ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αριθ. Π3β/Φ.ΓΕΝ/ΓΠ/οικ.3394 της 29.1.2007 «Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία που χαρακτηρίζονται από νοητική υστέρηση.» (Β΄74).
Άρθρο 1
Σκοπός - Ορισμοί
Σκοπός της παρούσας είναι ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία που χαρακτηρίζονται από νοητική υστέρηση.
Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης οι ακόλουθοι όροι έχουν την έννοια που τους αποδίδονται αντίστοιχα κατωτέρω:
- «Πρόσωπα με Νοητική Υστέρηση» (Π.ΝΟ.Υ).
Είναι ειδική κατηγορία Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), που χαρακτηρίζονται από νοητική υστέρηση και, ενδεχομένως, κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες ή δευτερογενείς ψυχικές παθήσεις και διαταραχές, και δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.
- «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» (Σ.Υ.Δ.).
Είναι το σύνολο των χώρων που διατίθενται για την μόνιμη διαβίωση-κατοικία Π.ΝΟ.Υ. με κατάλληλα οργανωμένη υποστήριξη εκ μέρους Φορέα.
- «Φορείς Ίδρυσης και λειτουργίας Σ.Υ.Δ.» (Φορείς).
Είναι οι φορείς που ιδρύουν Σ.Υ.Δ. και παρέχουν στη συνέχεια οργανωμένα όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για διαβίωση Π.ΝΟ.Υ. σε αυτές. Φορείς μπορούν να είναι είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. Δεν μπορούν σε καμμία περίπτωση να θεωρηθούν Φορείς οι γονείς ή οι δικαστικοί συμπαραστάτες των Π.ΝΟ.Υ. που ενεργούν ως φυσικά πρόσωπα για τα τέκνα τους ή τα πρόσωπα υπό την δικαστική συμπαράστασή τους.
- «Εποπτεύουσα Αρχή».
Είναι η Διεύθυνση ή το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της έδρας, ή σε περίπτωση φυσικού προσώπου της μόνιμης κατοικίας του Φορέα.
Άρθρο 2
Βασικές Αρχές, Σκοπός και Στόχοι
- Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση εξυπηρετεί το πρωταρχικό δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου και στοχεύει παράλληλα στην ανάπτυξη και διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των κατοίκων, έτσι ώστε να διαβιούν όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο φυσικό περιβάλλον της κοινωνίας και σε χώρο διαφορετικό από τον χώρο της τυχόν εργασίας τους.
- Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση στοχεύει επίσης στην αποφυγή “περιθωριοποίησης” ή “ιδρυματοποίησης” των Π.ΝΟ.Υ. όταν το στενό οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει την διαβίωσή τους.
- Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαβίωσης - κατοικίας των Π.ΝΟ.Υ με προοπτική μακράς διαρκείας, ή δια βίου. Οι Σ.Υ.Δ. αποτελούν “κατοικίες” και η διαβίωση των Π.ΝΟ.Υ. σε αυτές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί “κλειστή περίθαλψη” ή “νοσηλεία”.
Άρθρο 3
Υποχρεώσεις Φορέα
- Ο Φορέας οφείλει να παρέχει στους φιλοξενούμενους όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης σύμφωνα με τις αρχές του άρθρου 2 και ειδικότερα πρέπει να εξασφαλίζει:
- α. Υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαμονή. Κάθε φιλοξενούμενος πρέπει να έχει το δωμάτιό του για την επίπλωση και διακόσμηση του οποίου πρέπει να έχει λόγο ο ίδιος ή ο δικαστικός συμπαραστάτης του. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις είναι επιτρεπτή η συγκατοίκηση δύο φιλοξενουμένων σε ένα δωμάτιο.
- β. Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή η οποία να παρασκευάζεται κατά προτίμηση μέσα στη Σ.Υ.Δ. με συμμετοχή των φιλοξενουμένων.
- γ. Μέριμνα για την συνεχή ιατρική φροντίδα των φιλοξενουμένων.
- δ. Μέριμνα για την εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα οσάκις παρίσταται ανάγκη.
- ε. Μέριμνα για την κατάλληλη ψυχαγωγία και την συμμετοχή των φιλοξενουμένων σε κατάλληλες κοινωνικές εκδηλώσεις ανάλογα με τις επιθυμίες του.
- στ. Διαρκή φροντίδα αγωγής για την αξιοποίηση και διατήρηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των προσωπικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των φιλοξενουμένων ώστε να επιτυγχάνεται ο βέλτιστος βαθμός αυτονομίας, ανάπτυξης της προσωπικότητας και άνετης παρουσίας στο κοινωνικό περιβάλλον.
- ζ. Συνεπή και συνεχή συνεργασία με τους υπεύθυνους της εργασίας κάθε φιλοξενούμενου (προστατευόμενα παραγωγικά εργαστήρια, ειδικά εργαστήρια κλπ) ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή σύγκληση των εκατέρωθεν παρεμβάσεων προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνοχή της παρεχόμενης αγωγής ή διαρκούς εκπαίδευσης,
- η. Μέριμνα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της εργασίας κάθε φιλοξενούμενου για την ασφαλή μετάβαση και επιστροφή στον και από τον χώρο εργασίας τους.
- Ο Φορέας οφείλει να παρέχει τις Υπηρεσίες Υποστήριξης σε συνεχή βάση.
- Ο Φορέας υποχρεούται να ενημερώνει τις οικογένειες ή τους δικαστικούς συμπαραστάτες των φιλοξενουμένων αναφορικά με τη διαβίωση τους στην Σ.Υ.Δ. και να επιζητά τη συνεργασία τους.
Άρθρο 4
Οργανωτική Διάρθρωση του Φορέα / Προσωπικό
- Οργανωτική Διάρθρωση του Φορέα έχει ως εξής :
- α. Τακτική Διοίκηση του Φορέα (Διοικητικό Συμβούλιο, Συνέλευση των εταίρων κ.λπ.).
- β. Διευθυντής
- γ. Προσωπικό Υποστήριξης
- δ. Διοικητικό Προσωπικό
- Διευθυντής
Ο Διευθυντής ασκεί την διοίκηση και έχει την ευθύνη της καλής λειτουργίας και του συντονισμού όλων των Σ.Υ.Δ. που υποστηρίζονται από τον Φορέα. Ορίζει το Προσωπικό Υποστήριξης που θα απασχολείται σε κάθε Σ.Υ.Δ., ρυθμίζει τον χρόνο και τη φύση της απασχολήσεως του. Ο Διευθυντής, πέραν των διευθυντικών καθηκόντων του, μπορεί να είναι και μέλος του Προσωπικού Υποστήριξης.
Ο Διευθυντής επιλέγεται από τον Φορέα με τα ακόλουθα κριτήρια:
- α. να είναι κάτοχος τίτλου σπουδών ΑΕΙ ή ΤΕΙ των κλάδων των ανθρωπιστικών ή κοινωνικών επιστημών ή άλλων σπουδών κατάλληλων για την θέση αυτή.
- β. να διαθέτει εμπειρία από ανάλογη προηγούμενη δραστηριότητα, εάν τούτο είναι εφικτό.
- γ. να έχει ικανότητα ανάληψης ευθυνών, συντονισμού και καθοδήγησης των συνεργατών, ευχέρεια εποικοδομητικής επικοινωνίας με τους γονείς ή τους δικαστικούς συμπαραστάτες των Π.ΝΟ.Υ. και γενικότερα να έχει ικανότητες διαχείρισης έργου και ανθρώπινου δυναμικού.
- Προσωπικό Υποστήριξης.
Το προσωπικό υποστήριξης παρέχει άμεσα στους φιλοξενούμενους όλες τις υπηρεσίες υποστήριξης για τη διαβίωσή τους στη Σ.Υ.Δ. και φροντίζει για την υλοποίηση των οριζόμενων στο άρθρο 3 υποχρεώσεων του Φορέα.
Τα μέλη του Προσωπικού Υποστήριξης παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε εντός είτε εκτός των Σ.Υ.Δ., είτε σε πλήρη ή μερική απασχόληση είτε ως οικόσιτα.
Τα μέλη του Προσωπικού Υποστήριξης επιλέγονται από τον Φορέα σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή με τα ακόλουθα κριτήρια:
- α. να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή ΙΕΚ ή ΤΕΕ ή άλλων εκπαιδευτικών οργανισμών σε τομείς που σχετίζονται με την αποστολή των Σ.Υ.Δ. (π.χ. κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, κοινωνικοί βοηθοί, επιμελητές – φροντιστές ΑμεΑ κ.λπ.). Πρόσωπα που δεν έχουν την ανωτέρω εκπαίδευση, πλην όμως έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα ή οποία σχετίζεται με την αποστολή των Σ.Υ.Δ., μπορούν να επιλέγονται ως μέλη του Προσωπικού Υποστήριξης.
- Διοικητικό Προσωπικό.
Εάν ο αριθμός των Σ.Υ.Δ. που υποστηρίζονται από ένα Φορέα, απαιτεί την ύπαρξη ευρύτερης διοικητικής υποδομής (γραμματεία, λογιστήριο, τεχνικές υπηρεσίες κ.λπ.), η εν λόγω υποδομή σχεδιάζεται από τον Φορέα σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή. Το εν λόγω προσωπικό του Φορέα επιλέγεται σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή.
- Κάθε φορά που για την καλύτερη λειτουργία των Σ.Υ.Δ. απαιτείται συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες (κλινικούς ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κ.λπ.), ο Φορέας επιλέγει αυτούς σε συνεργασία και με σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή.
- Ο Διευθυντής, το Προσωπικό Υποστήριξης, το Διοικητικό Προσωπικό, καθώς και οι τυχόν Ειδικοί Επιστήμονες του Φορέα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον Φορέα είτε με σύμβαση εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης, είτε με σύμβαση παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών είτε με σύμβαση έργου.
Άρθρο 5
Διακρίσεις Σ.Υ.Δ.
- Oι Σ.Υ.Δ. αποτελούν “κατοικίες”. Είναι μικρές μονάδες και, ανάλογα με τον αριθμό των φιλοξενουμένων τους, διακρίνονται :
- α σε Σ.Υ.Δ. - Διαμερίσματα όπου διαβιούν ένας έως τέσσερις φιλοξενούμενοι.
- β σε Σ.Υ.Δ. - Οικοτροφεία όπου διαβιούν πέντε έως εννέα φιλοξενούμενοι.
Η συστέγαση στο ίδιο κτίριο δύο ή περισσότερων ΣΥΔ – Διαμερισμάτων, δεν συνιστά Σ.Υ.Δ. – Οικοτροφείο.
- Οι Σ.Υ.Δ. – Διαμερίσματα προορίζονται για Π.ΝΟ. Υ. με ανεπτυγμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης και εξυπηρετούνται από ένα ή περισσότερα μέλη του Προσωπικού Υποστήριξης που αναφέρονται στον Διευθυντή.
- Οι Σ.Υ.Δ. – Οικοτροφεία εξυπηρετούνται από τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη του Προσωπικού Υποστήριξης (εφ εξής “Ομάδα Υποστήριξης”) από τα οποία ο ένας έχει καθήκοντα Υπεύθυνου – Συντονιστή. Ο Υπεύθυνος Συντονιστής ασκεί και αυτός τα ίδια καθήκοντα με τα άλλα μέλη – της Ομάδας Υποστήριξης επιπλέον δε τούτων, οργανώνει και συντονίζει την διαβίωση της Σ.Υ.Δ. (οργανώνει το ωράριο των μελών - Συνεργατών της Ομάδας Υποστήριξης, διευθύνει τις συναντήσεις της Ομάδας Υποστήριξης, μεριμνά για την επικοινωνία με τους γονείς ή δικαστικούς συμπαραστάτες, συνεργάζεται με τον Διευθυντή). Τα μέλη και οι συνεργάτες της Ομάδας Υποστήριξης αναφέρονται στον Υπεύθυνο Συντονιστή και ο Υπεύθυνος Συντονιστής αναφέρεται στον Διευθυντή.
Άρθρο 6
Χωροθέτηση Σ.Υ.Δ.
- Στις περιοχές όπου υφίσταται γενικό πολεοδομικό σχέδιο, οι Σ.Υ.Δ. πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές γενικής ή αμιγούς κατοικίας.
- Στις περιοχές όπου δεν υφίσταται γενικό πολεοδομικό σχέδιο, οι Σ.Υ.Δ. πρέπει να βρίσκονται μέσα στον ιστό της πόλης ή του οικισμού. Μπορούν ωστόσο να βρίσκονται και στις παρυφές της πόλης ή του οικισμού ή ακόμη και σε περιοχές εκτός σχεδίου, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι:
- α. διασφαλίζεται η διαρκής και τακτική επικοινωνία και σχέση των φιλοξενουμένων της Σ.Υ.Δ. με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας είτε με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε με άλλο τρόπο και
- β. εξυπηρετούνται από δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος και τηλεφώνου.
Άρθρο 7
Νομιμότητα Οικοδομών
Οι Σ.Υ.Δ. πρέπει να έχουν αναγερθεί σύμφωνα με άδεια οικοδομής του αρμόδιου πολεοδομικού γραφείου ως “κατοικίες” ή να είναι νομίμως υφιστάμενα ή νομιμοποιηθέντα κτίρια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 1577/1985.
Άρθρο 8
Γενικές Προδιαγραφές Κτιρίων
- Θέρμανση – Κλιματισμός
Όλοι οι χώροι των Σ.Υ.Δ. πρέπει να διαθέτουν εγκατάσταση θέρμανσης και κατά προτίμηση μέσω συστήματος που θα επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία της για την Σ.Υ.Δ.
Οι χώροι διημέρευσης και τραπεζαρίας είναι επιθυμητό να διαθέτουν και εγκατάσταση κλιματισμού με αυτόνομες τοπικές μονάδες διαιρούμενου τύπου.
- Φυσικός Φωτισμός – Αερισμός
Όλοι οι χώροι που θα χρησιμοποιούνται για τη διαμονή, ύπνο, φαγητό και οι χώροι των μαγειρείων πρέπει να έχουν τουλάχιστον τις ελάχιστες διαστάσεις ύψους, όπως και το ελάχιστο εμβαδόν ανοιγμάτων για τον άμεσο φυσικό φωτισμό και φυσικό αερισμό των χώρων που καθορίζονται από τον Κτηριοδομικό Κανονισμό (άρθρο 11, παρ. 5 και 7 του 3046/304), ήτοι:
- - Ελάχιστο ύψος χώρων κύριας χρήσης: 2,40 μ.
- - Ελάχιστο εμβαδόν ανοιγμάτων φωτισμού: 10% του εμβαδού του δαπέδου του χώρου συμπεριλαμβανόμενου και του εμβαδού του τυχόν υπάρχοντος ημιϋπαίθρι-ου χώρου, εξώστου ή προστεγάσματος άνωθεν των ανοιγμάτων.
- - Ελάχιστο εμβαδόν ανοιγμάτων αερισμού : 5% του εμβαδού του δαπέδου του χώρου, συμπεριλαμβανόμενου και του εμβαδού της οροφής του τυχόν υπάρχοντος ημιϋπαίθριου χώρου, εξώστου ή προστεγάσματος άνωθεν των ανοιγμάτων.
Οι χώροι υγιεινής που δεν έχουν φυσικό αερισμό πρέπει να διαθέτουν σύστημα μηχανικού εξαερισμού με παροχή αέρα τέτοια ώστε να γίνονται 12 αλλαγές ανά ώρα του αέρα του χώρου.
- Στηθαία Εξωστών.
Τα στηθαία των εξωστών ή ημιϋπαίθριων χώρων θα πρέπει να έχουν ελάχιστο ύψος 1,20 μ. από το τελειωμένο δάπεδο.
- Πόρτες
Κάθε πόρτα χώρου υγιεινής ή υπνοδωματίου πρέπει να μπορεί να ξεκλειδώνεται από την εξωτερική πλευρά σε περίπτωση ανάγκης.
Οι πόρτες των χώρων υγιεινής πρέπει να ανοίγουν προς τα έξω.
- Ασφάλεια Εγκαταστάσεων
Κάθε ηλεκτρικός πίνακας πρέπει να διαθέτει αυτόματο διακόπτη διαρροής, ευαισθησίας 30 mA, ο οποίος θα προστατεύει όλες τις γραμμές του.
Η εγκατάσταση παραγωγής και διανομής ζεστού νερού χρήσης πρέπει να διαθέτει διάταξη περιορισμού της θερμοκρασίας, κατάλληλα ρυθμισμένη έτσι ώστε να μην υπερβαίνει τους 40ο C.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται συσκευές παρασκευής φαγητού που λειτουργούν με αέριο (υγραέριο ή φυσικό αέριο), θα πρέπει να διαθέτουν αυτόματη βαλβίδα διακοπής της παροχής αερίου στην περίπτωση έλλειψης φλόγας.
Κάθε θερμαντήρας νερού. πρέπει να διαθέτει θερμοστάτη, κατάλληλα ρυθμισμένο, ώστε η θερμοκρασία του ζεστού νερού να μην υπερβαίνει τους 40ο C.
Για την εξασφάλιση ικανής ποσότητας ζεστού νερού, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας αποθήκευσής του, πρέπει να τοποθετείται θερμαντήρας αναλόγου μεγέθους.
- Πυρασφάλεια
Οι Σ.Υ.Δ., σύμφωνα με τη χρήση τους ταξινομούνται στην κατηγορία Α - Κατοικίες του Κανονισμού Πυρασφάλειας Κτιρίων (π.δ. 71/1988) και υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στην επόμενη παράγραφο, εφαρμόζονται σε αυτές οι ειδικές διατάξεις του άρθρου 5 “κατοικίες” του Κανονισμού τούτου.
Στις Σ.Υ.Δ. – Διαμερίσματα θα πρέπει επί πλέον να τοποθετούνται 1 φορητός πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως των 6 kg ανά δωμάτιο. Στις Σ.Υ.Δ – Οικοτροφεία θα πρέπει επί πλέον να εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, συναγερμός και αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης σε όλους τους χώρους τους σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις πυρασφάλειας.
- Προσβασιμότητα
Οι Σ.Υ.Δ., οι οποίες βάσει του Κανονισμού τους πρόκειται να φιλοξενήσουν και άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδιο πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας που προβλέπονται στο άρθρο 28 παρ. 1 και 2 του ν. 2831/2000, τις ειδικές ρυθμίσεις του άρθρου 4 της υπ’ αριθ. 52487/2001 απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και τους κανονισμούς πυρασφάλειας που προβλέπονται στο άρθρο 12 Α του Κανονισμού Πυρασφάλειας Κτιρίων (π.δ. 71/1988).
Άρθρο 9
Προδιαγραφές Χώρων
- Καθιστικό και Τραπεζαρία.
Το καθιστικό και η τραπεζαρία δύναται να είναι ή ένας ενιαίος χώρος ή δύο συνεχόμενοι χώροι που θα επιτρέπουν και τις δύο λειτουργίες ή δύο ανεξάρτητοι χώροι και θα εξυπηρετούν το σύνολο του αριθμού των φιλοξενουμένων σε κάθε Σ.Υ.Δ.
Στην περίπτωση ενός ενιαίου ή δύο συνεχόμενων χώρων πρέπει να εξασφαλίζονται τουλάχιστον 4,50 μ2 /άτομο.
Στην περίπτωση δύο ανεξαρτήτων χώρων για μεν το καθιστικό να εξασφαλίζει τουλάχιστον 2,50 μ2/άτομο και για την τραπεζαρία 2,00 μ2/άτομο.
Για τον υπολογισμό των ως άνω απαιτούμενων εμβαδών, ως αριθμός ατόμων υπολογίζεται για μεν τις Σ.Υ.Δ. – Διαμερίσματα ο αριθμός των Κατοίκων συν ένα (+1) άτομο επί πλέον, για δε τις Σ.Υ.Δ. – Οικοτροφεία ο αριθμός των Κατοίκων συν δύο (+2) άτομα επί πλέον.
Σε κάθε περίπτωση, το εμβαδόν των ως άνω χώρων δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 12,00 μ2 για τον ενιαίο χώρο και από 10,00 και 8,00 μ2 για τους δύο χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας αντίστοιχα.
- Κουζίνα
Ο χώρος θα πρέπει να επιτρέπει την τοποθέτηση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού και θα αποτελεί είτε ανεξάρτητο χώρο είτε εσοχή σε συνέχεια του καθιστικού ή της τραπεζαρίας.
Για ένα έως δύο φιλοξενουμένους απαιτείται εμβαδόν χώρου τουλάχιστον 6,00 μ2 , για τρεις φιλοξενουμένους 8,00 μ2, για 4 φιλοξενουμένους 9,00 μ2 , για πέντε έως έξι φιλοξενουμένους 10,00 μ2 και για επτά έως και εννέα φιλοξενουμένους 12,00 μ2. Στα ως άνω ελάχιστα απαιτούμενα εμβαδά περιλαμβάνονται και τα ερμάρια.
- Υπνοδωμάτια
Τα υπνοδωμάτια θα είναι μονόκλινα ή δίκλινα.
Οι ελάχιστες διαστάσεις των υπνοδωματίων είναι :
Ελάχιστο Εμβαδόν (μ2) |
Ελάχιστο μήκος πλευρών (μμ) |
|
---|---|---|
Δίκλινο |
12,00 |
2,80 |
Μονόκλινο |
9,00 |
2,80 |
Τα ως άνω μεγέθη (εμβαδά και διαστάσεις) είναι καθαρά και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα εντοιχισμένα ερμάρια. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εντοιχισμένα ερμάρια ο χώρος θα πρέπει να προσαυξάνεται ανάλογα.
Επιτρέπεται απόκλιση από το ελάχιστο μήκος πλευρών μέχρι και 5% εφόσον εξασφαλίζεται η άνετη διακίνηση των φιλοξενουμένων και ικανοποιητική διάταξη των επίπλων, σε σχέση με τα ερμάρια και τα κουφώματα.
Τα υπνοδωμάτια θα πρέπει να διαθέτουν ερμάρια αριθμού αντίστοιχου των φιλοξενουμένων που διαμένουν σε αυτά.
- Χώροι Υγιεινής
Ο αριθμός και το είδος των χώρων ποικίλουν ανάλογα με τον αριθμό των φιλοξενουμένων και καθορίζονται ως εξής:
- - Για Σ.Υ.Δ. – Διαμερίσματα μέχρι 2 φιλοξενουμένων απαιτείται ένας χώρος υγιεινής (W.C./ντους ή W.C./λουτρό).
- - Για Σ.Υ.Δ. – Διαμερίσματα 3-4 φιλοξενουμένων απαιτούνται δύο χώροι υγιεινής (W.C./ντους ή W.C./λουτρό).
- - Για τις Σ.Υ.Δ. – Οικοτροφεία απαιτείται ένας (1) χώρος υγιεινής (W.C./ντους ή W.C./λουτρό) ανά δωμάτιο (μονόκλινο ή δίκλινο).
Στις Σ.Υ.Δ. οι οποίες βάσει του Κανονισμού τους πρόκειται να κατοικηθούν από Π.ΝΟ.Υ. με ελαφρά κινητικά προβλήματα τοποθετούνται επί πλέον χειρολαβές στην αρμόζουσα θέση στο νιπτήρα, τη λεκάνη και το ντους ή το λουτρό.
- Πρόσθετοι Χώροι
Στις Σ.Υ.Δ. – Οικοτροφεία πρέπει να υφίστανται επί πλέον και οι εξής χώροι:
- α. Γραφείο Προσωπικού Υποστήριξης ελάχιστου εμβαδού 10,0 μ2 για τις συναντήσεις του Προσωπικού Υποστήριξης και τη συνεργασία τούτου τόσο με τον Διευθυντή όσο και με τους γονείς ή δικαστικούς συμπαραστάτες των Κατοίκων.
- β. Κοιτώνας Προσωπικού Υποστήριξης για την ανάπαυση και τυχόν διανυκτέρευση του Προσωπικού Υποστήριξης της Σ.Υ.Δ.
Άρθρο 10
Κανονισμός Λειτουργίας
- Ο Κανονισμός Λειτουργίας μιας Σ.Υ.Δ. περιλαμβάνει τους κανόνες που διέπουν την λειτουργία της, καθώς και τους κανόνες συμβίωσης των Κατοίκων της, τα καθήκοντα, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του Προσωπικού Υποστήριξης καθώς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
- Ο Κανονισμός Λειτουργίας μιας Σ.Υ.Δ. συντάσσεται, υπογράφεται και εγκρίνεται από την Διοίκηση του Φορέα και τον Διευθυντή και πρέπει κατ’ ελάχιστον να περιέχει διατάξεις που καθορίζουν:
α. Τον αριθμό των Κατοίκων που θα κατοικούν στη συγκεκριμένη Σ.Υ.Δ.
β. Το είδος της αναπηρίας των Κατοίκων που θα κατοικούν στη συγκεκριμένη Σ.Υ.Δ., συμπεριλαμβανομένων τυχόν ελαφρών ή σοβαρών κινητικών προβλημάτων τους.
γ. Τις θέσεις των μελών της Ομάδας Υποστήριξης, που απασχολείται στην συγκεκριμένη Σ.Υ.Δ., την φύση και συχνότητα των παρεχομένων Υπηρεσιών Υποστήριξης, καθώς και τον αριθμό των μελών της Ομάδας Υποστήριξης της Σ.Υ.Δ .
- Ο Φορέας υποβάλει στην Εποπτεύουσα Αρχή τον Κανονισμό Λειτουργίας κάθε Σ.Υ.Δ. πριν την έναρξη της λειτουργίας της, καθώς και κάθε τροποποίησή του.
Άρθρο 11
Άδεια
- Για την εκ μέρους του Φορέα ίδρυση και λειτουργία μιας Σ.Υ.Δ. απαιτείται αίτηση και έκδοσης άδειας που χορηγείται από την Εποπτεύουσα Αρχή κατόπιν υποβολής των παρακάτω δικαιολογητικών:
- α. Καταστατικό και ιδρυτική πράξη του Φορέα από το οποίο να προκύπτει η νόμιμη σύστασή του, καθώς και ότι μεταξύ των σκοπών τούτου περιλαμβάνεται και η ίδρυση και λειτουργία Σ.Υ.Δ., εφ όσον, ο Φορέας είναι νομικό πρόσωπο.
- β. Πιστοποιητικά ποινικού μητρώου του Φορέα, εάν αυτός είναι φυσικό πρόσωπο, ή των μελών της τακτικής διοίκησης του εάν αυτός είναι νομικό πρόσωπο καθώς και του Διευθυντού, από τα οποία να προκύπτει ότι τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν καταδικασθεί σε ατιμωτικά αδικήματα.
- γ. Τίτλοι ιδιοκτησίας του οικήματος της Σ.Υ.Δ., από τον οποίο να προκύπτει ότι ο Φορέας έχει την ιδιοκτησία ή την επικαρπία ή την οίκηση της Σ.Υ.Δ., ή μισθωτήριο ή άλλο συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης από το οποίο να προκύπτει ότι έχει παραχωρηθεί η χρήση του οικήματος της Σ.Υ.Δ. στον Φορέα για χρήση Σ.Υ.Δ. και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ετών.
- δ. Κατόψεις του οικήματος της Σ.Υ.Δ. και τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου της.
- ε. Άδεια οικοδομής του οικήματος της Σ.Υ.Δ., εκτός εάν προκύπτει περίπτωση του άρθρ. 23 παρ. 1 του ν. 1577/1985.
- στ. Τον Κανονισμό Λειτουργίας της Σ.Υ.Δ.
- ζ. Βεβαίωση Πολιτικού Μηχανικού ή Αρχιτέκτονα ότι με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας της, η Σ.Υ.Δ. πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στα άρθρα 8 και 9.
- η. Προϋπολογισμό κόστους λειτουργίας της Σ.Υ.Δ. και εκτίμηση της κάλυψης τούτου.
- Η Εποπτεύουσα Αρχή οφείλει να χορηγήσει την Άδεια εντός μηνός από την υποβολή των ανωτέρω δικαιολογητικών εφόσον, προκύπτει η συμμόρφωση του Φορέα και της Σ.Υ.Δ. με τις διατάξεις της παρούσας.
- Ο Φορέας οφείλει να ενημερώνει άμεσα την Εποπτεύουσα Αρχή για κάθε τυχόν αλλαγή των στοιχείων του άνω φακέλου.
- Σε περίπτωση που ο Φορέας προτίθεται να λειτουργήσει περισσότερες από μια Σ.Υ.Δ. οφείλει να υποβάλλει νέο φάκελο με τα προσδιοριζόμενα στο άρθρ. 11.1 στοιχεία και να λάβει νέα Άδεια για κάθε νέα Σ.Υ.Δ.
Εκδόθηκε η κ.υ.α. Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ.123218 της 10.11.2011 «Απλούστευση και ένταξη στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) διαδικασιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε εκτέλεση των διατάξεων του Ν. 3844/2010 (ΦΕΚ 63/Α').» (Β΄2686), ανωτ. αριθ. 35.
Εκδόθηκε η υ.α. 3481 της 8.11.2007 «Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης - Διαμέρισμα Ατόμων με Αναπηρία που χαρακτηρίζονται από νοητική υστέρηση, στο Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ», που εδρεύει στο Δήμο Παλλήνης και επί της οδού Θεόκριτου 10» (Β΄2161), κατωτ. αριθ. 49. Είχε εκδοθεί και η όμοια υ.α. 3482/2007 (Β΄2145).
Άρθρο 12
Πόροι του Φορέα
- Πόροι του Φορέα μπορεί να είναι:
- α. Δωρεές, χορηγίες ή εισφορές, τακτικές ή έκτακτες των κατοίκων, των γονέων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους ή τρίτων.
- β. Τακτικές ή έκτακτες επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις πάσης φύσεως από το Δημόσιο την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού ή την Εκκλησία. Το ύψος των εν λόγω επιχορηγήσεων ή επιδοτήσεων πρέπει να συναρτάται από τον αριθμό των Σ.Υ.Δ. που υποστηρίζει ο Φορέας, τον αριθμό των Κατοίκων που κατοικούν σε αυτές, το επιστημονικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που απασχολεί ο Φορέας, και από το χρόνο που διαρκούν οι Υπηρεσίες Υποστήριξης σε ημερήσια βάση για κάθε Σ.Υ.Δ. που υποστηρίζει ο Φορέας.
- γ. Τροφεία, παροχές ή βοηθήματα των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης των Kατοίκων ή των γονέων τους.
- δ. Κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινοτικά πλαίσια στήριξης ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα για ΑμεΑ, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης και επανένταξης, δεδομένου ότι ο στόχος της παρούσης απόφασης είναι η πρόληψη της ιδρυματοποίησης.
- Είναι δυνατή η εκχώρηση στον Φορέα μέρους, μέχρι 80% του προνοιακού επιδόματος, των τροφείων καθώς και των εν γένει πάσης φύσεως και οποιασδήποτε μορφής βοηθημάτων και παροχών, για συμμετοχή στην δαπάνη διαβίωσης που δικαιούται κάθε Κάτοικος για όσο χρόνο κατοικεί στη Σ.Υ.Δ. που υποστηρίζει ο εν λόγω Φορέας. Στην περίπτωση αυτή το εκχωρούμενο μέρος των άνω επιδομάτων, τροφείων και εν γένει βοηθημάτων και παροχών θα καταβάλλεται απ’ ευθείας στον Φορέα.
Εκδόθηκε η κ.υ.α. Δ12γ/ΓΠοικ.21836/644/16.6.2020 «Απόδοση νοσηλίου τροφείου για ανασφάλιστα και άπορα άτομα που διαμένουν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης » (Β΄ 2363), ανωτ. αριθ. 25.
Εκδόθηκε η κ.υ.α. Δ29α/Φ.ΘΕΣΜ./ΓΠ26275/1048 της 30.01.2014 «Ορισμός ειδικού νοσηλίου - τροφείου για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες.» (Β΄172), ανωτ. αριθ. 33.
Άρθρο 13
Μεταβατικές και Λοιπές Διατάξεις
- Προηγούμενες Υπουργικές αποφάσεις για την αυτόνομη διαβίωση ΑμεΑ ή ΑΜΕΑ, στο μέτρο που αφορούν την προβλεπόμενη στην παρούσα Υποστηριζόμενη Διαβίωση των Π.ΝΟ.Υ., καταργούνται. Υφιστάμενες στέγες αυτόνομης διαβίωσης που λειτουργούν με νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας συνεχίζουν να λειτουργούν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο.
- Οι Φορείς, οι οποίοι ήδη κατά την δημοσίευση της παρούσας:
- α. λειτουργούν και υποστηρίζουν Σ.Υ.Δ. - Π.ΝΟ.Υ., ή
- β. έχουν λάβει άδεια είτε από την Εποπτεύουσα Αρχή είτε από το αρμόδιο Γραφείο Πολεοδομίας για την οικοδόμηση Σ.Υ.Δ. και έχουν ήδη προβεί σε έναρξη εργασιών ανοικοδόμησης, οφείλουν να συμμορφωθούν στην παρούσα απόφαση και να υποβάλουν αίτηση στην Εποπτεύουσα Αρχή για τη χορήγηση Άδειας εντός δώδεκα μηνών από την δημοσίευση της παρούσας απόφασης. Στους Φορείς αυτούς δύναται να χορηγηθεί άδεια κατά παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα στα άρθρα 8 και 9 της παρούσης, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- (ι) στην περίπτωση (α) να κατοικούν ήδη κατά την δημοσίευση της παρούσας απόφασης δύο (2) τουλάχιστον φιλοξενούμενοι σε κάθε υποστηριζόμενη από τον Φορέα Σ.Υ.Δ.- Διαμέρισμα και έξι (6) τουλάχιστον φιλοξενούμενοι σε κάθε υποστηριζόμενη από τον Φορέα Σ.Υ.Δ.- Οικοτροφείο
- (ιι) στην περίπτωση (β) να πληροί η ληφθείσα άδεια τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας της Σ.Υ.Δ που ίσχυαν κατά τον χρόνο χορήγησή της.