Ευαγγελία Χρυσικού

Φωτογραφία της Ευαγγελίας Χρυσικού

Μέλος

Η Δρ Ευαγγελία Χρυσικού, RIBA, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Bartlett SSC UCL, UK, είναι από τους ελάχιστους ακαδημαϊκούς διεθνώς που δραστηριοποιούνται στην έρευνα των εγκαταστάσεων υγείας. Είναι Ιδρύτρια και Διευθύντρια του MSc Healthcare Facilities, του μοναδικού αναγνωρισμένου διεθνώς μεταπτυχιακού προγράμματος πάνω στον προγραμματισμό και σχεδιασμό κτιρίων υγείας. Είναι Αντιπρόεδρος του Urban Health Section της EUPHA. Ειδικεύεται σε θέματα κτιρίων υγείας σε σχέση με την ψυχική υγεία, τρίτη ηλικία και την προσβασιμότητα. Έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις για το αρχιτεκτονικό και ακαδημαϊκό της έργο.

Βιογραφικό

Η Ευαγγελία Χρυσικού είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Bartlett Faculty of the Built Environment, University College London (UCL) και Ιδρύτρια και Διευθύντρια του MSc Healthcare Facilities. Πρόκειται για το μοναδικό διεθνώς αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον προγραμματισμό μονάδων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης και της προσβασιμότητας στις υποδομές για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και προγραμματισμό, διοίκηση και σχεδιασμό μονάδων υγείας στο Medical Architecture Research Unit. Είναι από τους ελάχιστους ακαδημαϊκούς διεθνώς που ερευνά εγκαταστάσεις υγείας, με PhD από το Bartlett, UCL με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και Marie Curie H2020 Individual Fellowship της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ασχολείται ενεργά με τη χάραξη πολιτικής στην υγεία με έμφαση στην προσβασιμότητα, την αρχιτεκτονική για ευπαθείς ομάδες και τη σχέση χώρου και δημόσιαs υγείαs. Έχει διατελέσει Συντονίστρια στο European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIPonAHA).  Είναι Αντιπρόεδρος του τμήματος Urban Health του European Public Health Association.  Συνεργάζεται  με τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Περού για θέματα δημόσιαs υγείαs και υποδομών υγείας και πρόνοιας και την πρόσβαση και προσβασιμότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Έλαβε διεθνή βραβεία για τo αρχιτεκτονικό και ερευνητικό της έργο σχετικά με την υγεία και την προσβασιμότητα (Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Αυστραλία, Αυστρία και Αγγλία). Η έρευνά της εκτείνεται από την Ευρώπη, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία έως το Ισραήλ, το Κατάρ και τη Νέα Ζηλανδία, με την υποστήριξη φορέων όπως το Βρετανικό Συμβούλιο, το Great Britain Sasakawa Foundation, η Royal Society of New Zealand και το Horizon 2020

Εκπόνησε τη μελέτη των κτιριολογικών προδιαγραφών Μονάδων Ψυχικής Υγείας της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Έχει συγγράψει δύο βιβλία σε θέματα υποδομών για ευπαθείς ομάδες, 31 επιστημονικά άρθρα και 50 δημοσιεύσεις. Είναι συντάκτης, κριτής, ενεργό μέλος πολλών επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων και ομιλήτρια στο TED-MED.