «Ξενώνων Νοσηλευτικής Φροντίδας και Ανακουφιστικής Αγωγής Ασθενών» και κάθε άλλης λεπτομέρειας σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές των κτιρίων, των μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών, υδραυλικών και λοιπών εγκαταστάσεων, του απαραίτητου εξοπλισμού, του αναγκαίου αριθμού ιατρικού και λοιπού εξειδικευμένου προσωπικού κ.λ.π. από κοινωφελή ιδρύματα, καθώς και λοιπά νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.» (Β΄1534).

Άρθρο 1

Σκοπός – Παρεχόμενες Υπηρεσίες Ξενώνων Νοσηλευτικής Φροντίδας και Ανακουφιστικής Αγωγής Ασθενών (ΞΕ.ΝΟ.Φ.Α.Α.Α.)

  1. Σκοπός των Ξενώνων Νοσηλευτικής Φροντίδας και Ανακουφιστικής Αγωγής Ασθενών (εφεξής ΞΕ.ΝΟ. Φ.Α.Α.Α.) που ιδρύονται και λειτουργούν από τους αναφερόμενους στο άρθρο 17 παρ. 1 του ν. 3106/2003 φορείς είναι η παροχή ανακουφιστικής αγωγής και νοσηλευτικής φροντίδας σε ασθενείς προχωρημένης νόσου μη αναστρέψιμης κατάστασης (π.χ. σε ασθενείς με προχωρημένη κακοήθη νόσο, σε πάσχοντες από το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, από εκφυλιστικά νοσήματα κ.λ.π.), για τους οποίους έχει εξαντληθεί κάθε θεραπευτική αγωγή στο νοσοκομείο. Με την παρούσα ρυθμίζονται όροι και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ΞΕ.ΝΟ.Φ.Α.Α.Α. που φιλοξενούν ασθενείς μόνο ενήλικες και εφήβους.

Για την πραγματοποίηση του ως άνω σκοπoύ ο ΞΕ.ΝΟ. Φ.Α.Α.Α. υποχρεούται μεταξύ άλλων να εξασφαλίζει ιδίως:

- Την ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα της νόσου και των επικουρικών θεραπειών αυτής, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση ποιότητας ζωής στον ασθενή. Παράλληλα, παρέχεται υποστήριξη στην οικογένεια και στο περιβάλλον του αρρώστου.

- Την παροχή ολιστικής φροντίδας σε σωματικό, ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο, καθώς και την εφαρμογή εναλλακτικών – συμπληρωματικών παρεμβάσεων της φυσικής θεραπευτικής ιατρικής, από ειδικευμένο ή εξειδικευμένο, κατά τα κατωτέρω, υγειονομικό προσωπικό και από εκπαιδευμένους εθελοντές υπό την επίβλεψη και τις εντολές του υγιεινομικού προσωπικού.

- Την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου με διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών στοιχείων κάθε ασθενούς.

- Την ύπαρξη εξατομικευμένου διατροφολογίου προσαρμοσμένου ειδικά στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

- Τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων για τους ασθενείς και τους οικείους τους για την εφαρμογή δεξιοτήτων και παρεμβάσεων που στόχο έχουν στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των ασθενών και των οικείων τους.

- Την ύπαρξη εξατομικευμένων πλάνων φροντίδας.

- Το σεβασμό των επιθυμιών του αρρώστου και της οικογένειάς του για τη αναζήτηση συμπληρωματικών καταπραϋντικών προσεγγίσεων ή για απόσυρση από κάποιο πλάνο φροντίδας.

- Τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού και των εθελοντών, καθώς και επιστημονική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και τη συνεργασία με συναφείς μονάδες και πανεπιστημιακά κέντρα που ασχολούνται με το γνωστικό αντικείμενο της ανακουφιστικής φροντίδας σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 

  1. Οι παρεχόμενες από το ΞΕΝΟΦΑΑΑ υπηρεσίες είναι:
  • Φροντίδα σε εσωτερικούς αρρώστους. Παρέχεται πάσης είδους ενδεικνυόμενη για κάθε ασθενή νοσηλευτική φροντίδα και ανακουφιστική αγωγή. Επικεντρώνεται στον έλεγχο και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς και στη ψυχολογική, πνευματική και συμβουλευτική υποστήριξη του ιδίου και των οικείων του.

Για την εισαγωγή του ασθενούς στο ΞΕΝΟΦΑΑΑ απαιτείται η έγγραφη σύμφωνη γνώμη του ιατρού βάρδιας και του υπεύθυνου νοσηλευτή βάρδιας, οι οποίοι αποφασίζουν λαμβάνοντας υπόψη τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και κατόπιν κλινικής εξετάσεως αυτού για τη διακρίβωση ότι πάσχει από προχωρημένη νόσο μη αναστρέψιμη. Σε περίπτωση διαφωνίας τους αποφασίζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΞΕΝΟΦΑΑΑ.

Ο ιατρικός φάκελος προσκομίζεται υποχρεωτικά με την εισαγωγή από τον ίδιο τον ασθενή ή άτομο εξουσιοδοτημένο από αυτόν ή την οικογένειά του (σε περίπτωση αδυναμίας του), εκτός των επειγουσών περιπτώσεων οπότε και είναι δυνατή η εκ των υστέρων προσκόμιση του φακέλου.

Η μέγιστη διάρκεια νοσηλείας ορίζεται στις 30 ημέρες, χρόνος που είναι δυνατόν να παραταθεί αν τούτο κριθεί αναγκαίο με απόφαση του Επιστημονικού Υπευθύνου του ΞΕΝΟΦΑΑΑ και ενός μέλους της διοικήσεως του φορέα. Στα πλαίσια των υποστηρικτικών υπηρεσιών, ο ΞΕΝΟΦΑΑΑ μπορεί να αποδεχτεί τη φιλοξενία ασθενή κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα 14 ημερών, προκειμένου να εξυπηρετήσει την οικογένεια ή τα πρόσωπα που τον φροντίζουν.

  • Ημερήσια φροντίδα σε εξωτερικούς ασθενείς. Παροχή ημερήσιας νοσηλευτικής φροντίδας και ανακουφιστικής αγωγής των ασθενών που δεν είναι κατά τα ανωτέρω εσωτερικοί ασθενείς. Για την παροχή ημερήσιας φροντίδας απαιτείται η έγγραφη σύμφωνη γνώμη του ιατρού βάρδιας και του υπεύθυνου νοσηλευτή βάρδιας, οι οποίοι αποφασίζουν λαμβάνοντας υπόψη τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και κατόπιν κλινικής εξετάσεως αυτού για τη διακρίβωση ότι πάσχει από προχωρημένη νόσο μη αναστρέψιμη. Σε περίπτωση διαφωνίας τους αποφασίζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΞΕΝΟΦΑΑΑ.

Εκτός της ανωτέρω φροντίδας, μπορεί αυτοτελώς ο εξωτερικός ασθενής που το επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους χώρους δημιουργικής απασχόλησης κ.λ.π. για τη συμμετοχή τους σε διάφορες δραστηριότητες κοινωνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγίας κ.λ.π. Στους εξωτερικούς ασθενείς ημερήσιας φροντίδας προσφέρεται δωρεάν αναψυκτικό και ένα ελαφρύ-πρόχειρο γεύμα. Η λειτουργία της μονάδας ημερήσιας φροντίδας είναι 7 ημέρες την εβδομάδα για 7 ώρες την ημέρα κατ’ ελάχιστον.

  • Κατ’ οίκον φροντίδα. Παροχή νοσηλευτικής φροντίδας και ανακουφιστικής αγωγής ασθενών στο σπίτι από διεπιστημονική ομάδα που παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο.

Η κατ’ οίκον φροντίδα πραγματοποιείται κατ’ ελάχιστον με δύο (2) άτομα από το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό ή ειδικό επιστημονικό προσωπικό), ένας εκ των οποίων είναι υποχρεωτικώς νοσηλευτής.

Για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας απαιτείται ο ΞΕΝΟΦΑΑΑ να παρέχει σωρευτικά νοσηλευτική φροντίδα και ανακουφιστική αγωγή σε εσωτερικούς ασθενείς, σε εξωτερικούς ασθενείς (ημερήσια φροντίδα) και φροντίδα κατ’ οίκον. (ΞΕΝΟΦΑΑΑ σε πλήρη ανάπτυξη). Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία από τον ίδιο φορέα περισσότερων του ενός ΞΕΝΟΦΑΑΑ σε πλήρη ανάπτυξη εντός της περιφέρειας της ίδιας Νομαρχίας, εφόσον ο καθένας από αυτούς στεγαστεί σε αυτοτελές και ανεξάρτητο λειτουργικά κτίριο και υπό τις προϋποθέσεις της παρούσας αναφορικά με την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ΞΕΝΟΦΑΑΑ για καθένα από αυτούς.

Εξαιρετικά, επιτρέπεται να ιδρύονται και λειτουργούν πρόσθετες μονάδες (παραρτήματα), που ανήκουν σε ήδη λειτουργούντες ΞΕΝΟΦΑΑΑ με τις οποίες παρέχεται μόνο ημερήσια φροντίδα ή μόνο φροντίδα κατ’ οίκον, ή και πρόσθετες μονάδες (παραρτήματα) που συνδυάζουν τις δύο προηγούμενες λειτουργίες. Για την ίδρυση και λειτουργία των ανωτέρω πρόσθετων μονάδων (παραρτημάτων) απαιτείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κατά τις διατάξεις της παρούσας. Στην περίπτωση αυτή ορισμός νέου Επιστημονικά Υπευθύνου δεν απαιτείται.

Άρθρο 2 

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης ΞΕΝΟΦΑΑΑ είναι οι εξής:

  1. Να υπάρχει αίτηση του ενδιαφερόμενου για άδεια ίδρυσης ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  2. Να κατατεθεί ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση του φορέα στην οποία πρέπει απαραιτήτως να αναφέρονται:
  1. α. Οι στόχοι του προτεινόμενου ΞΕΝΟΦΑΑΑ και τα μέσα για την επίτευξη των αναφερομένων στόχων.
  2. β. Η εκπλήρωση των οριζομένων στο άρθρο 1 της παρούσας.
  3. γ. Αναλυτική-τεκμηριωμένη αιτιολογική έκθεση στην οποία αναλύεται η αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας του, βάσει των πληθυσμιακών στοιχείων της περιοχή εγκατάστασης του ΞΕΝΟΦΑΑΑ, ο βαθμός κάλυψης των τοπικών και περιφερειακών αναγκών, η μελλοντική βιωσιμότητα του προς ίδρυση ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  4. δ. Η σύνθεση του προσωπικού του ΞΕΝΟΦΑΑΑ (αριθμητικά και κατά ειδικότητα).
  5. ε. Ο τρόπος και η διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης του έργου του ΞΕΝΟΦΑΑΑ από το φορέα.
  6. στ. Ο Προϋπολογισμός, οι πόροι και οι πηγές χρηματοδότησης για την ίδρυση και λειτουργία του προτεινόμενου ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  7. ζ. Τρόπος λειτουργικής διασύνδεσης του υπό ίδρυση ΞΕΝΟΦΑΑΑ με λοιπές υπηρεσίες και φορείς κοινωνικής φροντίδας (Δήμοι, Νομαρχίες κ.λ.π.).
  8. η. Υπεύθυνη Δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του φορέα ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση κατά το χρόνο υποβολής του φακέλου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας να γνωστοποιήσει τα στοιχεία του Επιστημονικού Υπευθύνου του ΞΕΝΟΦΑΑΑ, ο οποίος θα διαθέτει τα προσόντα του άρθρου 6 περιπτ. 2 της παρούσας.

Άρθρο 3 

Δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης

  1. α) Για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης ΞΕΝΟΦΑΑΑ απαιτείται:
    1. Υποβολή αίτησης του άρθρου 2 παρ. 1 της παρούσας στην οποία θα αναφέρεται υποχρεωτικώς ο αριθμός των κλινών του υπό ίδρυση ΞΕΝΟΦΑΑΑ στην περίπτωση ΞΕΝΟΦΑΑΑ σε πλήρη ανάπτυξη.
    2. Κατάθεση ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης πρότασης στην οποία περιέχονται απαραιτήτως όλα τα αναφερόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας.
    3. Επικυρωμένα αντίγραφα καταστατικού του φορέα και των τροποποιήσεών του, καθώς και τελευταία σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του.
    4. Υπεύθυνη Δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του φορέα ότι κατά το χρόνο υποβολής του φακέλου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας θα γνωστοποιηθούν τα στοιχεία του Επιστημονικού Υπευθύνου του ΞΕΝΟΦΑΑΑ, ο οποίος θα διαθέτει τα προσόντα του άρθρου 6 περιπτ. 2 της παρούσας.
    5. Πλήρες αντίγραφο ποινικού μητρώου του νομίμου εκπροσώπου του φορέα και των διαχειριστών από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για κακούργημα ή οποιαδήποτε ποινή από τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, συκοφαντικής δυσφήμισης, παραχάραξης και παράβασης των διατάξεων περί ναρκωτικών ή εμπορίας ανθρώπων ή οργάνων ή για έγκλημα που αναφέρεται στα ήθη, την υγεία και την προσωπική ελευθερία και δεν έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, των πολιτικών τους δικαιωμάτων, καθώς επίσης και πιστοποιητικό εισαγγελικής αρχής περί μη δίωξης για τα ανωτέρω και ότι δεν είναι φυγόδικοι ή φυγόποινοι για τα ως άνω αδικήματα.
    6. Βεβαίωση περί μη πτώχευσης και μη λύσης ή θέσεως σε εκκαθάριση του φορέα.
    7. Ακριβή αντίγραφα του εντύπου της σχετικής οικοδομικής άδειας και των μελετών που τη συνοδεύουν (αρχιτεκτονικά, στατικά, Η/Μ κ.λ.π.).
    8. Τεχνική περιγραφή του μηχανικού, σε δύο αντίγραφα, που εκτός των άλλων να περιλαμβάνει:
      1. α) Τη λειτουργική περιγραφή του Ξενώνα.
      2. β) Την περιγραφή της προσπελασιμότητας του οικοπέδου, την κατάσταση των οδών προσπέλασης και το στάδιο προόδου εφαρμογής του εγκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.
      3. γ) Τη δυνατότητα και την επάρκεια ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνικής σύνδεσης και αποχέτευσης.
      4. δ) Τον πίνακα τελειωμάτων χώρων.
    9. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του υπεύθυνου, στο όνομα του οποίου εκδίδεται η οικοδομική άδεια, στην οποία δηλώνει τον αριθμό των κλινών του υπό ίδρυση ΞΕΝΟΦΑΑΑ (στην περίπτωση ΞΕΝΟΦΑΑΑ σε πλήρη ανάπτυξη) και ότι αποδέχεται τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης.
    10. Τίτλο κτήσεως οικοπέδου και κτιρίου ή μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης κ.λπ.
    11. Κατάσταση ιατρικού προσωπικού (αριθμητικά και κατά ειδικότητες), που θα απασχοληθεί στο ΞΕ.ΝΟ. Φ.Α.Α.Α.
    12. Κατάσταση λοιπού προσωπικού (Νοσηλευτικό, Ειδικό Επιστημονικό, Διοικητικό, Βοηθητικό κ.λ.π.).

    Το πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα, η Αρχιτεκτονική μελέτη και η Τεχνική περιγραφή, πριν από την υποβολή τους στην αρμόδια Πολεοδομική Αρχή, για έκδοση οικοδομικής άδειας, πρέπει να θεωρούνται από λειτουργική άποψη, από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Μετά την έγκριση των σχεδίων από λειτουργική άποψη, υποβάλλεται στην αρμόδια Πολεοδομία (ή Πολεοδομικό Γραφείο) ο πλήρης φάκελος για έκδοση της Οικοδομικής Άδειας (μαζί με τα εγκριμένα από πλευράς λειτουργικότητας σχέδια).

    Για τα υπάρχοντα κτίρια, που έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια, ακολουθείται η ίδια διαδικασία, αλλά εκδίδεται από το αρμόδιο Γραφείο Πολεοδομίας, η οικοδομική άδεια νέας χρήσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ΓΟΚ ν. 1577/1985 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε.

    Πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας και τη συμπλήρωση του φακέλου με την υποβολή επικυρωμένου αντιγράφου της άδειας αυτής και των σχεδίων της εγκεκριμένης πλήρους μελέτης (τα σχέδια υποβάλλονται σε δύο αντίγραφα) στην Διεύθυνση ή το Τμήμα Υγιεινής, δεν χορηγείται η άδεια ίδρυσης.

  2. β) Όλα τα δικαιολογητικά του παρόντος υποβάλλονται στη Διεύθυνση ή το Τμήμα Yγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου εγκατάστασης του υπό ίδρυση ΞΕΝΟΦΑΑΑ (ή στις περιπτώσεις ενιαίων ή διευρυμένων Ν.Α. στην έδρα της Νομαρχίας του τόπου εγκατάστασης του υπό ίδρυση ΞΕΝΟΦΑΑΑ), η οποία δύναται να ζητήσει εντός προθεσμίας 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης διευκρινιστικά στοιχεία για την υποβληθείσα πρόταση ή συμπλήρωση του φακέλου λόγω έλλειψης των ανωτέρω δικαιολογητικών, τα οποία οφείλει ο φορέας που υποβάλλει την αίτηση να προσκομίσει εντός τριμήνου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου προκύπτει δικαιολογημένη αδυναμία άνευ οποιασδήποτε ευθύνης του φορέα να συμπληρώσει το φάκελο με τα ελλείποντα ή διευκρινιστικά στοιχεία, μπορεί να δοθεί παράταση της ανωτέρω προθεσμίας για εύλογο χρόνο. Μετά την παρέλευση του ανωτέρω τριμήνου ή της τυχόν δοθείσας παράτασης απορρίπτεται η αίτηση χορήγησης άδειας ίδρυσης με απόφαση του Νομάρχη κατόπιν γνώμης της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσας.

Άρθρο 4 

Χορήγηση άδειας ίδρυσης

Εντός τριμήνου μετά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας, εφόσον δεν ζητήθηκε συμπλήρωση του φακέλου από τη Διεύθυνση ή το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας ή μετά τη συμπλήρωση αυτού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. β΄ του άρθρου 3 της παρούσης, εκδίδεται με απόφαση του Νομάρχη η άδεια ίδρυσης, κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης της Επιτροπής του άρθρου 5 αναφορικά με την πληρότητα του φακέλου σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 της παρούσης.

Άρθρο 5 

Επιτροπή ΞΕΝΟΦΑΑΑ

  1. Στην έδρα κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή στην έδρα κάθε Νομαρχίας για την περίπτωση ενιαίων ή διευρυμένων Ν.Α. συνιστάται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους παρακάτω αναφερομένους:
    1. α. ένα γιατρό της Διεύθυνσης ή Τμήματος Υγιεινής
    2. β. ένα αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό ή μηχανολόγο ηλεκτρολόγο, που υπηρετεί σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
    3. γ. ένα εκπρόσωπο του οικείου Ιατρικού Συλλόγου, τον οποίο ορίζει το Διοικητικό του Συμβούλιο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτούς του σχετικού εγγράφου της Νομαρχίας, άλλως ορίζεται από τον Νομάρχη.
  2. Έργο της Επιτροπής είναι:
    1. α. Η γνωμοδότηση για τη χορήγηση ή μη της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ΞΕΝΟΦΑΑΑ κατά τα άρθρα 2, 3, 6 και 7 της παρούσας.
    2. β. Η επιθεώρηση των εγκαταστάσεων του άρθρου 8 της παρούσας για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας.
    3. γ. Η Εποπτεία και ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των ΞΕΝΟ-ΦΑΑΑ σύμφωνα με το άρθρο 12, 13 και 14 της παρούσης.
    4. δ. Η εισήγηση για επιβολή ποινών κατά το άρθρο 12 και 13 της παρούσας.

Άρθρο 6 

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας

Εντός πέντε (5) ετών από τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης ο ενδιαφερόμενος φορέας υποχρεούται να καταθέσει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας.

Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  1. Να περιγράφονται αναλυτικά οι στόχοι του υπό λειτουργία ΞΕΝΟΦΑΑΑ, του προγράμματος και τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αυτών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους. Από την περιγραφή πρέπει να τεκμηριώνονται οι στόχοι και ο τρόπος υλοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών του άρθρου 1 της παρούσης.
  2. Να ορίζεται ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, ο οποίος πρέπει να διαθέτει τεκμηριωμένη κλινική εμπειρία τουλάχιστον έξι (6) ετών στη γενική ιατρική ή αναισθη-σιολογία με τουλάχιστον 3μηνη πιστοποιημένη κλινική εκπαίδευση στο αντικείμενο της ανακουφιστικής-παρηγορητικής ιατρικής.
  3. Να καθορίζεται η σύνθεση του προσωπικού που θα απασχοληθεί στον ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  4. Να εξασφαλίζεται η ανάλογη κτιριακή υποδομή για τον υπό λειτουργία ΞΕΝΟΦΑΑΑ καθώς και ο εξοπλισμός του, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παρούσας.
  5. Να προσδιορίζεται ότι ο υπό λειτουργία ΞΕΝΟΦΑΑΑ θα στεγαστεί σε αυτοτελές και ανεξάρτητο λειτουργικά κτίριο.
  6. Να προσδιορίζονται αναλυτικά οι οικονομικοί πόροι και οι πηγές χρηματοδότησης του υπό λειτουργία ΞΕΝΟΦΑΑΑ.

Άρθρο 7

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για χορήγηση άδειας λειτουργίας

Για την χορήγηση άδειας λειτουργίας απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Υποβολή Αίτησης προς τη Διεύθυνση ή Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας.
  2. Κατάθεση αναλυτικού προγράμματος λειτουργίας του προτεινόμενου ΞΕΝΟΦΑΑΑ από το οποίο να τεκμηριώνονται οι στόχοι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του παρόντος άρθρου 1.
  3. Βιογραφικό Σημείωμα του Επιστημονικού Υπευθύνου του ΞΕΝΟΦΑΑΑ και κατάθεση κάθε σχετικού εγγράφου από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι διαθέτει τα προσόντα του άρθρου 6 της παρούσας.
  4. Υπεύθυνη δήλωσή του Επιστημονικού Υπευθύνου περί αποδοχής του ορισμού του.
  5. Κατάθεση ονομαστικού καταλόγου του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, ειδικού επιστημονικού και λοιπού προσωπικού κ.λ.π.), που θα απασχοληθούν στον ΞΕΝΟΦΑΑΑ και ο οποίος συνοδεύεται από τα αποδεικτικά της εργασιακής εμπειρίας τους, όπου απαιτείται. Αυτή αποδεικνύεται προκειμένου για προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί σε δημόσιο φορέα με βεβαίωση προϋπηρεσίας, ενώ για προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί σε ιδιωτικό φορέα απαιτείται παράλληλα και η υποβολή επικυρωμένου αντιγράφου βιβλιαρίου ασφάλισης ή και κάθε άλλου αποδεικτικού εγγράφου της εργασιακής τους εμπειρίας.
  6. Για το ιατρικό προσωπικό απαιτείται επιπλέον πιστοποιητικό εγγραφής στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, άδεια άσκησης επαγγέλματος και άδεια χρησιμοποίησης τίτλου ιατρικής ειδικότητας.
  7. Για το λοιπό, πλην ιατρών, προσωπικό άδεια άσκησης επαγγέλματος όπου αυτή απαιτείται.
  8. Η υποβολή τίτλου κτήσεως ή μισθωτηρίου συμβολαίου της κτιριακής υποδομής του προτεινόμενου ΞΕΝΟΦΑΑΑ, η οποία να είναι σύμφωνη με τις τεχνικές προδιαγραφές της παρούσης.
  9. Η κατάθεση πλήρους καταλόγου του υπάρχοντος ιατρικού εξοπλισμού, ο οποίος θα πληροί της προδιαγραφές της παρούσης.
  10. Η κατάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης με έμφαση στις πηγές χρηματοδότησης και μελέτης βιωσιμότητας που θα υπογράφονται από επαγγελματία οικονομοτεχνικό σύμβουλο.
  11. Δήλωση για τον υπολογιζόμενο χρόνο έναρξης λειτουργίας του προτεινόμενου ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  12. Υποβολή καταστατικού του φορέα και της τελευταίας σύνθεσης του Διοικητικού του Συμβουλίου.
  13. Πλήρες αντίγραφο ποινικού μητρώου του νομίμου εκπροσώπου του φορέα και των διαχειριστών από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για κακούργημα ή οποιαδήποτε ποινή από τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, συκοφαντικής δυσφήμισης, παραχάραξης και παράβασης των διατάξεων περί ναρκωτικών ή εμπορίας ανθρώπων ή οργάνων ή για έγκλημα που αναφέρεται στα ήθη, την υγεία και την προσωπική ελευθερία και δεν έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, των πολιτικών τους δικαιωμάτων, καθώς επίσης και πιστοποιητικό εισαγγελικής αρχής περί μη δίωξης για τα ανωτέρω και ότι δεν είναι φυγόδικοι ή φυγόποινοι για τα ως άνω αδικήματα.
  14. Βεβαίωση μη πτώχευσης, μη λύσης του φορέα ή θέσεως του σε εκκαθάριση.
  15. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  16. Πιστοποιητικό της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την ύπαρξη των επιβαλλομένων μέτρων πυρασφάλειας.
  17. Βεβαίωση Πολεοδομίας σχετικά με την κατά νόμο αποπεράτωση ή ολοκλήρωση της οικοδομικής άδειας (σφραγίδα).

Άρθρο 8

Έλεγχος των δικαιολογητικών, των κτιριακών

και λοιπών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού

  1. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας διενεργείται από τη Διεύθυνση ή το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου εγκατάστασης του προτεινόμενου ΞΕΝΟ-ΦΑΑΑ (ή στις περιπτώσεις ενιαίων ή διευρυμένων Ν.Α. στην έδρα της Νομαρχίας του τόπου εγκατάστασης του υπό ίδρυση ΞΕΝΟΦΑΑΑ) εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης για την έκδοση της άδειας λειτουργίας και στην περίπτωση που εντός της ανωτέρω προθεσμίας δεν ζητηθεί συμπλήρωση αυτού λόγω ελλείψεων ή ασαφειών κατά τα κατωτέρω. Στην τελευταία περίπτωση άρχεται εκ νέου η τρίμηνη προθεσμία από τη συμπλήρωση του φακέλου ή μετά τον επανέλεγχο της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσης σύμφωνα με την παρ.2 και 3 του παρόντος.
  2. Ειδικά για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων και του ιατρικού εξοπλισμού επιλαμβάνεται η ανωτέρω Επιτροπή του άρθρου 5 της παρούσας, η οποία οφείλει εντός του ανωτέρω τριμήνου να ελέγξει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνικό εξοπλισμό του ΞΕΝΟΦΑΑΑ και να υποβάλλει αιτιολογημένη γνώμη περί της καταλληλότητας αυτών και ότι είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές της παρούσης.
  3. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν ελλείψεις φακέλου ή αποκλίσεις από τις προδιαγραφές που αναφέρονται στην παρούσα, μετά τον έλεγχο της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσας, ο φορέας που έχει υποβάλλει την αίτηση, οφείλει, κατόπιν εγγράφου ειδοποιήσεώς του από τη Διεύθυνση ή το Τμήμα Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας εντός της ανωτέρω τρίμηνης προθεσμίας, να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις-συμπληρώσεις και να την ενημερώσει εγγράφως εντός προθεσμίας 3 μηνών, άλλως τεκμαίρεται η μη συμμόρφωσή του και απορρίπτεται η αίτησή του για άδεια λειτουργίας με απόφαση του Νομάρχη, κατόπιν γνώμης της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσας. Σε διαφορετική περίπτωση, διενεργείται εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή της έγγραφης ενημέρωσης του φορέα για τυχόν διορθώσεις-συμπληρώσεις, επανέλεγχος της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσης.

Άρθρο 9 

Χορήγηση της άδειας λειτουργίας

Εντός δύο (2) μηνών μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών και των κτιριακών εγκαταστάσεων ο Νομάρχης εκδίδει την άδεια λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ κατόπιν γνώμης της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσας, στην οποία ρητώς αναφέρονται τα ακόλουθα:

  1. Ο ακριβής αριθμός των κλινών (στην περίπτωση ΞΕΝΟΦΑΑΑ σε πλήρη ανάπτυξη) και του προσωπικού ανά ειδικότητα (ιατρικού, νοσηλευτικού, ειδικού επιστημονικού, λοιπού κ.λ.π.).
  2. Οι συγκεκριμένοι στόχοι του ΞΕΝΟΦΑΑΑ σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και την υποβληθείσα πρότασή του.
  3. Ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  4. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΞΕΝΟΦΑΑΑ, άλλως ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της κεντρικής μονάδας ΞΕΝΟΦΑΑΑ που θα υποστηρίζει τις πρόσθετες μονάδες (παραρτήματα).

Άρθρο 10

Υποχρεώσεις του φορέα μετά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας

  1. Απογορεύεται η διακοπή λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ χωρίς προηγούμενη απόφαση του Νομάρχη κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσας.
  2. Ο φορέας οφείλει να πληροί καθ’ όλη την περίοδο λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας (άρθρο 6 της παρούσας). Για οποιαδήποτε αλλαγή οφείλει να ενημερώνει τη Διεύθυνση ή το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας εκ των προτέρων ή άμεσα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι τυχόν αλλαγές επικυρώνονται από τη Διεύθυνση ή το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εντός μηνός.
  3. Για οποιαδήποτε αλλαγή των αναγραφομένων ρητώς όρων στην άδεια λειτουργίας (άρθρο 7 της παρούσας) απαιτείται υποβολή αίτησης στη Διεύθυνση ή Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τροποποίηση της άδειας λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  4. Ο φορέας τηρεί τον κατά δήλωσή του χρόνο έναρξης της λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  5. Τηρεί αρχείο ασθενών (υποχρεωτικώς και ηλεκτρονικό), κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
  6. Καταγράφει στο φάκελο του ασθενή τις προσφερόμενες προς αυτόν υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και ανακουφιστικής αγωγής και σε 6μηνιαία βάση υποβάλλει εκθέσεις δραστηριότητας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ προς τη Διεύθυνση ή Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τις οποίες να προκύπτει η υλοποίηση του προγράμματος λειτουργίας και η επίτευξη των σκοπών της πρότασής του.
  7. Δημιουργείται στον ΞΕΝΟΦΑΑΑ κατάλληλη διοικητική υποδομή για την τήρηση των οικονομικών του στοιχείων. Η οικονομική διαχείριση του ΞΕΝΟΦΑΑΑ καταγράφεται, εγκρίνεται και παρακολουθείται χωριστά στα πλαίσια του δικού του προϋπολογισμού που ενσωματώνεται ως χωριστό παράρτημα στον προϋπολογισμό του φορέα.

Άρθρο 11 

Μεταβίβαση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας

  1. Επιτρέπεται η μεταβίβαση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ σε άλλο φορέα από τους αναφερόμενους στο άρθρο 17 παρ. 1 του ν. 3106/2003 εφόσον ο τελευταίος καλύπτει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας που αναφέρονται στα άρθρα 2, 3 και 6, 7 της παρούσας.
  2. Για τη μεταβίβαση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας απαιτείται υποβολή αίτησης από το φορέα που τη μεταβιβάζει. Η αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά του άρθρου 7 της παρούσας που θα υποβληθούν από το νέο φορέα στον οποίο μεταβιβάζεται η άδεια.

Άρθρο 12

Άδεια διακοπής λειτουργίας, προσωρινή – οριστική διακοπή λειτουργίας

  1. Για την έκδοση της άδειας διακοπής λειτουργίας απαιτείται αιτιολογημένη αίτηση του φορέα. Η άδεια διακοπής της λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ δίδεται με απόφαση του Νομάρχη κατόπιν γνώμης της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσας εφόσον προηγουμένως εξασφαλιστεί επιμελεία του αιτούντος η συνέχιση της φροντίδας σε αντίστοιχο ΞΕΝΟΦΑΑΑ ή σε άλλο φορέα κοινωνικής φροντίδας.
  2. Με απόφαση του Νομάρχη κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσας δύναται να επιβληθεί η προσωρινή ή η μόνιμη διακοπή της λειτουργίας και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 6, 7, 8, 9 και 10 της παρούσας.
  3. Πριν από την επιβολή της διακοπής της λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ προηγείται έγγραφη επισήμανση από τη Διεύθυνση ή το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας προς το φορέα για τις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί και τις οποίες καλείται να διορθώσει εντός δίμηνης αποκλειστικής προθεσμίας. Στην περίπτωση που έχουν ξεκινήσει από το φορέα διορθωτικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τις ανωτέρω υποδείξεις και δεν έχουν ολοκληρωθεί εντός του ανωτέρω διμήνου, μπορεί να δοθεί εύλογη παράταση για την ολοκλήρωση αυτών, η οποία όμως δεν δύναται να υπερβεί τους 5 μήνες. Η απόφαση διακοπής και αφαίρεσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Νομάρχη εκδίδεται εντός προθεσμίας 2 μηνών από την παρέλευση των ανωτέρω προθεσμιών, κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσης περί των ανωτέρω παραβάσεων και περί μη συμμόρφωσης του φορέα εντός των ανωτέρω προθεσμιών.
  4. Οι αποφάσεις αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας του ΞΕΝΟΦΑΑΑ εκτελούνται από την αστυνομική αρχή και με επιμέλεια της εισαγγελικής αρχής προς την οποία κοινοποιείται αντίγραφο της απόφασης του Νομάρχη για την αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Στις περιπτώσεις που επιβάλλεται ως κύρωση αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, απαγορεύεται η χορήγηση νέας άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ΞΕΝΟΦΑΑΑ από τον ίδιο φορέα και επιβάλλεται με απόφαση του Νομάρχη μετά από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσας πρόστιμο ύψους κατ’ ελάχιστον 30.000 ευρώ. Το πρόστιμο εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο κατά τις διατάξεις περί ΚΕΔΕ.

Άρθρο 13 

Λειτουργία χωρίς άδεια

  1. Στις περιπτώσεις που ΞΕΝΟΦΑΑΑ για τον οποίο έχει εκδοθεί άδεια ίδρυσης τεθεί σε λειτουργία χωρίς άδεια λειτουργίας, ανακαλείται με απόφαση του Νομάρχη κατόπιν γνώμης της Επιτροπής του άρθρου 5 της παρούσας η άδεια ίδρυσης και επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 10.000 Ευρώ. Το πρόστιμο εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο κατά τις διατάξεις περί ΚΕΔΕ.
  2. Η απόφαση παύσης της λειτουργίας εκτελείται από την Αστυνομική Αρχή και με επιμέλεια της Εισαγγελικής Αρχής προς την οποία κοινοποιείται αντίγραφο της απόφασης της ανάκλησης της άδειας ίδρυσης και παύσης της λειτουργίας.

Άρθρο 14 

Έλεγχος και Εποπτεία των ΞΕΝΟΦΑΑΑ

  1. Οι ΞΕΝΟΦΑΑΑ υπάγονται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ασκείται με τις Κεντρικές ή Περιφερειακές του Υπηρεσίες.
  2. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος πραγματοποιείται από την Επιτροπή του άρθρου 5 της παρούσης, ο οποίος λαμβάνει χώρα υποχρεωτικώς 1 φορά το χρόνο και εκτάκτως οποτεδήποτε όταν συντρέξουν ειδικοί λόγοι που τον επιβάλλουν.
  3. Η εποπτεία και ο έλεγχος των ΞΕΝΟΦΑΑ αφορά κυρίως στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών νοσηλευτικής φροντίδας και ανακουφιστικής αγωγής προς τους ασθενείς, στον

τρόπο άσκησης του ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού έργου, στη διασφάλιση των τεχνικών προδιαγραφών της παρούσης και εν γένει στην τήρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου που αφορούν στους ΞΕΝΟΦΑΑΑ.

  1. Για τον έλεγχο, εποπτεία, αξιολόγηση κ.λ.π. σε δευτεροβάθμιο επίπεδο των λειτουργούντων ΞΕΝΟΦΑΑΑ καθώς και για τη συνολική αξιολόγηση-παρακολούθηση του έργου των ΞΕΝΟΦΑΑΑ σε όλη τη χώρα, συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας πενταμελής Επιτροπή με διετή θητεία, έργο της οποίας είναι μεταξύ άλλων να διαπιστώνει, κατόπιν καταγγελιών ή αυτεπαγγέλτως, τυχόν παραβάσεις της παρούσας. Η ανωτέρω επιτροπή αποτελείται από:
    1. Α. Δύο εμπειρογνώμονες σε θέματα ανακουφιστικής – παρηγορητικής ιατρικής, που ορίζει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
    2. Β. Έναν εκπρόσωπο του Σώματος Λειτουργών Δημόσιας Υγείας και
    3. Γ. Δύο υπαλλήλους: ένα αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό ή μηχανολόγο ηλεκτρολόγο ή υγιεινολόγου μηχανικό, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Άρθρο 15 

Τεχνικές προδιαγραφές

  1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ή ΓΗΠΕΔΟΥ
  2. Επιτρέπεται η ίδρυση ΞΕΝΟΦΑΑΑ σε εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχές με χρήση γενικής κατοικίας κατά τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 3 του από 23.2.1987 π.δ/ματος (ΦΕΚ.166Δ) όπως αυτό συμπληρώθηκε με το άρθρο 11 του ν. 2052/1992.
  3. Οι ΞΕΝΟΦΑΑΑ μπορούν να ιδρύονται και σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο οδικό δίκτυο για την απρόσκοπτη προσέλευση των τροχοφόρων και να διασφαλίζεται εύκολη και γρήγορη προσβασιμότητα σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Η περιοχή πρέπει να εξυπηρετείται από μέσο μαζικής μεταφοράς.

Οι εκτός σχεδίου πόλεως μονάδες, ως προς τους όρους δόμησης υπάγονται στη κατηγορία των Νοσοκομείων – Κλινικών (άρθρο 6 του π.δ/ματος 6/17.10.1978 ΦΕΚ.538Δ/1978)

Οι εντός ορίων οικισμού μονάδες, ως προς τους όρους δόμησης ακολουθούν τις διατάξεις για τα κτίρια κοινής ωφέλειας του από 2.3.81 π.δ/ματος – ΦΕΚ 138Δ/1981, για τους οικισμούς προ της 16.8.1923 και του από 24.4.1985 π.δ/ματος ΦΕΚ 181Δ/3.5.1985 για τους οικισμούς μέχρι 2000 κατοίκους.

  1. Το γήπεδο, στο οποίο θα ανεγερθεί ο ΞΕΝΟΦΑΑΑ, θα πρέπει να εκπληρώνει τους όρους χρήσης γης της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας.
  2. Δεν είναι αποδεκτή η ύπαρξη άλλης χρήσεως στο οικόπεδο, ασύμβατης με τον σκοπό και τις δραστηριότητες του ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  3. Σε περίπτωση που υπάρχουν κτίσματα στο οικόπεδο θα πρέπει να υφίστανται νομίμως, σύμφωνα και με το άρθρο 23 §1 ν. 1577/1985.
  4. Η μέση κλίση του εδάφους κατά οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25%.
  5. Η προσπέλαση στο οικόπεδο πρέπει να εξασφαλίζεται από δρόμο ρυμοτομικού σχεδίου ή αναγνωρισμένο (επαρχιακό-κοινοτικό) ασφαλτοστρωμένο.
  6. Οι διαστάσεις, το σχήμα και η επιφάνεια του οικοπέδου σε συνδυασμό και με τις απαιτούμενες διαμορφώσεις, σύμφωνα με τις προδιαγραφές περιβάλλοντος χώρου της § 6 του παρόντος άρθρου, πρέπει να είναι κατάλληλες ώστε να εξασφαλίζονται εντός και εκτός οικοπέδου:
  • Η κεντρική είσοδος - διέλευση πεζών και οχημάτων προς το κτίριο του ΞΕΝΟΦΑΑΑ.
  • Η διέλευση οχημάτων τροφοδοσίας.
  • Η διακριτική αποκομιδή νεκρού.
  • Η προσπέλαση των οχημάτων προς και από τους χώρους στάθμευσης, του οικοπέδου.
  1. Αν το οικόπεδο έχει προσπέλαση από Εθνικό, επαρχιακό ή κύριο κοινοτικό δρόμο, θα πρέπει να έχει το απαιτούμενο πρόσωπο, ώστε να μπορεί να κατασκευασθεί ο κόμβος κυκλοφοριακής σύνδεσης.
  2. Οι χρήσεις του άμεσου και ευρύτερου περιβάλλοντος του οικοπέδου, καθώς και το είδος της γειτνίασης περιγράφεται στους ακόλουθους πίνακες Ι και ΙΙ.
  3. Ο ΞΕΝΟΦΑΑΑ πρέπει να εξυπηρετείται από δίκτυα παροχής πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι

ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

A/A ΧΡΗΣΗ Όμορο Οικόπεδο Επιτρεπόμενη απόσταση σε Μ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1

Νεκροταφείο

ΟΧΙ

>/500

Δεν είναι επιθυμητή ούτε και η οπτική επαφή από το πλησιέστερο άκρο του κτιρίου

2

Γραφεία

Τελετών-

Φερετροποιεία

ΟΧΙ

>/500

Όταν υπάρχει οπτική επαφή οι αποστάσεις διπλασιάζονται

3

Οχλούσα Βιομηχανία

ΟΧΙ

>/1000

Σφαγεία, ακάλυπτοι αγωγοί λυμάτων κ.λπ.

4

Οχλούσα Εγκατάσταση

ΟΧΙ

>/700

 

5

Αεροδρόμιο-

Αεροδιάδρομος

ΟΧΙ

>/2000 ή >/1000*

* Στα νησιά εκτός Κρήτης

6

Σιδηροδρομικές γραμμές

ΟΧΙ

>/100

 

7

Έλος - Βιότοπος -Λατόμεία-

Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού

ΟΧΙ

>/1000

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ

ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

A/A

ΧΡΗΣΗ

Όμορο Οικόπεδο

Επιτρεπόμενη απόσταση σε Μ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1

Νεκροταφείο

ΟΧΙ

>/1000

Δεν είναι επιθυμητή ούτε και η οπτική επαφή

2

Οχλούσα Εγκατάσταση Οχλούσα Βιομηχανία

ΟΧΙ

>/1000

Σφαγεία, ακάλυπτοι αγωγοί λυμάτων κ.λπ.

3

Εγκαταστάσεις Πτηνοτροφικές ή Κτηνοτροφικές

ΟΧΙ

>/3000

π.δ. 5.5.1984

(ΦΕΚ 341/5.6.1984)

4

Αεροδρό-

μιο-Αερο-

διάδρο-

μος

ΟΧΙ

>/2000 ή >/1000*

* Στα νησιά εκτός Κρήτης

5

Σιδηροδρομικές γραμμές

ΟΧΙ

>/100

 

6

Γραφεία Τελετών-

Φερετροποιεία ή

Αποθήκες

Φέρετρων

ΟΧΙ

>/500

Όταν υπάρχει οπτική επαφή η απόσταση διπλασιάζεται

7

Πυλώνες Υψηλής Τάσης

ΟΧΙ

>/500

 

8

Έλος - Βιότοπος -Λατομεια-Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού

ΟΧΙ

>/1000

 

 

  1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΤΙΡΙΟΥ

Οι ΞΕΝΟΦΑΑΑ υπάγονται στις διατάξεις:

  1. Του Κτιριοδομικού Κανονισμού στην κατηγορία χρήσης «Υγεία & Κοινωνική Πρόνοια».
  2. Του Κανονισμού Πυροπροστασίας νέων Κτιρίων στην κατηγορία χρήσης Η.
  3. Στον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση των χώρων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε κανονισμοί άρσης αρχιτεκτονικών εμποδίων από τα κτίρια Υγείας Πρόνοιας, για τη διευκόλυνση της χρήσής τους από αναπήρους και άτομα μειωμένης κινητικότητας.

Απαγορεύεται η εγκατάσταση των ΞΕΝΟΦΑΑΑ σε οικοδομές όταν τμήματα των οικοδομών αυτών χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό-χρήση. 3. ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  1. Δυναμικότητα

Η δυναμικότητα του ΞΕΝΟΦΑΑΑ για εσωτερικούς ασθενείς μπορεί να φθάσει το μέγιστο στις 36 και το ελάχιστος στις 12 κλίνες.

  1. Κτιριολογικό Πρόγραμμα

Στους πίνακες που ακολουθούν αναφέρονται οι ελάχιστοι απαιτούμενοι χώροι, που θεωρούνται απαραίτητοι για την ίδρυση και την λειτουργία ΞΕΝΟΦΑΑΑ, με τις ελάχιστες απαιτούμενες καθαρές επιφάνειες τους.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΧΩΡΟΙ ΞΕΝΟΦΑΑΑ

Εσωτερικοί, εξωτερικοί ασθενείς, κατ’ οίκον νοσηλεία.

Α/Α

Ονομασία Χώρου

Ελάχιστη

Καθαρή

Επιφάνεια μ2

Παρατηρήσεις

Α

Είσοδος Διοικητική Υπηρεσία

 

 

1

Είσοδος - Αναμονή

60 40

Με πάγκο πληροφοριών, καθιστικό, τηλέφωνο

για το κοινό.

Για λιγότερες από 18 κλίνες

2

Γραφείο Διευθυντή

15

 

3

Αίθουσα συσκέψεων

15

 

4

Γραφεία Γραμματείας –Διοίκησης–Αρχείου κλπ.

1,4μ2 x ν

min 30

ν= αριθμός κλινών

5

Χώρος Νοσηλευτικού κλπ. προσωπικού, κατ’ οίκον φροντίδας

12

 

6

Χώρος Εθελοντών

30 20

Για λιγότερες από 18 κλίνες

7

Γραφείο Γιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας

 

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία

8

Γραφείο Τεχνικού Ηλεκτρολό-γου–Υδραυλικού

20

Με αποθήκη υλικών

9

Χώρος λοιπού βοηθητικού Προσωπικού

1,5μ2 x ν

min 9

ν= αριθμός ατόμων στη μεγαλύτερη βάρδια

10

Χώρος Υγιεινής Κοινού

10

(ανδρών - γυναικών)

11

Χώροι Υγιεινής Προσωπικού

5

 

Β

Γραφεία Επιστημονικά

 

 

1

Γραφείο Δ/ντή Ιατρού

15

 

2

Γραφείο Ιατρών

12

1 Γραφείο/12 κλίνες

3

Γραφείο Ψυχολόγου

10

 

4

Γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας

10

 

5

Χώρος Κοινωνικής Υποστήριξης

12

 

6

Γραφείο Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

15

 

7

Γραφείο Διαιτολόγου

9

 

8

Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων

35

 

9

Αμφιθέατρο

0,9 μ² x ν

ν = ο αριθμός των ατόμων που θα εξυπηρετεί.

Με προθάλαμο και ανάλογους χώρους υγιεινής για το κοινό.

Χώρος προαιρετικός.

Γ

Νοσηλευτική Μονάδα

 

 

1

Δωμάτιο μίας κλίνης AMEA

19

Με ιδιαίτερο wc/ds AMEA

2

Δωμάτιο δύο κλινών AMEA

24

Με ιδιαίτερο wc/ds AMEA

3

Δωμάτιο Μόνωσης μίας κλίνης

17

Με ιδιαίτερο wc/ds. Άμεση επίβλεψη από χώρο Νοσηλευτών

4

Γραφείο Προϊστάμενης

12

 

5

Χώρος Εργασίας Νοσηλευτών

15

Με πάγκο, ερμάρια, νεροχύτη, ψυγείο. 1/18 κλίνες

6

Λινοθήκη

4

1/18 κλίνες,

7

Λουτρό Ασθενών

10

1/18 κλίνες

8

Καθιστικό Ασθενών

20

1/18 κλίνες

9

Χώρος διημέρευσης και φαγητού

15

1/18 κλίνες

10

Μικρή κουζίνα ασθενών και office φαγητού

10

Με πάγκο, ερμάρια, νεροχύτη, εστίες, ψυγείο, 1/18 κλίνες

11

Δωμάτιο φιλοξενίας συγγενούς

17

Με ιδιαίτερο wc/ds, 1/18 κλίνες

12

Χώρος λατρείας

15

Να εξυπηρετεί στοιχειωδώς διαφορετικές θρησκείες (π.χ. με κόγχες)

13

Χώρος προσωπικού

10

 

14

Αποθήκη

5

1/18 κλίνες

15

Χώροι υγιεινής Προσωπικού

5

 

16

Χώρος Στάθμευσης

4

Για φορεία – Αναπηρικά Τροχήλατα, 1/18 κλίνες

17

Χώρος Συγκέντρωσης Ακαθάρτων

8

Με νεροχύτη, ερμάρια, μηχάνημα αυτόματης πλύσης–

απολύμανσης σκωραμίδων.

1/18 κλίνες

Δ

Υγειονομική Φροντίδα Ασθενών

 

Για εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς

1

Αναμονές εξ. ασθενών

-

Κατανεμημένες ώστε να εξυπηρετούν τους εξ. ασθενείς, όπου απαιτείται

2

Εξεταστήρια

10

Με νιπτήρα. Δύο χώροι

3

Χώρος νοσηλείας εξ. ασθενών

15

Με πάγκο, ερμάρια, νεροχύτη

4

Ιατρείο Πόνου

20

Με προθάλαμο

5

Χώρος ψυχολογικής υποστήριξης

12

 

6

Χώρος Μικροεπεμβάσεων

20

Με χειρουργική τράπεζα, πάγκο, νιπτήρα, ερμάρια κλπ.

7

Χώρος Φυσικοθεραπείας

1,10μ2 x ν min 30

min 25

ν= αριθμός κλινών

Με γραφείο φυσιοθεραπευτή και ανάλογο εξοπλισμό

Για λιγότερες από 18 κλίνες

8

Χώρος Εργοθεραπείας 

20

Με γραφείο εργοθεραπευτή, κρεβάτι και δύο πάγκους

9

Χώρος φυσικής θεραπευτικής & συμπληρωματικών παρεμβάσεων

20

 

10

Χώρος δημιουργικής απασχόλησης, μουσικοθεραπείας

30 

 

20

Για λιγότερες από 18 κλίνες

11

Φαρμακείο 

-

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

12

Οδοντιατρείο 

15

Χώρος προαιρετικός

Ε

Υγειονομική κ.λ.π. Φροντίδα Εξ. Ασθενών

 

Για τους εξωτερικούς ασθενείς

1

Μικρή κουζίνα αναψυκτήριο εξ. ασθενών

15

Με πάγκο, ερμάρια, νεροχύτη, εστίες, ψυγείο και τραπέζια

2

Δωμάτιο ανάπαυσης μίας κλίνης

15

Με ιδιαίτερο wc/ds

3

Χώροι Υγιεινής εξ. ασθενών

10

Εξυπηρετούν τις αναμονές εξ. ασθενών, (ανδρών - γυναικών)

Ζ

Εξυπηρετήσεις Προσωπικού

 

 

1

Χώρος Προσωπικού αναψυκτήριο - τραπεζαρία

14 12

Με πάγκο, ερμάρια, νεροχύτη, εστία, ψυγείο. Για λιγότερες από 18 κλίνες

2

Γραφείο Συλλόγου

10

 

3

Κοιτώνας Εφημερεύοντος

17

Με ιδιαίτερο wc/ds

4

Αποδυτήρια & wc/ds Προσωπικού

2,5μ² x ν min 4 x 10

ν=αρ. ατόμων στη μεγαλύτερη βάρδια, με ερμάρια (δύο συγκροτήματα ανδρών-γυναικών)

Η

Υπηρεσίες Υποδομής

 

 

1

Μαγειρείο

-

*(1)



• Παραλαβή

• Αποθήκες 

• Ψυγεία

 

- Ανάλογα με το είδος των τροφίμων,

αποθήκη ημέρας

- Λαχανικών, κρεάτων, πουλερικών



• Χώροι προετοιμασίας

• Χώρος μαγειρέματος,

• Ζαχαροπλαστείο 

• Κρύα κουζίνα

• Διανομή φαγητού

 

- Λαχανικών, κρεάτων, πουλερικών, ζυμαρικών

- Εστίες

- Γαλακτοκομείο

- Στάθμευση σκευών διανομής



• Πλύσιμο σκευών 

• Συγκέντρωση απορριμμάτων - ψυγείο

 

- Κοντά στην έξοδο των απορριμμάτων

2

Υπηρεσία Ιματισμού ασθενών Πλυντήριο, σιδερωτήριο

20

*(2)

3

Αποθήκες

40 20

Για λιγότερες από 18 κλίνες

4

Χώρος προετοιμασίας νεκρών-νεκροθάλαμος

25 20

Με ιδιαίτερο wc/ds, ξεχωριστή είσοδο και χωρίς άμεση επικοινωνία με άλλους κοινόχρηστους χώρους. Με πάγκο με νεροχύτη, τράπεζα ψυγεία, κλωβό. Για λιγότερες από 18 κλίνες

5

Χώρος ειδών Καθαριότητας

10

 

6

Χώρος συγκέντρωσης Απορριμμάτων

12

 

7

Η/Μ εγκαταστάσεις

 

Σύμφωνα με την σχετική μελέτη

8

Ειδικές θέσεις στάθμευσης (Ελαχ. διαστ. 3,50χ5,00μ)

 

Για ένα ασθενοφόρο, δύο οχήματα μεταφοράς ασθενών και ΑΜΕΑ τύπου Βαν και για αυτοκίνητα ΑΜΕΑ *(3)

Παρατηρήσεις:

*(1) Για το Μαγειρείο θα πρέπει να συντάσσεται η ανάλογη μελέτη διαρρύθμισης χώρου και εξοπλισμού, σύμφωνα και με τις ισχύουσες Υγειονομικές διατάξεις, (πχ. προδιαγραφές ΕΦΕΤ κ.λ.π.) η οποία θα τεκμηριώσει το ακριβές απαιτούμενο εμβαδόν.

*(2) Δυνατόν ο ΞΕ.ΝΟ.ΦΑ.Α.Α να μη διαθέτει ανεπτυγμένο Πλυντήριο–Σιδερωτήριο Ιματισμού Ασθενών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να έχει συμβληθεί με σχετική επιχείρηση και να διαθέτει την ελάχιστη επιφάνεια, που αναγράφεται στον πίνακα, για την παραλαβή και αποθήκευση του καθαρού ιματισμού και την συγκέντρωση του ακαθάρτου ιματισμού προς παράδοση στην συμβεβλημένη επιχείρηση. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει ένα ηλεκτρικό πλυντήριο και ένα ηλεκτρικό στεγνωτήριο για άμεση χρήση σε περίπτωση ανάγκης.

Εφ’ όσον λειτουργεί ανεπτυγμένο Πλυντήριο – Σιδερωτήριο Ιματισμού, θα πρέπει να συντάσσεται και η ανάλογη μελέτη χώρου και εξοπλισμού, η οποία θα τεκμηριώσει το ακριβές απαιτούμενο εμβαδόν.

*(3) Κατ’ ελάχιστο απαιτητές θέσεις. Επί πλέον υπολογίζονται και οι θέσεις που ορίζονται από την σχετική νομοθεσία θέσεων στάθμευσης για χρήση κτιρίων Νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, κτίρια περίθαλψης.

Οι χώροι του ΠΙΝΑΚΑ 2 προβλέπονται κατ’ ελάχιστον, στην περίπτωση, πρόσθετης μονάδας ΞΕΝΟΦΑΑΑ (παράρτημα) που παρέχει Υπηρεσίες Ημερήσιας Νοσηλείας, σε εξωτερικούς ασθενείς, που αναχωρούν την ίδια ημέρα προκειμένου να διανυκτερεύσουν στην οικία τους.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 

ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ (αυτοτελής λειτουργία)

Α/Α

Ονομασία Χώρου

Ελάχιστη Καθαρή Επιφάνεια μ2

Παρατηρήσεις

Α

Είσοδος Διοικητική Υπηρεσία

 

 

1

Είσοδος - Αναμονή

50

 

2

Γραφείο Διευθυντή

15

 

3

Χώρος συσκέψεων

20

 

4

Γραφεία Γραμματείας -Διοίκησης - Αρχείο

30

 

5

Χώρος Εθελοντών

20

 

6

Γραφείο Προϊσταμένης

10

 

7

Γραφείο Τεχνικού Υπευθύνου - Συντηρητή

10

Με αποθηκευτικό χώρο

B

Υγειονομική Φροντίδα Χώροι Ασθενών

 

 

1

Γραφείο/Εξεταστήριο

12

Δύο χώροι, με νιπτήρα

2

Ιατρείο Πόνου

20

Με προθάλαμο

3

Χώρος ψυχολογικής υποστήριξης

12

 

4

Γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας

12

 

5

Χώρος Νοσηλείας

15

Με πάγκο, ερμάρια, νιπτήρα

6

Χώρος Μικροεπεμβάσεων

20

Με χειρουργική τράπεζα, πάγκο, νιπτήρα, ερμάρια κλπ.

7

Χώρος Φυσικοθεραπείας

25

Με γραφείο φυσιοθεραπευτή και ανάλογο εξοπλισμό

8

Χώρος Εργοθεραπείας,

20

Με γραφείο εργοθεραπευτή, κρεβάτι και δύο πάγκους

9

Χώρος φυσικής θεραπευτικής & συμπληρωματικών παρεμβάσεων

20

 

10

Χώρος δημιουργικής απασχόλησης

30

 

11

Χώρος καθιστικού

20

 

12

Δωμάτιο ανάπαυσης ασθενούς μίας κλίνης

15

Με ιδιαίτερο wc/ds

13

Μικρή Κουζίνα ασθενών

12

Με πάγκο, ερμάρια, νεροχύτη, εστία, ψυγείο.

14

Φαρμακείο

-

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

15

Οδοντιατρείο

15

Χώρος προαιρετικός

16

Χώρος λατρείας

15

Εξυπηρετεί στοιχειωδώς διαφορετικές θρησκείες

(π.χ. με κόγχες)

Χώρος προαιρετικός

17

Χώρος Υγιεινής Ασθενών

20

Ανδρών- γυναικών- ΑΜΕΑ

Γ

Χώροι Προσωπικού και βοηθητικοί

 

 

1

Αναψυκτήριο Προσωπικού

12

Με πάγκο, ερμάρια, νεροχύτη, εστία, ψυγείο.

2

Αποδυτήρια & wc/ds Προσωπικού

20

Με ερμάρια (ανδρών-γυναικών)

3

Χώρος Υγιεινής Κοινού

5

 

4

Χώρος συγκέντρωσης Ακαθάρτων

8

 

5

Αποθήκη

10

 

6

Η/Μ εγκαταστάσεις

 

Σύμφωνα με την σχετική μελέτη

7

Ειδικές θέσεις

στάθμευσης

(Ελαχ. διαστ. 3,50χ5,00μ)

 

Για ένα όχημα μεταφοράς ασθενών, ένα τύπου Βαν *

Παρατήρηση:

* Κατ ελάχιστο απαιτητές θέσεις. Επί πλέον αυτών υπολογίζονται και οι θέσεις που ορίζονται από την σχετική νομοθεσία θέσεων στάθμευσης για χρήση κτιρίων γραφεία (μια για αυτοκίνητα ΑΜΕΑ).

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 

ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (αυτοτελής λειτουργία)

Α/Α

Ονομασία Χώρου

Ελάχιστη Καθαρή Επιφάνεια μ2

Παρατηρήσεις

1

Γραφείο Προϊστάμενης

10

 

2

Είσοδος - Γραμματεία - Αρχείο

20

 

3

Γραφείο ιατρών

10

 

4

Γραφείο Κοινωνικής Λειτουργού και Ψυχολόγου

10

 

5

Γραφείο Φυσιοθερ/τή, Εργοθεραπευτή

10

 

6

Χώρος Νοσηλευτών

10

 

7

Χώρος Εθελοντών

10

 

8

Χώρος λοιπού Βοηθητικού Προσωπικού

10

 

9

Αναψυκτήριο Προσωπικού

9

Με πάγκο, ερμάρια, νεροχύτη, εστία, ψυγείο.

10

Αποδυτήρια & wc/ds Προσωπικού

20

Με ερμάρια (ανδρών-γυναικών)

11

Αποθήκη

10

 

12

Χώρος συγκέντρωσης Ακαθάρτων

5

 

13

Ειδικές θέσεις στάθμευσης (Ελαχ. διαστ. 3,50χ5,00μ)

 

Για δύο οχήματα μεταφοράς ασθενών και ΑΜΕΑ τύπου Βαν *

Παρατήρηση:

* Κατ’ ελάχιστο απαιτητές θέσεις. Επί πλέον αυτών υπολογίζονται και οι θέσεις που ορίζονται από την σχετική νομοθεσία θέσεων στάθμευσης για χρήση κτιρίων γραφεία (μια για αυτοκίνητα ΑΜΕΑ).

Παρατηρήσεις για τους Πίνακες 2, 3:

Στην περίπτωση πρόσθετης Μονάδας που συνδυάζει Ημερήσια Φροντίδα για Εξωτερικούς Ασθενείς και κατ’ Οίκον Φροντίδα, οι ομοειδείς χώροι των δύο Μονάδων μπορούν να συνδυάζονται, με ανάλογη αύξηση εμβαδού, όπου απαιτείται, σύμφωνα με τον αριθμό των ασθενών και το απασχολούμενο προσωπικό.

  1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
  2. Γενικά.

Όλα τα δωμάτια/θάλαμοι των ασθενών, τα καθιστικά και γενικά οι χώροι παραμονής ασθενών, πρέπει να έχουν ανοίγματα στη πρόσοψη και όχι σε ακάλυπτους χώρους ή αίθρια. Σε αντίθετη περίπτωση οι ακάλυπτοι ή τα αίθρια θα πρέπει να έχουν επιφάνεια τουλάχιστον 150τμ, η μικρότερη διάσταση τους να είναι τουλάχιστον 13,00μ και το ύψος από τη στάθμη του δαπέδου των δωματίων μέχρι το τυχόν υπάρχον στηθαίο, όχι μεγαλύτερο από 7,00μ συμπεριλαμβανομένου και του στηθαίου.

  1. Είσοδοι Κτιρίου.

Η κεντρική είσοδος του κτιρίου θα πρέπει να είναι ορατή από την είσοδο στον περιβάλλοντα χώρο ή να σημαίνεται με σαφήνεια με πινακίδες και να έχει στεγασμένο χώρο.

Ειδικές είσοδοι-έξοδοι στο κτίριο, που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των αντίστοιχων τμημάτων, είναι η είσοδος τροφοδοσίας, η έξοδος απορριμμάτων και η έξοδος νεκρού.

  1. Κυκλοφορία.

Βασική αρχή της κυκλοφορίας είναι η διευκόλυνση όλων των ασθενών, ακόμη και των κατάκοιτων, ώστε να συμμετέχουν, κατά το δυνατόν, σε όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του ΞΕΝΟΦΑΑΑ.

Οι διάδρομοι στα τμήματα κεντρικών εξυπηρετήσεων και διοίκησης, όπου κυκλοφορούν φορεία θα πρέπει να είναι 1.80 μ. και όπου δεν κυκλοφορούν φορεία 1.50 μ.

Σε κάθε περίπτωση, τα τελικά πλάτη των διαδρόμων, θα πρέπει να συμφωνούν και με τα οριζόμενα από το σχετικό Κανονισμό Πυροπροστασίας.

Σε κάθε κόμβο θα υπάρχει κλιμακοστάσιο και ένας τουλάχιστον ασθενοφόρος ανελκυστήρας. Ο κόμβος θα πρέπει να είναι σε κεντροβαρική θέση, άμεσα προσπελάσιμη με σαφή σήμανση.

Διαφορετικές στάθμες δαπέδου στον ίδιο όροφο δεν επιτρέπονται. Αν για τεχνικούς λόγους είναι αναπόφευκτες, θα συνδέονται με κεκλιμένα επίπεδα, με μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση 7%. Τα κεκλιμένα αυτά επίπεδα θα έχουν αντιολισθητική επικάλυψη.

Όλοι οι διάδρομοι και οι κλίμακες που εξυπηρετούν ασθενείς πρέπει να έχουν χειρολισθήρες και από τις δύο πλευρές, σε ύψος 0.90-1.00μ. από το δάπεδο.

  1. Ελάχιστα επιτρεπόμενα ελεύθερα ύψη χώρων. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 8 της

υπ’ αριθμ. 3046/304 της 30.1/3.2.1989 «Κτιριοδομικός Κανονισμός» (ΦΕΚ 59 Δ΄) το ελεύθερο ύψος των χώρων των ασθενών ορίζεται σε 2,80μ. και των βοηθητικών χώρων–διαδρόμων σε 2,40μ.

  1. Δωμάτια/θάλαμοι ασθενών.

Οι ΞΕΝΟΦΑΑΑ μπορούν να διαθέτουν δωμάτια/θαλάμους με μία έως δύο κλίνες και ιδιαίτερο W.C./Ds. σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές για Α.Μ.Ε.Α.

Προτείνεται η αναλογία 20% για τα δίκλινα δωμάτια.

Τα δωμάτια θα έχουν εύκολη πρόσβαση στους υπο-στηρικτικούς τους χώρους και στον ελεύθερο χώρο. Καλό είναι να διαθέτουν μπαλκόνι αν είναι εφικτό.

Ο κάθε θάλαμος θα διαθέτει:

  1. 1) Κρεβάτι με ηλεκτρικό μηχανισμό.
  2. 2) Πολυθρόνα με ηλεκτρικό μηχανισμό.
  3. 3) Κομοδίνο
  4. 4) Ψυγείο
  5. 5) Τηλεόραση
  6. 6) Τραπεζάκι με δύο ή τρεις καρέκλες
  7. 7) Εντοιχισμένη ιματιοθήκη
  8. 8) Ράφια για βιβλία ή προσωπικά αντικείμενα
  1. Χώρος Λουτρού Ασθενών.

Λουτήρας προσπελάσιμος και από τις δυο μακρές πλευρές με γερανό.

  1. Χώροι Α.Μ.Ε.Α.

Σε κάθε στάθμη του κτιρίου που κυκλοφορούν ασθενείς και επισκέπτες θα προβλέπεται απαραίτητα ένας χώρος W.C. Α.Μ.Ε.Α., σε θέση εύκολα εντοπιζόμενη και προσπελάσιμη.

Η διαμόρφωση και ο εξοπλισμό όλων των χώρων Α.Μ.Ε.Α. θα γίνεται σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανονισμούς.

  1. Ελάχιστο καθαρό άνοιγμα Θυρών – φορά ανοίγματος.

Γενικά το καθαρό πλάτος θυρών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 0.90μ. Διαφοροποιούνται οι:

  1. Θύρες θαλάμων νοσηλείας ελάχιστο πλάτος 1.10μ.
  2. Θύρες χώρων που διέρχεται φορείο ή τρόλεϋ 1.10μ.
  3. Θύρες W.C. Α.Μ.Ε.Α. σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανονισμούς.
  4. Οι θύρες των W.C/ds των θαλάμων πρέπει να ανοίγουν προς τα έξω.
  5. Δάπεδα - Επιστρώσεις - Επικαλύψεις – Χρωματισμοί.

Τα δάπεδα των δωματίων, των διαδρόμων και γενικά των χώρων όπου κυκλοφορούν οι ασθενείς, θα πρέπει να είναι επιστρωμένα με υλικά που καθαρίζονται εύκολα και είναι αντιολισθηρά.

Οι επιφάνειες των τοίχων πρέπει να είναι βαμμένες με ριπολίνη ή πλαστική βαφή ώστε να καθαρίζονται εύκολα.

Οι τοίχοι των χώρων υγιεινής, ακαθάρτων, μαγειρείου, πλυντηρίου και προετοιμασίας νεκρού θα επενδύονται με πλακίδια πορσελάνης.

Τα χρώματα των χώρων (τοίχοι, δάπεδα) καθώς και η επίπλωση-διακόσμηση (κουρτίνες κλπ.) θα πρέπει να δημιουργούν φιλική, οικεία ατμόσφαιρα, δηλαδή να έχουν τον χαρακτήρα κατοικίας.

  1. Ηχομόνωση – Ηχοπροστασία

Οι ΞΕΝΟΦΑΑΑ ως προς την ακουστική άνεση, υπάγονται στην κατηγορία Α΄ «Υψηλής Ακουστικής Άνεσης» του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

  1. Φέρων Οργανισμός

Επιβάλλεται η χρησιμοποίηση μικτού φορέα (πλάκες, δοκοί, υποστυλώματα, τοιχία, πλαίσια) για τον φέροντα οργανισμό, ο οποίος επιτρέπει καλύτερη προσέγγιση μοντέλου υπολογισμού, με πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και ασφαλέστερη συμπεριφορά κτιρίου. (για νέα κτίρια).

Το κτίριο κατατάσσεται από πλευράς χρήσης στην κατηγορία κτιρίου μεγάλης σπουδαιότητας, για την αντίστοιχη προσαύξηση του αντισεισμικού συντελεστή, σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό (ΕΑΚ).

  1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η ασφαλής πρόσβαση και παραμονή των ασθενών στους χώρους του ΞΕΝΟΦΑΑΑ πρέπει να εξασφαλίζεται με ειδικές κατασκευαστικές διατάξεις και λεπτομέρειες.

Τα θέματα ασφαλείας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνυπολογίζοντας τις ειδικές συνθήκες του χώρου, αλλά να μην εξαντλούνται στο τεχνικό μόνο επίπεδο. η παρουσία του προσωπικού και γενικά η καλή λειτουργία του ΞΕΝΟΦΑΑΑ είναι προϋπόθεση για την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων.

  1. Πόρτες

Κάθε πόρτα χώρου υγιεινής ή υπνοδωματίου, πρέπει να μπορεί να ανοίγει από την εξωτερική πλευρά σε περίπτωση ανάγκης.

Οι πόρτες των χώρων υγιεινής, που δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό ή τους επισκέπτες, πρέπει να ανοίγουν προς τα έξω και να έχουν στο κάτω μέρος άνοιγμα με γρίλιες, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου.

  1. Παράθυρα

Τα παράθυρα, σε όλους τους χώρους, που χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς, (στα δωμάτια, στους χώρους υγιεινής, στα Γραφεία/Εξεταστήρια κλπ.) θα είναι διαμορφωμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εμποδίζεται η διέλευση ανθρώπου. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ελεγχόμενο άνοιγμα για τον αερισμό του χώρου.

Οι υαλοπίνακες, στους χώρους αυξημένης ασφάλειας, που προαναφέρθηκαν, θα είναι ασφαλείας, άθραυστοι ειδικού τύπου.

  1. Κλίμακες - Στηθαία – Κιγκλιδώματα

Οι κλίμακες, πρέπει να έχουν ασφαλή κιγκλιδώματα, επίστρωση με υλικά αντιολισθητικά και στρογγυλεμένες γωνίες.

Κανένα κιγκλίδωμα ή στηθαίο ή άλλο προστατευτικό χώρισμα, δεν πρέπει να έχει ανοίγματα μεγαλύτερα των 14εκ. και σκαλωτή διάταξη, που να επιτρέπει το σκαρφάλωμα.

Το ελάχιστο ύψος των κιγκλιδωμάτων ή στηθαίων, θα πρέπει να είναι τέτοιο που να μη δημιουργεί κίνδυνο για τους ασθενείς.

Γενικά ισχύουν τα οριζόμενα από το άρθρο 15 του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

  1. Ηλεκτρικά – Φωτιστικά

Οι πρίζες θα έχουν διάταξη ασφαλείας για προστασία από την ηλεκτροπληξία. Τα φωτιστικά σώματα δεν θα είναι κρεμαστά, αλλά θα τοποθετούνται στην οροφή.

Κάθε ηλεκτρικός πίνακας πρέπει να διαθέτει αυτόματο διακόπτη διαρροής, ευαισθησίας 30mA, ο οποίος θα προστατεύει όλες τις γραμμές του.

Η εγκατάσταση παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, πρέπει να διαθέτει διάταξη περιορισμού της θερμοκρασίας, κατάλληλα ρυθμισμένη, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει τους 40ο C.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται συσκευές παρασκευής φαγητού, που λειτουργούν με αέριο (υγραέριο ή φυσικό αέριο), θα πρέπει να διαθέτουν αυτόματη βαλβίδα διακοπής της παροχής αερίου, στην περίπτωση έλλειψης φλόγας.

  1. Σωληνώσεις – Υδραυλικά

Όλες οι σωληνώσεις θα είναι εντοιχισμένες ή καλυμμένες.

  1. Εξοπλισμός

Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός θα είναι κατάλληλου σχεδιασμού ώστε να περιορίζει τη πιθανότητα τραυματισμού. Για το σκοπό αυτό έπιπλα με απλή και ανθεκτική κατασκευή που έχουν στρογγυλεμένες γωνίες και δεν έχουν τμήματα από γυαλί, είναι τα πιο ενδεδειγμένα.

  1. Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
  2. ΓΕΝΙΚΑ

Ο σχεδιασμός των Η/Μ εγκαταστάσεων θα γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες που συντάχτηκαν με βάση τις προδιαγραφές της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

  • Η/Μ εγκαταστάσεων Νοσοκομείων,
  • Κατασκευής Η/Μ εγκαταστάσεων κτιρίων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
  • Εγκαταστάσεων ιατρικών αερίων - κενού και συστήματος απομάκρυνσης αναισθητικών αερίων,

όπου υπάρχουν και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μελέτη και κατασκευή τους.

  1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Για το σχεδιασμό θα λαμβάνονται υπ’ όψη και οι κανονισμοί (κατά σειρά προτεραιότητας):

  • οι Ελληνικοί (ΕΛΟΤ, ΤΟΤΕΕ, Πυροσβεστικοί κτλ),
  • της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • οι Γερμανικοί (DIN, VDE κτλ),
  • οι Αμερικάνικοι (ASHRAE, SMAGNA, NFPA, κτλ).

Ο σχεδιασμός των Η/Μ εγκαταστάσεων θα εξασφαλίζει την δυνατότητα επίσκεψης και επισκευής κάθε τμήματός τους χωρίς να υπάρχει ανάγκη επέμβασης σε γειτονικά με αυτό τμήματα των εγκαταστάσεων.

Οι κατακόρυφες οδεύσεις των Η/Μ δικτύων θα γίνονται σε κανάλια όπου θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης και επισκευής των δικτύων όπως πιο πάνω αναφέρεται.

Για τις συσκευές που είναι απαραίτητες για βασικές λειτουργίες θα υπάρχουν και εφεδρικές συνδεμένες παράλληλα με τις απαραίτητες (πχ αντλίες νερού, λέβητες θέρμανσης, μετασχηματιστές κτλ).

  1. ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Κεντρική Είσοδος - Διοικητική Υπηρεσία - Νοσηλευτικές Μονάδες - Υπηρεσίες Υγειονομικής Φροντίδας -Επιστημονικά Γραφεία - Χώροι ημερήσιας Νοσηλείας

Ο κλιματισμός γενικά θα γίνεται με τοπικές μονάδες ανεμιστήρα στοιχείου (FCU) και με κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ) νωπού προκλιματισμένου αέρα.

Κάθε ΚΚΜ θα τροφοδοτεί χώρους με παρόμοιες ώρες λειτουργίας.

Οι ΚΚΜ, εκτός των άλλων εξαρτημάτων τους θα φέρουν:

  • Εναλλάκτη θερμότητας μεταξύ του εξερχόμενου και εισερχόμενου αέρα.
  • Φίλτρα Β2 και C απόδοσης 50% και 95% αντίστοιχα σύμφωνα με 52 - 76 standards της ASHRAE.
  • Υγραντήρα νερού. Η θερμοκρασία προσαγωγής του προκλιματισμένου

αέρα, κατά τη λειτουργία της ψύξης/θέρμανσης, θα είναι 160C db - 150C wb/210C db - 130C wb.

Σε αποθήκες, χώρους ακαθάρτων και χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων δεν θα προβλέπεται ψύξη ή θέρμανση.

Σε WC και λουτρά ασθενών θα προβλέπεται μόνο θέρμανση με πλακοειδή θερμαντικά σώματα.

Σε υπόλοιπους χώρους θα προβλέπεται κλιματισμός όπως πιο πάνω αναφέρεται.

Η θερμοκρασία των WC (κατά τη λειτουργία της θέρμανσης) θα είναι 220C.

Η θερμοκρασία - υγρασία των κλιματιζόμενων χώρων, κατά τη λειτουργία της ψύξης/θέρμανσης, θα είναι 260C - 50%/220C - 40%.

Η στάθμη θορύβου σε χώρους εργασίας/θαλάμους κλινών και υπνοδωμάτια προσωπικού δεν θα ξεπερνά τα 40/35 db.

Σε αποθήκες καθαρών θα υπάρχει μόνο προσαγωγή αέρα τέτοια ώστε να γίνονται 3 αλλαγές/h του αέρα τους.

Σε αποθήκες γενικής χρήσης/χώρους ακαθάρτων/και λουτρά ασθενών θα υπάρχει μόνο απαγωγή αέρα τέτοια ώστε να γίνονται 3/10/6 αλλαγές/h του αέρα τους.

Σε κοινόχρηστα WC θα υπάρχει μόνο απαγωγή αέρα 90 m3/h πάνω από κάθε λεκάνη, ντουσιέρα και ομάδα ουρητηρίων.

Σε ατομικής χρήσης WC (όλα τα είδη υγιεινής σε ενιαίο χώρο) θα υπάρχει μόνο απαγωγή αέρα 90 m3/h.

Σε χώρους που διαθέτουν ατομικής χρήσης WC (πχ θάλαμοι κλινών) θα υπάρχει προσαγωγή αέρα, τέτοια ώστε να γίνονται 3 αλλαγές/h του αέρα τους και απαγωγή ίση με το 90% της προσαγωγής, κατά προτεραιότητα από τα WC τους.

Σε υπόλοιπους χώρους θα υπάρχει προσαγωγή αέρα τέτοια ώστε να γίνονται 3 αλλαγές/h του αέρα τους και απαγωγή, εκτός των διαδρόμων, ίση με το 90% της προσαγωγής.

Οι ποσότητες του απαγόμενου αέρα από αποθήκες γενικής χρήσης, χώρους ακαθάρτων, WC, λουτρά ασθενών και διαδρόμους, θα είναι τέτοιες ώστε να υπάρχει στο σύνολο των χώρων που κλιματίζονται από την ίδια ΚΚΜ ισοζύγιο μεταξύ των ποσοτήτων προσαγόμενου και απαγόμενου αέρα.

Η απαγωγή αέρα από αποθήκες γενικής χρήσης, χώρους ακαθάρτων, WC και λουτρά ασθενών θα γίνεται με ιδιαίτερα δίκτυα αεραγωγών που θα ενώνονται με τα δίκτυα απαγωγής των ΚΚΜ που κλιματίζουν τους πλησίον τους χώρους στην είσοδο των εναλλακτών θερμότητας (πριν τον ανεμιστήρα απαγωγής).

Μαγειρείο

Θα προβλέπεται μέσω ΚΚΜ, προσαγωγή νωπού αέρα τέτοια ώστε να γίνονται 20 αλλαγές/h του αέρα του και απαγωγή ίση με το 110% της προσαγωγής, από τις χοάνες απαγωγής ατμών των μαγειρικών συσκευών.

Δεν θα προβλέπεται ύγρανση και ψύξη του προσαγό-μενου αέρα παρά μόνο θέρμανσή του στους 200C όταν η θερμοκρασία εισόδου του στην ΚΚΜ είναι μικρότερη των 200C.

Πλυντήριο - Σιδερωτήριο

Θα προβλέπεται μέσω ΚΚΜ, προσαγωγή νωπού αέρα τέτοια ώστε να γίνονται 10 αλλαγές/h του αέρα του και απαγωγή ίση με το 110% της προσαγωγής.

Δεν θα προβλέπεται ύγρανση και ψύξη του προσαγό-μενου αέρα παρά μόνο θέρμανσή του στους 200C όταν η θερμοκρασία εισόδου του στην ΚΚΜ είναι μικρότερη των 200C.

Χώροι ΗΜ εγκαταστάσεων

Θα προβλέπεται κατά προτίμηση αερισμός φυσικός ή και τεχνητός ανάλογα με τις απαιτήσεις των εκεί τοποθετημένων μηχανημάτων.

  1. ΥΔΡΕΥΣΗ

Η εγκατάσταση θα τροφοδοτείται από σύστημα δεξαμενής νερού και πιεστικού συγκροτήματος. Η δεξαμενή θα είναι διθάλαμη με επαρκή χωρητικότητα για κάλυψη των αναγκών της εγκατάστασης για 2 ημέρες.

Η παροχή νερού στις λήψεις στους ορόφους θα γίνεται, κατά προτίμηση, μέσω στηλών που θα τροφοδοτούνται από οριζόντιο δίκτυο διανομής που θα αναπτύσσεται σε ένα από τα κάτω επίπεδα.

Το δίκτυο ζεστού νερού χρήσης θα σχεδιάζεται έτσι ώστε από κάθε λήψη όπου υπάρχει προσαγωγή του να υπάρχει και επιστροφή (μέσω κυκλοφορητή) και σε απόσταση από τη λήψη το πολύ 2,5 m.

  1. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ 

Για το σχεδιασμό των δικτύων θα ακολουθείται το σύστημα κύριου αερισμού.

Το οριζόντιο συλλεκτήριο δίκτυο των λυμάτων από τις στήλες θα σχεδιάζεται έτσι ώστε η απορροή των λυμάτων προς τον τελικό αποδέκτη να γίνεται με φυσική ροή και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις με άντληση.

Σε ψευδοροφές χώρων ασθενών και γραφείων θα αποφεύγεται να υπάρχουν οδεύσεις οριζόντιων δικτύων αποχέτευσης.

Για την κατασκευή των δικτύων θα χρησιμοποιούνται σωλήνες από:

  • χυτοσίδηρο για τα οριζόντια τμήματα των δικτύων που διέρχονται από οροφές ή ψευδοροφές χώρων παραμονής ατόμων, καθώς και για τα τμήματα των δικτύων που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο,
  • πολυπροπυλένιο (PP) ή πολυαιθυλένιο (PE) για τα εργαστηριακά λύματα,
  • γαλβανισμένο σιδεροσωλήνα για τα βρόχινα νερά,
  • PVC για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. 
  1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ - ΙΣΧΥΡΑ ΡΕΥΜΑΤΑ 

Φωτισμός 

Τα φωτιστικά κατά προτίμηση θα είναι φθορισμού και θα φέρουν πλαστικό πρισματικό κάλυμμα και σε μαγειρείο, πλυντήριο - σιδερωτήριο και χώρους ΗΜ εγκαταστάσεων, επιπλέον θα είναι βαθμού στεγανότητας IP65. Ο φωτισμός θα γίνεται:

  • Των θαλάμων κλινών με φωτιστικά άμεσου/έμμεσου φωτισμού 1x18/1x58 W σε κάθε κονσόλα κλίνης.
  • Των κοινόχρηστων WC με φωτιστικά οροφής και με επίτοιχα φωτιστικά 1x18 W πάνω από τους καθρέφτες των νιπτήρων.
  • Των ατομικής χρήσης WC με επίτοιχα φωτιστικά 1x18 W πάνω από τους καθρέφτες των νιπτήρων.
  • Των υπόλοιπων χώρων με φωτιστικά οροφής. Θα τοποθετείται επιπλέον του υπόλοιπου φωτισμού:
  • Τοπικός φωτισμός σε πάγκους εργασίας σε κάθε θέση εργασίας με φωτιστικό 1x18W.
  • Φωτισμός νύχτας σε κάθε θάλαμο κλινών με φωτιστικό πυράκτωσης πλησίον της εισόδου του χώρου.
  • Φωτισμός οδεύσεων διαφυγής με φωτιστικά ενδείξεων εξόδου 1x8 W με βαθμό στεγανότητας IP65 και συσσωρευτή Ni - Cd με διάρκεια εκφόρτισης 3 h.

Για ασφάλεια θα τοποθετείται συσσωρευτής Ni-Cd με διάρκεια εκφόρτισης 1,5 h:

  • Σε 1 κάθε 3 φωτιστικά του κεντρικού μηχανοστασίου, του χώρου ΗΖ, του κάθε διαδρόμου, του μαγειρείου και του πλυντηρίου - σιδερωτήριου (ελάχιστος αριθμός φωτιστικών σε κάθε χώρο 1).
  • Σε 1 από τα φωτιστικά κάθε πλατύσκαλου κλιμακοστασίου.

Η ένταση φωτισμού λόγω των φωτιστικών οροφής θα είναι:

  • 300 lux σε εξεταστήρια, γραφεία και χώρους εργασίας,
  • 150 lux σε υπόλοιπους χώρους. Ρευματοδότες Θα τοποθετούνται ρευματοδότες:
  • Σε θαλάμους κλινών:
  • Σε κάθε κονσόλα κλίνης 2.
  • Περιμετρικά του χώρου επιπλέον 1 απέναντι σε κάθε κλίνη και 1 έξω από το WC.
  • Σε γραφεία νοσηλευτών και χώρους εργασίας νοσηλευτών:
  • Σε κάθε πάγκο εργασίας 2 σε κάθε θέση εργασίας.
  • Περιμετρικά του χώρου επιπλέον 1 κάθε 2 m.
  • Σε εξεταστήρια:
  • Σε θέση γραφείου 2.
  • Πλησίον του κεφαλιού της κλίνης 3.
  • Περιμετρικά του χώρου επιπλέον 1 κάθε 3 m.
  • Σε γραφεία:
  • Σε κάθε θέση γραφείου 2.
  • Περιμετρικά του χώρου επιπλέον 1 κάθε 3 m.
  • Σε office φαγητού:
  • Σε πάγκο εργασίας 2 σε κάθε θέση εργασίας.
  • Σε κάθε θέση συσκευής που απαιτεί τροφοδότηση από ρευματοδότη 1.
  • Περιμετρικά του χώρου επιπλέον 1 κάθε 2 m.
  • Σε υπνοδωμάτια προσωπικού:
  • Πλησίον του κεφαλιού της κλίνης 2.
  • Σε θέση TV 1.
  • Περιμετρικά του χώρου επιπλέον 1.
  • Σε καθιστικά:
  • Σε θέση TV 1.
  • Περιμετρικά του χώρου επιπλέον 1 κάθε 3 m.
  • Σε αποθήκες και χώρο ακαθάρτων πλησίον της εισόδου 1 σε κάθε χώρο.
  • Σε διάδρομους 1 κάθε 15 m, με ελάχιστο αριθμό 1.
  • Σε υπόλοιπους χώρους περιμετρικά των χώρων 1 κάθε 3 m.

Δεν θα τοποθετούνται ρευματοδότες σε WC.

Ηλεκτρικές παροχές

Για την τροφοδότηση των φορτίων σε περίπτωση διακοπής της παροχής από ΔΕΗ θα τοποθετείται επιπρόσθετα και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (ΗΖ).

Πίνακες θα τοποθετούνται με παροχή από ΔΕΗ και από ΔΕΗ - ΗΖ

Οι πίνακες από ΔΕΗ - ΗΖ θα τροφοδοτούν: Το φωτιστικό άμεσου φωτισμού και 2 ρευματοδότες κάθε κονσόλας κλίνης σε θαλάμους κλινών.

  • Το 30% των φωτιστικών οροφής σε διαδρόμους, αποθήκες, χώρους ακαθάρτων και καθιστικά με ελάχιστο αριθμό φωτιστικών σε χώρο 1.
  • Τα επίτοιχα φωτιστικά πάνω από τους καθρέφτες των νιπτήρων WC.
  • Το 50% των φωτιστικών οροφής σε καθένα από τους υπόλοιπους χώρους με ελάχιστο αριθμό φωτιστικών σε χώρο 1.
  • Το 60%/50% των ρευματοδοτών της κλίνης/θέσης γραφείου σε εξεταστήρια.
  • Το 50% των ρευματοδοτών κάθε θέσης γραφείου σε γραφεία.
  • Το 50% των ρευματοδοτών κάθε θέσης εργασίας σε πάγκους εργασίας σε χώρους με πάγκους εργασίας.
  • Το 50% των ρευματοδοτών σε καθένα από τους υπόλοιπους χώρους με ελάχιστο αριθμό ρευματοδοτών σε χώρο 1.
  • Τους ρευματοδότες των FCU, TV και ψυγείων.
  • Τους ανεμιστήρες αερισμού.
  • Τις συσκευές του λεβητοστάσιου.
  • Τις αντλίες λυμάτων και ύδρευσης.
  • Έναν ανελκυστήρα σε κάθε κόμβο.

Οι καταναλώσεις θα τροφοδοτούνται μέσω διακοπτών διαρροής. Για τις παροχές σε φωτιστικά θα προβλέπονται ιδιαίτεροι διακόπτες διαρροής.

Θα τροφοδοτούνται από ιδιαίτερες γραμμές οι ρευματοδότες των FCU.

Στα κτίρια θα προβλέπεται τοποθέτηση θεμελιακής γείωσης όπου θα συνδέονται και οι απαγωγοί του αλεξικέραυνου.

Ισοδυναμικές συνδέσεις

Ισοδυναμικές συνδέσεις θα προβλέπονται για θαλάμους και WC κλινών και εξεταστήρια.

Το σύστημα ισοδυναμικών συνδέσεων θα κατασκευάζεται όπως πιο κάτω:

  • Για χώρους και WC θαλάμων κλινών:
  • Στην ψευδοροφή και πλησίον της εισόδου κάθε χώρου θα τοποθετείται μπάρα γειώσεων 16 mm2 στην οποία θα συνδέονται τα μεταλλικά μέρη του χώρου και του WC που του αντιστοιχεί καθώς και οι λήψεις γειώσεων των κονσόλων των κλινών με ιδιαίτερο καλώδιο NYAF 1x6 mm2 για κάθε σημείο σύνδεσης.
  • Η μπάρα με καλώδιο NYAF 1x16 mm2 θα συνδέεται με τη μπάρα γειώσεων του πίνακα από ΔΕΗ - ΗΖ που τροφοδοτεί το χώρο.
  • Για εξεταστήρια:
  • Στην ψευδοροφή και πλησίον της εισόδου κάθε χώρου θα τοποθετείται μπάρα γειώσεων 16 mm2 στην οποία θα συνδέονται τα μεταλλικά μέρη του χώρου με ιδιαίτερο καλώδιο NYAF 1x6 mm2 το καθένα.
  • Η μπάρα με καλώδιο NYAF 1x16 mm2 θα συνδέεται με τη μπάρα γειώσεων του πίνακα από ΔΕΗ - ΗΖ που τροφοδοτεί το χώρο.
  1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ - ΑΣΘΕΝΗ ΡΕΥΜΑΤΑ 

Τηλέφωνα (T) - Data (D) Θα τοποθετούνται λήψεις:

  • 1 Τ και 1 D:
  • σε θαλάμους κλινών σε κάθε κονσόλα κλίνης,
  • σε εξεταστήρια σε θέση γραφείου,
  • σε γραφεία σε κάθε θέση γραφείου,
  • σε πάγκους εργασίας σε κάθε θέση εργασίας.
  • σε συνεργείο τεχνητών,
  • σε λεβητοστάσιο,
  • σε χώρους ηλεκτροστασίου.
  • Καρτοτηλεφώνων:
  • σε κεντρική είσοδο,
  • αναμονές κοινού.

Κάθε λήψη θα συνδέεται με ιδιαίτερο καλώδιο UTP 4 ζευγών, κατηγορίας 6 τουλάχιστον, με τον τοπικό κατανεμητή.

Ο κατανεμητής:

  • θα είναι κοινός γιά Τ και D,
  • θα φέρει patch panels γιά τη μικτονόμηση των καλωδίων,
  • θα έχει δυνατότητα τροφοδότησης 30% επιπλέον λήψεων από τις εγκατεστημένες,
  • θα τροφοδοτείται από τους κεντρικούς κατανεμητές Τ και D με αριθμό καλωδίων κατά 30% μεγαλύτερο από τον απαιτούμενο.

Σύστημα κλήσης νοσηλευτή

Θα τοποθετείται σύστημα με απλή φωτοσήμανση μεταξύ κάθε κλίνης και WC θαλάμων κλινών και γραφείου νοσηλευτών.

Τηλεόραση (TV)

Θα τοποθετείται 1 λήψη TV:

  • σε κάθε κονσόλα κλίνης θαλάμου κλινών,
  • σε καθιστικά. Ρολόγια

Θα τοποθετούνται ρολόγια:

  • Αναλογικού τύπου διαμέτρου 25 -30 cm με λεπτοδείκτη:
  • κοινά σε διαδρόμους,
  • στεγανά σε μαγειρείο και πλυντήριο - σιδερωτήριο.
  • Σήμανσης καρτών σε εισόδους προσωπικού.

Αναζήτηση προσωπικού

Θα τοποθετείται σύστημα αναζήτησης προσωπικού με δέκτες:

  • απλού μηνύματος με αριθμό δεκτών περίπου ίσο με το 30% του αριθμού των κλινών των θαλάμων κλινών,
  • αμφίδρομης ομιλίας με αριθμό δεκτών περίπου ίσο με το 30% του αριθμού των κλινών των θαλάμων κλινών.

Οι φορτιστές δεκτών θα τοποθετούνται στις εισόδους προσωπικού.

  1. ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΕΡΙΑ - ΚΕΝΟ

Θα τοποθετείται 1 λήψη O2 (οξυγόνου) και 1 Vac (κενού):

  • Σε κάθε κονσόλα κλίνης.
  • Σε εξεταστήρια πλησίον του κεφαλιού της κλίνης.
  • Η τροφοδότηση των λήψεων O2 και Vac θα γίνεται από κεντρικές συστοιχίες O2 και αντλίες κενού αντίστοιχα.

Πίνακας σημάνσεων συναγερμών θα τοποθετείται στη στάση αδελφών.

  1. ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΟ 

Θα τοποθετείται αλεξικέραυνο κλωβού.

  1. ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 

Χειροκίνητη κατάσβεση Θα προβλέπονται φορητοί πυροσβεστήρες σκόνης 6 kg σε κατάλληλες θέσεις ώστε κάθε σημείο του κτιρίου να απέχει το πολύ 15 m από πυροσβεστήρα. Σε κάθε όροφο θα υπάρχουν τουλάχιστο 2 πυροσβεστήρες.

Αυτόματη κατάσβεση

Θα προβλέπεται:

  • Σε κεντρικές αποθήκες, χώρο φιαλών O2, χώρο γενικού πίνακα μέσης τάσης, χώρους μετασχηματιστών και μηχανοστάσια υδραυλικών ανελκυστήρων, ολικός κατακλυσμός με CO2.
  • Σε χώρο γενικών πινάκων μέσης τάσης, ολικός κατακλυσμός μέσα στις κυψέλες των ηλεκτρικών οργάνων, με CO2.
  • Σε λεβητοστάσιο τοπικός καταιονισμός με σκόνη, πάνω από τους καυστήρες (ανεξάρτητος για κάθε καυστήρα).
  • Σε μαγειρείο τοπικός καταιονισμός των εστιών μαγειρέματος, των φίλτρων και των αεραγωγών απόρριψης, στην περιοχή σύνδεσής τους με τις χοάνες, με υλικό σαπωνοποιούμενο κατά τη χρήση του.

Πυρανίχνευση

Γενικά

Θα τοποθετείται κεντρικός πίνακας πυρανίχνευσης με διευθυνσιοδοτημένο σύστημα ελέγχου των στοιχείων πυροπροστασίας.

Πυρανιχνευτές

Θα τοποθετούνται σε:

  • διαδρόμους,
  • μηχανοστάσια,
  • μαγειρείο,
  • πλυντήριο - σιδερωτήριο,
  • αποθήκες,
  • ιματιοθήκες,
  • βιβλιοθήκη,
  • αρχείο. Συναγερμός

Κουδούνια για χειροκίνητη ενεργοποίηση του συναγερμού θα τοποθετούνται:

  • σε κλιμακοστάσια, με απόσταση από αυτά κάθε σημείο του ορόφου τους μέχρι 50 m,
  • στις εξόδους των πυροδιαμερισμάτων. Μεγάφωνα για αναγγελία του συναγερμού θα τοποθετούνται:
  • υπευθύνους πυροδιαμερισμάτων,
  • τεχνική διεύθυνση,
  • τηλεφωνήτρια,
  • στάσεις αδελφών,
  • θυρωρείο,
  • χώρους διαμονής προσωπικού. 

Τα μεγάφωνα θα τοποθετούνται:

  • σε διαδρόμους 1 κάθε 6 m,
  • σε χώρους 1 κάθε 12 m.

Μηχανισμοί συγκράτησης θυρών πυροδιαμερισμάτων

Θα τοποθετούνται στις πόρτες των πυροδιαμερισμάτων και θα ενεργοποιούνται είτε αυτόματα από τον πίνακα πυρανίχνευσης είτε χειροκίνητα τοπικά από ενσωματωμένο κουμπί.

  1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ

Περιβάλλων χώρος του ΞΕΝΟΦΑΑΑ είναι το τμήμα του οικοπέδου, που παραμένει ελεύθερο προς διαμόρφωση, μετά τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει στο οικόπεδο, η σύνδεσή του με το οδικό κυκλοφοριακό δίκτυο της περιοχής.

Το οικόπεδο πρέπει να είναι περιφραγμένο και η είσοδός σε αυτό να ελέγχεται.

Η προσπέλαση των φορτηγών τροφοδοσίας και των απορριμματοφόρων πρέπει να γίνεται από είσοδο ιδιαίτερη και ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες προσπελάσεις στο οικόπεδο.

Η μεταφορά νεκρού πρέπει να διενεργείται από έξοδο, σαφώς διακεκριμένη από την είσοδο ασθενών και επισκεπτών, που δεν θα είναι, κατά το δυνατόν, ορατή από τους θαλάμους και λοιπούς χώρους των ασθενών και επισκεπτών. Η έξοδος αυτή μπορεί να συμπίπτει με την είσοδο τροφοδοσίας.

Στη περίπτωση που οι χώροι στάθμευσης, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, δεν θα κατασκευαστούν σε υπόγειο, πρέπει να βρίσκονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τους χώρους των ασθενών.

Ο ακάλυπτος χώρος του ΞΕΝΟΦΑΑΑ θα διαμορφώνεται σε χώρο πρασίνου με κατάλληλη διαρρύθμιση για ασφαλή πρόσβαση και κυκλοφορία των ασθενών. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι πενταπλάσιος σε m2 του αριθμού των κλινών. Όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του ακάλυπτου χώρου μπορεί να διαμορφώνεται κάποιος εσωτερικός χώρος, η το δώμα, σε χώρο πρασίνου με την ανάλογη ασφαλή προσβασιμότητα και προστασία από τον ήλιο και το αέρα.

Άρθρο 16 

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  1. ΧΩΡΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
    1. Σετ αλλαγής τραυμάτων
    2. Σετ κλίνης ασθενών
    3. Στατώ ορού
    4. Παραβάν
    5. Μανόμετρο υδραργυρικό τροχήλατο
    6. Τροχήλατο νοσηλείας
    7. Αερόστρωμα κατακλίσεων
    8. Αναπνευστήρας φορητός
    9. Μόνιτορ φορητό
  2. ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΙΚΡΟΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
    1. Χειρουργική Τράπεζα μικροεπεμβάσεων
    2. Προβολέας οροφής
    3. Ηλεκτροκαρδιογράφος
    4. Διαθερμία χειρουργική
    5. Απινιδωτής
    6. Εργαλεία χειρουργικά
    7. Αναρρόφηση
    8. Πιεσόμετρο
    9. Διαφανοσκόπιο
    10. Σκαλοπατάκι
    11. Τροχήλατο εργαλειοδοσίας
    12. Τροχήλατο συσκευών
    13. Λεκάνη τροχήλατη
    14. Κλίβανος αποστείρωσης
    15. Πλυντήριο εργαλείων
    16. Κουβάδες τροχήλατοι 
    17. 17.Φορητό ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα