ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αριθ. Υ4α/οικ. 162012/07 της 1.2.2008 «Θεσμικό πλαίσιο για την Οργάνωση και Λειτουργία Μονάδων Ανακούφισης χρόνιου πόνου.» (Β΄150).

Καθορίζουμε το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Ανακούφισης Χρόνιου Πόνου που ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν στα Νοσοκομεία του Δημοσίου Τομέα, ως ακολούθως:

Α. ΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

Χρόνιος πόνος είναι ο πόνος ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει μετά την αποδρομή μιας νόσου, έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και μπορεί να αυξομειώνεται ή να παραμένει σταθερός.

Ο χρόνιος πόνος αντιμετωπίζεται θεραπευτικά στις Μονάδες Ανακούφισης Χρόνιου Πόνου. Τέτοιες μονάδες είναι:

  • Πολυδύναμη Μονάδα Πόνου, η οποία αποτελεί αυτοδύναμη διατμηματική μονάδα ενταγμένη στα πλαίσια της ιατρικής υπηρεσίας των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Έργο της είναι η διάγνωση, θεραπεία κάθε μορφής χρόνιου πόνου, καθώς και η κοινωνική επανένταξη των πασχόντων. Συμπεριλαμβάνεται επίσης η έρευνα και διδασκαλία. Διαθέτουν χώρους, εξοπλισμό για διάγνωση και θεραπεία, κλίνες για νοσηλεία και προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό, βοηθητικό και οργανωμένη γραμματεία.

Στελεχώνεται με ιατρικό προσωπικό που αποτελείται από ένα (1) γιατρό με βαθμό Διευθυντή και τρεις (3) γιατρούς λοιπών ειδικότητων .

Νοσηλεύονται πάσχοντες εξωτερικοί και εσωτερικοί.

  • Τμήμα ή Μονάδα Πόνου, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια τομέα της ιατρικής υπηρεσίας των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Έργο της είναι η διάγνωση και θεραπεία πασχόντων με μεγάλη ποικιλία παθήσεων χρόνιου πόνου.

Διαθέτει δικούς του χώρους και εξοπλισμό .

Στελεχώνεται από έναν γιατρό βαθμού Διευθυντή και πλαισιώνεται συμβουλευτικά από ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί σε άλλα τμήματα του ίδιου νοσοκομείου άλλων ειδικοτήτων.

Διαθέτει νοσηλευτική και γραμματειακή υποστήριξη.

Νοσηλεύει πάσχοντες εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Β. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

Ειδικότητες, απαραίτητα προσόντα κλπ

Ιατρικό προσωπικό:

  • - Για τη στελέχωση των Πολυδύναμων Μονάδων Πόνου συνιστάται μία (1) θέση Διευθυντή του κλάδου ιατρών ΕΣΥ, ειδικότητας Αναισθησιολογίας ή Νευρολογίας ή Νευροχειρουργικής ή Ορθοπεδικής ή Ψυχιατρικής, ή Παθολογίας ή Γενικής Ιατρικής ή Γενικής Χειρουργικής ή Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με εμπειρία και γνώση στη διάγνωση και θεραπεία πόνου. (Εργασία στο ίδιο αντικείμενο τουλάχιστον 5 έτη), μία (1) θέση βαθμού Επιμελητή Α ειδικότητας Αναισθησιολογίας ή Νευρολογίας ή Νευροχειρουργικής ή Ορθοπεδικής ή Ψυχιατρικής, ή Παθολογίας ή Γενικής Ιατρικής ή Γενικής Χειρουργικής ή Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με εμπειρία και γνώση στη διάγνωση και θεραπεία πόνου. (Εμπειρία στο ίδιο αντικείμενο τουλάχιστον 3 έτη) και δύο (2) θέσεις βαθμού Επιμελητή Β ειδικότητας Αναισθησιολογίας ή Νευρολογίας ή Νευροχειρουργικής ή Ορθοπεδικής ή Ψυχιατρικής, ή Παθολογίας ή Γενικής Ιατρικής ή Γενικής Χειρουργικής ή Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με εμπειρία και γνώση στη διάγνωση και θεραπεία πόνου.
  • - Για τη στελέχωση των Τμημάτων - Μονάδων Πόνου συνιστάται μία (1) θέση Διευθυντή του κλάδου ιατρών ΕΣΥ, ειδικότητας Αναισθησιολογίας ή Νευρολογίας ή Νευροχειρουργικής ή Ορθοπεδικής ή Ψυχιατρικής, ή Παθολογίας ή Γενικής Ιατρικής ή Γενικής Χειρουργικής ή Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με εμπειρία και γνώση στη διάγνωση και θεραπεία πόνου. (Εργασία στο ίδιο αντικείμενο τουλάχιστον 5 έτη).
  • - Οι γιατροί που θα πλαισιώνουν τα τμήματα – μονάδες πόνου θα πρέπει να ασκούν ορισμένες βασικές ειδικότητες, όπως Αναισθησιολογία, Νευρολογία, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Ψυχιατρική, Παθολογία, Γενική Ιατρική, Γενική Χειρουργική, Φυσιατρική, με εμπειρία στο αντικείμενο τουλάχιστον 3 ετών.
  • -Με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου ή του Δ.Σ. των νοσοκομείων της παρ. 10 του άρθ. 13 του ν. 2889/2001 όπως ισχύει και γνώμη του Δ/ντη της Ιατρικής Υπηρεσίας και λαμβάνοντας υπόψη την δυναμικότητα σε κλίνες, τις ιδιαιτερότητες του νοσοκομείου, καθορίζεται ο αριθμός των γιατρών που θα πλαισιώνουν το τμήμα – μονάδα πόνου.

Απαραίτητη προυπόθεση είναι :

  1. 1) Η σταθερή και συνεχής εκπαίδευση των γιατρών στο αντικείμενο.
  2. 3) Η διάθεση επαρκούς χρόνου για τους πάσχοντες με χρόνιο πόνο
  3. 4) Η συμμετοχή σε συμβούλια με εξειδικευμένους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Νοσηλευτικό προσωπικό:

  • - Νοσηλευτές: Εξοικειωμένοι με τα φάρμακα και τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται, τα μηχανήματα και τα monitors, καθώς και με τις τεχνικές που εφαρμόζονται (απαραίτητη η μετεκπαίδευση).
  • - Νοσοκόμοι: Ικανοί στην προετοιμασία των αρρώστων, μεταφορά τοποθέτηση στη κλίνη θεραπείας, κινητοποίηση (εκπαίδευση, εμπειρία).

Διοικητικό – λοιπό προσωπικό:

  • - Γραμματειακή υποστήριξη οπωσδήποτε απαραίτητη για συνεντεύξεις, τήρηση βάσης δεδομένων, κατά προτίμηση ηλεκτρονικά, υποδοχή αρρώστων, λογιστική διευθέτηση, στατιστική επεξεργασία των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων, τόσο κατά την αξιολόγηση της κλινικής πορείας των ασθενών, όσο και της λειτουργίας της Μονάδας κ.λπ.

Υποχρεωτικά στις Μονάδες Ανακούφισης Χρόνιου Πόνου, θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που υπηρετούν στο Νοσοκομείο.

Η παρουσία βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Μονάδας, θεωρείται αναγκαία.

Το Νοσοκομείο, θα πρέπει να διαθέτει το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για κάθε ανάγκη που τυχόν θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Μονάδας.

Ανάγκες για άλλες ειδικότητες μπορούν να αλληλεπικαλυφθούν και να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τη σύνθεση των πασχόντων.

Το προσωπικό που προτείνεται, πλην των γιατρών, κατανέμεται σε βάρδιες.

Το σύνολο των γιατρών παραβρίσκεται στο πρωινό ωράριο, ενώ το απογευματινό καλύπτεται με τους εφημερεύοντες γιατρούς, σε αριθμό ανάλογο των αναγκών, που καθορίζεται από το Διευθυντή της Μονάδας.

Για οποιαδήποτε αποχώρηση ή μετακίνηση του προσωπικού της Μονάδας, να ενεργοποιούνται οι διαδικασίες άμεσης αντικατάστασης, ώστε να διατηρείται ο προβλεπόμενος αριθμός.

Όλο το προσωπικό των Μονάδων θα πρέπει να έχει συνεχή εκπαίδευση.

Να διευκολύνεται τα προσωπικό για την παρακολούθηση σεμιναρίων, συνεδρίων, επιστημονικών ημερίδων, με την προυπόθεση πάντα ότι δεν θα διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της Μονάδας.

Γ. ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

 Για τη λειτουργία της Μονάδας Ανακούφισης Χρόνιου Πόνου απαιτείται η ύπαρξη ανεξάρτητου χώρου, σε συνδυασμό πάντα με την επάρκεια χώρου του εκάστοτε Νοσοκομείου.

  • - Αίθουσα αναμονής για τους ίδιους τους πάσχοντες και τους συνοδούς τους.
  • - Γραφείο εξέτασης για την λήψη ιστορικού και την φυσική εξέταση από τους γιατρούς.
  • - Χώρος προετοιμασίας του αρρώστου πριν τη μεταφορά του για την θεραπευτική παρέμβαση.
  • - Αίθουσα θεραπευτικών παρεμβάσεων, η οποία διαθέτει: βασικό εξοπλισμό (μανόμετρο ΑΠ, ακουστικά, καρδιοσκόπιο, οξύμετρο, και τον εξοπλισμό με ειδικές συσκευές για την ασφαλή επιτέλεση των θεραπευτικών επεμβάσεων στους αρρώστους με χρόνιο πόνο).
  • - Αίθουσα παρακολούθησης, όπου θα παραμείνουν για παρακολούθηση οι άρρωστοι μετά την θεραπευτική παρέμβαση, για χρονικό διάστημα μέχρι να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σπίτι ή να μεταφερθούν στον θάλαμο κοινής νοσηλείας, ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Δ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα θέματα της εκπαίδευσης στο αντικείμενο του χρόνιου πόνου, όλου του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού), που θα απασχολείται σε Μονάδες Ανακούφισης Χρόνιου Πόνου, θα καθοριστούν αναλυτικά με άλλη απόφαση.

Στα πλαίσια του ΚΕ.Σ.Υ. θα λειτουργήσει συμβουλευτική επιτροπή για την υποβοήθηση των Μονάδων Ανακούφισης Χρόνιου Πόνου, προσαρμόζοντας τις αντίστοιχες προδιαγραφές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η πλήρης εφαρμογή των αναφερομένων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους 2008.