ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αριθ. Υ4α/οικ149906/27.11.2007 «Θεσμικό πλαίσιο για την Οργάνωση και Λειτουργία των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου» (Β΄2267).

Καθορίζουμε το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου που ήδη λειτουργούν ή πρό­κειται να λειτουργήσουν, ως ακολούθως:

Α. ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΣΧΟ­ΝΤΩΝ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ, ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙ-ΚΡΟΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Ασφαλείς μεταγγίσεις σε κατάλληλους χώρους.

Διαχρονική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των συνήθων και ειδικών προβλημάτων της υγείας του.

Ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων και των οι­κογενειών τους.

Έκτακτη νοσοκομειακή νοσηλεία επί επιπλοκών της νόσου.

Η αντιμετώπιση των τριών πρώτων βασικών παραμέ­τρων εξασφαλίζεται σήμερα στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας των Νοσοκομείων, όπως ορίζονται οι Μονά­δες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νό­σου, οι οποίες λειτουργούν σε πρωινό και απογευματινό ωράριο για την συστηματική παρακολούθηση και κάλυ­ψη των μεταγγίσεων των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο.

Το πρόγραμμα λειτουργίας των Μονάδων καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες κάλυψης των πασχόντων καθώς και την επάρκεια του προσωπικού τους.

Για τις εν λόγω Μονάδες πρέπει να πληρούνται τα κάτωθι:

  1. Να ευρίσκονται εντός του χώρου Γενικών Νοσο­κομείων, ανεξάρτητες χωροταξικά και να υπάγονται διοικητικά και επιστημονικά στα πλαίσια του Παθολο­γικού τομέα.
  2. Οι χώροι εγκατάστασης και λειτουργίας τους να είναι αποκλειστικής χρήσης με μέγεθος ανάλογο του αριθμού των ασθενών που εξυπηρετούνται.
  3. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η εγκατά­σταση των Μονάδων και η διενέργεια μεταγγίσεων σε ακατάλληλους χώρους όπως υπόγειους χώρους χωρίς φωτισμό και παράθυρα, εύκολη πρόσβαση, σε λυόμενες κατασκευές, μεταγγίσεις σε καρέκλες κ.λπ.
  4. Οι χώροι μεταγγίσεων πρέπει να είναι ευρύχωροι ώστε να καθίσταται δυνατή η μετακίνηση φορείου.
  5. Πρέπει να διαθέτουν σύστημα εξαερισμού και σύ­στημα κλιματισμού (θερμό-ψυχρό).

Ειδικότερες τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται:

Να έχουν ανεξάρτητη είσοδο ενώ για τις μονάδες ει­κοσιτετράωρης ετοιμότητας θα πρέπει να προβλέπεται και έξοδος κινδύνου.

Το εμβαδόν του κυρίου χώρου μεταγγίσεων δεν πρέ­πει να είναι μικρότερο από 7 τ.μ. ανά μεταγγιζόμενο πάσχοντα-κρεβάτι. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και δεύτερος βοηθητικός χώρος τουλάχιστον δύο κρε­βατιών δηλαδή τουλάχιστον 14 τ.μ. για την εξυπηρέτηση ανοσοκατασταλμένων ασθενών η για ασθενείς που κατά τη διάρκεια της μετάγγισης αντιμετωπίζουν κάποιο ιδι­αίτερο πρόβλημα.

Ο αριθμός των κρεβατιών για τις μονάδες δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τέσσερα ενώ για τις μονάδες εικοσιτετράωρης ετοιμότητας μπορεί να είναι μέχρι 25 κρεβάτια. Για τις μονάδες με μικρό αριθμό μεταγγιζομένων ασθενών (<25 ασθενείς) ο αριθμός των κρεβατιών της μονάδας αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, τον υπεύθυνο ιατρό της Μονάδας.

Οι μονάδες θα πρέπει να διαθέτουν χώρο αποθήκευσης υγειονομικού υλικού (φίλτρα, βελόνες σύριγγες, ορούς, υλικά αποσιδήρωσης, συσκευές μετάγγισης, συσκευές ορού, ζυγούς μέτρησης, παρακλινικά φίλτρα, βελόνες κ.λπ.). Τα πιο πάνω υλικά θα πρέπει να τοποθετούνται σε ράφια και ο χώρος αυτός θα πρέπει να αερίζεται επαρκώς, να είναι ευρύχωρος και να βρίσκεται σε μέρος που τους θερινούς μήνες να διατηρείται δροσερό. Οι μονάδες διασύνδεσης θα πρέπει να διαθέτουν αποδυ­τήρια ασθενών με ειδικά ερμάρια και wc, ξεχωριστά για τους άνδρες και ξεχωριστά για τις γυναίκες ενώ οι μονάδες εικοσιτετράωρης ετοιμότητας θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον από δύο για τους άνδρες και δύο και γυναίκες.

Οι μονάδες θα πρέπει να διαθέτουν επίσης αποδυτή­ρια και WC προσωπικού.

Οι μονάδες θα πρέπει να διαθέτουν ευρύχωρη αίθου­σα αναμονής και σίτισης των ασθενών με καθίσματα τουλάχιστον διπλάσια σε αριθμό από τα κρεβάτια των μονάδων καθώς και μικρή κουζίνα για την προετοιμασία και φύλαξη των γευμάτων.

Οι μονάδες διασύνδεσης και οι μικρότερες αριθμητικά μονάδες μεσογειακής αναιμίας πρέπει να διαθέτουν ένα γραφείο με εξεταστική κλίνη ενώ οι μονάδες εικοσιτε­τράωρες ετοιμότητας θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχι­στον δύο γραφεία με εξεταστική κλίνη προς χρήση των μεταγγιζόμενων ασθενών καθώς και τουλάχιστον δύο εξωτερικά ιατρεία για τους ασθενείς που παρακολου­θούνται σε εξωτερική βάση και παραπέμπονται από τις μονάδες μεσογειακής αναιμίας ή τις μονάδες διασύνδε­σης μεσογειακής αναιμίας, θα πρέπει να προβλέπεται επίσης γραφείο ή γραφεία ιατρών καθώς και γραφείο για τον υπεύθυνο ιατρό ή Διευθυντή της μονάδας. Όλες οι μονάδες θα πρέπει να διαθέτουν στάση αδελφών ενώ για τις μονάδες διασύνδεσης και εικοσιτετράωρης ετοιμότητας θα πρέπει να υπάρχει και γραφείο προϊ­σταμένης. Επίσης απαραίτητη είναι η παρουσία ειδικού τεχνολογικού εργαστηρίου (το μεταγγιζόμενο προϊόν εί­ναι ευθύνη αποκλειστικά της αιμοδοσίας). Στις μονάδες εικοσιτετράωρης ετοιμότητας θα πρέπει να προβλέπε­ται και γραφείο για τη γραμματειακή υποστήριξη.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Όλες οι μονάδες πρέπει να διαθέτουν ηλεκτροκαρδιογράφο, σύστημα παροχής οξυγόνου ή αυτόνομες συσκευές παροχής οξυγόνου τουλάχιστον δύο, ενώ οι μονάδες εικοσιτετράωρης ετοιμότητας να έχουν και απινιδωτή. Ζυγαριά ακριβείας και αναστημόμετρο. Εξωτερικό τηλέφωνο και φαξ καθώς και σύνδεση με το διαδίκτυο οι μονάδες διασύνδεσης και οι μονάδες εικοσιτετράωρης ετοιμότητας.

Όλες οι λεπτομέρειες για τον καθορισμό του αριθμού των κλινών και λοιπών αναγκαίων χώρων (εξεταστήρια, απομόνωση, χώρος παραλαβής και ετοιμασίας των προς μετάγγιση μονάδων, αιμοληψίες, γραφεία διευθυντού, ιατρών, προϊστάμενης, γραμματείας, αποθήκης υλικού, αποδυτήρια, τουαλέτες ασθενών και προσωπικού, χώ­ρος διανομής φαγητού, χώρος αναμονής κλπ) καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές του μηχανολογικού, ιατρικού και γραμματειακού εξοπλισμού (π.χ. κλιματισμός, συ­σκευές οξυγόνου, Η/Υ κλπ), αποφασίζονται από το Δι­οικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και τον Διευθυντή της Μονάδας.

Για την αντιμετώπιση της τέταρτης βασικής παραμέ­τρου δηλαδή της εξασφάλισης της απρόσκοπτης εισα­γωγής των πασχόντων για νοσηλεία επί επιπλοκών της νόσου, υπενθυμίζεται το υπ’ αριθμ. Υ4α/2314/10.1.2005 έγγραφο του Υπουργού Υγείας όπου εκτός των άλλων ορίζεται ότι «σε άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα επιτρέπεται να εισάγονται έκτακτα στο Νοσοκομείο που βρίσκεται η μονάδα όπου παρακολουθούνται ανεξάρτητα με το αν το Νοσοκομείο στο οποίο παρακολουθείται ο πάσχων εφημερεύει ή όχι».

Όταν προσέρχονται τα έκτακτα περιστατικά αντιμε­τωπίζονται από τον εφημερεύοντα γιατρό της ειδικό­τητας ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής (π.χ. Παθολογικής, χειρουργικής, νευρολογικής κ.λπ.). Ο γιατρός της Μονάδας ειδοποιείται και παρέχει πλήρη ενημερωτικά στοιχεία στον γιατρό της ειδικό­τητας που έχει ανάγκη ο πάσχων, οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου.

Απαραίτητη είναι η συστηματική και στενή συνεργα­σία της Μονάδας με:

- την υπηρεσία Αιμοδοσίας (έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ποιοτική και ποσοτική κάλυψη των ανα­γκών σε αίμα. Η παραγγελία προς την Αιμοδοσία των προϊόντων του προς μετάγγιση αίματος γίνεται από τον υπεύθυνο γιατρό της Μονάδας σε συνεργασία με τον υπεύθυνο γιατρό)

- τα εργαστήρια του νοσοκομείου που ανήκουν ή άλλων συνεργαζόμενων εξειδικευμένων κέντρων του δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα (για εργαστηριακή, δια­γνωστική και ερευνητική κάλυψη)

- τα εξωτερικά ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων (η παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία των κλινικών ειδικοτήτων, γίνεται από τον υπεύθυνο γιατρό, με κα­θορισμένο πρόγραμμα και ωράριο και σε συχνότητα ανάλογη με τις ανάγκες)

- τις αντίστοιχες κλινικές των ειδικοτήτων προκειμέ­νου να δεχθούν το πάσχοντα για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

 

Β. ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡ­ΓΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.

Όσον αφορά τη Διατομεακή Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», η οποία λειτουργεί στο παράρτημα της οδού Σεβαστουπόλεως, αποφασίζεται η σταδιακή μεταφορά και λειτουργία της εντός του χώρου του Νοσ/μείου.

Όσον αφορά τη λειτουργία του ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, αποφασίζεται η μεταστέγαση και εγκατάσταση της Μονάδας του ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟΥ στα Κεντρικά κτίρια του Γ.Ν.ΑΘ. ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ.

Γ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΗ­ΛΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Αποφασίζεται η σταδιακή μεταφορά των πασχόντων παιδιών που σήμερα παρακολουθούνται στο ΓΕΝ. ΝΟΣ. ΠΑΙΔΩΝ «ΠΑΝ. & ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», στις δύο Μονάδες του ΓΕΝ. ΝΟΣ. ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Η ΑΓ. ΣΟΦΙΑ».

Για τους ενήλικες πάσχοντες που σήμερα παρακο­λουθούνται στο ΝΟΣ. ΠΑΙΔΩΝ «ΠΑΝ & ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» αποφασίζεται η σταδιακή μεταφορά τους σε Μονά­δες ενηλίκων που αυτοί επιθυμούν στα Νοσοκομεία «Γ.Ν.ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΪΚΟ», «Γ.Ν. ΑΘΗΝΩΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», «Γ.Ν. ΑΘΗΝΩΝ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» και «Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΙ­ΡΑΙΑ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ».

Για τους ενήλικες πάσχοντες που σήμερα παρακολου­θούνται στις δύο Μονάδες του ΓΕΝ. ΝΟΣ. ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗ­ΝΩΝ « Η ΑΓ. ΣΟΦΙΑ», οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτε­ρο αριθμό πασχόντων, αποφασίζεται η κάλυψη τους από πλευράς ειδικοτήτων (καρδιολογική, ενδοκρινολογική, ηπατολογική) από τα Νοσοκομεία «Γ.Ν. ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΪΚΟ» και «Γ.Ν. ΑΘΗΝΩΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», τα οποία καλύπτουν και τις έκτακτες εισαγωγές των πασχόντων αυτών.

Δ. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Οι γιατροί που καλύπτουν Μονάδες οι οποίες λει­τουργούν και απογευματινό ωράριο θα καλύπτουν τις ανάγκες της Μονάδας με μικτού τύπου εφημερίες, οι οποίες μετά το απογευματινό ωράριο θα μεταπίπτουν σε εφημερίες ετοιμότητας προκειμένου να καλυφθούν τα έκτακτα συμβάντα που μπορεί να προκύπτουν τόσο επί της απλής όσο και επί της γενικής εφημερίας του Νοσοκομείου, προσερχόμενοι άμεσα μόλις κληθούν.

Οι γιατροί που καλύπτουν Μονάδες οι οποίες λειτουρ­γούν μόνο στο πρωινό ωράριο θα καλύπτουν τις ανά­γκες της Μονάδας με εφημερίες ετοιμότητας, προκει­μένου να καλύψουν ό,τι έκτακτο συμβάν προκύψει, τόσο επί της απλής όσο και επί της γενικής εφημερίας του Νοσοκομείου, προσερχόμενοι άμεσα μόλις κληθούν.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει κατάσταση των εφημερευόντων ιατρών της Μονάδας στα γραφεία της Διοίκησης, της Διεύθυνσης, του Διευθυντού της Ιατρικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, του Υπευθύνου της Εφημερίας, του Γραφεί­ου Κίνησης και του θυρωρείου του Νοσοκομείου.

 

Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς των Μονάδων του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» και του «ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ» αυτές θα καλύπτονται αντίστοιχα από το Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» και το Γ.Ν.ΑΘ. ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ.

Η κάλυψη γίνεται καθημερινά και ανεξάρτητα από την Γενική Εφημερία.

Μέχρι τη ολοκλήρωση των ρυθμίσεων για τη λει­τουργία των δύο Μονάδων του Γεν. Νοσ/μείου Παίδων ΑΘΗΝΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και της Μονάδας του Γεν. Νοσ/μείου Παίδων ΑΘΗΝΩΝ «ΠΑΝ. & ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» και συγκεκριμένα σε ότι αφορά τους ενήλικες ασθενών προτείνεται η κάλυψη τους να γίνεται σταθερά από τα τέσσερα Γενικά Νοσ/μεία που διαθέτουν Μονάδες και ως εκ τούτου εμπειρία (Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑ­ΤΕΙΟ», Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» και Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»).

Ε. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ.

Αποφασίζεται η αναγνώριση Κέντρων Αναφοράς Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, σύμ­φωνα πάντα με τις ισχύουσες διατάξεις (παρ. 3, άρθρο 19 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165/Α).

Για τις εκάστοτε αναγνωρίσεις Κέντρων Αναφοράς, θα λαμβάνονται υπόψη παράμετροι, όπως:

Το σύνολο των γεωγραφικών και διοικητικών περιφε­ρειών της Χώρας.

Οι ειδικότερες συνθήκες ανά περιφέρεια και οι δυνα­τότητες σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών σε συνάρ­τηση με τις ανάγκες τους σε λοιπές υπηρεσίες υγείας.

Οι όροι και οι προυποθέσεις καθώς και οι ειδικότερες υποχρεώσεις κάθε Κέντρου Αναφοράς, θα καθορίζο­νται κατά περίπτωση με συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του αντί­στοιχου Φορέα.

Επισημαίνεται ότι πρέπει να διασφαλίζεται ο ρόλος που έχουν να επιτελέσουν τα Κέντρα Αναφοράς, δη­λαδή η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε θέματα δημόσιας υγείας και η ανάθεση ερευνητικών και λοιπών μελετητικών δράσεων.

ΣΤ. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΟ, ΝΟΣΗΛΕΥ­ΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

  1. Ιατρικό προσωπικό

Το Ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να κατέχει την ειδι­κότητα αιματολογίας ή παθολογίας ή και παιδιατρικής με επιθυμητή την προηγούμενη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο.

Ο αριθμός των ιατρών θα πρέπει να είναι ανάλογος του συνολικού αριθμού των μεταγγιζόμενων και παρα­κολουθούμενων ασθενών ως εξής:

  • - Μέχρι 100 ασθενείς: 0-1 Δ/ντές, 1 ΕΠΑ, 1 ΕΠΒ
  •  
  • - Από 100-200 ασθενείς: 1 Δ/ντής, 1 ΕΠΑ, 2 ΕΠΒ
  • - Από 200-300: 1 Δ/ντής, 1 ΕΠΑ, 3 ΕΠΒ
  • - Από 300 και πάνω ασθενείς: 1 Δ/ντής, 2 ΕΠΑ, 3 ΕΠΒ
  1. Νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό

Το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των μο­νάδων προτείνεται ως εξής:

  • - Μέχρι 100 ασθενείς: 3-4 νοσηλεύτριες (εκ των οποίων μία προϊσταμένη)

1 τεχνολογικό προσωπικό (ΤΕ. ΔΕ)

- Από 100-200 ασθενείς: 5-6 νοσηλεύτριες (εκ των οποίων μία προϊσταμένη)

2 τεχνολογικό προσωπικό (ΤΕ. ΔΕ)

- Από 200-300: 7-8 νοσηλεύτριες (εκ των οποίων μία προϊσταμένη)

3-4 τεχνολογικό προσωπικό (ΤΕ. ΔΕ)

- Από 300 και πάνω ασθενείς: 9-10 νοσηλεύτριες (εκ των οποίων μία προϊσταμένη)

4-5 τεχνολογικό προσωπικό (ΤΕ. ΔΕ)

Υποχρεωτικά στη Μονάδα θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ψυχολόγοι ή κοινωνικοί λειτουργοί που υπηρετούν στο Νοσοκομείο.

  1. Λοιπό βοηθητικό προσωπικό Βοηθοί θαλάμων ως εξής:
  • - Μέχρι 200 άτομα - 2 βοηθοί θαλάμων
  • - Από 200 και πάνω άτομα- 3 βοηθοί θαλάμων Προσωπικό Εστίασης: - ένα (1)

Βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό: - ένα (1) Διοικητικός Γραμματέας: - ένα (1) Η παρουσία του βοηθητικού προσωπικού σε όλη τη δι­άρκεια λειτουργίας της Μονάδας θεωρείται αναγκαία.

Θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο τεχνικό προσωπικό για κάθε ανάγκη που τυχόν θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Μονάδας.

Ανάγκες για άλλες ειδικότητες μπορούν να αλληλεπικαλυφθούν και να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τη σύνθεση των ασθενών.

Το προσωπικό που προτείνεται, πλην των γιατρών, κατανέμεται σε βάρδιες.

Το σύνολο των γιατρών παραβρίσκεται στο πρωινό ωράριο, ενώ το απογευματινό καλύπτεται με τους εφη­μερεύοντες γιατρούς, σε αριθμό ανάλογο των αναγκών, που καθορίζεται από το Διευθυντή της Μονάδας.

 

Για οποιαδήποτε αποχώρηση ή μετακίνηση του προ­σωπικού της Μονάδας, να ενεργοποιούνται οι διαδικα­σίες άμεσης αντικατάστασης, ώστε να διατηρείται ο προβλεπόμενος αριθμός.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό των Μονάδων θα πρέπει να έχει συνεχή εκπαίδευση. Να διευκολύνεται τα προσωπικό για την παρακολούθηση σεμιναρίων, συνεδρίων, επιστημονικών ημερίδων, με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της Μονάδας.

ΛΟΙΠΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Όλες οι Μονάδες Μ.Α. υποχρεούνται να εφαρμόζουν ενιαία θεραπευτική αγωγή, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες.

Όλες οι Μονάδες Μ.Α. υποχρεούνται να τηρούν αρ­χεία, κατά προτίμηση ηλεκτρονικά και να προβαίνουν σε στατιστική επεξεργασία των ποσοτικών και ποιοτι­κών δεδομένων, τόσο κατά την αξιολόγηση της κλινικής πορείας των ασθενών, όσο και της λειτουργίας της Μονάδας.

Η διαδικασία της μετάγγισης θα πρέπει να είναι σύμ­φωνη με τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και να λαμβάνονται τα μέτρα ασφαλείας πριν και κατά τη διάρκεια της μετάγγισης αίματος συμπεριλαμβανομέ­νων της κλινικής επιτήρησης, πρόληψης και αντιμετώ­πισης των επιπλοκών της μετάγγισης (νόμος για την αναδιοργάνωση της αιμοδοσίας 3402/2005 ΦΕΚ 258Α.

Ο έλεγχος εφαρμογής της ενιαίας θεραπευτικής αγωγής, της τήρησης της ιατρικής δεοντολογίας σε περιπτώσεις εφαρμογής νέων θεραπευτικών πρωτο­κόλλων θα πρέπει να πιστοποιείται από την επιτροπή Μεσογειακής Αναιμίας του ΚΕΣΥ.